Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1002
View
15
Reply

Normal ke?

[Copy link]

Author: mda    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-9-2019 11:06 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Assalamualaikum semua.....
Ada sesiapa yg boleh kongsi cerita @ pengalaman menguruskan org yg kemurungan ni.....al kisahnya adik sy ni kemurungan da dkt setahun smpi Dia kene mkn ubat yg doc bg...tp tulah....boleh dikatakan 20 jam sehari dia asyik tido jer....berjaga hanya utk makan....normal ke mcm tu....first tine kene hadap bende nih...pening kepala makcij

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Normal kot
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 12:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Adik pompuan lelaki? Umo berapa?
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 01:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Cerita lah dalam sikit TT, jantina dia, umur dia, punca dia depress, apa insecure dia, ada berubat cara tradisional atau tak, dirumah siapa jaga, ada gilir2 ka dengan famili lain,

Kesian TT cara tulis pun separuh2, macam depress jua,

Kalau TT tak nak bagitau dengan lebih mendalam tak apa lah, semoga yang baik2 saja untuk TT,

Saya cuma nak pesan, orang yang depress ni kita kena pindahkan dia ke bilik lain dalam rumah kita, sebabnya connection dia dengan bilik kesukaan dia sendiri sangat kuat,

Sebab tu bila kita pindahkan dia ke bilik lain dia akan marah, nak jua bilik dia sebab kat situ tenaga negatif dia berkumpul jadi dia syok mendepresskan diri,

Dalam rumah kita ada tenaga baik dan tak baik, saya kalau beli buah-buahan saya akan letak dekat almari dapur, seminggu pun tak busuk, kalau letak dekat meja makan, esoknya dah busuk hitam dia cuma tahan 24 jam saja,

Kalau TT percaya lah, saya memang percaya sebabnya dalam islam sendiri pesan nak dirikan rumah jangan dekat dengan kawasan kubur atau atas bekas kubur sebab energi tak elok,

Kalau TT nak cuba lah pindahkan dia ke bilik baru, tapi sebelum tu TT solat istikharah untuk minta petunjuk bilik yang mana satu, sebab ini bukan bab letak buah2an kan, ni nak letak orang, kalau dia setuju nak pindah bilik, bilik dia TT tukar position katil apa semua,  

Kena slow2, orang depress dia tak suka perubahan, dia lemah TT, dia tak ada daya nak melawan kehendak depress dia, jadi TT kena push dia perlahan, lagi satu TT kena tahu apa yang dia suka, berbual pasal benda yang dia suka, buat sama2 aktiviti yang dia suka,

Pasal tidur 20 jam tu memang tak normal, depress macam mana pun solat kena jaga, kena mengaji, soalnya dia bukan gila, semoga yang baik2 saja untuk TT dan keluarga TT, hanya Allah SWT sebaik2 pembantu waktu kita susah, saya yakin Allah SWT akan bantu TT dan balas semua jasa baik TT menjaga adik TT

Good luck

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 06:44 AM From the mobile phone | Show all posts
MenteriWanita replied at 30-9-2019 01:31 AM
Cerita lah dalam sikit TT, jantina dia, umur dia, punca dia depress, apa insecure dia, ada berubat c ...

Wah....sangat informatif. ...penulisan dan kata2 yang sangat baik dan membantu....
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 09:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Setahu saya kalau makan ubat depress memang jadi mengantuk. Tapi taklah sampai tido 20 jam
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 01:21 PM From the mobile phone | Show all posts
MenteriWanita replied at 30-9-2019 01:31 AM
Cerita lah dalam sikit TT, jantina dia, umur dia, punca dia depress, apa insecure dia, ada berubat c ...

Hang nee FENGSHUI master kah MW??.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 01:23 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 30-9-2019 06:44 AM
Wah....sangat informatif. ...penulisan dan kata2 yang sangat baik dan membantu....

Informative indeed...rumah hang kalau nak tahu fengshui nya bagus atau tidak...boleh mintak buah pandangan MW kita...

Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 01:26 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 30-9-2019 06:44 AM
Wah....sangat informatif. ...penulisan dan kata2 yang sangat baik dan membantu....

