Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
3369
View
47
Reply

UBER (Part 1)

[Copy link]

Author: uncle_syib       Show all posts   Read mode

Author
Post time 18-9-2019 04:06 PM | Show all posts |Read mode
Assalamulaikum WBT

Hi semua...ada baik ka?? fuhh,berabok lame tak masuk sini..ada yang rindu cheq ka??
harap MyPren2 kat sini semua sihat belaka ye...Aminnn...

Ok setelah sekian lama berehat,kali ni aku nak share beberapa kisah aku masa part time bawak Uber bape tahun yang lepas...seperti biasa,nama,lokasi, jika ada disebut dalam cerita2 dibawah,ianya bukan la nama sebenar ye...aku tak nak la ade timbul isu2 negatif kat sini...agar apa yang hendak dikongsi segalanya dalam keadaan tenang aman dan damai...harap semua faham dan aku harap semua enjoy..tu lebih penting!

ok gaiss,let's started!


Bismillahirrahmanirrahim........................

PART I : SALAH SIMPANG

Pada tahun 2016 aku mula buat part time sebagai Uber driver..aku akan mula memandu pada lepas waktu keje...aku akan drive dalam 3-4jam...tu pun tengok tahap kerajinan aku lah...kadang sampai 5-6 jam jugak la..tapi jarang la...paling limit aku boleh drive sampai kul 2 pagi je..sebab time tu la mata aku paling kecik...satu pandangan yang tak sesuai untuk driving...memang tk boleh lebih dari masa tu..kalau masih segar atau tak dapat tidur pun waktu2 cmtu,lebih elok aku kat rumah je kalau dah lepas2 kul 2 tu...ngelak kejadian tak diingini berlaku...


ok,kisah bermula pada satu awal pagi ni,time tu dalam kul 1 lebih..memang time tu aku dah set untuk balik lepas hantar kononnye last rider pada masa tu...lps aku turunkan rider tu,plan nak henjut terus balik rumah...tengah belek fon nak tutup apps,satu ping masuk tak jauh dari tempat aku hantar rider tadi tu...memang tak sempat aku nak off apps...nak taknak layan la...aku anggap tu la last rezeki aku untuk malam tu...mata pun agak masih boleh lagi layan,aku pun accept la order tu...

dalam byk2 maps(GPS) time tu,aku prefer guna uber sendiri punye map...uber sendiri ade provide map untuk driver guna..dia akan bagi jalan shortcut selagi boleh shortcut...google map kadang ngarut...mane2 tah die bawak...waze plak yang bagusnye die akan bawak kite skip kalau jalan biasa guna tu jemm...yang anatnye,die suka hang!
so aku suka guna map uber sebab memang tak pernah mengecewakan...sentiasa tepat selama aku kendalikan uber..
tapi tak tau la malam tu...memang nak jadi cerita la kot...

ok sambung balik

aku pun terus menuju ke pick-up point rider tu...daerah tu memang aku tak familiar...jarang sangat masuk situ...so memang 100% berpandukan GPS..jalan yang aku gunakan masa tu agak dalam kawasan kampung,ade macam jalan lama untuk menuju ke pick-up point tu...dari 2 lorong,jadi 1 lorong...dari ade tiang lampu sampai takde tiang lampu...jalan macam ade estate2 cmtu..ade la ladang2 sawit ke getah ke aku tak ingat..ade rumah2 sikit jauh nun dalam ladang...memang boleh nampak...so sampai satu area tu navigator suruh belok kiri,aku pun belok...lepas belok tu aku naik bukit yang agak tinggi jgk la...pastu nampak macam batu2 besar kiri kanan...aku pun terus naik bukit tu...tengah naik bukit tu,rider tu call

"bang,abang bawak kete putih tu kan? dah terlepas tu bang...saya lambai2 abang tadi,abang terus je pastu masuk simpang tu...saya ade kat tepi jalan ni tadi...abang kluar balik simpang tu,patah balik jalan tadi...saya tak jauh ni dari simpang abang masuk tu" slang macam indon

