Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2041
View
72
Reply

Wanita Mandul: Kebaikan dan keburukannya

[Copy link]

Author: ifanonline    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 6-10-2019 04:27 PM | Show all posts
Genkidesuka replied at 29-9-2019 08:19 PM
ada org takut mati sbb syg dunia.  ada org takut mati sbb takut tak cukup bekal ke akhirat.  ada o ...

Baca apa yg sis tulis...
Teringat ada satu thread suatu masa dahulu...
Brother ni tulis dia takut mati sebab terlalu risaukan nasib anak isterinya bila dia tiada..
Sebab dia bread and butter to his family...


Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 12:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 6-10-2019 02:46 PM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Akak undur sbb bila akak masuk gear tasawwuf, kau masi ...

Salam......

Nee manak nak tanya, hang nee ummi asas serta foudation agama tuh dah betul tegap kah???sampai nakmasuk gear tasawufff????....hati hati ummi kalau nak bincang bab tasawuff nee ......kalau asas itu sendirik masih longlai macam jelly beans..in the end manak takut jer hang nee jadik isim macam ramai kat luar sana...belajar bab tasawufff....last last tasawuff kemana otak jadi mereng.....ibarat kita ada masters phd tapi basic degree elek.....macam mana tuh kan???kukuhkan asas tuh dulu...jgn nak champion kehulu lehiliq bicara level tasawufff....setakat nak sebut hang baru nak masuk gear tasawuff...hang ingat manak nee macam bbnu kah naik awe dgn skema hang ummi???please ler.....

Anak buah manak yang 14 tahun tuh ummi...mind you 14 tahun....antara lain dia pernah menyebut, solat 5 waktu baginya walaupun jika tidak diwajibkan keatas kita nee ummi, dia tetap akan laksanakannya, religiously,...sebagai the very little and almost negligible pengabdiannya pada sang PENCIPTA.....things that he would do unconditionally,...ini takkan budak 3 tahun dah master bab tasawuff ummi???

Nak kena kerap ingat akan mati supaya kita dapat melaksanakan perintah TUHAN bukan dalam mode rutin..........???????

SO KALAU SI ROBIN TUH TAK INGAT MATI SESEKERAP YANG HANG INGAT AKAN KEMATIAN ITU.....LEVEL PENGABDIAN SERTA PERLAKSANAAN IBADAH SERTA PERINTAH TUHAN OLEHNYA,TAK SETULUS LEVEL HANG KAH UMMI.???DALAM KONTEKS MELAKSANAKAN IBADAH TERSEBUT SEBAGAI RUTIN......????

Lepas nee nak terus hilangkan diri kah???











Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 6-10-2019 02:49 PM
Kategori ni ulama letak utk muhasabah diri, bkn utk post mortem org lain.

Islam itu bukan untuk menakut nakutkan tapi kelembutan....membina nilai asas diri, serta ketulusan dalam jiwa dlm melaksanaka ibadah serta perintah TUHAN rasanya agak extreme bila seolah ada tuntutan utk ingat akan kematian itu pagi petang siang malam kan??? Hanya atas pretext supaya ibadah serta perlaksanaan perintah TUHAN itu tidak bersifat rutin semata???

Atau manak silap jugak bab ini???
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 12:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 6-10-2019 02:48 PM
Tu kan 2 org yg berbeza.

Berbeza wajah ayunya tetap asli you mean???

Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 12:34 AM From the mobile phone | Show all posts
sarahmirza replied at 6-10-2019 04:27 PM
Baca apa yg sis tulis...
Teringat ada satu thread suatu masa dahulu...
Brother ni tulis dia taku ...

Hang nak ummi gendasukasuka ulas urutan komen hang nee dari sudut tasawuff atau bbnu???



Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 12:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Benang mandul dah masuk transmission(gear) tasawufff pulak......

Ketegaq betul gendasuksuka nee ler......



Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 07:36 AM | Show all posts
Edited by Genkidesuka at 7-10-2019 08:12 AM
sarahmirza replied at 6-10-2019 04:27 PM
Baca apa yg sis tulis...
Teringat ada satu thread suatu masa dahulu...
Brother ni tulis dia taku ...

Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Tu ingat mati cara tak betul.  Cara betulnya, ingat dan tunaikan perintah Allah dan jauhi laranganNya.  Surah dlm Al Quran yg first Allah turunkan, Al Alaq, Allah suruh kita baca... tuntut ilmu.  Kalau dlm dada dah ada ilmu DAN beramal dgn ilmu itu sungguh2, dia akan jadi seorg hamba Allah yg kenal dgn penciptaNya.  Dia akan tahu dan sedar serta yakin 300% bahawa Allahlah yg selama ini memberi rezeki kpdnya dan juga kpd anak dan isterinya. Bila dia pergi dulu (kalau dia pergi dulu la), isteri dan anaknya still akan survive sbb Allah dah jamin rezeki mereka.  Allah jamin rezeki utk semua makhluk2Nya yg melata di mukabumi ni.  So forumer tu (kita semua) tak perlu risau tak tentu arah mcm tu.