Dulu saya ada saudara lelaki yang depress sebab dia cita2 nak jadi askar tapi fail test, sampai kesudah suka memerap kat bilik sampai bapa dia pecahkan bilik dia, tak ada ruang dia nak memerap lagi,

Doktor sampai kata dah tak boleh baik kena masuk hospital mental, sebab depress level tinggi, tapi famili dia degil tak nak putus asa, suruh doktor bagi masa lagi,

Bapa dia tiap2 jumaat bawa dia ke masjid solat jumaat walaupun dia cuma duk tepi ja, suap dia makan, pakai kan baju dia, layan dia macam zaman dia kecik2 dulu

Mak dia tiap hari solat malam minta Allah SWT bantu, Alhamdullilah Allah SWT perkenan doa dia, sekarang dah kahwin anak 3, dia tak ingat pun dia pernah depress sampai 8 bulan,

Nak jaga orang sakit ni bukan kerja orang biasa, kena pilih ahli keluarga yang paling degil, yang paling keras kepala, yang paling tak nak putus asa, biasa orang macam ni ada ja idea dia, ada ja usaha dia untuk bantu pesakit, dia akan buat sehabis baik,

Cakaplah dekat dia, pesakit dah tak boleh nak baik, apa kita ckp dia masuk telinga kanan keluar telinga kiri, dia tak dengar, dia nak jua pesakit sembuh, umpama cabaran pada dia,

Kita sama2 doakan yang terbaik untuk TT semoga Allah SWT permudahkan urusan dia dan keluarga dia, Aamiin.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 30-9-2019 01:21 PM
Hang nee FENGSHUI master kah MW??.

Mana ada fengshui itu rekaan manusia duk letak kepala naga apa semua mengarut,

Saya dulu ada terbaca artikel tak ingat ibnu mana, dia nak dirikan rumah disuatu tempat, jadi beliau gantung daging mentah fresh ke empat penjuru tapak,

Selepas seminggu dia datang jua ke tempat itu, ada 3 daging yang dah membusuk teruk, tapi ada satu tapak ni daging mentah dia segar macam baru disembelih, serupa macam first time dia gantung, jadi dia bina rumah kat tapak disitu,

Bila saya baca, saya pun apply lah dalam kehidupan, bak kata orang tak guna baca kalau tak amalkan, saya selalu guna buah2an untuk praktik benda tu, sebab itu dalam islam sebelum masuk rumah baru kena azankan setiap penjuru rumah, ada asbabnya,

Kalau bab fengshui ni dia jual ntah apa2 barang kemudian nak suruh kita bergantung luck dengan benda tu, usaha tak payah katanya, orang gila ja percaya benda karut, minta di jauhkan keturunan kita dari benda syirik ni,

Sekurangnya ibnu tu tak sembah daging, saya pula tak sembah buah2an, dua benda ni kami jadikan bahan uji kaji ja, selebihnya Allah SWT yang tentukan.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 03:06 PM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 30-9-2019 01:23 PM
Informative indeed...rumah hang kalau nak tahu fengshui nya bagus atau tidak...boleh mintak buah p ...


Manak. ..selama aku SR baca posting MW memang semua bagus2. ....nampak seorang yang tahu banyak perkara...

Hang pun banyak ilmu juga manak. ..cuma hang suka buat orang marah...hehe
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 03:56 PM | Show all posts
MenteriWanita replied at 30-9-2019 01:50 PM
Mana ada fengshui itu rekaan manusia duk letak kepala naga apa semua mengarut,

Saya dulu ada te ...

wahhh this is sooooo goooood.

tq MW. nak try nanti
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
NeckPillow replied at 30-9-2019 03:56 PM
wahhh this is sooooo goooood.

tq MW. nak try nanti

Cuba lah
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 04:07 PM | Show all posts

buah tu kena guna buah apa ye MW?
yg jenis mcm jambu,epal or lembut mcm anggur,pisang
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 04:15 PM From the mobile phone | Show all posts
NeckPillow replied at 30-9-2019 04:07 PM
buah tu kena guna buah apa ye MW?
yg jenis mcm jambu,epal or lembut mcm anggur,pisang

Tak kisah buah2 apa2 pun, tapi kena ada target jua, nak tinggal berapa hari, jangan tinggal sebulan memang mereput jua buah itu

Maaf TT saya OT.
Reply

Use magic Report

Post time 30-9-2019 05:21 PM | Show all posts
Boleh saya tanya TT, apa punca dia depress? Mungkin kalau kita tahu puncanya, kita boleh cari solution by attacking the root cause.

Sebagai contoh, kalau dia depress sebab putus cinta, maybe kita boleh bawa pergi socialise balik, meeting new people and friends.

Kalau dia depress sbg contoh macam sis MW punya example sebab tak dapat jadi askar - then maybe kita boleh introduce dia pada aktiviti yang similar. Sebagai contoh voluntary work, kerja amal/charity dsb. Jadi volunteer UNHCR, atau badan kebajikan seperti MAPIM dsb. Diaorg banyak buat charity work dekat Palestine, tempat zon peperangan.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083872s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list