Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2169
View
60
Reply

kesahnyeee

[Copy link]

Author: widad11       Show all posts   Read mode

Post time 20-9-2019 05:04 PM From the mobile phone | Show all posts
mongoose_kidz replied at 20-9-2019 12:25 AM
sis...aku setuju dgn semua cadangan di atas..
lagi satu ko masak je x sedap...lebihkn masin ke..taw ...

Tamu dalam konteks agama diletakkan ditempat yg tinggi kan???

Atau hang memang takda masuk pondok pesantren dulu????
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 05:05 PM From the mobile phone | Show all posts
supermum replied at 20-9-2019 11:47 AM
Apasal teringat terung? Bukan u ni laki ke? hahaha

Spesis dua alam.......

Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 07:13 PM | Show all posts
Sis, next time you bgtau laki you kalau family dia datang apa kata laki you yang masak, kemas & buat air segala.  Hello you punya role as wife bukan masak tau.. tu role husband. Nanti kalau dia sendiri buat baru dia tahu camner sbnrnya letih melayan family dia.
Kerja sama2 kerja, pehal plak bhgian nak layan tetamu you y kena buat keje semua.. kerja dia menyembang?
Kalau family in law merungut you zass kan aja cakap you pun keje gak.. sama ngan laki you.. apa salahnya anak laki dia plak buat keje umah semua..
Nak jadi tetamu umah orang pun agak2 lah.. iolls kalau selalu jadi tetamu orang, sampai tu jengah ke dapur gak tolong mana y boleh biar tuan umah larang. Lepas makan pinggan , cawan iolls bawak ke sink basuh. Orang hormat kita as tetamu jamu makan apa semua, kita pun kena hormat tuan umah jugak.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 07:49 PM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 20-9-2019 05:04 PM
Tamu dalam konteks agama diletakkan ditempat yg tinggi kan???

Atau hang memang takda masuk pond ...

tetamu pun kena tau adab jugak...
itu yg ramai org lupa..
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Sekarang ni bila adik beradik I  atau adik beradik suami datang, yang akan berkemas adalah anak buah yang dah besar panjang tu. X kuasa lah I nak kemas meja basuh pinggan lepas diorang makan.
Sekarang diorang dah tau apa perlu buat. Lepas diaorg balik, i tetap kemas balik. So x lah penat sangat
Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 10:23 PM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 19-9-2019 03:09 PM
Lain kali kalau family dia datang TT buat air kopi dengan hidang biskut je.
Tak payah la berlakon a ...

Setakat serving your MIL takkan sampai terperah kuyup tenaga hang odah???

Atau mungkin terdetik dalam hati hang, " aku dah jadi hamba abdi pada anak kau selama aku kawen, bekerja tak henti...bantu menjana ekonomi keluarga, kau berdua datang rumah aku nak kena s3rve korunk pulak??? Nasib baik aku tak mintak derai dari anak korunk"

Mesti ada thought jahat ini dalam otak hang kan odah???

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 10:26 PM From the mobile phone | Show all posts
mongoose_kidz replied at 20-9-2019 07:49 PM
tetamu pun kena tau adab jugak...
itu yg ramai org lupa..

Hang nak kongsi tentang apa yang hang tahu bilamana agama sebut tentang perihal melayan tamu tak???

Keutamaan itu diletakkan diatas pundak host atau yang ditamu???

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 01:48 AM From the mobile phone | Show all posts
I pnh sound kwn kpd kwn yg kerap sgt dtg rmh
Kdg lepak tdo smpi berhari2
Naik rimas

Tt plk family in law
Sungguhpun xtdo
Tp every weekend pun dtg mmg xbest lh

Part yg jd ternanti2 sama ada dorg dtg ke x mgu ni
Mmg stress ye

U kena plan and act something utk stabilkn situasi ni






Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 09:34 AM | Show all posts
aku paham sgt masalah korg laki bini ni,,
aku pun pernah hadapi masalah y sama,
bukan senang pasangan nak faham....
pointnye bukan pasal keluarga laki ko selalu datang atau laki ko kerap balik kg masalanya laki ko x paham isi ati ko ape yg ko tanggung..

kalau aku nk lepak dengan adik beradik aku pergi je la ke kedai mamat,melainkan hari raya atau hari tertentu bukan tiap minggu...

balik kg tiap minggu aku bg alasan sebuk keje,ada kenduri,tengah bulan,jadual full mcm2 lagi la...

hahaha aku laki bini da mengadap,tp yg dtg tiap minggu tu memang melampau hahahahha
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 10:43 AM | Show all posts
Edited by copy_paste at 23-9-2019 11:22 AM
widad11 replied at 20-9-2019 02:16 PM
dah noksssss...da suruh die balik sorg2... die xmahu, sbb nnt kena jawab soklan mil pil, mane bini ...

family laki ko org utara ke? kedah ke perlis ke atau p.pinang???
sbb ade untongnye jugak
ade sesetengah budaya keluarga mmg mcm tu,selalu jumpe,buat mcm rumah sendiri,rumah kau rumah aku dan sebaliknya,xde privc,selagi ko dlm lingkungan budaya atau keluarga mcm tu mmg kena hadap la,melainkan korg pindah tempat lain bina budaya keluarga sendiri.....

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 12:25 PM | Show all posts
Aku penah jugak dulu menghadapi keadaan ni. Asal aku balik keja, ada ja dorg.
Memula aku jamu air & biskut, tapi sebab dorg tak basuh cawan, maka aku dah tak jamu dorg.