Mandul itu tiada rezeki dpt anak.  Tp cuba kira rezeki lain yg Allah bagi.  Tak terkira byknya.



Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Just nak komen ikut tajuk thread :
Orang yang tak ada anak ni...body lagi lawa dari orang yang beranak. ..tambah2 yang beranak banyak. ....

Tak ada banyak komitmen. ..boleh pergi sana sini ..tak pening kepala. ..kerja outstation jauh2 pun tak pening....mudah...
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 07:47 AM | Show all posts
Edited by Genkidesuka at 7-10-2019 07:48 AM
menakkautau replied at 7-10-2019 12:22 AM
Salam......

Nee manak nak tanya, hang nee ummi asas serta foudation agama tuh dah betul tegap k ...

Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Habis OT kita ye.  Maaf byk2 TT.  Camna nak buat ni?  I'll try to relate dgn kemandulan juga la walaupun dah pernah komen.

I'll make it short, simple n sweet for u dear Manak.  Akak nak kongsi ni in case semua org tak tahu.  


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمٰنِ الرَّحِيْمِ
Ilmu Tasawwuf tu semua org Islam WAJIB belajar la. Fardhu 'ain yg 3 kot:  Tauhid, Feqah, Tasawwuf.  Ketiga2 ni WAJIB ada dlm dada setiap org yg beragama Islam agar tidak sia2 pengisian ilmu dan amalan mereka .


Kau ni.  Halfahim tum?

Nak kait dgn kemandulan... Bila kita redho dgn kententuan Allah bahawa kita mandul, tu tandanya kita betul2 beriman kpd Qada dan Qadar.



Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 08:04 AM | Show all posts
Edited by Genkidesuka at 7-10-2019 08:11 AM
menakkautau replied at 7-10-2019 12:30 AM
Islam itu bukan untuk menakut nakutkan tapi kelembutan....membina nilai asas diri, serta ketulusan ...

Mmg silap pun.  Bila dah jadi rutin, fokus tu tiada. Kat hati takde.  U know what I mean?  Tahu2 dah habis zikir, tahu2 dah habis mengaji, tahu2 dah bagi salam.  So sama2 la kita usaha betulkan fokus kita ni.  Kita takkan jadi a perfect Muslim, tapi usahalah to be one.  Allah tahu kita mcm mana n apa usaha kita.

Lembut tu utk org yg boleh terima.  Kalau tak jln, kita bagi ayat2 Allah yg menakutkan la, Encik Manak.  Takut dan harap (khouf dan roja') - bukankah kita perlu ada 2 sifat tu bila beramal?  Ha ni dah masuk Ilmu Tauhid pulak ni.

Bagi yg mandul - yakinlah dgn janji Allah.  Sabar.  Ada hikmahnya.  Tak dpt di dunia, kita dpt di akhirat esok.



Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 08:13 AM | Show all posts
Edited by Genkidesuka at 7-10-2019 08:21 AM
menakkautau replied at 7-10-2019 12:36 AM
Benang mandul dah masuk transmission(gear) tasawufff pulak......

Ketegaq betul gendasuksuka nee l ...

Islam is a way of life.  Kita skip satu ilmu fardhu 'ain yg tiga tu (tauhid, feqah, tasawwuf), senget la life kita.  Misalnya kalau skip tasawwuf... meratib meratab hiba kecewa dgn aturan Allah di dunia (mandul contohnya); kalau skip tauhid... kita perasan kitalah yg paling bagus ilmunya, kalau skip feqah... kita berpuasa pd hari yg haram berpuasa.  *cough cough cough*

Mandul:  Tp jgn lupa ye, walaupun dh disahkan mandul... tak mustahil kalau tiba2 boleh mengandung.  Allah nak bagi, Dia bagi je sbb mudah bagiNya.


Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 09:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 7-10-2019 08:13 AM
Islam is a way of life.  Kita skip satu ilmu fardhu 'ain yg tiga tu (tauhid, feqah, tasawwuf), sen ...

Salam...

Amboi3X....tuh cough cough cough tuh memang gatal anak tekak atau nak hint laki belum ambik belanja kat supermarket muslims only utk beli ubat batuk HURIX...??????

Memang pun manak bleh dgn confidentnya sebut everyine of us ada kekurangan dari ketiga tiga aspek yang hang sebut tuh...hang tak terkecuali, tapi yang manak persoalakn...adakah dgn mengingat akan mati yang berlebih lebihan itu akan membuat ibadah kita itu lebih fokus dan tidak dibuat sekadar rutin yang tiada fokus???

You are not judging the rest of us here tentang level fokus kita trhadap solat  hanya kerana kita fikirkan akan mati itu lesser than you???

Hang jawab yang nee dulu.....



Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 7-10-2019 08:04 AM
Mmg silap pun.  Bila dah jadi rutin, fokus tu tiada. Kat hati takde.  U know what I mean?  Tahu2 d ...

