Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1500
View
29
Reply

Beli rumah dekat dgn family in law...

[Copy link]

Author: Amanduuuhh    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 20-9-2019 05:23 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hi semua. Manda nk minta pendapat korg yg sudi. Mcm ni. Manda br nikah. Ms single dlu ade la jgk usha2 rumah tp xde yg berkenan. So Manda stay dgn family. kat rumah ada mama, kakak n sorg abang yg balik weekend. Adik2 n kakak keje n duduk kat negeri lain. Along dgn family dia dduk sebelah rumah mama.
Jodoh Manda org dekat je. Selang 4 kampung dr rumah mama. Dlm 6km mcm tu jarak.
Lps kawen ni, kami laki bini duk mengusha rumah sbb rs xmo duduk dgn family.
So dipendekkan cerita, berkenan satu rumah. Cantik n mampu dlm ekonomi Manda la.
Bwk both mama dgn MIL pergi tgk rumah.
Tp mama mcm x setuju. Sbb rumah tu dekat dgn rumah MIL dlm 400 meter. Blh nampak rumah MIL dr rumah tu.
Mama Manda ni nak Manda cr rumah belah dekat dgn rumah mama. Mama mcm protest la jgk tp bukan berkeras. Kakak Manda pun x setuju sgt pilih lokasi dekat dgn MIL. Kate nye takut in the future, takut jd transit adik beradik suami Manda je situ (adik beradik suami stay dgn MIL even yg dh berfamily).
Manda dgn suami PJJ. Dia balik sebulan sekali. Kerja x tentu depends pd cuaca. Manda pegawai. N suami mmg bkenan sgt kat rumah tu....mmg lah. Dekat dgn umah mak dia. Anak mak husband Manda ni.  
Manda skrg dlm dilema skrg ni. Xmau mama kecik hati tp at the same time xmau laki kecik hati jgk. Payah laaaa.
Forumer semua ad pendapat x? TQ
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 05:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada.pendapat acik,ikut je ckp mak adik
1)laki balik sebulan sekali,msti kte bnyk nk spend mase dgn family sdri
2)ye jd nnt tmpt lepak adik2 die etc
3)sng mak die nk control everything
Kesilapan kwn acik yg paling pertama mase mula2 kawen dgn adalah ddk dekat dgn mil..skng kwn acik asyk komplen
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Duduk tengah2. Xdekat sgt dgn mil atau mama
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 05:47 PM | Show all posts
betul tu. kalau nak jaga hati dua2 pihak, carik umah tengah2..
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 05:54 PM | Show all posts
hubby anak mak??? dia suka umah tu sbb dekat ngan mak dia....
pls..lari jauh2...jangan dekat dengan mana2 belah pihak..
belajar berdikari..
pada masa yang sama berusaha untuk tidak berpjj..
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 06:01 PM | Show all posts
oh no nono no..knp lately bnyk sgt kes ala2 mawar fizo & bella nanaz
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 06:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Usah laa, esok2 uols rsa rimas & rengsa, pastu nk brlakon tkda rumah apa smua tak boleh
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 06:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Manda ayuh kita ikut panduan Quran dan Sunnah, sebabnya kalau kita ikut logik, akal kita tersangatlah pendek, kalau ikut emosi selalu nak menang sendiri,

Manda bila dah nikah, terputus tanggungjawab Manda pada makpak, beralih pula ke suami dan bakal anak2 Manda nanti, ini point penting kena ingat, Manda is the boss in the house,

Bila mana Manda kata Manda dan suami sangat suka rumah tuh, sesuai dgn suasana dan ekonomi Manda sekeluarga, pada saya alasan tu dah cukup kuat untuk Manda dan Suami beli serta stay di rumah itu,

Manda harus belajar jangan beri ruang pada orang luar untuk suka2 buat keputusan dalam hidup keluarga Manda, mula2 soal rumah, esok2 soal lain pula, cantas benda kecil supaya tak jadi besar,

