Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1028
View
21
Reply

Pernah tak hadap semua masalah dalam satu masa?

[Copy link]

Author: LatteAis    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 6-10-2019 01:03 PM | Show all posts |Read mode
Edited by LatteAis at 6-10-2019 01:21 PM

Tipulah tak pernah. Cuma sapa yang kuat, dapatlah hadap. Untuk aku yang lemah ni dah lama terjunam dalam gaung.

1. Pernah tak dalam dompet hanya tinggal RM5 dan tak tahu nak dapat duit dari mana.

2. Pernah kerja untuk sara duit belajar tapi end up fikiran makin bercelaru. Badan penat sewaktu kerja dan fikiran penat untuk fokus study.

2. At the same time, berlaku perkara buruk dan diluar jangkaan like henpon kena curi, accident, cabul dan ditipu. Aku masih trauma sebab kena sexual abuse oleh driver grab walau benda tu dah lama.

3. Since aku ada depression, aku perlu pergi appoinment tapi family tak support. Aku rasa tak kuat untuk hadap sakit ni sendiri.

4. Ayah dan ibu tiri (ayah kahwin selepas mama meninggal) sedang sibuk dalam proses penceraian dikala aku tengah final exam. I feel so burden at that time.

Kadang tertanya, Allah kan sayang hambaNya. Tapi kenapa aku rasa Allah bagai ingin menghukum.

Sungguh aku dah tak kuat.





Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2019 01:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Hidup ni mcm tu la adik....aku ni apa tak lalui.. Petik kata2 arwah tok aku bila dikisahkan kesusahan hidup dia ayat biasanya "aku ni tinggal tak jual pungkoq saja lagi nak cari rezeki sara anak2 aku".

Buat yg terbaik utk diri sendiri...family support mmg penting tapi kadang2 menjatuhkan juga. Apa kata ang pi treatment yg ditetapkan.. Dalam masa yg sama ang tanya2 ada support groups tak utk menyokong pesakit hadapi depression.
Reply

Use magic Report

Post time 6-10-2019 04:40 PM | Show all posts
Pasti TT kuat menghadapi nya..,
Tak perlu mengharap orang sayangkan dan bertimbangrasa pada kita..
Sebaliknya kita yang sepatutnya sangat sangat sangat sayangkan diri kita..
Setiap orang pasti pernah melalui saat sukar yang kadang benar2 menguji kita..
Bertabahlah dan percaya la sesukar hidup kita sebenarnya masih ada lagi yang lebih sukar hidupnya...

Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 09:26 AM | Show all posts
Kadang2 bila kita dalam kesusahan.. kita cam blank kejap tak tau apa nak buat kat sapa nak mengadu buntu.. tapi percayalah Allah uji kita bukan dengan sesuatu yang kita tak mampu tangani.. In Shaa Allah muhasabah diri bertenang nanti pasti ada jalan..

Lagi satu kita kadang rasa cam dugaan yang kita terima tu Ya Allah berat nya.. tapi percaya lah ada yang lagi berat.. cuma orang yang diberi ujian itu dia pandai sembunyikan keduakaan sebab tak nak orang lain turut rasa...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 10:14 AM | Show all posts
pernah

masa tu belum bijak mengatur hidup
sebab tu masalah datang bertimpa-timpa

time tu jugak kebodohan menilai hati budi
datangla bala mengetuk pintu
bertambah plak beban yg ada bala tiba tersenyum dimuka pintu
berjalan seperti tiada nyawa
sampai satu masa semua tu hilang..sebelum msalah lain pula tiba

kita kena belajar berfikir dan mengatur hidup
masalah sentiasa ada cuma kita semakin bijak merencana dan menerima ia sebagai satu ujian.


Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 11:43 AM | Show all posts
semoga tt kuat.. Allah uji org2 yg kuat..
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Hugs u TT. Doa dari hati kepada Allah
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 12:32 PM | Show all posts
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Nikmat dan musibah itu dari Allah jua.  Serahkan kpdNya urusan2 kita tu.  Allah tu kan pemerintah kpd seluruh alam dan makhluk.  Dia syg kita dah tu, bg nikmat mcm2.  Kita sebagai hamba yg kerdil, bila Dia bagi musibah, solat dan sabarlah.  Jaga hubungan baik dgn ayah.  Sentiasa doakan ibu yg dah meninggal dunia.   Semoga Allah kuatkan iman TT.




Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 09:34 PM From the mobile phone | Show all posts
pernah..
tp alhamdulillah belum pernah smpai depression tu semua..
mmg takde kekuatan..tp lalui je..
dlm masa yg sama..sentiasa lah berbuat kebaikan.
ko buat lah apa yg ko suka dik..yg buat ko gembira..asalkan ko tak lupa tuhan.
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 11:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Zaman muda duit takdak,  masa byk,  tenaga banyak,  zaman bekerja duit banyak, masa terhad,  tenaga sedang2. So enjoyla kehidupan itu sblm ditarik  masa-usia-wang
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Right now I rasa masalah bertimpa2
Dan I mula rasa nak murung
Menangis hiba tak berhenti
Seolah meminta dunia berhenti berputar supaya putaran seterus nya bukan lagi menimpakan masalah buat kita
Tapi siapa lah gamba
Selain menangis sendu tersedu sedu I doalah kepada Allah supaya Allah kurniakan ujian kenikmatan kepada kita semua dengan itu kita boleh jadi hamba bersyukur
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 08:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Sedikit kata semangat
IMG-20191009-WA0032.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 05:01 PM | Show all posts
percaya yang Allah sentiasa memberi kecukupan kepada setiap hambaNya.
percaya yang setiap dugaan itu ada hikmah disebaliknya.

jangan putus berdoa ye TT.

Hidup ini terlalu mudah jika tiada ujian dariNya.
Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 05:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Bila masalah dtg bertimpa2 aku pegang quotes ni 'What doesn't kill you, makes you stronger'..
Reply

Use magic Report

Post time 14-10-2019 04:00 PM | Show all posts
sekarang ni aku bertarung dengan 1,2 4 ko tu.

1) Aku keje tp aku boros aku ada 2 anak yang nafsu pon sama mcm aku jugak, so jgn kata rm5, syilling ja balance dlm wallet aku.. Suami ada tp laki aku mmg dah allocate siap2 belanjawan2 dia so yang menyebabkan susah dikemudian hari is aku. tp aku rilek and chill ja sbb rezeki ada dimana2 so bila dah sedar diri tapau jer makanan masuk office (ni aku)

2) aku kerja n at the same time cont study skang ni, ko bygkan assignment aku, ank 2, laki lagi, nak urus rumah nak buat itu ini lagi. solution aku assignment mana aku x sempat buat aku suruh laki aku buat (jangan tiru please)

3)aku ada anxiety pernah kena attack sampai masuk hospital.. Aku ada best friend yang perangai hanat, bila aku rase xsedap aku akan call dia, or call laki aku. 2 2 ni mmg membantu aku untuk stop aku jadi gila.. cara dorang kasar bila aku cakap aku dah x selesa mcm nak kena attack mula la panggila ku org gila, buat lawak bangang kacau hidup aku call aku semata2 nak suruh bernafas dengan tenang ( ni mmg support terkuat aku)

aku pernah hidup sesusah2 manusia and aku xpernah hidup sesenang2 manusia. Just sekarang ni apa aku nak aku dapat, aku usaha aku cuba. Pernah berangan nak beli private jet tp sedar sampai mati xkan dapat so xyah la fikir kan. g jer holiday naik kapal terbang sama jugak kan..

