Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4996
View
175
Reply

Mama si Queen Control

[Copy link]

Author: jas93       Show all posts   Read mode

Post time 19-9-2019 09:19 PM From the mobile phone | Show all posts
jas93 replied at 19-9-2019 09:07 PM
Akak, Mama serang boss Jas dekat office. Kalau setakat sumpah tu telinga Jas dah lali. Hari tu ada ...

Cuba jgn fikir benda yg remeh.. Kisah ttg mama jass yada2 jgn fikir.. Benda tu akan menambahkan lagi pening pala ang.

Skrg ang kena fokus cari kerja jauh dari mama ang dan pindah rumah..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 09:21 PM From the mobile phone | Show all posts
jas93 replied at 19-9-2019 09:14 PM
Tu lah kadang-kadang Jas heran kenapa Mama tak fikir panjang. Mama pernah cakap dia buat macamni s ...

Kesilapan seterusnya.. Bila ang keep tanya berbaloi ka dpt aniaya org lain. Mcm aku kata tadi.. Kalau ang terus beratkan pala ang dgn persoalan yg ang sendiri x ada jawapan.. Maka ang menambah stress kat diri sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 09:22 PM From the mobile phone | Show all posts
jas93 replied at 19-9-2019 09:14 PM
Tu lah kadang-kadang Jas heran kenapa Mama tak fikir panjang. Mama pernah cakap dia buat macamni s ...

Mama Jas ni macam mana orangnya? Bunyinya macam personaliti dia terlalu negatif. Dia control kawan/kerja Jas, dia sendiri ada social life tak? Ada kawan mengaji ka, kawan pegi masjid ka usrah ka? Maaf tanya, dia solat tak? Jiwanya macam kosong
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2019 09:23 PM | Show all posts
sarah82 replied at 19-9-2019 09:21 PM
Kesilapan seterusnya.. Bila ang keep tanya berbaloi ka dpt aniaya org lain. Mcm aku kata tadi.. Ka ...

Memang Mama takkan berubah ke kak? Tapi Mama dah tua. Macam zalim pulak kalau tinggalkan dia sorang-sorang
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2019 09:28 PM | Show all posts
Edited by jas93 at 19-9-2019 09:29 PM
moonbug replied at 19-9-2019 09:22 PM
Mama Jas ni macam mana orangnya? Bunyinya macam personaliti dia terlalu negatif. Dia control kawan ...

Mama selalu pergi Masjid, hampir setiap hari pergi Masjid. Tapi sejak tak ada duit ni kalau ada ustaz datang bagi ceramah dia tak nak pergi Masjid sebab dia kata dia tak ada duit nak bagi sedekah.

Waktu Jas sekolah, Jas selalu ingat mama ni humble. Sebab Mama selalu cerita dekat orang dia miskin. Namun akan disambung dengan duit dia ada berapa ratus ribu je. Duit tinggalan Arwah Ayah.

Tapi bila dah betul-betul miskin tak ada duit langsung. Tak ada pulak dia canang diri dia miskin. Sekarang baru lah Jaz sedar Mama ni humble brag. Mama memang sangat-sangat negative. Semua tak betul. Dia je betul. Tapi ada sisi yang baik. Mama seorang bertanggungjawab, Mama selalu pergi Masjid, Mama selalu bersedekah, Mama selalu buat amal jariah
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2019 09:32 PM | Show all posts
moonbug replied at 19-9-2019 09:22 PM
Mama Jas ni macam mana orangnya? Bunyinya macam personaliti dia terlalu negatif. Dia control kawan ...

Dia ada kawan tapi kawan dia bertukar ganti dan tak rapat sangat. Dengan adik beradik pon boleh berperang kak. Jadi kebanyakkan masa Mama sorang2. Mama selalu cakap orang lain busuk hati, dia baik, kenapa orang asyik nak aniaya dia. Dia selalu buat baik dekat orang
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
jas93 replied at 19-9-2019 09:23 PM
Memang Mama takkan berubah ke kak? Tapi Mama dah tua. Macam zalim pulak kalau tinggalkan dia soran ...

Perlukan masa.. Berdoa laa.. Sapa kata ang tinggalkan dia? Ang jauhkan diri..bg semua pihak bertenang.. Ang kena bina juga hidup ang..bukan selamanya kena dok bawah ketiak mama ang.. Plus kalau ang tak kerja mcm mana nak bayar hutang dan bil2 utiliti, nak bg mama ang duit utk joli katak lagi. Sapa nak bagi? Hantu raya kamjad? Opkos la ang kan? Jadi pejam mata keras hati tu sikit... Pindah dok tmpt lain.. Setiap hari call tanya habaq.. Sebulan sekali balik jenguk...setiap kali ingat kat dia ang sedekah al fatihah.. Minta Allah lembutkan hati dan ubah perangai dia..

