Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
681
View
11
Reply

Tagih/tuntut hutang dengan sahabat sendiri

[Copy link]

Author: Noraniza_Iblis       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-9-2019 01:28 PM | Show all posts |Read mode
Salam warga porumer Cari,

Aku nk mintak pendapat la..aku ade sorg bff ni..yg slalu susah senang dgn aku..
n kalau mntk tolong ke ape..
die la selalu org yg willing utk tlg aku..tp bkn dr segi kewangan la..sbb die pun
tak berapa nk ado..
So kisah hutang ni dh lame.. 2013 lg,die mntk tolong aku..nk pinjam duit rm3k
utk selesaikn mslh bisnes die.. aku pun bg la.sbb name pun bff tinggal serumah..
So selepas 2,3 bulan lepas tu.. langsung tkde bayang2 die nk bayar..
bulan ke 5 baru aku tanya..die kate bisnes lingkup.. & die terpaksa behenti keje dgn bos die..

Now die keje dgn company..same company yg aku keje..
aku yg masukkan die..
Jd dh berlalu 6 tahun..die still tak bayar hutang aku.. even skit..
Aku ni jd segan nk mintak2..sbb dh lame sgt..
tp die la yg slalu tolong aku...and tak penah tolak kalau aku mntk tlg..
tp tu la..kalau nk halal terus 3k tu..
rasenye byk sgt..

So...kalau korg jd aku.. ape yg korang buat...

Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 01:56 PM | Show all posts
minta bayar RM 30 je sebulan, insya allah dia mampu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-9-2019 02:37 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 17-9-2019 01:56 PM
minta bayar RM 30 je sebulan, insya allah dia mampu

jd 100 bulan la kalau macam tu...
hurmmm
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 02:56 PM | Show all posts
Noraniza_Iblis replied at 17-9-2019 02:37 PM
jd 100 bulan la kalau macam tu...
hurmmm

siapa suruh minta RM 30 selamanya, tahun depan naikkan RM 100, kan senang?
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2019 09:40 AM | Show all posts
Boleh slow talk dengan kawan tu, pada saya dia masih ingat hutang awak tu, bincangkan how to settle the hutang dengan cara win-win situation.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-9-2019 09:43 AM | Show all posts
Supersirap replied at 18-9-2019 09:40 AM
Boleh slow talk dengan kawan tu, pada saya dia masih ingat hutang awak tu, bincangkan how to settle  ...

tah la..
die baru ni cerita kt saya..yg saving die skrg dh 10k..
tp skit pun tk teringat nk settle hutang sy..
sy jd segan nk mntk..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2019 09:50 AM | Show all posts
I rasa u kena cakap la, selalunya org yang berhutang ni memang buat2 lupa..
U kata la terdesak, nak guna utk parents u, ke support adik2 u belajar..
Guna je alasan apa, biar nampak u tersepit, kot la nnt dia ada kesedaran..
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2019 11:34 AM | Show all posts
u pulak buat-buat nak pinjam duit dia..
seribu then seribu lagi then seribu lagi sampai 4 5 ribu..
tapi jangan guna yang lebih dari hutang u tu..
tunggu dia pulak mintak u bayar, then u pulang je balik balance tu..
yang 3 ribu dia hutang u, u cakap je tolak hutang dulu terus..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 18-9-2019 01:34 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 18-9-2019 11:34 AM
u pulak buat-buat nak pinjam duit dia..
seribu then seribu lagi then seribu lagi sampai 4 5 ribu..
...

aah kan best idea tu..
masalahnye die tahu..
my condition mcm mne..kadang2 sje share nk bayar tu ni..
tp still buat bodo je..
iols rase mgkin die fikri i halalkan kot..
sbb dh lame sgt...
tp nonsense la..kan..kalau dh smpai 3k
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2019 02:33 PM From the mobile phone | Show all posts
u buat-buat la ada emergency..
mak ayah adik beradik nak pinjam ke..
or else terus terang je suruh bayar..
Reply

Use magic Report

Post time 20-9-2019 01:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Mintak je la TT oi, usah malu2. duit awak tu,boleh bayar muka kereta tu. simpan dalam asb 6tahun dah beranak2 dividen tu. Mintak ok. Dia tolong tu biar Allah balas, mana la kita mampu nak balas semua. ko sebagai kawan yg sayang kawan minta la duit ko tu, takut roh dia terapung2 pula di syiling rumah tt nanti kihkih
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 01:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Amboi tt
Klu di forum kemain lg
Knape x laser kn aje kwn ko tu byr hutang dh bertahun

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086573s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list