Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
1868
View
75
Reply

Kempen BMF(Buy Muslims First).......

[Copy link]

Author: menakkautau    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 15-9-2019 08:31 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hina sangat atau daif sangat kah masyarakat melayu islam dinegara kita yg tercinta ini sehingga perlukan kempen seumpama ini utk meningkatkan strata status sosio dan ekonomi bangsa dan agama kita???

Tidak cukupkah segala bentuk peruntukan, bantuan, serta perakuaan yg telah termaktub dalam perlembangan negara bahawa hak serta bantuan kepada bangsa melayu akan tetap terpelihara???

Atau isu yg sebenarnya dalam episode ini bukan disebabkan melayu islam itu tidak dapat pembelaan yg sewajarnya,tapi lebih pada sifat, sikap dan nilai yg kita bawa dalam kehidupan kita.....

Bahawa sesungguhnya TUHAN tidak akan mengubah nasib hamba hambaNYA sehingga hsmba itu sendiri berusaha untuk mengubah nasib nya sendiri....

Apakah yg menghambat masyarakat melayu islam kita yg merupakan kelompok majoritas negara ini , dgn segala bentuk peruntukan, tongkat, dan bantuan yg telah dihulurkan selam 60 tahun kita merdeka sehingga kita masih gagal utk bersaing dgn bangsa dan agama lain TO COMPETE on a level playing field???

Bak kata anak buah manak yg sedang belajar di durham university .......inikah jenis melayu muslims yg kita ada hari ini???






Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Assalamualaikum.
Wah ...bagusnya karangan manak ...
Untuk topik ni....tepuk dada tanya selera. ....ikut individu lah....mcm aku kan manak. ...ada rasa nak support product Muslim. ...tapi semalam bila aku cari car dvr recorder / dash cam tu....tak sedar aku masuk kedai cina...sebab tak ada kedai Melayu kat area tu...dan lagi pun...kualiti lebih penting. ..tak kira dari bangsa mana. ..jika kualiti product salah satu tu lebih bagus...itu yang aku tuju. ...dan beli....
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 09:40 AM From the mobile phone | Show all posts

Manak..you ni cytro tempelan sahaja..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 10:07 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 15-9-2019 08:56 AM
Assalamualaikum.
Wah ...bagusnya karangan manak ...
Untuk topik ni....tepuk dada tanya selera. .. ...

Salam.......

Ada lagi hang nor???

Back to topik.....

Manak punya worry is this.....seandainya kempen seumpama ini fails....adakah akan tiba waktu ,majlis fatwa kebangsaan akan mula mengeluarkan fatwa bahawa selagi ada product islam dipasaran, dan kita melayu islam masih pilih untuk melanggani product non muslims...maka kan jatuh hukum haram???

Mustahil utk berlaku, you think???

Scary kan???.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 10:10 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 15-9-2019 09:40 AM
Manak..you ni cytro tempelan sahaja..

Engage if you think you have what it takes...

Tapi,berdiam diri itu lebih baik if you have nothing up there in your pea brain.....

Paham tak nee???

Anyway..hows your police report getting along???

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 10:40 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 15-9-2019 10:52 AM
menakkautau replied at 15-9-2019 10:10 AM
Engage if you think you have what it takes...

Tapi,berdiam diri itu lebih baik if you have noth ...


Single police report on you would be sufficient to disclose your real identity manak.. Report polis bukan topik bergurau

Tiada bangsa di dunia ini sebodoh you dan durham heir persoal kempen ekonomi bangsa lain. Ini bukan kempen komunism nak menjatuhkan ekonomi bangsa asal M'sia ya. Kempen pengukuhan dan penyatuan. Takda masalah undang2 kecuali you mau suntik propaganda
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 11:27 AM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 15-9-2019 10:07 AM
Salam.......

Ada lagi hang nor???

Ada....bila ada topik menarik macam ni....
Selagi kita hidup dalam masyarakat majmuk. ...selagi tu susah kita nak buat pengasingan. ...jika terjadi perkara macam ni...maknanya masyarakat kita failed sebagai masyarakat yang bersatu padu. ....satu hari negara kita akan hancur sebab masalah perkauman yang semakin menebal. ....yang rugi bangsa ketiga2 ni.....fikiran kita bukan lagi maju sebaliknya makin mundur. .

mungkin apa yang manak tulis tu x mustahil terjadi. ...masyarakat negara kita agak pelik ...

semua ni berpunca dari politik dan kepimpinan yang failed. ..

family aku tetap sokong product islam yang pertama2 tapi jika tak berkualiti terpaksa cari produk lain  dari bangsa lain yang beragama lain. .
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 01:16 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 15-9-2019 10:40 AM
Single police report on you would be sufficient to disclose your real identity manak.. Report po ...

You dont even have to make a police report to have anyones identity revealed.....hang tentunya level harbam murakkab not to know this kan???

Hang nampak tak bezanya FULL BRIGHT scholar macam manak jika dibandingkan dgn murabbal macam hang???

Anyway back to topik....

Dari sudut manakah kempen seumpama ini dapat mengangkat status socio ekonomi serta bangsa melayu islam itu sendiri???

Selama mana kita hidup dibumi malaya ini, lorongan serta peruntukan apa yg didapati oleh bangsa lain sehinggakan mereka lebih berjaya dari kita???and to think that they are the minority group???

Boleh tak manak simpulkan bahawa, kerana mereka sedar diri mereka.....sedangkan melayu islam dah terlalu lemak babi melekat dalam badan..sehinggakan segala keutamaan,tongkat yg diberi tidak dapat mengangkat mertahat mereka untuk berdiri sama tinggi, duduk sama rendah dgn bangsa lain...