"ok..jap kak..saye pusing balik" aku jawap....nak pusing balik tengah2 bukit tu takde lampu jalan,aku pun Dim lampu kete tujuan cari space untuk u-turn...skali dim,kiri kanan aku tu kubo cine la siak....berdiri bulu buntut semua...adehh..kul 1 pagi masuk area kubo jadahnye.."map buat hal"kate aku...rupanye batu2 kat kiri kanan masa aku naik bukit tu kubo..jirat belaka...memang masa masuk tu tak dapat nak cam...atau memang bijik mate aku dah dikaburi mungkin...mungkin laaaa...aku pun turun balik bukit tu sampai la jalan besar tadi...belok kanan,tak jauh tu aku nampak satu perempuan lambai2 tepi jalan..."orang ni la kot" dalam hati aku...aku benti bukak tingkap

"akak yg order uber n call sy tadi ke?"

"iye" aku unlock pintu..die pun naik duk belakang

"maaf kak,map tadi bawak sy ke jalan tu tadi...sebab tu sy kesana"

"takpe....." die jawap...

aku pun terus jalan ke drop-off point dimana tempat akak ni nak pergi...dalam perjalanan tu ade jugak la borak2..sampai la akak tu macam nak taknak layan aku,aku pun senyap la..layan radio je..mungkin die letih sebab dah jauh malam agaknye...mase tu dah dekat kul 2 pagi la aku ingat...so,kena faham la...aku pun drive,sampai satu area taman perumahan,akak tu suruh aku belok kiri masuk area perumahan tu...padahal drop point die depan lagi...aku pun layankan,masuk la taman perumahan...gated..ade security..aku pun tanya jalan apa yang die nak pergi,die pun jawap nama jalan sekian2...sebab jalan tu dah kluar dari map kan...sampai kat security aku pun cakap la kat pakcik guard yang tengah bertugas masa tu,aku ckp la aku uber nak drop orang kat jalan sekian2 macam yang akak tu cakap...pakcik tu pun bukak la palang...akak tu pun guide la aku jalan ke tempat die nak turun...sampai la ke satu lorong,die suh masuk...rumah paling hujung corner lot...tepi rumah tu ade tangki air besar yang biasa supply air kat kawasan perumahan tu...

"awak tunggu sini,saya pegi amik duit jap"....die turun kete aku pun tekan la button drop untuk off apps aku...ni kire last trip la...aku dah tak larat gile...so akak tadi terus berjalan menghala ke tangki air tu...bukan rumah corner tu...ingatkan tu rumah die...ape jadah die tangki tu? dah la blakang tu hutan..dengan gelapnye...aku dah mula rase lain macam...tengah die jalan ke tangki tu,ade call masuk...eh,no rider tu...

"bang kenapa cancel? tak boleh datang amik ke? saya bertiga ngan anak2 kat bustop ni...kedai makan kat belakang ni pun dah nak tutup..risau pulak..sini dah la susah nak dapat uber ngan teksi..abang tak boleh amik ke?"

jadi,yang baru turun ni sape jilakeeee??

"ye kak ye kak...jap2...sy datang"

aku dah tak boleh nak tunggu...macam2 perasaan ade...reverse kete terus keluar balik kawasan taman tu..sampai security,pakcik guard tadi tu tahan...

"dek,tadi saya lambai2 panggil awak lepas awak jalan masuk tadi awak tak perasan ke? siap tiup wisel takkan awak tak dengar? nak kejar awak,palang ni takde sape jaga kot ade orang nak keluar masuk sini..partner saya kluar gi beli rokok...sebab bila awak dah jalan tadi baru perasan awak cakap nak drop orang kat jalan sekian2...tadi kalut sikit ngan ade kereta nak keluar tadi...tu tak fokus sgt apa awak cakap..lagipun awak sorang je tadi dek..mana ade sape2 dengan awak yang awak nak drop..awak hantar orang tu kat tangki air kan?"

