Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2657
View
46
Reply

Jack Ma Pencen Bergaya - Selamat Tinggal Alibaba

[Copy link]

Author: natrahn       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-9-2019 11:30 AM | Show all posts |Read mode


Jack Ma merupakan contoh terbaik bagaimana seseorang yang berasal daripada keluarga miskin mampu membangunkan sebuah empayar besar yang bernilai berbilion ringgit.



Jack Ma pencen daripada Alibaba dengan penuh bergaya. Rancangan untuk bersara telah dirancang sejak 10 tahun yang lalu telah menjadi kenyataan apabila pada 10 September baru-baru ini beliau berundur sebagai pengerusi dan CEO Alibaba.



Katanya kepada The New York Times, beliau merancang untuk berundur dari syarikat itu dan menyifatkan persaraannya sebagai 'permulaan satu era' dan bukannya satu pengakhiran.



Kredit foto: Berita Harian



Ma bersara awal daripada gergasi e-dagang China itu untuk menumpukan masa untuk kerja kebajikan yang memfokus kepada pendidikan sama seperti Bill Gates yang kini fokus sepenuh masa dalam kerja-kerja dermawannya sejak 2008.



Legasi Jack Ma bakal diteruskan oleh Daniel Zhang yang merupakan CEO kepada Alibaba sejak 2015. Daniel Zhang menyasarkan Alibaba untuk menjadi syarikat bernilai $1 trilion pada akhir 2020.




Kredit Foto : South China Post - Jack Ma bersama CEO Alibaba, Daniel Zhang




Menurut CNN, majlis persaraan Ma disambut meriah di sebuah stadium bersaiz Olimpik di Hangzhou, China, ibu pejabat syarikat itu. Bersempena dengan hari terakhir Jack Ma bersama Alibaba, beliau telah tampil sebagai rockstar.



Penampilan beliau sebagai rockstar dilihat sebagai pengunduran paling cool dalam sejarah syarikat korporat di mana belum pernah berlaku sebelum-sebelum ini.





Kredit foto: Twitter Alibaba Group







Ma yang memiliki kekayaan hampir AS$40 bilion (RM170 bilion) adalah lelaki paling kaya di China. - CARI





Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 11:34 AM | Show all posts




Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 11:53 AM | Show all posts
Edited by natrahn at 15-9-2019 01:02 PM

sama pulak
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 12:32 PM | Show all posts
jack ma ni bgs....dia x kata aurora tu graviti...dia x tnjuk bongok tp trus jd pandai...x mcm kapir2 bongok dlm forum....tnye graviti asal mane dia jwb graviti kt jupiter lemah...prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrffffffffffffffght
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Kepala dia besar betul. Haha.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 12:35 PM | Show all posts
MissVixen replied at 15-9-2019 04:34 AM
Kepala dia besar betul. Haha.

mmg cina bsr kepala...silap bsar jdi bongok cm cina2 bongok dlm forum ni
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 12:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Memang bergaya sakan. Apek rockster
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 01:03 PM | Show all posts
MissVixen replied at 15-9-2019 12:34 PM
Kepala dia besar betul. Haha.

sabo je la...
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 01:06 PM From the mobile phone | Show all posts
Besar betul otak dia...no wonder
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 01:09 PM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 15-9-2019 01:06 PM
Besar betul otak dia...no wonder

teringat citer Oz...  Red Queen
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 01:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Gitu. Jack Ma punya Bitcoin investment je dekat 37% banding seluruh pelusuk dunia mining kryptocoin ni setiap hari
Bayangkan kekayaan Jack Ma jana kat Bitcoin saja berjuta setiap saat
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam muka tajul
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 01:37 PM From the mobile phone | Show all posts
Macam muka tajul
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 02:05 PM | Show all posts
KIM.K replied at 15-9-2019 01:35 PM
Gitu. Jack Ma punya Bitcoin investment je dekat 37% banding seluruh pelusuk dunia mining kryptocoin  ...

pergh...tido pon duit masuk
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 02:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Pencen bergayoooo
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 02:20 PM | Show all posts

tanya sikit, apa website macam alibaba tapi base malaysia untuk market produk ke oversea ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 02:28 PM | Show all posts
Asdan replied at 15-9-2019 02:20 PM
tanya sikit, apa website macam alibaba tapi base malaysia untuk market produk ke oversea ?

lazada/lelong?
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 03:10 PM | Show all posts

itu pasaran malaysia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 05:02 PM From the mobile phone | Show all posts
natrahn replied at 15-9-2019 02:28 PM
lazada/lelong?

ebay ok ...
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 05:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Perkataan "Alibaba" ni asal dr china ke eh
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.104288s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list