Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5768
View
140
Reply

Tunku Azizah Komen Mi Bandung Sungai Lembing Paling Sedap di Dunia.

[Copy link]

Author: BlueRose99    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 29-9-2019 06:47 AM From the mobile phone | Show all posts
setori_mori replied at 28-9-2019 06:11 PM
Mee bandung ke yang selalu ada rasa udang kering kuat tu? Iolls keliru dengan mee kuah.

Ha ah. Mee bandung pakai udang kering banyak juga. Then campur lagi dgn air rebusan kulit udang. Memang ubat sinus sangat..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2019 06:51 AM From the mobile phone | Show all posts
nadihazza replied at 19-9-2019 04:18 PM
sofar rasa nya mee bandung segamat aku rasa lg sedap banding muo..

X pernah lagi try mee bandung kat Segamat.. Share la location dia. Mana tahu boleh gi try sana..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2019 06:57 AM From the mobile phone | Show all posts
ejans replied at 22-9-2019 09:22 AM
So far paling sedap mee bandung sentral dkt muar..
Pes paling sedap mee bandung mak pon..
Hanafiah ...

Betul ejans.. Rencah mee bandung MakPon akak pun suka.. Masa dok Kuantan, kena ada paste dia utk emergency kalau org tiba2 nak datang rumah.. Stok kulit  udang sentiasa ada sebelas dlm freezer. Stok tulang lembu pun ada. Ish! Memang sedap! Tu yg resdung menjadi2.. La ni dah x simpan pes tp stok kulit udang sesekali buat juga sebab dah terbiasa.. Ish! Kena gi mee bandung Pak atan hari ni!
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2019 06:59 AM From the mobile phone | Show all posts
cikpah27 replied at 23-9-2019 01:21 PM
wow.. Menyelerakan.. Aku selalu makan mee bandung kedai siam jah.. hahahahahahaha

Aduh.. Tekak akak terus reject mee bandung kedai siam. Pernah makan dua kali kat kedai2 siam sekitar Kuantan tp lepas tu dah x nak cuba nasib.. Tekak Akak memang tekak mee bandung Muo..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2019 07:05 AM From the mobile phone | Show all posts
ghalibboy replied at 23-9-2019 10:06 PM
Tak lah.
Yg original mee bandung Muar dulu2 hanya telor( yang dimasukkan dlm kuah n selalu dlm k ...

Paling x boleh blah, mee bandung gearbox! Husband boleh makan mee bandung gear box tp akak x boleh.. Rasa mee bandung ori dgn telur goyang & daging dua tiga hiris bersawi je dah cukup.. Lidah ni mcm x boleh pulak nak over bergearbox ni. Skrg ada mee bandung udang melimpah juga.. Meriah tekak org yg memakan udang banyak2 gitu.. Tapi akak tengok diaorg makan x hingat sungguh.. Akak nampak cholestrol mencanak je..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2019 07:06 AM From the mobile phone | Show all posts
ghalibboy replied at 23-9-2019 10:13 PM
Asalnya guna udang kering...tapi orang berniaga banyak guna udang geragau.

Murah sikit geragau.. Tp bau & rasa dia berbeza.
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2019 07:11 AM From the mobile phone | Show all posts
ghalibboy replied at 23-9-2019 10:42 PM
Ramai i tengok orang2 luar datang makan...tak jauh dari education hub Pagoh. Tepi sungai.
Even Su ...

Keledek manis rebus dan lenyek.. Tu paling sedap pada tekak akak. Natural flavour & sweetness.  Kalau kentang ni kena tambah gula sikit utk balancekan rasa mee bandung. Ada yg campurkan kentang & keledek. Yg letak tepung tu nak jimat tp yg biasa makan yg ori mcm akak dari zaman kecil time ada org jual2 kain, cadar sulam bagai kat tepi sungai tu akan boleh membezakannya..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2019 07:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Fly_over replied at 24-9-2019 12:08 AM
kacang tanah takde guna?

Keledek @ kentang je utk mee bandung ni..
Reply

Use magic Report

Post time 29-9-2019 07:18 AM From the mobile phone | Show all posts
jjzzz replied at 28-9-2019 06:07 PM
hai kak leen,i pun suka laksam kt psar besar kuantan.the best i think

Punya sedap sampai akak sanggup order bila family datang dari Melaka dan hantar bekas siap2.. Dah le jauh nak pergi! Hahahha!!!
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Miawlover replied at 18-9-2019 05:06 PM
Nnti jln2 la muar. Bnyk restaurant jual mee bandung tp nk cari yg sdp tu kena try n error la.. Org ...

