Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
9525
View
220
Reply

[Tempatan] Amoi kad OKU bakal cash (update video di post #177)

[Copy link]

Author: Boomibulat    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 21-9-2019 10:53 AM From the mobile phone | Show all posts
mas79 replied at 20-9-2019 05:39 PM
Selalu kalau masalah pembelajaran ni, ada yg boleh baca simple teks, ada yg kenal huruf dan nombor ...

Yep yg jenis lembam ni if kt school mmg depa ni je yg ada isu dgn disiplin/tingkahlaku cthnya mcm mencuri, bergaduh bertumbuk pukul kwn, buli kwn isap vape pn ado...
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 11:01 AM From the mobile phone | Show all posts
pheonix84 replied at 21-9-2019 07:56 AM
Ptt pggl skali pegawai JPJ yg test dia tue..mcm nie x fhm.melayu mcm mn blh lulus?

Kannnn....ade la tu mane2 yg x kena
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 11:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Saje jer kot buat tak paham. Nak selamatkan diri.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
mizZue replied at 21-9-2019 06:19 AM
Bila ada sjkc inilah masalah rasis berlaku.bdk2 kt skjc xreti pn ckp melayu.. xcaya..g masuk sjkc dn ...

Yee sbnrnya buat satu aliran je..nk brain wash kt sek tu je..tertanya di indonesia ada ke sek jenis2 kebangsaan ni
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 11:12 AM | Show all posts
pheonix84 replied at 21-9-2019 07:59 AM
Bangang je ape nk kesian2 kt dia?manusia cha ya nie x yh nk kesian sgt,depan duk sengih2 kt melayu ...

masa dari hari first kes ni depa lari keluar.. kalau ada rasa bersalah, depa akan stay kat rumah la kan. hadap la perangai anak.. dr artikel newspaper dah tau depa tak dak rasa bersalah pun, sbb dok tolong oku tu dalam court.. oku tu pun bebas ja bergaya gaya kat luar sebelum bicara ni.. mmg bangsa ni jenis takdak hati perasaan.
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 11:13 AM | Show all posts
bab ujian lesen OK
dgrpenghakiman pura2 tak fhm simple BM

berhenti la berpura-pura
mcm la netizen tak arif kategori lembam, slow learner etc
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 11:36 AM From the mobile phone | Show all posts
pheonix84 replied at 21-9-2019 08:00 AM
Dia OKU ke?

Dia sendiri kata ada kad oku.. disleksia. Cer google kot ada berita tu
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 12:00 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 21-9-2019 12:02 PM
3480 replied at 21-9-2019 11:36 AM
Dia sendiri kata ada kad oku.. disleksia. Cer google kot ada berita tu

okay , boleh bagi sumber dia ada disleksia? sebab ini kekadang tak betul
https://www.majalahsains.com/disleksia-keunikan-pada-cara-otak-berfungsi/


Oleh Muhamad Firdaus Rahim (HelloDoktor)
Disleksia bukan sejenis penyakit mental. Ia adalah kesukaran yang berlaku dalam proses pembelajaran. Mereka yang mengalami disleksia mengambil masa lebih lama untuk bercakap, membaca dan menulis. Walau bagaimanapun, tahap kecerdasan dan IQ tidak terjejas. Bahkan, ada juga dalam kalangan mereka yang mempunyai kecerdasan yang lebih tinggi.
Ia juga bukan disebabkan teknik pengajaran, arahan atau didikan yang lemah tetapi merupakan masalah neurologi dan genetik.

Apa yang berlaku pada kanak-kanak disleksia?
Setiap manusia mempunyai otak yang berbeza meskipun secara fizikalnya mungkin dilihat serupa. Penghidap disleksia adalah sangat unik dan istimewa. Cara otak mereka memproses maklumat yang dilihat dan didengar adalah berbeza berbanding orang lain.
Mereka menghadapi kesukaran dalam menghubungkan antara huruf tertentu dengan bunyinya. Contohnya, huruf g dan j dilihat seolah-olah serupa dan sering tertukar. Huruf b dan d juga mungkin mengelirukan bagi mereka.
Dalam mengeja perkataan pula, kadangkala ejaan menjadi tunggang langgang dan tidak konsisten. Sawah padi tertukar menjadi padi sawah. Kawan ditulis wakan. Mereka juga mempunyai kesukaran menyebut perkataan yang mempunyai suku kata yang banyak seperti hospital, kebangsaan dan pengangkutan.
Anda mungkin dapati mereka selalu tersesat jalan kerana sukar membezakan antara kiri dan kanan. Apabila menerima arahan yang banyak, mereka akan pening dan sukar menghafal mengikut turutan.
Namun, setiap kanak-kanak disleksia adalah berbeza. Ada yang mengalami semua karakter yang disebutkan, ada juga yang mengalami sebahagiannya pada tahap yang berbeza.
Overview
Dyslexia is a learning disorder that involves difficulty reading due to problems identifying speech sounds and learning how they relate to letters and words (decoding). Also called reading disability, dyslexia affects areas of the brain that process language.
People with dyslexia have normal intelligence and usually have normal vision. Most children with dyslexia can succeed in school with tutoring or a specialized education program. Emotional support also plays an important role.

