Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2791
View
71
Reply

Isteri nak minta pendapat..

[Copy link]

Author: bonda_pjj    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 15-9-2019 02:42 PM From the mobile phone | Show all posts
Ikutlah pepatah robin.....kita berhak bahagia...

Kalau dia tak mahu ceraikan hang....hang ceraikan dia......

Settle...

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 03:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Xpaham lgsg dgn siblings yg xmalu meminta2 ni especially bila da ade laki sendiri. Kalo laki ko xde duit, ko usaha la cr suit sendiri. Ni mintak kt adik bradik plak.. kalo i da xtahan i msj terus kakak dia tu, nk gado pn gado la.. sbb die bukan tao situation kewangan family u yg sbnr, yg die nampk laki u keje elok tetap n berduit je
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 03:21 PM From the mobile phone | Show all posts
WAJAR WAJAR WAJAR!!! TERSANGATLAH WAJAR!! Buat cepat youu sebelum terlambat.. Nanti u yang makan hati.. Dah banyak kali jumpa sejenis manusia dari borneo sana pemalas  kerja laki perempuan, main game bola boleh, kerja taknak cari, nak kerja bila dapat offer gomen je. Bila nak duit minta adik beradik yang dah ada tanggungjawab lain senang2 macam mesin atm. Bayar balik langsung tak pernah. Bila tak dapat, buat drama air mata! Huh!!! Yang dipinjam pun baik sangat lurus bendul, bukan tak tahu diri tu diambil kesempatan tapi buat2 tak tahu, konon2 biar orang buat kita, jangan kita buat dekat orang.. adoilaa..
Sorry ye tt, terover plak..

So u better transfer duit tu cepat3! Hahaha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by tiramisuu at 15-9-2019 03:32 PM
bonda_pjj replied at 15-9-2019 01:08 PM
Good idea sis...dia mmg suka baca buku..ok I nk hadiah Kan dia buku ni..u dah baca buku ni sis?  ...


aku selalu follow tips di fb nya. nasihatnya mmg straightforward dan tajam. Mottonya tiada masalah kewangan yg ada cuma masalah dalaman. Sekarang ni dia dah kuarkn buku. Anyway, aku assume dia tak alert sgt perbelanjaan ko dan anak2, so dia anggap ada duit dlm akaun, so blh bg org. Ko kena bentangkn belanja bulan2 supaya dia faham. Buat main akaun yg tiap2 bln mmg kna transfer 80% drpd income dia utk byr itu ini.   Stop bg dia pinjam duit ko/ko pinjam duit abg sbb  bg dia talian hayat utk dia. Isteri aku takpe xde duit sbb abg dia blh bg pinjam. Compromise dgn parent shj, bkn functional adult yg lain. Kalau muflis ko je yang akan ada dgn dia, org lain tak ambil tau.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Bertindak cepat sis, sebelum nasi menjadi bubur. Buatlah keputusan bijak demi masa depan bersama2 jika suami tak dapat bertegas. Nanti pandai2 la pujuk. Dah takdak duit nak pindah nak gadai apa lagi, boleh berantakan hubungan suami isteri pandangan saya je
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 04:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Transfer duit tanpa pengetahuan pemilik akaun bukan ke satu jenayah even laki bini?buatnya laki hang report polis ke hape, tak pasal jd mende lain plak..
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 04:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Wajar sgt semua sekali masuk dlm akaun uols...duit loan bukan utk dihabiskn bg adik beradik even mak pun...duit utk parents biar dia guna gaji dia...lg satu gaji laki uols tu esok ni dia dh pindah duk sekali chuols mintak pegang kad bank dia..chuoll yg buat budget bulanan...skrg ni keraskn hati jgn bg dia pinjam duit chuol...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 04:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Laki TT da ajar adik beradik dia dari awal macam tu. Ntah2 dr sebelum dia kahwin dgn TT. Laki TT pon tak pandai bertegas. Hidup sendiri tersepit dengan hutang. Last2 sendiri merana. Sampai nak renew roadtax pon nak kena buat loan....

Kalau TT senyap2 transfer duit, agak2 apa tindakan suami TT? Marah ke? Mengamuk ke?
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 05:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesian kat u.maaf ckp sbnrnya org yg kje gomen peg tp utang bnyk tu lbh papa dr org yg kje kg or swasta yg gj kecik yg tade or ckit utangnya.i tkot one day ur husb kne refer akpk.beter u buat.jgn pkr2 n doa bnyk2.nk buat baik berpada2.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 05:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Wajarrrrrrrr
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 05:45 PM From the mobile phone | Show all posts
bonda_pjj replied at 15-9-2019 11:55 AM
Iols Ada risau jugak kalau dia mengamuk if I transfer sendiri senyap2..tapi I fikir, biarla dia me ...

Bincanglah lg pun kan dia kata nak tramsfer kat awak.

Biarlah dia nak berbelanja kat famili dia. Mak bapak. Adik beradik dia kan.

Cuba bincang dan maybe limitkan sikitlah apa dia bagi kat adik beradik. Dengan mak bapak jangan berkira sangat.

