Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
886
View
44
Reply

Hutan Hujan Tropika Tertua Dunia - Royal Belum Masih Kekal Dara

[Copy link]

Author: natrahn       Show all posts   Read mode

Author
Post time 17-9-2019 11:00 AM | Show all posts |Read mode
Hutan Kekal Dara - Taman Negara Royal Belum merupakan hutan hujan tropika tertua di dunia dan mempunyai keluasan 117,500 hektar dengan usia lebih 130 juta serta bersempadan dengan Thailand di utara dan Kelantan di timur.






Kredit foto: Google



Royal Belum telah diwartakan sebagai kawasan dilindungi oleh Kerajaan Perak pada Mei 2017 dan diuruskan Perbadanan Taman Negeri Perak.


Pengunjung boleh melakukan pelbagai aktiviti seperti mandi air terjun di 12 lokasi menarik, aktiviti merentasi hutan, berkhemah, berkayak, berakit, melihat spesis burung enggang, menghayati kehidupan fauna dan flora.


Memetik laporan Sinar Harian, aktiviti memerhati burung semasa musim burung merupakan salah satu tarikan di Royal Belum seperti yang dimaklumkan oleh renjer Perbadanan Taman Negeri Perak, Mohd Yusri Abdullah Sani.






Kredit foto : Perak Today - Burung Enggang merupakan burung yang paling menarik perhatian peminat burung di Royal Belum




Semasa musim memerhati burung dari bulan Julai hingga September, jurugambar alam semula jadi dari seluruh pelosok dunia akan berkumpul di Royal Belum untuk memastikan mereka mendapat gambar paling cantik.



Tasik Temenggor merupakan tarikan untuk pemancing yang pastinya tidak mahu melepaskan peluang keemasan menangkap spesies ikan seperti 'hampala' dan ikan gergasi berkepala ular atau ikan lumpur.




Kredit foto : Majalah Pancing - Ikan haruan turut ada di Tasik Temenggor, Royal Belum






Kredit Foto - Orang Perak - Tasik Temenggor, tasik kedua terbesar di Malaysia




Bagi sesiapa yang ingin bermalam di Tasik Temenggor, bolehlah menyewa 'rumah bot' dan merasai suasana malam yang sunyi dan udara nyaman tasik yang begitu mengasyikkan.





Kredit foto : Google - Antara perkhidmatan rumah bot di Royal Belum






Selain kaya dengan khazanah flora dan fauna, orang asli dari kumpulan etnik Jahai turut mendiami hutan Royal Belum. Mereka tinggal di tebing Sungai Klewang, di mana sungai tersebut dijadikan sumber air dan makanan serta jalan perhubungan untuk ke dunia luar.










Kredit Foto : Google - Perkampungan orang asli di Sungai Klewang, Kg. Klewang, Royal Belum





Tarikan lain di Royal Belum adalah seperti menjejak bunga Rafflesia, merentasi hutan ke Santuari Ikan Sungai Ruok dan bermandi-manda bersama spesis ikan di air terjun sungai berkenaan.





Kredit foto : Harian Metro - Rafflesia bunga terbesar di dunia hidup subur di sini




Kredit foto : BH Online - Aktiviti mandi bersama ikan di Sungai Rouk


Ini termasuk dapat melihat hidupan liar mahupun melawat Salt Licks yang menjanjikan keseronokan tersendiri.







Kredit foto : Google - Salt Licks tempat haiwan menjilat garam mineral



Royal Belum sememangnya menjanjikan pelbagai aktiviti menarik dan mencabar untuk dilakukan di samping memberi ketenangan jiwa buat anda kerana dikelilingi hutan tebal dan jauh dari kesibukan bandar.