Though there's no cure for dyslexia, early assessment and intervention result in the best outcome. Sometimes dyslexia goes undiagnosed for years and isn't recognized until adulthood, but it's never too late to seek help.


Symptoms
Signs of dyslexia can be difficult to recognize before your child enters school, but some early clues may indicate a problem. Once your child reaches school age, your child's teacher may be the first to notice a problem. Severity varies, but the condition often becomes apparent as a child starts learning to read.


Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 12:05 PM | Show all posts
Edited by mbhcsf at 21-9-2019 12:08 PM

sapa nak baca konteks case ni

http://lifeofaannie.blogspot.com/2017/03/the-case-of-pei-ven.html



pandai pandailah menilai, sebab author ada bias dia.
so, yups pepandailah menilai, weigh down the facts and what is the actual TRUTH?


Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 21-9-2019 12:00 PM
okay , boleh bagi sumber dia ada disleksia? sebab ini kekadang tak betul
https://www.majalahsains ...

Sumber artikel tu xdakla.. dia ckp msa reporter interview program dewi remaja tu.. dh ingat2 lupa dh tp ada la dia ckp ada kad sbb disleksia
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 12:11 PM | Show all posts
3480 replied at 21-9-2019 12:07 PM
Sumber artikel tu xdakla.. dia ckp msa reporter interview program dewi remaja tu.. dh ingat2 lupa  ...

kalau pun begitu disleksia ni bukan affect IQ, dia cuma kebolehan otak mentakrif /memproses simbol dari sumber bunyi. decoding problem , so kalau dia kata dia Lembam tapi ada disleksia , well i nak tahu IQ dia apa pulak sebab lazimnya disleksia budaknya normal IQ.
so...kalau dia kata ini makin banyak pendakwa raya akan bawa bukti lah , atau kena soal banyak org lah.






Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 12:15 PM | Show all posts
monsterwife replied at 21-9-2019 04:25 AM
Kalau family yg meninggal minta derma utk cost lawyer aku sanggup derma walaupun tak byk

buat masa ni, ini urusan pendakwa raya. takde isu kene bayar kos lawyer pun dari pihak family mangsa. nk jadi rujukan, tgk kisah kes zulfarhan. dari situ bole paham susur galur kesah dakwa dakwi ni.

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
mbhcsf replied at 21-9-2019 12:11 PM
kalau pun begitu disleksia ni bukan affect IQ, dia cuma kebolehan otak mentakrif /memproses simbol ...

Hmm.. try google haneesya hanee disleksia.. mungkin bole mmbantu.. tp dlu yg sy tau penghidap disleksia x dpt kad tp skrg xtau la
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 12:29 PM From the mobile phone | Show all posts
Pemegang kad OKU ada dinyatakan di lesen dia dan wajib ada sticker OKU di kenderaannya.. Kalautak, harap hakim tolak je dakwaan OKU dia ni.. Tp memang nampak mcm OKU sebab mother tongue sendiri pun x faham.. Harap disabit kesalahan la dia ni!
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 12:30 PM | Show all posts
3480 replied at 21-9-2019 12:19 PM
Hmm.. try google haneesya hanee disleksia.. mungkin bole mmbantu.. tp dlu yg sy tau penghidap disl ...

apa apa pun dia kata , i mean masa kat mahkamah ni benda dia kata disleksia lah apalah , learning disabilityka apa kan kena ada buktilah, maksudnya dia tak leh nak throw all of these conditions dengan berniat mempengaruhi hakim atau menytakan dia bolehlah dimaafi sebab ada 'condition' sedangkan dia di bawah pengaruh dadah dan pandu kereta.dua kesalahan yg berat dan kalau ya pun OKU , family dia tak kena ke sebba tak pantau dia?


Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 12:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Oku pun leh jadi model sambilan ek..first time dlm sejarah ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-9-2019 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Pakai kete mainan baru amoi paham soalan..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Finally baru sekrg nak masuk court ya.. seblm ni sapa yg jaga
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 12:56 PM From the mobile phone | Show all posts
ziezot replied at 20-9-2019 03:37 PM
Die OKU ape? Fizikal cm ok jer.. Mental?

Akak pun speku dia mental OKU.. Tapi kalau mental OKU boleh dapat lesen ke? Tapi lepas ni harap lesen dia ditarik balik dan nama dia dimasukkan dalam senarai hitam JPJ ..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
haruslah replied at 20-9-2019 03:37 PM
wowwww
OKU fizikal/mental?


OKU driver ada dpt sticker dari JPJ @ yg ikut spesifikasi JPJ mcm sticker P juga kan.. Cousin akak memang OKU sejak lahir dan dia ada sticker OKU yg dia tepek. Lalu la kat polis trafik atau jpj ke apa.. Memang diaorg sesekali chexk sticker tu. Kalau x pakai yg ikut spesifikasi, boleh kena saman..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.107548s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list