Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
763
View
9
Reply

Sila jawap

[Copy link]

Author: Darahmanis    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 23-9-2019 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Salam hai saya nak bertanya. Perlukan nasihat dan pengalaman dari siapa2 yg tahu.

Saya ada kawan bangsa iban. Yang berkahwin dengan seorang anggota tentera.. kawan saya baru saja melahirkan anak baru2 ni. Dlam masa kandungan kawan saya. Suami dia convert islam skrang dah 10 bulan berlalu suami dia masuk islam..tapi mereka tak uruskan hal2 penceraian sampai skrang. Perkhawinan mereka tergantung sampai skrang. Jadi saya nk tnya  apa procedure kawan saya perlu buat untuk bercerai ? Kena rujuk di kem si lelaki ke mcm mana ?

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 03:30 PM From the mobile phone | Show all posts
post kt fb, blog warkah cinta tentera sis kt situ nt rmai yg boleh bg pendapat
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 03:51 PM | Show all posts
eLiaD replied at 23-9-2019 03:30 PM
post kt fb, blog warkah cinta tentera sis kt situ nt rmai yg boleh bg pendapat

kemain nama fb nye.. rindu pd husband yg pergi berjuang kot..
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 03:51 PM | Show all posts
Maaf tak arif mengenai ini.. boleh rujuk kepada pejabat agama terus
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 04:02 PM | Show all posts
hasanahhhh ker nie??
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 04:06 PM From the mobile phone | Show all posts
awanysss replied at 23-9-2019 03:51 PM
kemain nama fb nye.. rindu pd husband yg pergi berjuang kot..

hahaha aq laki la
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 04:07 PM | Show all posts
setahu aku apa bila seorang nonmuslim memeluk agama islam, ikatan perkahwinan semasa sebelum memeluk islam akan 'terlerai'. Walaubagaimana pun dia masih perlu menyelesaikan hal2 lain seperti tuntutan dan sebagainya daripada bekas isterinya dan tidak terlepas dari undang2...
*Terlerai maksudnya tiada lagi hubungan suami isteri dgn isterinya  
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 04:23 PM | Show all posts

laaa haha ingatkan elia jejariruncing
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 06:29 PM From the mobile phone | Show all posts
eLiaD replied at 23-9-2019 03:30 PM
post kt fb, blog warkah cinta tentera sis kt situ nt rmai yg boleh bg pendapat

amboi nama... terus iols rasa nak ke sana tawww
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2019 02:22 PM | Show all posts
sebelum tu aku nak tanya TT jap:

1) laki convert Islam sebab ape?
   a. nak kawen ngan skandal yang beragama Islam; atau
   b. dah terima hidayah untuk menjadi Muslim sejati.

**kalu jawapan dia (a), better buat penceraian secepat mungkin. biasanya once da convert Islam automatik perkahwinan sebelum ni terbatal sebab da berlainan agama. kawan TT tu bekerja x?kalu gaji bawah RM3000 boleh dapatkan khidmat nasihat kat jabatan bantuan guaman..dekat sana bukak fail + lawyer fees + documentation bawah rm500 kalu xsilap..nanti kes kawan TT akan didaftarkan dekat mahkamah sivil sebab dulu berkahwin under civil marriage.

**kalu jawapan dia (b), aku nak tanya lagi dua soalan:

  c. Adakah laki kawan TT yang berbangsa Iban tu ada mengajak bini dia untuk sama2 convert ke agama Islam;
  d. kawan TT enggan kerana masih berpegang teguh kepada agama sekarang.

**kalu jawapan dia (c), meollss rasa laki dia masih sayang akan perkahwinan tersebut n cuba untuk mengajak bini dia untuk mendalami Islam juga. jadi meollss cadangkan jangan bercerai dulu, ksian kat baby tu n meollss pasti si bini ni pun masih sayang kat suami dia gak wlaupun da berlainan agama.

**kalu jawapan dia (d), mungkin meollss cadangkan untuk kawan TT tu belajar dulu pasal agama Islam n compare dengan agama yang dianuti sekarang.

trust me walaupun berlainan agama, meollss tak galakkan pasangan untuk bercerai..memang benda2 cmni akan makan masa sebab melibatkan soal akidah..meollss doakan semoga dapat diselesaikan dengan cara yg elok takde la cm current cases memasing bergaduh lepas salah sorang spouse convert Islam..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084400s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list