Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5111
View
176
Reply

Mama si Queen Control

[Copy link]

Author: jas93       Show all posts   Read mode

Post time 20-9-2019 12:52 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 19-9-2019 11:40 PM
ramai ye keluarga broken dalam ni, kalau ada gam uhu nak je kaka bantu baiki relationship family kaw ...

Dah ada porumer terfavorit baharu nampaknya kaka
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 01:07 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 19-9-2019 05:43 PM
Sabar la.. Kak komen karang.. Ada meroyan sana sini burukkan kak.

Tapi mcm ni.. Mungkin cara ter ...

Sarah pls, say je whatever u wanna say. Org kalau busuk hati akn mengata. Just be urself ok. I like every time u write anything. Nanti ilang ur good writting, what a lost.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 01:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Jas, hugs n love. U dh big girl. Go out n spread ur wing. Jgn duduk dekat2 dgn ur mama.tp jgn la lupa mama. She might be lonely or depress. U r her sweetheart n might be ur punching bag too.

Stay strong n move out.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 01:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Nak komen tuk jas ni, tapi tak reti nak karang ayat yg sesuai tuk jas...

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 01:11 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 19-9-2019 06:03 PM
Aku suspek mama ang ni cemburu.. Same case dgn mama aku..

Hidup ni Jas.. Kalau ang layan sgt.. A ...

Setuju utk pilihan kedua tu.hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 01:23 AM From the mobile phone | Show all posts
matchstick replied at 19-9-2019 10:23 PM
Dh baca masalah ko ni panjang2 dek.. Tapi tetiba akak teringat kt dak jenie.. X jadi nk bg nasihat.  ...

Tu lah tp nak gak mencapup sblm tidur. Ya Allah dh pukul 1.23! I better sleep.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 02:31 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 20-9-2019 01:23 AM
Tu lah tp nak gak mencapup sblm tidur. Ya Allah dh pukul 1.23! I better sleep.

Iols pulak sambung at 2.29

Jass. Spread your wing n keep praying. U deserved to be happy. Niat you baik, pasti ada pertolongan dari Nya.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 06:59 AM From the mobile phone | Show all posts
jas93 replied at 19-9-2019 06:10 PM
Mama ibu tunggal, dan dia ada Jas sorang je. Jas tahu Mama memang tak suka kerja Jas. Tp Jas tak e ...

Hai jas,sudah tiba masanya jas kena bertegas dan buat keputusan sendiri. Mindset mak2 yg nak anak jd cikgu, kerja gomen  ni susah nak ubah. Pada drg keja2 ni lah yg akn buat anak drg kaya, bahagia. Sdgkn keja private pn ok je.

Klu dah dpt keja tu,jgn bgtau mak office kat mana. Takpun pindah aje dr rmh tu. Bkn nk derhaka tp mcmtu lg elok, demi masa depan dan tak de rasa xpuas hati dgn mak.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 07:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Pendapat i mama u ni sebab tak de buat ape2, tu yg die fokus kat u je jadi die control u semua benda. Mintak mak u buat sesuatu cth, mengasuh anak org, menjahit dan ambik tempahan, berniaga kecil kecilan cth nasi lemak, kuih muih, keje part time yg sesuai utk org tua. Kena buat die bz dan berkawan dgn org lain. So that tak de masa nk fikir pasal u.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 08:16 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 20-9-2019 01:11 AM
Setuju utk pilihan kedua tu.hihihi

Hahaha.. Kan.. Pilihan kedua.. Biasanya dah nikah ok balik.. Kena tune dgn suami baru
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 08:17 AM From the mobile phone | Show all posts
noraidil_06 replied at 20-9-2019 01:07 AM
Sarah pls, say je whatever u wanna say. Org kalau busuk hati akn mengata. Just be urself ok. I lik ...

Tq kak nora.. Semlm kalut sat.. Sat g sy tulis balik apa yg pernah sy tulis dulu.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 09:08 AM | Show all posts
Jas ingat ni
We incharge of our life no other else ok.
ingat tu. simple je. takperlu nak complicated kan benda ni
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 09:20 AM | Show all posts
Hi jas, i read your story and feel pity for you.
I sokong u mulakan hidup baru, cuba la cari keje jauh sikit
I mean, u xtinggal dgn ur mom, luar daerah ke, negeri lain ke..
Dapat kerja jauh, u mulakan hidup u,
Im sure u are independent women, and u can do it well..

