Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
1624
View
71
Reply

Wanita Mandul: Kebaikan dan keburukannya

[Copy link]

Author: ifanonline       Show all posts   Read mode

Author
Post time 13-9-2019 10:53 AM | Show all posts |Read mode
Pada masa kini, bilangan wanita yg tidak berupaya utk mendapatkan anak atau mandul semakin meningkat. Pelbagai faktor yg menjadi punca kpd kemandulan seseorang wanita seperti stress, pemakanan, gaya hidup dan lain2. Walaubagaimanapun, kemandulan bukan lah menjadi sesuatu keadaan yg negative. Menjadi wanita mandul ada positifnya juga, seperti tidak perlu risau mengandung apabila bersama, menjimatkan ekonomi keluarga, dpt bersama suami melancong kesana kemari, etc.

Apa pandangan wanita2 dan lelaki2 mengenai kemandulan ini.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2019 02:25 PM From the mobile phone | Show all posts
kenapa..tt mandul ke.
cer tt bagi pandangan dulu..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 13-9-2019 02:33 PM | Show all posts
yuki812 replied at 13-9-2019 02:25 PM
kenapa..tt mandul ke.
cer tt bagi pandangan dulu..

bukan...isu menarik utk di kupas...

sila baca dgn mata...bukan dgn hidung...pandangan sudah diberi pd post pertama
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2019 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
ifanonline replied at 13-9-2019 02:33 PM
bukan...isu menarik utk di kupas...

sila baca dgn mata...bukan dgn hidung...pandangan sudah dib ...

Ini thread oleh-oleh buat @penmerah kah ipan???

Hang dah roger roger dia jemput masuk thread ini???





Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2019 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Best isu ni..

Sesetengah orang anggap, orang yg tak ada anak ni mandul. Golongan ni selalu dihina. Padahal golongan yg tak ada anak ni tak semestinya mandul. Mungkin ada yg ada masalah kesihatan, kurang berkemampuan, belum bersedia utk ada anak.. ye lah, tak kan setiap kali ditanya pasal anak, kena cerita detail semuanya.. nanti lain pulak masalah yg timbul.

Pendapat sy, anggap saja kekurangan kita sebagai satu kelebihan.
*Tak ada anak ni, kehidupan lebih santai. Tak perlu nak kelam kabut urus anak.
*Boleh tumpukan sepenuh perhatian kpd pasangan.
*Nak pergi mana2 mudah. Contohnya bercuti. Blh pergi time weekday. Hotel , tiket semua murah. Klau pergi time cuti sekolah faham2 lah.. harga berlipat kali ganda. Sesak dgn orang ramai...
*Nak layan midnight movie pun aman2 saja..
*Saving pun mudah sbb xbyk komitmen.
*Me time tanpa batasan. Time cuti blh lepak tgk tv sampai pengsan. Bangun, kluar cari mkn.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2019 09:42 PM From the mobile phone | Show all posts
yuki812 replied at 13-9-2019 02:25 PM
kenapa..tt mandul ke.
cer tt bagi pandangan dulu..

Lol, ini lawak..
Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2019 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak perlu risau kalau mandul sbb byk fertility treatment dah skrg ni. Lelaki pun byk je yg mandul, sperm count kurang etc
Reply

Use magic Report

Post time 18-9-2019 08:20 PM | Show all posts
x berani nak tuduh org mandul, sbb ada je yg keguguran banyak kali, dh usaha macam2, tp ttp belum dapat rezeki anak sendiri... dan yg ada anak ni jgn terlalu bangga sangat, kena ingat anak tu sekadar pinjaman aje, sekali kalau Allah ambik balik pinjaman tu, sama je kehidupan mcm org yg x de anak... so, bersyukur dgn apa yg ada... ambik anak angkat pun ttp anak jugak, kena jaga, bg kasih sayang sama je mcm anak sendiri...  apapun, bersyukur dgn kehidupan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 21-9-2019 12:49 AM | Show all posts
bab mandul2 ni, aku pernah la borak dengan kawan2 office

bila perempuan mandul, suami seboleh-bolehnya nak cerai atau nak kahwin lain atas alasan nak zuriat sendiri

tapi bila tang suami, confirm la tak mengaku satu hal lepas tu selalunya perempuan bole je consider nak amik anak angkat

ni pandangan aku la ye..
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
ShashaVanilla87 replied at 21-9-2019 12:49 AM
bab mandul2 ni, aku pernah la borak dengan kawan2 office

bila perempuan mandul, suami seboleh-bol ...