Suka untuk saya ingatkan, jarak rumah tu dekat dgn MIL bukan masalah, jarak rumah tu jauh dgn Makpak Manda jua bukan masalah, masalah ni timbul bilamana Manda fikir keputusan Makpak mahupun orang luar lagi penting dari keputusan Manda sendiri, padahal rumah tu lah syurga Manda dgn Hubby Mandy, Good luck Manda

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 06:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Sapa yg bayo loan rumah dia lah yg tentukan rumah  nak yg mana.  Apa pulak org x bayo loan sibuk nak pilih2 rumah pilihan, bayo sendiri xmo pula  wakakkaka
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 06:39 PM | Show all posts
manda byk dah contoh dan kes kan..jd kalau manda ok
dan tak kisah kemudian hari..terpulang lah sbb apa2 pun
keputusan manda dgn suami kan..tp seelok2nya jgn ddk dkt
sgt dgn kedua2 family..kalau manda yg jenis suka meriah2
tak kisah rumah manda sentiasa ada org dtg.oklah  lg pun
nak beli rumah ni nnt jgn menyesal pl.fikir byk kali .
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 06:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Cari rumah lain yg jauh dari dua2?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 06:58 PM | Show all posts
manda tu nama kamu ke? kenapa nama cm shopping mall alamanda putrajaya?
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 09:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Carik umah jauh lagi Takleh ke...like 20km from everyone. Unless u suka orang kejap2 datang rumah..tak kira weekend atau Lepas keje.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 09:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasiblah kau dek. Beli rumah pon nk bwk mak mil skali. Beli jelah.. Dh besar panjang kot x kanlah xde pendirian. Bila mak sendiri x bkenan serabut plak
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau mil manda orang Perak jaranglah adik beradik somi nak lepak kat rumah manda. Diorg lebih suka lepak bilik sendiri

Orang Perak personal zone beso, rumah jarang-jarang. Takleh orang lepak rumah dia lama. Just my tussen
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 09:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Haiyo dek....sila carik rumah jauh dr keluarga suami mahu pun keluarga sendiri...nanti sekejapan ade jek yg terjengui.....duk jauh bukan takleh jenguk family...jgn carik masalah dek....semua komen suh chuols duk jauh skit dr family...fikir2kanlahhh
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 11:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Sila dok agak jauh dr kedua2 family.. dlm satu daerah pon hokeh tp bkn dekat mlampau yach.. nt hg jgk yg rimasss
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 07:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Nasihat aku satu saja.. Kalau rumah tu ang dan suami berkenan.. Buat apa angpa berdua kalut nak dengar yada.. Yada.. Yada.. Kata2 dari mak or mak mentua ang.

Mak ang ni jenis nak mengawal juga.. Sbb tu abg ang dok sebelah rumah mak ang.. Kemungkinan isteri abg ang pun menyampah sbb tak ada privacy kat rumah sendiri.. Opkos dah dok sebelah rumah mesti mak ang sibuk nak campur hat nu hat ni dlm rumahtangga abg ang. Ang mengata keluarga suami ang tapi ang sendiri tak nampak buruk keluarga ang.

Jadi dari memeningkan kepala atas hal yg ang sendiri jemput (mak pi tak suka) baik ang ignore saja...dan rumah tu ang dah berkenan dan sesuai dgn ekonomi ang.. Jadi teruskan beli..

Tak pun beli rumah yg jauh 30km jaraknya dari both keluarga ang dan mentua.
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 12:36 AM | Show all posts
Edited by Meiizu at 22-9-2019 12:38 AM

Beli rumah bawak mak dah kenapa.. Patutnya pegi laki bini jelah..balik bincang..ni awal2 dah pi serabut bwk dua2 mak
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 12:38 AM | Show all posts
sarah82 replied at 21-9-2019 07:14 AM
Nasihat aku satu saja.. Kalau rumah tu ang dan suami berkenan.. Buat apa angpa berdua kalut nak deng ...

Setuju..sama je dua mak2 tu
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.102889s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list