Dan sampai masa ang jlnkan tanggungjawab sebagai anak jaga dia elok2 masa dia sakit.. Jgn ang dok ungkit pulak apa mama ang pernah kata..ni pun ang kena doa hari2..supaya dpt menjaga tutur kata.

Selebihnya.. Biar Allah tentukan.

Dan ang nikmati hidup ni sepenuhnya.

Oh lupa...jgn dok gedik bagi semua gaji kat mama ang pulak.. Simpan utk diri ang.. Ang bagi la 500 kat dia utk joli katak.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts
jas93 replied at 19-9-2019 09:18 PM
Dia selalu cerita dia nak anak lelaki. Tapi dapat Jas sorang je. Tah la kak. Ada banyak sisi baik  ...

Hish.. Dia ingat jas ni aset dia ker? Mcm ni lah. Jas kena terus terang ckp kat dia yg jas ni bukan barang mahupun maid dia. Jas x mintak pon lahir kat dunia ni. Dia yg nk lahirkan jas. Tanggung jawab jas sbg anak adalah berbuat baik utk dia je. Bila dh besar jas berhak tentukan hidup jas sendiri.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2019 09:48 PM | Show all posts
Edited by jas93 at 19-9-2019 09:54 PM
weezerfan replied at 19-9-2019 09:40 PM
Hish.. Dia ingat jas ni aset dia ker? Mcm ni lah. Jas kena terus terang ckp kat dia yg jas ni buka ...

Mungkin berkait dengan culture juga kak sebab kami keturunan mamak. Jas nak senangkan Mama, tapi Jas rasa macam Jas jatuh tergolek sebab Mama, Jas boleh berjaya sekarang. Tapi Jas jadi jobless sebab Mama.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 09:52 PM | Show all posts
jas93 replied at 19-9-2019 09:07 PM
Akak, Mama serang boss Jas dekat office. Kalau setakat sumpah tu telinga Jas dah lali. Hari tu ada ...

then ur mom memang problem sampai gi majlis kematian siap kutuk2 lagi orang dah meninggal..

sori..memang Islam suruh dahulukan ibu tiga kali sebelum ayah. tu nabi yang cakap
tapi tgk ibu jgk..adakah ibu sekarang mcm ibu dulu2

for instant anak so called derhaka pun hasil didikan ibu tu dulu. iols pernah dengar cerita kawan2 ibu lebihkan akak2 dari dia even wife dia menantu sndiri pun ibu dia pangkah

so member pun bawa diri la dan dilabel anak derhaka sedangkan selama ni member dan wife dia la bela jaga makan pakai ibu tu
terpulanglah..walau ibu tu jenis baik dan kita dicop anak derhaka, iols agree

tapi kalau ibu tu pun tak jalankan tanggung jawab seorang ibu, takde kasih sayang, sokongan moral, xde di saat anak perlukan ibu tu untuk mengadu dan bercerita, takde tenangkan anak masa di berduka..then sama la macam mama tt ni

in the end nak cop anak derhaka bagai
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2019 10:05 PM | Show all posts
Victorioussss replied at 19-9-2019 09:52 PM
then ur mom memang problem sampai gi majlis kematian siap kutuk2 lagi orang dah meninggal..

sor ...

Mama tak kata pon Jas anak derhaka. Mama cuma nak semua benda ikut cakap dia. Queen Control. Semua benda lah. Kalau benda tu macam dia nak, Mama baik je, kalau benda tu bukan dia nak, mula lah buat perangai bukan-bukan sabotaj anak sendiri. Banyak kali dah

Kalau Jas kata No, Mama akan marah-marah Jas setiap hari sampai Jas setuju apa dia nak, kalau Jas tak nak jugak, Mama menjerit-jerit maki Jas depan public, kalau tak dia akan buat drama air mata depan public sampai Jas setuju, kalau Jas masih tak nak, dia halau Jas dari rumah, adalah beberapa kali Jas kena halau

Kadang2 mama main psychology dia dah nak mati susah sangat ke Jas nak ikut apa dia nak. Burukkan anak sendiri all the time, dalam FB pon pernah buat karangan berjela-jela macam Jas ni jahat sangat, nasib baik friendnya tak ramai dan tak viral. Last-last Jas ikut je semua dia nak.