Ambik anak angkat  boleh jerk tapi masih tak dalam kategori anak anak soleh yang mendoakan kedua ibu bapanya kan???

Ibu bapa angkat tak dapat privilege dan peruntukan doa anak anak angkat  ini sebagai anak kandung kan???

Atau macamana???

Hmmm  
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
mayakaren replied at 14-9-2019 09:44 PM
Tak perlu risau kalau mandul sbb byk fertility treatment dah skrg ni. Lelaki pun byk je yg mandul, s ...

Yang melimpah ruah sperms count??...itu yang dianjurkan kawen sampai 4 kan?? Yelah antara sebab agama menuntut penganutnya berkelamin adalah untuk membiakkan umat nabi kan???

Atau camna???

Yelah zaman sekarang...mana ibu ibu nak beranak lebih dari dua tiga kan?? Yelah kos sara hidup...nak bersexy badan antara alasannya  taknak berlebih lebih anak???
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 08:07 AM From the mobile phone | Show all posts
@penmerah belum masuk benang ini kah???

Why ah???

Hmmmmm
Reply

Use magic Report

Post time 22-9-2019 11:25 AM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 22-9-2019 08:01 AM
Ambik anak angkat  boleh jerk tapi masih tak dalam kategori anak anak soleh yang mendoakan kedua i ...

Tak pernah terfikir pulak sy ni...


Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 11:27 AM | Show all posts
x syok bila org mengata 'ko x pandai buat'ingat aku salah masuk lubang ke ape
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
copy_paste replied at 23-9-2019 11:27 AM
x syok bila org mengata 'ko x pandai buat'ingat aku salah masuk lubang ke ape

Jahil tuh datang dalam banyak bentuk.......hang tuh pun dulu ingat telan sperm boleh preggy kan???

Jangan bedek.....



Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 12:53 PM From the mobile phone | Show all posts
ShashaVanilla87 replied at 22-9-2019 11:25 AM
Tak pernah terfikir pulak sy ni...

Melayu biasalah...one track mind...tak boleh nak think out of the box........

Kan???

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 05:06 PM | Show all posts
i dah kawen, belum ada anak.

so apa benefits yg ada pada golongan yg belum punya anak ni,

kalau i balik kerja rasa nak lepak. lepak ja terus. or tetiba rasa nak beli grocery kira boleh je on walau last munite pland. compared tu kawan i yg dah ada anak. anything kena bgtau awal.  yelah sebab anak2 hantar ngasuh.

bab economy  tu of course ada jimat dia. bukan apa. were spend money just 2.

weekdays tu kira benefit la nak bgn lambat bermalas2 nak skip breakfirst ka apa ka.

bab travel mmg senang sebab we can go anywhere nak bus, tren flight name it. tggu ada duit ja

but, rasa sunyi tu tetap ada.  sometimes bila husb keluar lepak i sorang mmg rasa la sunyi tu.

i ada fikir, mmg sekarang i senang mudah, tapi yg ada anak tu nanti kemudian hari lagi senang dari kami ni. yelah bila tua ada anak nak jaga kan.

and of course, perempuan jugek yg disalahkan bab2 bila xda anak ni.



Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Akak ada anak.  My brothers pun ada anak.  But our eldest sister takde anak.  She's in her late 40s.  No problem.  Kita org tkde ribut or kecoh nk tanya2.  Allah tk bagi dia rezeki anak (lagi).  Dah tertulis mcm tu, kita redho je la.  Ada hikmahnya.  

Sesungguhnya, anak2 ialah amanah dan antara ujian yg amat berat.
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Genkidesuka replied at 23-9-2019 06:43 PM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Akak ada anak.  My brothers pun ada anak.  But our eldest  ...

Salam....

Of course ler ummi dan abg abg ummi tak ribut...sebab since kakak ummi belum ada  anak,  jadi raya tak payah nak  kasi angpow packets sedangkan anak anak ummi pulak dapat collect dari kakak ummi kan??kan??kan???

Saving jugak tuh...



Larikkkkkkkkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 23-9-2019 10:43 PM From the mobile phone | Show all posts
hollahop replied at 23-9-2019 05:06 PM
i dah kawen, belum ada anak.

so apa benefits yg ada pada golongan yg belum punya anak ni,

Hang nee bukan @penmerah in disguise kan???

#tanyajer.....
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.093287s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list