Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4999
View
175
Reply

Mama si Queen Control

[Copy link]

Author: jas93    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 22-9-2019 06:18 AM | Show all posts
duri_durians replied at 20-9-2019 01:04 PM
Hi Jas,
semoga sihat selalu. pada pandangan I, mama u ni contoh ibu bapa klasik old school zaman to ...

Jas tak rasa Mama cemburu tp Jas rasa Mama selalu buat sesuatu tak fikir. Asal hati dia puas.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 22-9-2019 06:34 AM | Show all posts
sarah82 replied at 20-9-2019 09:45 AM
Setelah pekena nescafe semug.. Baru otak betul sikit.. Biasanya Coffee keep my sanity gitew..

...

Akak, Jas bagi dekat Mama lebih kurang RM 4000 sebulan dia selalu membentak kata tak cukup, banyak ni je, kenapa gaji Jas sikit. Mama langsung tak reti nak bersyukur. Dulu waktu duit arwah ayah ada lagi, Mama selalu kata diri dia miskin sedangkan duit dia ada agak banyak. Tapi selalu kata tak cukup. Sedangkan agak banyak duit tinggalan arwah dengan duit agak besar 20 tahun lepas banding sekarang. Mungkin sebab tu bagi Mama RM 4000 tu tak cukup banding dgn duit yg arwah tinggalkan.


Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 07:07 AM From the mobile phone | Show all posts
jas93 replied at 22-9-2019 06:34 AM
Akak, Jas bagi dekat Mama lebih kurang RM 4000 sebulan dia selalu membentak kata tak cukup, banyak ...

Ang x payah bagi byk2..bagi saja sekadar keperluan harian dia.. 500-600 dah cukup.. Sbb ang dah bayar bil utiliti dan segala mak nenek hutang yg dia buat. Ang bagi hanya utk kegunaan harian mcm beli lauk pauk sudah.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 12:25 AM From the mobile phone | Show all posts
jas93 replied at 22-9-2019 06:13 AM
Jas ada bgtahu Mama Jas minta kerja dekat negeri lain. Mama diam. Lpas tu dia ckp dia nak ikut Jas ...

Cakap je kat mama yang harga nak sewakan tu tak logik. takdak org nak sewa. Lepas tu cakap lagi tgk sekarang mama dah srh berhenti dah tak berduit. lepas tu mama cakap apa2 jas diam je, jawab byk2 pun tak guna sebab dia fikir dia betul. Biarkan mama  fikir sekarang apa dah jadi
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 12:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Mama jas ni bosan takda buat apa kot... mama jas takda hobi ke, macam gardening ke, bela kucing ke, menjahit ke, masak memasak ke, tengok viu ke. Baru dia kurang sikit masa mengahadap jas je asyik marah2
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 01:54 AM | Show all posts
jas93 replied at 22-9-2019 06:34 AM
Akak, Jas bagi dekat Mama lebih kurang RM 4000 sebulan dia selalu membentak kata tak cukup, banyak ...

Jas... aku baca cerita ko ni dari awal smpi abis...

Pada aku, lagi lama ko duduk dgn mama, ada harapan ko jadi sasau/stress/mental illness( sorry sebab aku ckp mcm tu, sebab masa awal awal ko bukak thread ni, nmpk mcm ko dah tertekan sgt aku nampak. takut2 ko, pikir pendek and buat benda bodoh je).

Aku nak tanya skit, rasa2 tahap kesabaran ko skrg ni tahap mana? parah dada? paras hidung?
Seberapa lama lagi rasanya ko boleh bertahan lagi dengan segala expectation dan perangai mama?

Klu ko rasa masih mampu bertahan lg dgn perangai mama, ikut je la apa yg mama ko nak. ko kunci hati, tulikan perasaan, kebaskan pemikiran ko. Minta dengan yang SATU, semoga mama ko boleh berubah. agar dia lebih menghargai diri ko, menghormati perasaan ko etc etc. Bukan pada ko saje, pada orang lain jugak.

Tp, klu ko rasa, ko dah mmg tak boleh tahan agi, buat mcm yg majoriti dlm thread ni cakap. Pindah, jauhkan diri mama ko. Nampak mcm jahat, nmpk mcm selfish act, tp kadang2 tuk capai sesuatu, ada pengorbanan yang terpaksa di buat. Ko muda lagi, baru 26, perjalanan idup ko panjang dan masih jauh lagi. tp dlm masa yg sama, jgn berhenti minta doa pada yg SATU supaya mama ko berubah.

btw, skit sbnyk aku leh paham perangai mama ko. dia takut hilang ko pasal tu dia kontrol hidup ko. tp kesilapan dia terlampau byk yang dia kacau. smpi ilang kawan, ilang kerja(horror ni sebenarnya. Ingat senang ke zaman ni fresh grad nak dapat gaji bersih rm5000? susah owhh...) Plus dgn sikap dia pada org sekeliling, adik beradik dia). senang rasa sentap, rasa dia je betul.

So, rumusan... berbalik pada diri ko, jas... Pilihan di tangan ko...
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 02:27 AM From the mobile phone | Show all posts
jas93 replied at 22-9-2019 06:14 AM
Boleh cerita apa jadi? Mama ada Jas sorang je. Tak ada sesiapa lagi. Dengan adik beradik pon bermu ...