Kita ni hidup xlama, aku dah 31 tahun ntah esok lusa aku gone so selagi aku mampu aku happykan diri and usaha apa y aku rase nak and mampu. Ingt hidup ni bukan nak fikir sedih jer cuba cari solution utk masaalah2 yang kau ada. Semua benda boleh ubah kecuali mati.

Sekian dari makcik tua
Reply

Use magic Report

Post time 15-10-2019 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku doakan kau dipermudahkan bro
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-10-2019 11:19 AM | Show all posts
sarah82 replied at 6-10-2019 01:10 PM
Hidup ni mcm tu la adik....aku ni apa tak lalui.. Petik kata2 arwah tok aku bila dikisahkan kesusaha ...

family pun ade life masing2 dah thats why aku faham. Takkan nak tolong layan sakit aku je yang tak berapa kronik ni haha. dah try join group depression tapi since aku rasa aku mampu berdiri sendiri, aku akan cuba tanpa bantuan orang lain. Memang diorang mampu memberi semangat tapi yang perlu gerakkan kaki dan tangan untuk terus melangkah, tetap aku.

Tapi alhamdulillah, pernah haritu duit tinggal seringgit. Waktu tu bersangka baik kat Allah yang Dia takkan biarkan aku kelaparan. Dan Allah rancangkan sesuatu tak dijangka, esoknya aku dapat duit beratus dalam sekelip mata. Dan start haritu aku yakin Allah nak bagi hadiah yg bernilai kalau aku dapat tempuh sakit, sedih, murung ni dengan sabar.
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 11:24 AM From the mobile phone | Show all posts
LatteAis replied at 17-10-2019 11:19 AM
family pun ade life masing2 dah thats why aku faham. Takkan nak tolong layan sakit aku je yang tak ...

Ang kena juga teruskan berubat..
Reply

Use magic Report

Post time 17-10-2019 02:23 PM | Show all posts
penah jgk alami dulu... elok lepas kawen satu2 masalah muncul..

1) baru tau yg husband slu ponteng keje & ada masalah disiplin sampai kena turun gaji. Dapat tau pn ble org HR call tanya husband kt mn? kte ni xtau ape , jwb je la dia pegi keje pdhal sbnrnye dh lama dia xpegi keje.. agknye btl org ckp yg wife ni ada special instinct, tergerak hati nk godek2 beg husband, tros terjumpa surat psl tata tertib.. luluh je jantung

2) husband jd depress, xnk kuar rumah.. xnk pergi kerja n dia sllu ckp dia sakit.. sy ni xtau nk wat ape... bg moral support pn xjalan. masa tu mula la pk negatif.. n rse fed up sgt... kite plk yg terjoin stress

3) ble gaji husband dh kurg, semua kos sy kne tanggung.. opis plk jauh... minyak, tol, barang dapo... mmg penin tmbh2 plk ada personal loan.. lg btmbh mslh...

4) akhirnya, husband diberi kata dua, sy suruh dia resign je sb dia mmg xnk pergi keje dgn alasan opismate dh pulaukan dia... dia malu nk bdepan dgn dorg... hancur lagi hati sy ble dgr alasan mcm tu..  

mase tu mcm2 rasa ada... geram, nk mrh, menyesal pn ye.. husband dh selamat balik kg mase tu, kitorg pjj.. tp tu la... kwn2 family bg support dkt sy, hidup kne teruskan jgk.. lama2 semua nya ok...
Alhamdulillah...
Reply

Use magic Report

Post time 18-10-2019 11:29 AM | Show all posts
tifa_leo replied at 17-10-2019 02:23 PM
penah jgk alami dulu... elok lepas kawen satu2 masalah muncul..

1) baru tau yg husband slu ponten ...

Ya Allah, beratnya dugaan awak ni..

tapi betul kalu bila dipulaukan staf ni memang mood bekerja trus hilang..sama laa cm saya masa keje kat ofis lama padahal sama2 melayu tapi semangat nk keje tu takde sampai saya berhenti 24 jam


Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.105789s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list