"ye cik "

"bende ni dah bape kali jadi..memang akan time2 camni la...budak pmpuan kan? budak tu tahun lepas orang jumpe mayat die kat situ..dah kebumi elok pun kacau lagi...setan semua tu dek...tapi memang takde orang pun ngan awak tadi"

"ye ke cik? aduhh..tkpe la cik..memang dah nasib saya nak kene kot malam ni..ni saya nak kejar orang yang sepatutnye order uber ni tadi..kesian lama tunggu ngn anak2 tepi jalan..."

bai,fizikal die biasa bai..takde la unsur2 seram pada die yang aku boleh nilai yang die orang ke bukan..seingat aku die free hair,pakai tshirt ngn seluar macam biase...takde sebab lak aku nak kaji die tu hantu kalau dah fizikal cmtu..

so aku pun terus pecut amik rider yang betul tadi...sampai kat akak tu aku cuma mntk maaf dan bgtau yang aku sesat je..tak nak cite banyak...gigil belum hilang lagi...kalau tak kerana die sebut anak tadi,memang aku takkan gi amik die dah..aku terus balik je...mungkin kerana naluri kebapakkan aku ni kuat,Alhamdulillah,akak tu selamat tiba kat rumah dengan selamat...aku bagi rider tu diskaun tambang die yang patutnye berbelas,aku mntak rm10 je..konon atas kesesatan aku tadi...anak die yang kecik tu dah tidur atas riba die masa aku sampai..kesian gile bhaii...tengah sedap tidur kena kejut masuk kete..aduii

but seriously,memang aku tak nampak ade bustop n kedai makan yang agak terang yang mana memang boleh nampak jelas lokasi tu masa memula aku masuk area tu tadi..perasan aku area situ memang agak gelap sebelum sampai area kubo cine tu tadi...kiri kanan memang gelap..harap lampu kete aku je...walaupun aku dah consider patah balik jalan sama untuk hantar makhluk tangki jilake tadi tu,pun tak nampak bustop ngn kedai makan tu..sepanjang jalan memang takde apa2 kedai or kedai makan yang sepatutnye clear aku boleh nampak..mungkin sebab dah nak jadi cerita kan...masa aku sampai kat rider yang sebetulnye tu tkde la jalan gelap macam mula2 tadi...aku yakin memang jalan sama...sebab dah memang itu je jalan je samada dari taman atau dari arah kawasan kubo cina tadi...memang aku takde ikut jalan lain...hmmm

so tu la salah satu pengalaman agak misteri aku mase mengUber bape tahun yang lepas...ade lagi beberapa kisah yang akan dikongsikan akan datang...jumpa lagi to the next story yee...ape? area mane tu?? sorry,aku takkan bgtau..biar korng kene plak

K la,nak sambung keje...bhoii       

Assalamualaikum...Salam sahabat


Iklan

Pade yang terlepas,jom layan thread aku yang lepas2


1-      Kisah Aku & Amy
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=714510

2-     Kawan aku Bunian??
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=715270

3-    Kisah pembantu rumah
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=717079

4-    Kisah di jalan Felda
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=731204

5-    Kucing punye pasal
http://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=733066

6-    Badi Abang Aku
http://mforum.cari.com.my/forum. ... &page=1#pid55655306

7-   Rumah sewa
http://mforum.cari.com.my/forum. ... 296&fromuid=1917570

8- Al-Kisah : Pejabat
http://mforum.cari.com.my/forum. ... 187&fromuid=1917570


9- Al-Kisah : Pejabat (Siri II)
https://mforum.cari.com.my/forum.php?mod=viewthread&tid=966548

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2019 04:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Byknya kisah hantu ang.. Aku faham.. Mmg kalau mata dibutakan jadi mcm tu seketika
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-9-2019 04:59 PM | Show all posts
sarah82 replied at 18-9-2019 04:43 PM
Byknya kisah hantu ang.. Aku faham.. Mmg kalau mata dibutakan jadi mcm tu seketika

berdasarkan pengalaman...just my luck la maybe...contoh dalam cite ni memang takdak langsung fizikal yang meragui pada penumpang tu...sebab tu kami antaq depa elok ja
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2019 05:01 PM From the mobile phone | Show all posts
uncle_syib replied at 18-9-2019 04:59 PM
berdasarkan pengalaman...just my luck la maybe...contoh dalam cite ni memang takdak langsung fizik ...