Suggest la mana satu tsmpat best nak tahu heheheh
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 09:49 PM From the mobile phone | Show all posts
sharlenetexas replied at 27-9-2019 06:26 PM
Selalu tertukar mi Bandung denan mi rebus. Nampk mcm sama.

Mee rebus buat kuahnya lain sikit drpd mee bandung. Masa tumis bahan , ada tumis rempah kari sikit. Bubuh air rebusan daging /tetel/ tulang. Pekatkan dengan keledek lenyek.
Cara hidang pun lain. Mee rebus tu mee yg dicelur , sawi /kucau, taugeh, telur rebus , bawang goreng n hirisan cili masuk dlm mangkuk kemudian tuang kuahnya.
Mee bandung selalunya telor goyang...
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 12:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Yng penting jngan makan belacan.
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 04:20 PM | Show all posts
Kak-Leen replied at 29-9-2019 06:59 AM
Aduh.. Tekak akak terus reject mee bandung kedai siam. Pernah makan dua kali kat kedai2 siam sekit ...

kat penang ni tak sure kat mana ada jual mee bandung muar.. Kira macam kalau gerai2 tepi jalan ni mmg takdak la.. Yang siam mmg banyak.. hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 9-10-2019 04:29 PM | Show all posts
dri zaman kecik aku dah makan mee bandung... hnya yg muor style aje leh masuk kat tekak ni...
asal balik kg ayah kat muar sure pi cari mee bandung, and sate for breakfast, then kopi 434...

tpla ni dah almost 5tahun lebih kot aku mcm xleh nak makan lagi dah mee bandung ni.. may be sbb dah slalu sgt kot dulu makan... skrg ni mmg xingin dah.... tp kalau sate tu mmg tolak masuk perut juga la...sbb mmg favourite..

dulu ayah aku jual juga rempah mee bandung brand adami.
la ni ayah aku masih jual juga rencah mee bandung tp brand makpon...
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 08:06 AM From the mobile phone | Show all posts
BlueRose99 replied at 18-9-2019 04:04 PM
Mi bandung tulang Mr Husband buat hari Ahad hari tu.. agak2 mana lagi sedap?!

Kalau nengok pada gmbr, husband sis masak lagi nmpk menarik wrnanya.... Mkn kt muo ada jumpa yg sdp tp lupa nama kedai.. Kalau kt jb ni kt jdm house..
Reply

Use magic Report

Post time 13-10-2019 04:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Lalalili66778 replied at 7-10-2019 08:58 PM
Suggest la mana satu tsmpat best nak tahu heheheh

Lupa nm kedai. Biasa masuk n mkn je.. Nnti if p lg, sy check nama kedai tu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2019 07:02 AM From the mobile phone | Show all posts
Famili saya adalah salah seorg dpd pengusaha gerai besi yg lokasi asalnya dekat bangunan MARA tepi sungai muo tu.. so mmg setiap 2 minggu mmg kena prepare bahan2 untuk buat rempah mee bandung ni..  memang leceh wooo. Ingat lagi dulu pakai mesin besi untuk kisar udang kering tu.. jenuh nak menghabiskan satu periuk.. biasanya nak masak rempah dia ni mmg berjam2 sbb nak kasi dia sebati.. teringat kenangan waktu kecik dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2019 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
rindu muor
mee bandung
sate pagi
soto ayam
nasi goreng ayam
asam pedas ikan mayong
apam jepun
ais krim soda
kopi 434
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2019 09:12 AM From the mobile phone | Show all posts
BlueRose99 replied at 18-9-2019 04:04 PM
Mi bandung tulang Mr Husband buat hari Ahad hari tu.. agak2 mana lagi sedap?!


Sedap sgt nampak mi bandung tulang ni. Untungnya dpt makan
Reply

Use magic Report

Post time 27-10-2019 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
thn 2001 dulu aku buat practical kat kg baru.. so hari2 lunch kedai sekitar situ..ada satu kedai tu aku rasa mee bandungnya sedap sungguh.. tapi x sure ada ke lagi kedai tu... kg baru pun dah lama x jejak..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.079801s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list