Kalaupun robin, noor, koyote itu tidak mengingatkan akan mati itu sesekerap hang ummi, adakah tafsiran hang these would be the category of people yang akan melakukan ibadah say solat itu hanya sebagai satu rutin dan fokus mereka tentunya tidak setingga hang yang selalu ingat akan mati itu???

Jika hang spesis yang perlu utk mengingat akan kematian itu sebagai reference utk hang dapat l3bih fokus pada ibadah solat hang, that does not mean everyone else, will have the same point of reference utk jadikan mereka, bilamana melakukan ibadah solat itu tetap if not lebih fokus dari hang walaupun mereka tak perlu terlalu ingatkan akan mati itu???

Kan???



Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 09:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 7-10-2019 08:04 AM
Mmg silap pun.  Bila dah jadi rutin, fokus tu tiada. Kat hati takde.  U know what I mean?  Tahu2 d ...

Lembut itu utk orang yang boleh terima atau hang sendiri yang jenis badigol sood sebagai penyampai perkongsian ilmj itu yang tahap kesabaran bawah tapak kaki aja??? Agak agak bila kesabaran tercabar....nak berundur.....tak ke macam pondan namanya nee???

Nabi dulu ada hunus pedang kah utk para quraish yang jenis hardcore  setiap kali penyampaiannya yg tak boleh dihadam atau diterima???

Oops sorry manak s3but nabi lagik.....remember the deal here??? Nabi tuh milik hang sorang???org lain tak boleh  sebut???
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 09:42 AM From the mobile phone | Show all posts
noor2 replied at 7-10-2019 07:39 AM
Just nak komen ikut tajuk thread :
Orang yang tak ada anak ni...body lagi lawa dari orang yang bera ...

Nonsense...then hang explain kat manak bagaimana robin yang anak dah nak masuk 7 walaupun berpakaian purdah masih boleh menyetimkan si dewamalam, tapi sebaik pandangan beralih arah pada dendraff yang assuming masih dara....keadaan stim tuh boleh tetiba jadik layu, instantaneously...you tell me.....
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 09:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 7-10-2019 07:36 AM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Tu ingat mati cara tak betul.  Cara betulnya, ingat dan  ...

Kalau hang beribadah kerana takut dgn allah dan bukannya kerana the life dan segala nikmat that HE has given us...then fokus itu jenis yang tulus you think???
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 10:30 AM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 7-10-2019 09:42 AM
Nonsense...then hang explain kat manak bagaimana robin yang anak dah nak masuk 7 walaupun berpakai ...

Mana hang tahu manak. ..lainlah hang laki dia. ...

Jangan.marah aku tulis gini. .perempuan dah 40an dah beranak pinak tak ada makna badan lawa mcm anak dara ...pakai baju memanglah orang tak nampak. ..

Aku yg tua ni pun badan dah tua. ..tak ada fit macam badan orang tak beranak. ..pakai baju ..cik ta tu pun nampak lawa luaran. .
Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 12:49 PM | Show all posts
menakkautau replied at 7-10-2019 09:22 AM
Salam...

Amboi3X....tuh cough cough cough tuh memang gatal anak tekak atau nak hint laki belum  ...

Batuk tu sbb ada org tu kan... bercerita dia sdg berpuasa sunat... tgk2 hari tu hari tashriq.  Entah betul, entah tidak dia berpuasa.  Siapa entah org itu kan?  Yg terasa, sila simpan dlm perut.

Allah je tahu niat akak tulis ni, Manak.  Kita ni semua hamba2Nya yg kecil, yg tak dpt membaca isihati sesiapa pun dlm ni. We are small.  You n I.

Begitu jualah dgn org2 yg mandul.  Semoga Allah menggantikan rezeki yg lebih baik utk kalian.


Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 01:02 PM | Show all posts
menakkautau replied at 7-10-2019 09:39 AM
Lembut itu utk orang yang boleh terima atau hang sendiri yang jenis badigol sood sebagai penyampai ...

Asyik sebut pondan je.  Akak wanita tulin tau.  Akak undur sbb susah ckp dgn kau ni.  Semua org tau that fact.  Dia kan... akan sampai masa, kena berhenti ckp... sbb walaupun kita dah terangkan elok2, eh tak, betul kau juga.  Ha simpanlah piala kemenangan tu, Manak. Kalau kata akak undur mcm pondan pun, mcm pondanlah.  Akak tak kisah.  Awww.


Akak pesan jangan letak nama Nabi s.a.w kalau ia bukan dtg dari baginda.  Yg kau putar-belit ckp akak mcm Pennywise ni, kenapa Manak, kenapa?!  Ehhh takyah jwblah.  Akak esok ada test.  Kena study.  See u when I see u, Insya Allah.  May Allah guide us to the right path.



Reply

Use magic Report

Post time 7-10-2019 01:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 7-10-2019 07:36 AM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Tu ingat mati cara tak betul.  Cara betulnya, ingat dan  ...

Kerisauan bab kasih sayang pulak?

Kita bila tau anak2 kecik kehilangan kasih sayang mak ayah pun kita dah sedih, inikan pula kenang anak sendiri yang melaluinya....

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.084050s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list