Dia blame Jas, katanya membazir belajar tinggi-tinggi tapi gaji berapa je. Sedangkan gaji Jas dah kira banyak. Bila Jas menganggur, dia blame Jas tak dapat kerja sedangkan semua tahu ekonomi macamana.




Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 10:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Cari la kerja yg berkenan... permulaan sewa bilik. Jgn sewa rumah dulu sebab nnt dia mesti nak datang.
Limit info apa nak cerita dgn ur mom. Maybe u selalu share everything. Now cuba buat macam "orang curang dengan isteri". Hahahaha kawan ke hal ofis ke, simpan sikit. Bg tau ur mom Gov sekarang pun kontrak je byk. Skim pencen pun mcm bakal x ada dah.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 10:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian nye hidup jas.. It sounded like u have a toxic mother,  sorry to say.   U pernah come clean tak dgn ur mom ape yg die buat tu destructing your life? Anyway,  get out from the house la jas,  build your own life,  ko responsible only for your happiness.  All the best jas
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2019 10:18 PM | Show all posts
Lolalala replied at 19-9-2019 10:12 PM
Cari la kerja yg berkenan... permulaan sewa bilik. Jgn sewa rumah dulu sebab nnt dia mesti nak datan ...

Jas tahu perangai Mama, Jas ni jenis pendiam tak banyak cakap, kawan pon tak ramai. Tapi Mama ni memang jenis penyebok. Sebelum kejadian, beberapa kali dah dia datang pejabat Jas, mula-mula dia komen kenapa working station Jas macam ni, macamtu. Sebelum kejadian, kalau Mama datang pon dia diam je, sebab tu Jas tak sangka bila dia buat macamtu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2019 10:19 PM | Show all posts
Lolalala replied at 19-9-2019 10:12 PM
Cari la kerja yg berkenan... permulaan sewa bilik. Jgn sewa rumah dulu sebab nnt dia mesti nak datan ...

In fact waktu kejadian Jas tak tahu pon dia nak pergi office. Dia selalu invited herself. Jas pernah marah sangat Jas cakap dekat Mama jangan jadikan pejabat macam dekat pasar.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Dh baca masalah ko ni panjang2 dek.. Tapi tetiba akak teringat kt dak jenie.. X jadi nk bg nasihat. Harap nye ko bukan jenie yg lupa makan obat
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Entahla mwngapa tetiba terkenang jenny
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2019 10:23 PM | Show all posts
nipskacang replied at 19-9-2019 10:16 PM
Kesian nye hidup jas.. It sounded like u have a toxic mother,  sorry to say.   U pernah come clean t ...

Pernah confront waktu projek Jas semua kena tarik. Handphone Mama sampai pecah sebab Mama sakit hati dengan Jas dia hancurkan handphone dia. Jas betul-betul marah waktu tu memang macam2 lah Jas marah Mama tapi through Whatsapp je. Mama nak menangkan diri dia. Sampai sekarang kejadian tu dia anggap Jas being Jas. Dia tak salah. Mama ni boleh kata percaya everything is revolve around her. Jadi its all about her her her.

Jadi bila sekarang dia asyik meraung, menangis sebab duit tak ada, buat apa? Jas buat tak tahu lah, bukan ke ini yang dia nakkan?
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 10:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Kaka ada something fishy. ...mcm mana mama jas boleh serang bos jas. .sedangkan jas kerja International company. ..

Apa kerjaya mama jas sebelum ni.....? Sampai dia berani serang bos sampai jas x diberikan project?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 19-9-2019 10:29 PM | Show all posts
matchstick replied at 19-9-2019 10:23 PM
Dh baca masalah ko ni panjang2 dek.. Tapi tetiba akak teringat kt dak jenie.. X jadi nk bg nasihat.  ...

Sebab apa Mama buat melampau kan sampai tak rasa macam real. Jas tak tahu Jenny siapa, tak tahu apa-apa cerita dekat sini. Jas luah dekat sini sebab Jas takut Mama baca dekat FB. Jas ingat nak confess dekat IIUM tapi Jas tak teruskan takut apa Jas tulis ni Mama tahu yang Jas tengah cakap pasal dia. Sebab Jas rasa tak ada orang lain yang sampai tahap macamni. Pasal hal kerja tu benda ni jadi agak kecoh juga lah jadi kalau confess dkt FB takut orang tahu ni kes Jas.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.077284s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list