Apa tunggu lagi, segeralah merancang percutian anda ke Royal Belum untuk merasai sendiri panorama hutan penuh kehijauan, pemandangan indah, damai dengan bebas menghirup udara segar yang menyamankan. - CARI
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 11:08 AM From the mobile phone | Show all posts
Mcm teringin nak pi
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 11:15 AM From the mobile phone | Show all posts
Baru baca thread cek dara guna 2 jari lepas baca dr amalina komplen ttg llki mlyu yg taksub dara
Ni hutan pun nak tekan kn dara juga
Penting sgt dara tu
Apa bahasa melayu ni dh xdak perkataan lain
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-9-2019 11:40 AM | Show all posts
GigaMom replied at 17-9-2019 11:15 AM
Baru baca thread cek dara guna 2 jari lepas baca dr amalina komplen ttg llki mlyu yg taksub dara
Ni ...

hihi..nak perkataan ringkas...kita tukar virgin lah ( gurau )
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 11:41 AM From the mobile phone | Show all posts
Cmana org asli blh ada kat sana ye..
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 11:44 AM | Show all posts
tmpt haiwan menjilat garam mineral tu camne kaedah dia?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-9-2019 11:44 AM | Show all posts
Boomibulat replied at 17-9-2019 11:41 AM
Cmana org asli blh ada kat sana ye..

dorang dok ulang alik melalui sungai klawang tu bila nak ke pekan Gerik
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 11:47 AM | Show all posts
Moga keasliannya terus dikekalkan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-9-2019 11:51 AM | Show all posts
ketambangkang replied at 17-9-2019 11:44 AM
tmpt haiwan menjilat garam mineral tu camne kaedah dia?

Sira (salt-lick) merupakan titisan mata air mengandungi nutrien garam yang sering dikunjungi oleh haiwan liar untuk mencuci mulut selepas mengunyah makanan.

Sira garam atau jenut ini adalah tempat di mana binatang-binatang liar seperti harimau, tapir, rusa dan sebagainya datang untuk menjilat garam-garam mineral yang terdapat di sekitar jenut / sira ini untuk menambah atau mendapatkan zat garam mineral serta nutrien-nutrien penting seperti kalsium, magnesium, natrium dan zink yang amat penting dalam diet pemakanan binatang liar tesebut, seperti manusialah memerlukan vitamin A, B, C zat besi, kalsium cuba bezanya kita boleh dapat semua khasiat tersebut daripada makanan yang kita makan.
Binatang-binatang datang jilat takungan/batu yang ada sira kat kawasan tu ( rujuk gambar)

Salt Lick




Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 12:35 PM | Show all posts
natrahn replied at 17-9-2019 11:51 AM
Sira (salt-lick) merupakan titisan mata air mengandungi nutrien garam yang sering dikunjungi o ...

oo mcm tu..hebatnya kejadian Allah..mekasih nat
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 12:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Oh. Terbayang sejuk sungai ble berendam. Soo refresh. Masuk hutan ni mcm terapi. Tgok pokok hijau, kuar balik rasa release beban {:shy{:full
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 01:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Pokok medang berbelas pemeluk ada kat sini
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 03:03 PM | Show all posts
bestnya tempatnya....semoga sentiasa terpelihara
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 03:12 PM | Show all posts
Tertunia tu apa tuan tanah?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-9-2019 03:36 PM | Show all posts
BebeQ replied at 17-9-2019 03:12 PM
Tertunia tu apa tuan tanah?

ya ampun.... tertua = tertunia... sape ada power lebih tolong edit tajuk hhuu
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 04:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Aduhhh.. teringinnye nak pergi.
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 05:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Nak Sgt p sini...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-9-2019 09:29 PM | Show all posts
ketambangkang replied at 17-9-2019 12:35 PM
oo mcm tu..hebatnya kejadian Allah..mekasih nat

sama-sama. jom ke royal belum... saya pun teringin nak pergi...asyik lalu tasik banding je
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 09:32 PM | Show all posts
maaf , tumpang tanya..
Mana dapat pengesahan..
Hutan Tropika Tertua Didunia nie?
Camne depa tau ni paling tua..?
Guna konsep apa?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 17-9-2019 09:49 PM | Show all posts
Nokiaman replied at 17-9-2019 09:32 PM
maaf , tumpang tanya..
Mana dapat pengesahan..
Hutan Tropika Tertua Didunia nie?

Unesco ...
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.107340s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list