Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1711
View
24
Reply

'Tolonglah Berhenti Merokok' - Aznil Terkilan Ayah, Dua Abang Meninggal Kerana Rokok

[Copy link]

Author: Sang_Pencinta       Show all posts   Read mode

Author
Post time 22-9-2019 06:24 AM | Show all posts |Read mode
Pengacara terkenal, Aznil Hj. Nawawi baru-baru ini kehilangan dua orang abangnya. Lebih memeritkan lagi, kehilangan itu berlaku dalam sela masa kurang sebulan.




Dipercayai arwah abang Aznil meninggal dunia akibat kanser yang berpunca daripada tabiat merokok.  Sebelum ini pengacara itu turut kehilangan ayahnya yang jatuh sakit juga kerana tabiat merokok.





Kredit foto: Instagram







Sehubungan dengan itu, Aznil merayu kepada peminat-peminatnya untuk menghentikan tabiat buruk itu.


Dalam satu status video IG langsung yang dimuatnaik di Instagramnya, pengacara itu meluahkan perasaan rindu kepada ayah dan kedua-duanya. Beliau juga sempat memberikan nasihat kepada peminatnya supaya berhenti merokok.





'Ayah Pak Nil dan abang-abang Pak Nil pergi kerana rokok, jadi saya menyeru kepada semua perokok supaya menghentikan tabiat itu' kata Aznil.


'Kasihanilah adik-adik kamu juga emak ayah yang bakal ditinggalkan jika sakit kerana merokok ' tambahnya lagi.




Kredit foto: IG







IG Aznil kemudian tular selepas dikongsikan oleh salah seorang peminatnya dan kini mendapat lebih 16 ribu likes dan 27 ribu kicau semula. Ramai di antara mereka berkongsi cerita kehilangan ahli keluarga dan saudara mara kerana rokok.




Sesungguhnya merokok yang sudah difatwakan haram sudah cukup membahayakan kesihatan tetapi belum cukup untuk menyedarkan perokok tegar. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 09:44 AM From the mobile phone | Show all posts
The msg is good
Tp cara dia nk spread the msg buat video cenggitu dh mcm bbnu

Ye...quit smoking people

Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Mesej dah mmg bagus tapi videonya cringe to the max
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 10:45 AM From the mobile phone | Show all posts
alhamdulillah.. suami pn dh berhenti merokok sejak dia kena sakit dada 2thn lps. insaf terus {:hooray
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 11:00 AM From the mobile phone | Show all posts
My hubs pn dah stop smoking...sekarang vape...but still ada  6mg nikotin...i suruh dia slow2..sebab dlu dia kerap sgt gastrik..bdn kurus..selera mkn kurang...lps stop,naik trus 10kg..no gastrik..alhamdulillah puasa full...
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 11:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Dlm family ak, ayah je yg merokok. Abg dgn adik dh stop smoking dh. Dorg stop tu sbb masing2 batuk ke muntah berdarah la cmtu. Ak nk tegur ayah sndiri pun takot...sbb mmg dia garang. Msa dia balik haji thn 2009 dulu tu ak igtkan dh berubah, tp dia curi2 merokok jgk...sejak tu dh x malu2 dh nk rokok. Cuma klu dia dtg umah ak dgn bau rokok mmg ak saje2 tegur "atok bau rokok la dik...usyukkk arr" ayah ak nk terasa ke apa lantaklah sbb ank3 ak kecik lg. Even laki ak sndiri x merokok...kita nk nasihatkan org tua kita sndiri mmg susah. Sbb dh tu mmg didikan mak ayah dia kan...jd kita didiklah ank3 kita baik2 skg ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-9-2019 11:18 AM From the mobile phone | Show all posts
My dad pun dah quit smoking sejak berjaya bedah prostat cancer 10 tahun lepas. Terus badan naik
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 11:39 AM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 22-9-2019 08:44 AM
The msg is good
Tp cara dia nk spread the msg buat video cenggitu dh mcm bbnu


Knape bbnu lak? Iols tngok ok je
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 11:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Fazzbulous replied at 22-9-2019 10:00 AM
My hubs pn dah stop smoking...sekarang vape...but still ada  6mg nikotin...i suruh dia slow2..sebab  ...

Vape pon sama jahat malah boleh jd lg bahaya
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 12:06 PM | Show all posts
skrg ni orang isap pod... malas nak recoil vape katanya...
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 01:44 PM From the mobile phone | Show all posts
LadyCarefree replied at 22-9-2019 11:39 AM
Knape bbnu lak? Iols tngok ok je

How old is he? 60 or something?
Dgn gaya gitu. ..it's a big NO
Tp klu workout utk u
Sape lh iol nk say the otherwise kn


Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 02:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Harap Pak Nil nasihat sekali artis2 Malaysia yg bersepah2 promot vape/pod/entahpapelagi dengan asap berkepul2 sambil bercakap, benci aku tengok.....sudah la tak disclmaire "18 tahun keatas" pastu guna tagline "alternatif lain bagi rokok", bila budak bbnu yg x empok tengok terus suka nak beli sebab derang ingat "baik hisap vape/pod dari hisap rokok" padehal sama jer....geram aku, patutnya guna tagline "alternatif lain kanser paru2 selain rokok"......

Kalau ikut hati aku, nak jer aku komen kat ig artis2 ni "aku doakan anak kau bila umur 10 tahun nanti dah mula curi2 hisap vape sebab tengok video ayah dia ni".....dah la tak rajin buat khidmat sosial, pastu makin tambahkan masalah sosial pulak....taguna punya retis Malaysia!!!!!
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Berokok membunuh kita secara perlahan2..Merokok yg berterusan boleh menyebabkan kanser paru2..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Rokok ke vape ke pod ke shisha ke, tu semua membahayakan kesihatan. Takde istilah pon mengatakan yg vape tu wayyyyyyyy better than rokok.. dahlah sendiri carik penyakit, pastu sebarkan lak penyakit kt org sekeliling kita..
Apapon, takziah buat paknil dn keluarga.. Semoga kedua2 arwah tenang di sana..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 02:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Rokok ke vape ke pod ke shisha ke, tu semua membahayakan kesihatan. Takde istilah pon mengatakan yg vape tu wayyyyyyyy better than rokok.. dahlah sendiri carik penyakit, pastu sebarkan lak penyakit kt org sekeliling kita..
Apapon, takziah buat paknil dn keluarga.. Semoga kedua2 arwah tenang di sana..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Iols pon turn off dgn org yg merokok ni.. apa yg sedapnya entah..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 04:21 PM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 22-9-2019 12:44 PM
How old is he? 60 or something?
Dgn gaya gitu. ..it's a big NO
Tp klu workout utk u

Iols ok je coz that is him being himself. Audience dia pon youths.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 04:22 PM From the mobile phone | Show all posts
blue^panther replied at 22-9-2019 01:05 PM
Harap Pak Nil nasihat sekali artis2 Malaysia yg bersepah2 promot vape/pod/entahpapelagi dengan asap  ...

Khenzsss. Komen aje copy paste psl yg mati sebab vape.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 06:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau kt kedai mkn, bau asap rokok memang geramm yg amat.. Walaupun dh terpampang dilarang merokok..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 07:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Yg penting diva AA telah memadanmuka kan fake Nil di IG divaazwanaatersohorrr
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.108822s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list