Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
2824
View
71
Reply

Isteri nak minta pendapat..

[Copy link]

Author: bonda_pjj       Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-9-2019 10:20 AM | Show all posts |Read mode
Edited by bonda_pjj at 16-9-2019 10:20 AM

salam forumer cari..

edited*
iols dah transfer duit dari akaun dia ke akaun iols..tapi belum bagitau suami. nanti iols cari masa sesuai bagitau suami..thanks semua dah support and bagi semua opinion yang mantap kat iols! uols memang terbaik!

iols terpaksa deletee cerita sbb takut suami masuk forum n jumpa thread ni..nanti mengamuk pulak dia iols cerita hal rumah tangga kat sini..dia tak suka i cerita kat orang luar..

thanks guys!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 10:28 AM | Show all posts
Edited by bonda_pjj at 16-9-2019 10:21 AM

deleted..sorry terpaksa delete tapi iols dah banyak dapat nasihat kat sini..u guys awesome!
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 11:41 AM | Show all posts
Aiyoooo husben uols tu baik sgt la sis dengan adik beradik dia sampai diorang take for granted. Iols dengan abg2 i sendiri pun x pernah bg muka langsung kalau diorang nak pinjam. Sebab i mmg tau sgt perangai sekor2 mmg liat nak membayar. Duit tu sentiasa x pernah cukup. X boleh pinjam dgn i, diorang pinjam dengan mak i. Heee geram betol.

Kakak2 i ok sikit. Kadang suruh beli brg online tapi mmg diorang akan bayar.

For your case, i rasa u slow talk dengan husband u. Bukan suruh gaduh. Kalau slow talk x jln u action sendiri jer.  My adivise cepat2 kan la settle personal loan tu. Hutang keliling pinggang x bagus. Hidup secara sederhana berdasarkan kemampuan. Personal loan tu la interest paling tinggi tau kalau nak compare dgn loan kete or rumah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 11:44 AM From the mobile phone | Show all posts
kalau dah begitu, i rasa wajar je u transfer semua ke akaun u sebelum duit tu habis..
gred 41 bukan gaji besar juga ke..
masih tak cukup untuk korang?
then i guess laki u kena la belajar money management..
tak salah tolong adik beradik tapi biar la berpada..
i suggest tiap bulan u mintak duit laki u sebelum adik beradik dia minta..
gi la shopping online dengan lebih kerap..
kalau kakak boleh shopping, takkan bini tak leh shopping

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 11:59 AM From the mobile phone | Show all posts
mmg x bole buat apa sis kalau dpt somi yg jenis baik dgn adik-beradik. ujung2 nnt sis jugak dipersalahkan kalau dorg ada masalah adik-beradik.

gini je la sis. sis pegi mtk duit ari2 kt suami bgtau nk buat belanja tp sebenarnya duit tu sis simpan utk kegunaan sis & suami jika ada kecemasan. kalau dpt ari2 sis minta.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
wajar. sila la transfer cepat untuk kepentingan bersama, lepas tu pujuk leklok.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 12:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Cookingholic at 15-9-2019 12:13 PM

Wajar sis. Kalo tak nanti duit tuh habis tah kemana2 end up kena cari lg duit extra utk langsaikan benda2 yg uols senaraikan tadi.

Tapi kena pastikanla kalo uols transfer dari acc laki uols tu takkan mendatangkan kemarahan dia.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Sorry tt. Camana la laki ko ni boleh gred 41? Gaya x mcm pegawai pon, mcm kumpulan sokongan je..sorryyy.huhu

Btw, benda ni kena ckp direct kt laki ko. Xleh ckp sekali je kena ckp byk kali. Sbb silap2 aribulan ko plk yg kena tanggung hutang dia. Brp byk dia nak berhutang dan biarkan org len ambil kesempatan kt dia ni?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by bonda_pjj at 16-9-2019 10:23 AM
iwan007 replied at 15-9-2019 11:41 AM
Aiyoooo husben uols tu baik sgt la sis dengan adik beradik dia sampai diorang take for granted. Iols ...

ni pon i terpaksa delete sebab takut dia baca nanti, dia pon akan delete wassup siblings dia yg paw dia..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by bonda_pjj at 16-9-2019 10:24 AM
prettyuglybabe replied at 15-9-2019 11:44 AM
kalau dah begitu, i rasa wajar je u transfer semua ke akaun u sebelum duit tu habis..
gred 41 bukan ...

deleted...sorry guys...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 12:55 PM From the mobile phone | Show all posts
Cookingholic replied at 15-9-2019 12:11 PM
Wajar sis. Kalo tak nanti duit tuh habis tah kemana2 end up kena cari lg duit extra utk langsaikan b ...