Aku rasa sbb dia x tunjukkan muka sbb ang sgt naif yakin dia manusia.. Jadi dia pun menyampah nak usik lebih.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2019 06:52 PM | Show all posts
hantu pon malas layan borak ngan orang aku rasa dia dah penat ulang scene yang sama setiap kali naik uber.
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2019 08:08 PM | Show all posts
nasib uolss tak terfikir dia hantu...

eeiiiii kalau aku dah seremmmm dahhh...
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2019 08:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah la naik free2... Buang masa dan tenaga. Sambung lagi uncle. Best
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2019 10:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Wow,  mmg xde fizikal hantu eh? Pastu xde bau pelik2 mcm yg slalu dlm cte hantu tu ke? Hantu tu bdk melayu ke? Bnyk pulak soalan aku huhu anyway great story,  mohon diteruskan lagikkk
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 12:18 AM | Show all posts
adeh..rugi duit minyak. kot ye pun bayarlah dulu hantunya pun

mana2 driver teksi, uber, grab biasanya mesti ada cerita macam ni at least sekali.
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 10:18 AM | Show all posts
terima kasih kerana sudi berkongsi cerita .pengalaman yang menarik .kesian dekat akak dengan anak dia kena tunggu dek hantu perempuan tu kacau .cilakak punya hantu
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 10:38 AM | Show all posts
MissVixen replied at 18-9-2019 08:43 PM
Dah la naik free2... Buang masa dan tenaga. Sambung lagi uncle. Best

kalo bayar pun mesti pakai daun..sama gak..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Klu mata d butakan, smpi slh simpang byk2 kali tu sbnr nyee sbb mmg benda tu dh aim nk kacau kite ke camna ye uncle??

I pnh laa experience once.. byk2 baca doa dh lamaaaaaaaaaa dkt sejam stgh br jumpa jln balik.. elok laaa my doter time tu dh siap meraung selop smpi xde suara.. time magrib plk tu..

Slps kjadian, mmg i rase xnk jejak dh tmpt tu smpi bile2..
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 02:13 PM | Show all posts
Assalamualaikum Uncle ...pi mana lama tak nampak!!! harap harap sihat, dan terima kasih muncul kembali di sini!!!
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 02:20 PM | Show all posts
best la!!

mcm mcm kisah drebab uber dan grab ni, rider foodpanda pun mcm mcm hal depa kena...bertabahla demi rezeki yg halal kan...
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 03:35 PM | Show all posts
x cukup seram...beshe2 je ni
mau lg serammm
Reply

Use magic Report

Post time 19-9-2019 05:30 PM | Show all posts
Adoiiii memula aku nak husnuzon gak kot ada ruang untuk mengatakan bukan hantu yang kau jumpa tu.. Kot la indo buat rumah setinggan ke kat belakang tangki.. sobs.

Tapi bila masuk ayat pakgad yg kata jumpa mayat tu.. terusssss naik bebulu romaku adoii. Tidak syak lagi.

Nak lagi! Nak lagi!
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 12:47 AM From the mobile phone | Show all posts
uncle_syib replied at 18-9-2019 04:59 PM
berdasarkan pengalaman...just my luck la maybe...contoh dalam cite ni memang takdak langsung fizik ...

Seram kisah chuolss ni wlupn xde penampakan hantu kt penumpang tu....laki meolss pn penah gak kene usik gini mse bawak teksi dulu2....trus tobat xnk bwk teksi wktu mlm daa...huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 08:39 AM | Show all posts
Edited by girlfridayz at 20-9-2019 08:42 AM

Btw sebbaiklaaaa aku tak kena camni taim bawak uber zaman2 uber dulu hehe.
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 08:48 AM | Show all posts
mamaezah replied at 19-9-2019 02:20 PM
best la!!

mcm mcm kisah drebab uber dan grab ni, rider foodpanda pun mcm mcm hal depa kena...bert ...

food delivery pong kene sis ? acaner tu ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 21-9-2019 03:55 AM | Show all posts
sarah82 replied at 18-9-2019 05:01 PM
Aku rasa sbb dia x tunjukkan muka sbb ang sgt naif yakin dia manusia.. Jadi dia pun menyampah nak  ...

menyampah ehnyampah la die dah ngntuk aku tanye macam2
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.091395s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list