Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
986
View
28
Reply

Taraf/Darjat/Level seorang Isteri

[Copy link]

Author: elirasputia       Show all posts   Read mode

Author
Post time 3-10-2019 12:23 PM | Show all posts |Read mode
Edited by elirasputia at 3-10-2019 04:26 AM

Sometimes eli feel mcm darjat isteri ni rendah kan..
Sebab orang selalu cakap..

"mak ada satu, bini boleh cari lain"
"adik beradik air dicincang tak akan putus"
"syurga suami di kaki ibu, so ibu nombor satu"

So hati wife tak perlu jaga? Sebab mak nombor satu, adik beradik n family sendiri paling penting,..sebab air dicincang takkan putus.n sedarah daging....

what about wife? bukan ke bila dah kahwin wife pun dah jadi your family,. just because tak sedarah daging and boleh bercerai n ganti wife lain ..kalau mcm tu. perempuan better tak payah kahwin,, sebab darjat u mmg rendah..at least maybe until u jadi mother...u ada anak dgn husband u .. maybe darjat u akan naik sikit..tapi what if u tak ada anak? sampai bila2 u tak penting..n boleh diganti.

Sometimes rasa mcm unfair..
Kalau family in law baik ok la jugak. yg nak anak mereka hidup bahagia..i rasa wife pun dont mind nak utamakan family lelaki tu.
TAPI kalau jenis busuk hati and asyik cemburu? tak boleh tgk anak laki happy dgn wife? nak control hidup anak ikut suka diorg..
and if husband yg sayang wife, and nak protect wife dia bila mak dia menyakitkan hati wife dia,.suami tu dipanggil anak derhaka tak kenang budi.

Tapi ada juga lelaki yg mmg tak protect wife dia,
ikut je cakap family dia..
sebab apa?
Sebab, bini boleh ditukar ganti... mak adik beradik tak boleh tukar.. satu tu je,..walau jahat mcm mana pun tu darah daging..
n wife will never be,... i rasa laki mcm ni better tak payah kawin... kawin je laa ngan family sendiri..sebab u will just aniaya wife u..some isteri they leave their family to live with her husband,.. kena taat dkt husband dia.. end up rupanya taraf dia hanyalah "orang yg bila2 boleh di ganti"





Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2019 12:28 PM | Show all posts
sebab tu la sebelum kawin kenal dulu family laki tu cam mana..
kalau dah nampak jenis anak mak tu, hye hye bye bye je la..
tak yah nak tunggu tunggu konon cinta hati mati sejati..
tapi sebelum bye bye jangan lupa suruh pulangkan hello kitty hadiah hari jadi ye..
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2019 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Senang cam aku nie ...kawen ngan anak yatim piatu....
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2019 02:16 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 3-10-2019 12:28 PM
sebab tu la sebelum kawin kenal dulu family laki tu cam mana..
kalau dah nampak jenis anak mak tu,  ...

aku ternyanyi kat part last tu
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2019 02:46 PM | Show all posts
ibu hilang tiada ganti

isteri hilang bleh carik lain
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2019 02:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Janganla pikir gitu. Itu semua I would say perumpamaan atau hmm tagline yg mmg umumnya akan dikata begitu.

Tapi, entahla i yg tgh bingung ni.. i feel Allah tu bijaksana. I feel Allah tahu how nak menentukan sesuatu tu depends pd setiap apa yg dilalui mahluknya.

I jeles bila ada title wife.. i wish i have that. Sbb klu kita try be d best wife, best companion Allah sure tahu.. and dont worry if u level mulia ke tidak dimata suami.

Sbb buruk baik kita, hina ke level tinggi ke.. bukan manusia yg tentukan. So jgnla pening.. why not U and even I ni.. cuba menjadi manusia yg lbh baik.. klu dulu kaki minum.. kita try kurangkan and berubah ke.. klu x pandai masak kita belajar ke.. sbb bila kita buat sesuatu why not kita try set kat otak kita... kita buat sbb lillahialtaala.

Ah.. i ni bukan bagus sgt pun, terkial kial jugak.. mood pun swing je.. blur pun ya.. and yeahhh teringin jugak semua tu..but bila i pikir... kita buat je la utk dpt redha Allah. Nnt Allah happykan hati kita. So ni la my conclusion lepas bersedih ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2019 03:21 PM | Show all posts
ahlisihircute replied at 3-10-2019 01:31 PM
Senang cam aku nie ...kawen ngan anak yatim piatu....

oke.. untong lah
Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2019 03:42 PM | Show all posts
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Biarlah org nak kata apa pun, TT.  Level tinggi ke rendah ke.  Islam itu lengkap... isteri2 pun ada hak mereka.  Kita je rasa rendah sbb org keliling kita (dan kita sendiri) tak praktikkan ilmu agama.  Minta maaflah, TT.  Tapi akak mesti ckp kat sini.  Kita terlalu memikirkan benda2 yg remeh.  Siapa pemberi rezeki kita, TT?  Bukan mereka. Esok kita nak ke syurga atas rahmat siapa, TT?  Kalau ikut logiknya, siapa yg patut kita impress?  Allah! Knowing that, kita do our part sudah.  Buat baik dgn org utk impress Allah dan bukan utk impress org.   Maka sama2lah kita kenal Allah agar kita sedar betapa wasted nya perasaan kita yg mengharap2 pd redho manusia dan kecewa bila mereka tak suka kita.  