Iols Ada risau jugak kalau dia mengamuk if I transfer sendiri senyap2..tapi I fikir, biarla dia mengamuk asal duit Tu dah selamat masuk dlm Akaun I..bukan apa, nak tunggu dia transfer ntah bila..belum apa2, adik beradik dia dah wassup mintak tolong mcm2..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 12:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by bonda_pjj at 15-9-2019 01:01 PM
airmineral replied at 15-9-2019 12:17 PM
Sorry tt. Camana la laki ko ni boleh gred 41? Gaya x mcm pegawai pon, mcm kumpulan sokongan je..sorr ...


Yup , laki I ni Bab financial management mmg ke laut...sbb dia Jenis mudah kesian kat family..terutama adik beradik dia..tapi kalau Bab bidang kerja , mmg dia bole perform la..Bab duit je mmg fail..sbb Tu I banyak pegang duit..sampai Ada 1 masa, akak dia suruh dia bayar barang online, laki I boleh pulak cakap nak pinjam duit I utk bayar barang online akak dia..I Pon buat xtau la..last2 dia Pon senyap camtu je tengok I buat Bodo je..yela, Kang cakap byk, dia gak melenting sbb dia Kan syg sgt adik beradik dia

I mmg xnak dah bincang Bab duit dgn suami sbb dia tau duit Kami cukup2 je. Tapi dia tetap gak nk tolong adik beradik dia. So skrg I nak transfer senyap2 duit dlm Akaun dia kat Akaun I. Mmg la dia akan ingat I control duit dia..tapi ni utk kenaikan bersama. Kalau Kami susah, lom tentu adik beradik dia nk tolong.
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 01:01 PM From the mobile phone | Show all posts
aku takde cadangan tp memandangkan suami ko suka baca buku, aku cadangkan ko hadiahkn buku Forensik Kewangan by Zaidi Ismail. Suami ko fail money management dan dia tak admit priority dan beremosi dlm guna duit(tahap korang nk bli makan pn kurang duit), so aku rasa situasi ko sgt menyulitkan sbb first priority dia still famili dia.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 01:08 PM From the mobile phone | Show all posts
tiramisuu replied at 15-9-2019 01:01 PM
aku takde cadangan tp memandangkan suami ko suka baca buku, aku cadangkan ko hadiahkn buku Forensik  ...


Good idea sis...dia mmg suka baca buku..ok I nk hadiah Kan dia buku ni..u dah baca buku ni sis? Ada ajar hal hutang2 semua Tu?
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 01:16 PM | Show all posts
Pandanan kaka cmni RM 10 000 akau uols, RM 1000 masuk akaun kaka , jadi selesai masalah.

btw masalah u normal ramai rumah tangga hadapi. kena tegas
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by bonda_pjj at 16-9-2019 10:26 AM
CiliPadiSedap replied at 15-9-2019 01:16 PM
Pandanan kaka cmni RM 10 000 akau uols, RM 1000 masuk akaun kaka , jadi selesai masalah.

btw masa ...

Hihi, camne nk transfer 1k ke Akaun kaka sbb I sendiiri Pon byk hutang dgn mak I sis...hihi


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
zuri154 replied at 15-9-2019 11:59 AM
mmg x bole buat apa sis kalau dpt somi yg jenis baik dgn adik-beradik. ujung2 nnt sis jugak dipersal ...

Mmg Hari gaji, I dah suruh suami transfer duit bahagian I n anak2 awal ke Dalam Akaun i. So tinggal duit makan n duit dia bagi mak dia je dlm Akaun dia. Masalah dia selalu xcukup duit, pinjam duit dgn I, bila I cek hp dia, baru tau, adikberadik sibuk pinjam. Jadi duit keperluan Kami berkurang la sbb nk cover duit suami yg dah bagi pinjam kat adikberadik dia tu
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 01:43 PM | Show all posts
buat jer cpt2 transfer tt.kang dia tanya tt jawap jer lah
tkt terlupa baik tt jer lah transfer..gitu
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 01:56 PM From the mobile phone | Show all posts
luang2 kanlah dgr bualbicara

bijak wang@ikim.fm tiap jumaat 3ptg-4ptg

bersama tn shamsudin kadir

pakar perunding kewangan

celik terbuka minda bila dgr 1001 masalah

kehidupan manusia berkaitan urusan kewangan

masing2

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Wajar sangattt
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
5.554354s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list