Di tempat kerja adalah spt keluarga sendiri jauh lebih Aman.
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 10:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Jas ni mmg semua bende cerita kat mama ke? Mmg xde rahsia ke? Kenapa baru start nk cari keje di negeri lain dah cerita kt mama? Bkn ke ini sedikit sebanyak bg ruang dekat mama awak utk dia buat plan sendiri dan paksa awak ikut plan dia? Aku tengok jas yg bagi ruang kt mama sendiri utk membuat keputusan dlm kehidupan jas.
Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2019 08:23 AM | Show all posts
Victorioussss replied at 19-9-2019 05:57 PM
Jas

Move out. Sewa rumah jgn duduk dgn mama. From start dapat keje awal2 dulu, dh perlu duduk asi ...

2 perenggan akhir tu..

Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2019 05:24 PM | Show all posts
Kesian baca, sebab dari kecil dah lahir dalam persekitaran tu, susah nak ubah diri.
Entahlah, aku rasa memang kena harap bantuan luar sebab TT sendiri tak boleh ubah, dan aku tak salahkan TT sebab dia memang takde peluang nak jadi kuat dari kecil.

Aku cuma doakan ada sesuatu yang berlaku yang bagi impak besar dan kekuatan untuk TT keluar daripada masalah ni.
Reply

Use magic Report

Post time 24-10-2019 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 19-9-2019 10:23 PM
Dh baca masalah ko ni panjang2 dek.. Tapi tetiba akak teringat kt dak jenie.. X jadi nk bg nasihat.  ...

rs setuju pulak dgn u...gigih gak la bc dari pg1 smpai habis still bau jenie tu kuat.
tapi kalau betul jas hadap benda ni, hrp boleh ambil nasihat2 forumer dlm ni.berkoyan dah sorg2 bg nasihat.
Reply

Use magic Report

Post time 25-10-2019 06:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Mama Jas dah masuk fasa menapous tu. Lagi2 la emosi dia x tentu arah, mood swing manjang. Kesian kat Jas jd mangsa. Jas takde makcik pakcik ke yg boleh tolong nasihat mak tu?
Reply

Use magic Report

Post time 31-10-2019 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts
Kesian I baca kisah you kak.
Macam forummer lain cakap, you pindah je lah.
Get out from the toxic house.
I tau you tak sampai hati, tapi kalau dah sampai tahap menganggu kesihatan mental you and bila baca sampai tahap serang semua tu. I pula seriau.
Hanya kerana you pindah keluar rumah, bukan bermaksud you anak yang jahat ke apa, tapi ini untuk kebaikan you dan mak you.
Anyway, all the best! I know how it feels like to be deprived of almost everything. I doakan yang terbaik utk you. Think and save yourself before others, pls.
Reply

Use magic Report

Post time 7-11-2019 04:01 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by per706 at 7-11-2019 04:02 PM
jas93 replied at 19-9-2019 09:18 PM
Dia selalu cerita dia nak anak lelaki. Tapi dapat Jas sorang je. Tah la kak. Ada banyak sisi baik  ...


Nmpak mcam mak awak pk awak ni cash machine lak...ade gitu...tngungjwab atas ank pda bahu ibu bapa..skang ni da kira2 mcam investment je la..so selama ni ape yg dia buat mungkin Ade sketla sbb syg you selebih nye more to benefit ape yg dia akn dpt bila awak da beso..xpon lepas ni x yah la btau kalu dpt.keje Bru ke ape...kabo je la keje tdika tu..then control la duet gaji tu..da settle utang mama, duet blnja dia sket, selbihnya utk awak..sush jugak,org nk dekat pon takot...klau da gaji sume bgi mama uruskan,ape jaminan msa tua awak...takot laki nk ngorat pon takot...sesambil p.la jumpe memana ustaz,minx air.pnawar lembutkam hti n jgn berhenti berdoa...semoga dipermudah...Amin Ya Rabb
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 11:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku kenal orang sebijik cam mak kau ni jas. Dia kerani capuk je kat opis aku. Tapi kalau boleh satu kampeni ni nak dikawal. Seolah2 di ni CEO kau!!! Orang mmg kenal nenek ni (sbb dia nak pencen) sebab dia ni lejen... lejen dgn perangai buruk la orang kata

Mmg hidupnya keje nak kawal orang je, anak, laki, sedara mara, budak praktikal, budak trainee, bos, kelig... arghhh semua dia control! Semua yg org buat tak betul, dia je betul. Orang camni mmg emosi mental dia dah tak betul dri kecik. Apebenda yg dia hadap masa kecik entah sampai ke tua dibawak perangai ni. Hanya mati je boleh 'senyapkan' orang2 gila camni
Reply

Use magic Report

Post time 10-11-2019 11:33 AM From the mobile phone | Show all posts
Ko memang takde pilihan lain jas. Kau kena cari kerja gaji banyak2 lepastu kau keluar dari rumah tu. Jangan sesekali inform kelig, boss yg kau menyewa kat mana sebab Mama boleh ugut dorang suruh bagitau rumah sewa kau kan?? Mama Jas tu dah lah psiko. Sorry aku cakap gini sebab tkde ayat lain yg sesuai orang yg tak pernah jumpa orang camni mmg tak percaya orang gini wujud kt mukabumi ni.

Kau bank in je duit sara diri kt mak kau, hutang apa semua kau kata je dah settle. Gembirakan diri kau ok jas? Kesian aku baca hidup kau kena kawal dari kecik. Semua orang berhak merasa bahagia. Cari kawan2 baru, kenal2 dgn orang, reward diri dgn sesuatu yg berharga. Jgn stress sampai kecewa bunuh diri ya. Ai doakan jas hidup bahagia lepas ni amin
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078066s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list