Cuma, once dapat kerja tu, u yakinkan ur mom
bagi dia duit, tapi jgn bgtau u kerja kat mana, for good..
Ape pun, i doakan yang terbaik utk u..

Dalam masa yg sam u doala moga ur mom berubah..
Dia perlukan perhatian, sebab tu dia kongkong u
Tapi, u pun nak hidup u, so better u cuba keluar dari rumah u..
Bukan nak hasut u jadi jahat, but for good..
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 09:21 AM From the mobile phone | Show all posts
Hm just for u

Jas nita kali pertama terpandang thread terpegun aku dan terpersona
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 09:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by sarah82 at 20-9-2019 12:44 PM

Setelah pekena nescafe semug.. Baru otak betul sikit.. Biasanya Coffee keep my sanity gitew..

Jass.. Doa mak2 memang penting tapi Allah swt tak pernah nayakan hambaNYA. Ni kata arwah tok kak pada kak waktu otak kak tgh gila..

Apa yg kak tak pernah kena sumpah dgn mama sendiri? Setakat sumpah tak dpt kerja tu.. Kak flip shawl saja tau..kak pernah disumpah jadi pelacur.. Sbb kak nasihatkan mama kak terima la lelaki pilihan adik tiri kak... Sampai arwah makcik yam yg mak ke 4 kak mai jerkah mama kak. Tu belum kira doakan kak tak jadi isteri dgn seorg lelaki yg buat kak tergolek2 dok jatuh cinta dan patah hati utk 3 tahun selepas itu.. Sebelum jumpa ex bf kamjad cum jebon kak. . Bila kak resign jaga arwah tok kak.. Niaga online kecik2 mama kak tgk naik tangan mula dia ckp "mama cemburu tgk along dok rumah sentiasa ada duit"..taraaa.. 6 bulan sebelum arwah tok meninggal adalah kesusahan bagi kak dan tok.. Kami berdua bergantung dgn duit JKM yg arwah dpt RM300 utk perbelanjaan sebulan.. Mujur makcik nab F1 driver selalu bagi beras utk kami dan Mak Mah garang nak mampos selalu bg kami lauk yg tak habis dari dia niaga pagi2..depa berdua selalu tolong kami sebab masa depa susah mcm kami dulu.. Arwah tok dan tokwan kak selalu support depa beras dan lauk. Pernah satu saat arwah tok kak nak balik lps discaj tak ada duit nak beli pampers.. Mujur la nurse2 yg comel kat wad 4B HSB bagi pampers utk kegunaan tok selama 3 hari. . Bulan posa 2016, arwah tok kak kat wad.. Mama kak dgn selamba ckp  yada.. Yada.. Yada.. Mama memang doakan supaya along miskin tak kaya supaya.. Yada yada.. Bullshit punya alasan... Sedih pulak hati bila memikirkan perbuatan mak sendiri

Punca dari semua ni.. Kak tau mama kak cemburu dgn apa yg kak miliki.. Dia patutnya jadi org yg hebat bekerjaya hebat sebab dia mmg pandai.. Tapi dia yg ternikah awal maka lahirkan kak.. Maka dia rasa kak penghalang kejayaan dia. Bila dah besar kak lebih berjaya dari anak2 dia dgn suami baru.. Tu yg membuatkan lagi dia bertambah cemburu. Kejayaan yg patut dia dan anak2 dia milik.. Bagi dia kak rampas.

Ada kamjad kata mama kak benci yada yada.. Yap mmg dia bencikan kak.. Sebab tu dia doakan yg bukan2..tapi bab duit x cukup.. Dia tak benci sbb dia tau kak bank negara Somalia gitu. Bila x ada duit dia akan suruh adik tiri bongsu cari kak dan minta duit.. Dan aku walaupun selalu digelar siam perut hijau oleh arwah tok aku.. Tetap aku bagi juga duit sbb aku takut mama dan bapa tiri aku tak makan.

Hidup ni adik mana ada yg adil.. Jadi ang dengar nasihat dari seorg hadap benda tak berfaedah ni.. Cari kerja tempat baru yg jauh dari rumah ang, sewa saja bilij tak payah gedik sewa rumah karang mama ang pun gedik nak ikut sama. Tutup medsoc ang supaya mama ang tak boleh tau perkembangan ang..sapa ang kawan, sapa ang bercinta, mana ang kerja. Hari2 call tanya habaq..dan mungkin sebulan sekali ang balik tgk dia.. Bawa dia makan2bagi dia tgk dunia luar. Bab gaji pulak ang byr bil utiliti dan hutang dia. Lps tu bg dia 500 ka 1000 ka utk dia joli katak selebihnya ang simpan utk ang.