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2019 03:51 PM From the mobile phone | Show all posts


TT dan darjat........

Reply

Use magic Report

Post time 3-10-2019 06:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebab tu dalam banyak hal love your self first
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2019 07:53 AM | Show all posts
pada aku la fair tu bukan pada cara atau layanan,tp pada tgwb...
manusia tu yg x adil ,
rasa xnak bini tu bukan senang2 cari lain,nafkah bekas bini tetap bekas suami kena tanggung,

wanita yg dah jalankan tgwb kalau kena cerai pun xde masalah,yg rugi bekas suami tu la,

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2019 10:11 AM | Show all posts
Atau adakah ini hanya budaya melayu? Syurga isteri di tapak kaki suami.
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2019 11:36 AM | Show all posts
Kalau family tak kira la belah laki ke belah sendiri ke toxic, why associate with them at all? Sekadar jumpa sekali sekala dah la. Jangan mesra and bonding sgt. whatsapp group kalau ada, letak mute je. Tapi kena muhasabah diri jugak, sebenarnya dorang yg toxic ke kita yang psiko sentiasa carik flaw org.
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2019 12:08 PM | Show all posts
taraf/darjat seorang isteri tu tinggi  
- jadi rendah sebab dapat laki kualiti rendah kot
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2019 03:47 PM | Show all posts
Meiizu replied at 4-10-2019 12:08 PM
taraf/darjat seorang isteri tu tinggi   
- jadi rendah sebab dapat laki kualiti rendah kot

agreed sis...

lelaki tu sendri kena bijak nk balance kan priotity between mak & wife....



Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2019 04:42 PM From the mobile phone | Show all posts
kiyudi replied at 4-10-2019 03:47 PM
agreed sis...

lelaki tu sendri kena bijak nk balance kan priotity between mak & wife....

Hang kalau nasihat kan spesis kt board nee memang champion koyot......

Nee manak nak tanya....semenjak dua menjak arwahnya pergi, berapa kali hang pi ziarah mantan mertua hang??(eh ada ker istilah mantan utk mertua ??)...anyway macam macam alasan hang beri utk skip semana mungkin utk ziarah kan???takda yg nak drive ler, cuti kena block ler semenjak ph take over government...macam macam songeh hang kan???kalau tak sampai demam demam mantan mertua  windu cucu cucu, takdanya hang nak pi semata mata camtuh jer kan??

Tapi kalau bab BAKAL MERTUA next change hang.....ligat macam lipas kodong hang kan???pantang si salai muda sound free ker tidak hujung minggu...dgn otomatis mengoffer diri utk kunjung rumah bakal kan???

Nak manak sambung lagik???








Cabutttyttyttyggyttyttttttttttt

Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2019 04:50 PM | Show all posts
menakkautau replied at 4-10-2019 04:42 PM
Hang kalau nasihat kan spesis kt board nee memang champion koyot......

Nee manak nak tanya....s ...

ala manak ni.....

baru 2 mggu lepas kiyu balik kg melawat MIL.....

insyaAllah akan selalu balik mcm biasa....bila ada kelapangan...


Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2019 05:27 PM From the mobile phone | Show all posts
kiyudi replied at 4-10-2019 04:50 PM
ala manak ni.....

baru 2 mggu lepas kiyu balik kg melawat MIL.....

Baru 2 minggu lepas selepas 3 tahun???

Atau camna???

Hang jgn buat perangai koyot......jgn barang baru nak dapat, yg lama terus hang buat bongok???

Nee nasihat tau....walau dalam nada kutukan
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2019 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 4-10-2019 12:08 PM
taraf/darjat seorang isteri tu tinggi   
- jadi rendah sebab dapat laki kualiti rendah kot

Eleh isteri tinggi darjat kejadah kalau selalu at the bottom..kena hempap bila malam jumast kan???
Reply

Use magic Report

Post time 4-10-2019 05:34 PM | Show all posts
menakkautau replied at 4-10-2019 05:27 PM
Baru 2 minggu lepas selepas 3 tahun???

Atau camna???

agak2 lah .. manak..bebal btol lahh....ke saja buat bebal....kiyu tnya nih....


means last kiyu balik kg MIL is 2 mggu lepas....

bkn nye jauh pn.....halah2 saja nk cari buruk kiyu...

rindu nk gaduh lettewww....

bye....mlm ni kiyu balik kg kiyu.....nk kirim keropok ke?



Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.090666s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list