Terlalu banyak disuap sehingga we become complacent....

Islam itu untuk semua...dan tidak ada exclusivity .....

Engage jgn tak engage.....



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 01:24 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 15-9-2019 11:27 AM
Ada....bila ada topik menarik macam ni....
Selagi kita hidup dalam masyarakat majmuk. ...selagi t ...

Apa yg bangsa lain dapat yg kita melayu islam tidak dapat sehinggakan kita terlalu kebelakang lantas kita perlukan kempen kempen bongok seperti ini utk memotivasikan kita..utk berjaya dlm hidup???

Sebab itu manak selalu sebut...waemah apa pun usaha utk cuba menaikkan social and economical standings of org melayu kita tidak akan menjadi selagi mindset serta nilai mengharapkan tongkat dalam diri kita itu sendiri kita tidak ubah.....









Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Kepimpinan dalam islam itu menganjurkan untuk kepimpinan itu sendiri membantu pada yg memerlukan bantuan...tidak kira dari masyarakat melayu islam itu sendiri mahupun bangsa dan agama lain....islam menuntut perpaduan......

Tidak ada exclusivity dalam islam.....kelopmpok yg memerlukan bantuan itu juga haris sedar islam tidak selamanya menekankan bahawa mereka selamanya harus didalam kelompok yg memerlukan bantuan tapi sebaliknya...berusaha giat utk terus memastikan mereka keluar dari lingkaran penerima bantuan...tapi lihatlah org melayu islam kita hari ini.....sudah 60 tahun kita merdeka...tapi masih hidup dalam belenggu tongkat.....

Why???

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 01:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Melayu in denial...sebab itu memerlukan kempen kempen seumpama ini to spur them on....

Pathethic.....
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 01:38 PM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 15-9-2019 01:24 PM
Apa yg bangsa lain dapat yg kita melayu islam tidak dapat sehinggakan kita terlalu kebelakang lant ...

Setuju sangat dengan posting2 manak. ..dan perlu ka kita warwar terang2 nak buy Muslim product siap buat kempen. ....senyap2 tak boleh ka...sendiri nak beli product Muslim sendiri buatlah senyap2.... ..kita semacam ingin menentang ...provoke bangsa itu. ...cara hidup islam masyarakat Malaysia sangat berbeza dengan cara hidup masyarakat islam luar negara lain yang lebih mesra dengan masyarakat non muslim. .....ni dari youtube2 yang aku tengoklah. ...hasilnya ramai non muslim tertarik dengan islam dan memeluk islam......
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 01:46 PM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 15-9-2019 01:16 PM
You dont even have to make a police report to have anyones identity revealed.....hang tentunya lev ...


Manak..manak..gila isim acah fullbright kau dalam ni. Jangan ingat forumer tak boleh report ideologi merancang perpecahan dan kacau bilau dalam forum ya..bahaya tu rencana yang engkau acah harmless.

Jangan sentuh tiga perkara:
Agama
Bangsa
Raja

Kau bukan muslim manak setakat meroyan biji pada kempen hak kepenggunaan. Itu low low low IQ nor akidah bagi orang Islam mau expose bodoh sombong sama public. Sejenis isim yang keislaman tak approved by society standard

Try harder impoverished cytro
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 15-9-2019 01:46 PM
Manak..manak..gila isim acah fullbright kau dalam ni. Jangan ingat forumer tak boleh report ideo ...

Did I hit you hard under you belly???

Ada sehebat macam hang kena whack dgn sedara hang tuh kah???

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 15-9-2019 01:38 PM
Setuju sangat dengan posting2 manak. ..dan perlu ka kita warwar terang2 nak buy Muslim product sia ...



Mentaliti tongkat.....last last...salahkah kempen buy muslims first???
Adoiiiiiii
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 02:12 PM From the mobile phone | Show all posts
Berkempen Buy Muslims First adalah isyarat.......we malay muslims need bigger tongkat.....

Sesungguhnya......
Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 02:13 PM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 15-9-2019 02:07 PM
Mentaliti tongkat.....last last...salahkah kempen buy muslims first???
Adoiiiiiii

Masyarakat kita sesetengah lama dah beli product muslim ni senyap2. ....warwar kempen kalau untuk memecahkan perpaduan masyarakat untuk apa. ..fikir lah kesan pada masyarakat akan datang dan negara. ...

Konon2 kita masyarakat majmuk yang aman damai....ya...itu dulu. ...sekarang ni masing2 penuh api dalam jiwa. ..api kebencian. ...tunggu masa meletup. ...

Sedih........
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 02:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Betapa sedihnya melayu islam kita masih terus butukan bantuan(rally) at the expense of other minorities...sedangkan kita adalah golongan yg lebih privilege...dari sudut sokongan dan bantuan selama ini...itu belum sebut janji yg diperuntukkan dalam perlembagaan....

Sad indeed

Reply

Use magic Report

Post time 15-9-2019 02:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Kempen juga one of way the way to increase their sale. So depend kat tangan pembeli je laaa. Takyah laa rasa terbeban
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 15-9-2019 02:22 PM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 15-9-2019 01:38 PM
Setuju sangat dengan posting2 manak. ..dan perlu ka kita warwar terang2 nak buy Muslim product sia ...

Melayu part gebang kan memang champion......

Heboh kohnon melayu sudah ramai yg berjaya...melayu sudah boleh kembang buah untuk sebut kita dah boleh berdiri sama tinggi...duduk sama rendah dgn bangsa lain....

Tapi bila ditanya, mengapa masih perlu tongkat.?....ini jawab mereka...oiiiitttt  peruntukan dalam perlembagaan, you want to question???

.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.088153s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list