Hari2 jgn lupa doa pada Allah minta lembutkan hati mama ang dan dia berubah. Bila ingat saja kat dia ang sedekah al fatihah kat roh dia.. Ang jgn ingat Al Fatihah x power.. Tu jampi cinta paling mujarab ang tau. Dan jgn lupa sama ang doa.. Bila sampai masanya ang jaga dia pulak mcm baby tua,  ang minta pada Allah supaya mulut ang tak ungkit apa yg dia pernah buat.. Minta pada Allah swt supaya hati ang kuat dan ikhlas keranaNya.

Hidup ni kadang2 kena belajar dari anjing.. Anjing dpt hadiah walaupun hanya bola tenis dari tuan dia dah happy sebab anjing menghargai semua benda walaupun kecik

FYI : kak dok dgn arwah tok dan tokwan dari kecik.

NOTA KAKI : target tahun depan nak nikah kat siam.. Wakakakakaka nak cari calon satt
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 10:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Victorioussss replied at 19-9-2019 05:57 PM
Jas

Move out. Sewa rumah jgn duduk dgn mama. From start dapat keje awal2 dulu, dh perlu duduk asi ...

Hanat btol ayat last
Lagi la.mama.dia merentan
Skandal???
Hahha
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 10:17 AM | Show all posts
penat je didik anak spt 1st class degree..ujun g2 kontrol mcm robot.dia juga indivdu yg berhak bebas memilih hala tuju sdri.

ibaratkan anak sprt layang yg terbang tinggi tapi jgn smpi terlepas atau terputus talinya.
sbgi anak pula..anggap ini ujian kamu..bertuah mendpt sepenuhyna kasih syg dari ibu tanpa ada adik beradik yg lain
tapi mak pulak yg menduga keimanan seorg anak. di situ sudah nyata ujian sbgi anak itu lagi berat..memrlukan kesabaran dan tenang dlm menerima ujian. apa yg telah terjadi terima sajalah..sudah smpi disitu rezeki kamu disykt besar itu.

rezeki ada dimana2...pelan-pelan mencari beserta doa..terus berbuat baik dan sykur selalu. masa yg sama jgn duduk dan meratapi nasib teruskan usaha dan positif ..jika perlu kamu keluar dari rumah ibu mohon restu dan ckp baik2. terluka hati ibu amat besar kesannya dlm kehidupan kita. biar kita yg luka dan mengubat luka itu sendiri..sesungguhnya Allah bersama orang2 yg sabar.

gituee...acah2 ustazah lak kaka pagini.



Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 10:24 AM | Show all posts
kesiannya
nak nasihat pun x pandai mcam mana
smua ibu sygkn ank
tp kena la dgn cara yg betul  kan..
jgn smpai menyusahkan dn mengaharu birukan hidup anak
kalau ank susah sendiri pun susah jugak
doa la byk2 smoga Allah lembutkan hati ibu
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 10:28 AM From the mobile phone | Show all posts
jas93 replied at 19-9-2019 02:57 PM
Ada admin yang jaga pintu. Memang selalu je ada tetamu datang. Benda ni biasa. Lagipon office styl ...

Pening baca.. u know.. bila u try jawab semua apa komen kat sini.. nape gitu nape gini.. buang masa. Macam Vic kata, pack ur stuff and move on. Mama, dia akan tau jaga diri dia when she need too.

Start make a plan. First decide apa u nak buat. Nak stay and continuing hadap or decide move on new chapter... dont waste time moaning and sighing

Decide move on
To start ur plan
1. apply job
2. jgn fokus pd bidang u je... divert sikit pun xpelah
3. Solat and mintak Allah tunjuk and guide u. Tetapkan iman
4. Plan savings utk mama and urself
5. While waiting jobs buat online business buat freelance.. start here.. apply je la writer cari ni... kot dapat la duit klu article terpilih. Just keep finding options to survive!

Kalau pilih stay on

Continue facing d same thing untill death do us part.

so, be bold and wanita yg bijak.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 10:57 AM | Show all posts
sarah82 replied at 19-9-2019 07:56 PM
Kannn.. Kena ada pakwe mama jass ni.

mama dia da umur 60+ kannn
mana nak cri pakwe lagik
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081766s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list