Kalau laki aku ada, aku pi tidur/ rehat dlm bilik. Laki aku la layan dorg. Aku cakap aku penat (memang aku penat).

And kalau aku jamu air, aku suruh laki aku basuh cawan & kemas2. Sebab aku mmg tak larat. Ya lah, nak kemas rumah, masak, jaga anak kecik dll.

Mujur la IL jenis tak kata apa. Kalau kata pun lantak lah. Badan aku, aku nak rehat.

Btw, jarak rumah kami dlm 4-5km ja. So tak jamu air tu mcm tak la rasa bersalah sgt.  Bukan lah dorg datang dari jauh
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 12:39 PM From the mobile phone | Show all posts
supernaturalee replied at 23-9-2019 01:48 AM
I pnh sound kwn kpd kwn yg kerap sgt dtg rmh
Kdg lepak tdo smpi berhari2
Naik rimas

Inilah jenis melayu haparak mentaliti mengemis yang kita ada hari nee......kalau berkempen BMF, hidung sampai kembang kembang laungkan....last last jenis m3langok rumah orang...

Bangkai betul perangai kan???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2019 02:20 PM | Show all posts
jebatmaspunyer replied at 20-9-2019 07:13 PM
Sis, next time you bgtau laki you kalau family dia datang apa kata laki you yang masak, kemas & buat ...

husb aku mmg akn tlg masak... tp tau2 le, selepas masak keadaan cane dapo tu.. lepas meka makan pon cane.. belum lg anak2 wat hal time org dtg umah... laki aku pas fmly die podah balik, die xnk kemas da..kang aku bia, aku xske bnda semak2 kotor2...kemas le jugek... pasni, bab kemas pon aku akan tegas kaw2... aku rse, kalo laki aku kemas or masak pon, sure die xpenat... penah dgr tak, ade org xrse penat kalao layan something yg die suke... fhm tak mksud aku... kalau fmly aku dtg tiap mggu, n husb aku tlg masak n kemas, baru die fhm erti penat kowt.... masalahnye, mak aku xske dtg umah aku selalu, mak jenis fhm... umah mak aku xsmpi stgah jam dr umah aku....
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 23-9-2019 02:23 PM | Show all posts
copy_paste replied at 23-9-2019 10:43 AM
family laki ko org utara ke? kedah ke perlis ke atau p.pinang???
sbb ade untongnye jugak
ade ses ...

deme bukan org utagha... org utagha yg aku kenai xbuat lagu ni aihhhh... hahhaha

aah, aku tgh mendoakan aku pindah jauh dr mereka... nk bina hidup baru... xde lah jauh mane..skrg pon bkn dekat sgt pon rumah... sbb akk ipar aku pon dah pindah 1 bandar dgn aku, jd aku rase mau pindah jauh ckit dr akk ipo... aku mati2 xkan bebaik dgn ular ni...bile baik die ok, bile gaduh esok, tgh die meroyan smpai memalukan org...
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 02:26 PM From the mobile phone | Show all posts
widad11 replied at 23-9-2019 02:20 PM
husb aku mmg akn tlg masak... tp tau2 le, selepas masak keadaan cane dapo tu.. lepas meka makan po ...

7 keturunan cerita tak habis ler widud.......serve wat you can while you can...bukan org lain pung....keturunan laki hang jugak kan??? Niat kan serbis kerana ALLAH...dan in syaa allah ALLAH juga yg akan beri bantuan.......kalau hang dah sampai ajal mati tergelimpang while serving kopok lekor pada derang...hang takmo dapat mati jihad kah!????

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 02:40 PM | Show all posts
widad11 replied at 23-9-2019 02:23 PM
deme bukan org utagha... org utagha yg aku kenai xbuat lagu ni aihhhh... hahhaha

aah, aku tgh m ...

maksud aku org utara bukan x bagus,diorg jenis bloodbrother,buat kawan pun best diorg suka menolong apatah lagi kalau jd keluarga,
kalau dah guna perkataan Hang tu negeri mana selain belah utara.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 03:53 PM | Show all posts
memang orang laki x faham bahase dek....akak dah lalui dulu .

cara paling berkesan pindah rumah jauh ckit, nanti laki kita sendiri penat nak berulang, kaum kerabat pun malas nak datang sebab jauh...senang hidup. boleh bermalasan di hujung minggu
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 07:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Gomea replied at 18-9-2019 07:45 PM
Kalau da setiap minggu datang bertandang pon tak seronok jugak. Da jadi 1 keja plak nak melayan dieo ...

tu kalo famili in law reti bahasa ....
kalo jenis xde perasaan ..... dulik hape
Reply

Use magic Report

Post time 24-9-2019 10:02 AM | Show all posts
ayah aku dulu pon selalu gak camni, suka ajak orang datang rumah makan

masalhnye yang reti masak kat rumah tu mak aku jer

tapi lepas mak dah pencen ni jarang dah ajak nye, tapi selalu berjalan keluar pulak
Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2019 07:02 AM | Show all posts
dekmieDandy replied at 24-9-2019 10:02 AM
ayah aku dulu pon selalu gak camni, suka ajak orang datang rumah makan

masalhnye yang reti masak  ...

berjalan keluar g makan kat rumah org pulak ke?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.072406s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list