Redha dan halalkan awak pun dapat pahala sama.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 05:56 PM From the mobile phone | Show all posts
Ruginya buat personal loan sampai 200k..
Kalau buat home loan takpe la jugak...
Bertegas la TT ya... Bukan kita nak control suami dan duit dia tapi bila dia jatuh dan susah.. Siapa yang susah bersama dia?

I cadangkan TT list semua perbelanjaan bulanan dari bayar rumah, kereta, saving utk insurance n road tax kereta, segala bil, makan minum semua... So tau la jumlah sebulan brp kena ada dan berapa kena simpan wajib...

Yang baki lepas tolak atas semua tu baru la boleh bagi pinjam... Kalau lebihan rm200, hadkan la setiap bulan bagi pinjam rm200 aje.. Klu nak pinjam lebih, tunggu bulan seterusnya...

Jadi tidak la nampak TT kejam sangat langsung tak bagi suami berbuat baik dgn adik beradik dia kan....
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 05:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by munchkin at 15-9-2019 06:01 PM

Dulu pun kawan i gitu juga. Sekali bini dia mengamuk mmg takde dah. Terkejut adik beradik dia bila tetiba stop.

Adik dia dah kawin yg berjalan overseas tiap tahun pun kalau nak makan sedap suruh kawan i bawak. Mula mula ok lah layan. Tapi tengok bila dia makan sedap tak pulak bawak adik beradik. So itupun bini kawan i mengamuk. Dia ckp eh berjalan overseas tiap tahun pandai. Nak makan kat kl/selangor tetiba jadi cacat pulak. Sister tu dok selangor.

Tapi ngan brother dia walau dah kawin kawan i belanja. Sebab brother tu baik. Dan ada juga brother kawan i belanja2 walau makan murah, tapi still belanja jugak. Brother kawan aku tu tak pernah minta org belanja dia. So tak ralat nak belanja.  

Now bini control duit dia. Ada duit lebih cecepat masuk asb. Sampai bila banker tanya pasal duit, tak tahu tanya my wife.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 06:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by munchkin at 15-9-2019 06:10 PM

Kalau mak pak tu lainlah cerita.

Adik beradik set satu amount. Mcm pakai prepaid phone. Habis kredit habis.

Kalau ur husband tak leh bertegas, you kena bertegas.

Set satu akaun utk adik beradik. Letak duit dalam tu. Habis kalau habis. Bukan belanja sampai no limit.

Once u start jadi atm machine thats it. It not that kalau tak dapat duit mati.

Nanti pandai pandailah adik beradik cari extra duit sendiri.

Kawan aku punya brother pun gitu jugak. Mula bising mengamuk (muda masa tu). Bila dah kerja tahu susah cari duit. Baru paham kenapa kawan aku stop. Dia stop terus kasi duit kat adik dia. So adik mula lah bukan kerja part time. Photoshoot. tolong business kawan. Bawak grab. Now bukak gerai makan. Alhamdulillah. Kalau kawan aku keep on giving (tongkat).

Adik dia takkan ok mcm sekarang. Now ada lah dia consult abang dia ok tak kalau buat gini gini business. Kawan aku pun nasihatlah apa yg patut. So proud of his brother. Walau masa stop bagi duit tu ada expression tak best dari brother dia.

Anyway free money sapa tak nak ? Pelik kenapa your husband tak utamakan anak2 you. Dari sibuk belanja siblings baik simpan utk masa depan anak2.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 06:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Wajar, sila ambil dan control
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm byk giler je hutang u ni tt..ngn mak sendri lg berhutang..klo ur husband belanja kt famili tu 1 hal..tp klo dh pjj..jgn perempuan lain yg duk paw dia sudala..
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts
1 more lg masalah kewangan.

tahukah anda punca utama penceraian di malaysia disebabkn oleh kewangan.

duit bnyk mana pun x kn cukup. Dan yg plg penting jgn jadikan duit as masalah. Sbnrnya tiap manusia mmg da cukup rezeki dia, cuma ada certain org nk mkn lbh, tu yg buat x cukup.

rezeki secupak x kan jd segantang.










Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 07:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau suami pinjam duit yang dia transfer kat awak sebagai belanja, jangan bagi. Bagi seribu alasan je dah cukup.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 07:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Transfer je semua uols. Suami you cam bapak I. Mak I dulu masa mula2 kawin camtu la nenek I dgn adik beradik dia suka mintak duit n dia bagi. Pastu mak I start jaga duit dia macam u buat. Tp case kitorg mak I dibenci la kan pasal benda ni. Tapi yang pasti adik beradik bapak I x mintak lagi la kiranya..
.
I harap u transfer je semua duit laki u kat acc u since dia pun trust u kan.. Tp kalau ada yg terasa hati u buat bodoh ja sbb nanti kalau chuols susah, I jamin diorg x heran pun kat chuols. Lain la kalau laki u ada adik beradik kecik, ni dah dewasa. Penat je laki u kerja keras.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 08:26 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 15-9-2019 11:44 AM
kalau dah begitu, i rasa wajar je u transfer semua ke akaun u sebelum duit tu habis..
gred 41 bukan ...

Ikut pengalaman iols dulu2 gaji gred 41 kalau anak dah dua dan kita tak kerja, perbelanjaan memang ketat ....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.211612s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list