Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234Next
Return to list New
1856
View
64
Reply

[Tempatan] Jual kediaman mewah pada warga China, Hong Kong. Statement hari ni masih cadangan #40. Esok ,lusa lain pulak statement PH

[Copy link]

Author: R2D2       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-9-2019 11:30 PM | Show all posts |Read mode
Edited by R2D2 at 12-9-2019 03:04 PM

Zuraida mulls selling RM100bil worth of unsold high-end property to China, Hong Kong buyers

    Wednesday, 11 Sep 2019
    6:38 PM MYT





PETALING JAYA: Housing and Local Government Minister Zuraida Kamaruddin is mulling the possibility of marketing RM100bil worth of unsold high-end houses to buyers in China and Hong Kong.

Zuraida said the Home Ownership Campaign could be launched in China or Hong Kong to overcome a high-end unit glut in Malaysia.

"We can attract investors to buy homes here, as the units here are much cheaper than those sold in Hong Kong, which cost about RM3mil for a mere 250 sq m flat," she said after opening a two-day Smart Cities Asia 2019 conference.

Zuraida said she would seek Cabinet's approval after discussing the matter with Tourism, Arts and Culture Minister Mohammadin Ketapi.

Zuraida noted that private developers had taken the initiative to attract foreign buyers.

Zuraida also affirmed that People's Housing Projects would be rebranded to promote ownership through rent-to-own schemes.

On RaudhahVille, a syariah-compliant gated housing project, Zuraida said it was also opened to non-Muslims.

The Smart Cities Asia 2019 conference had attracted more than a thousand participants and 35 speakers from 25 countries.

The conference is aimed at promoting partnerships and tapping potentials to create smart cities through pioneering urban solutions, among others, to transform cities around the world.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 11:31 PM | Show all posts
BERITA
Zuraida saran jual rumah mewah pada pembeli China, Hong Kong
Diterbitkan Hari ini 9:50 malam
   

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan, Zuraida Kamaruddin mencadangkan Kempen Pemilikan Rumah (HOC) untuk menarik pembeli dari China dan Hong Kong bagi menyelesaikan isu lambakan rumah tak terjual di negara ini.

Kempen itu bagaimanapun katanya hanya terhad untuk rumah-rumah mewah tidak terjual yang bernilai RM100 bilion mengikut harga pasaran.

Saya terfikir untuk menjual unit tak terjual, sekarang (kira-kira) RM100 bilion untuk pasaran rumah mewah. Saya tak bercakap tentang pasaran rumah (berharga) lebih murah.

Adalah lebih murah (bagi warga Hong Kong) membeli rumah di Malaysia berbanding di Hong Kong.

Saya pernah pergi ke satu unit apartment (di Hong Kong), 250 kaki persegi berharga RM3 juta. Saya kata, menteri pun tak mampu (nak beli), katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan Persidangan Smart Cities Asia 2019 kali kelima di Pusat Persidangan Kuala Lumpur.

Namun, katanya perkara itu masih belum diputuskan dan akan dirujuk ke kabinet serta dibincangkan dengan Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya, Mohammadin Ketapi.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by akusukaq at 12-9-2019 12:13 AM

mula beli rumah dah tu beli ic nanti jadi pengundi dap. sekarang dah diam  taknak plk bersorak negara terjajah ,tergadai , kedaulatan terhakis bagai. haktuihh
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Berambuslah ngkaw zuraida gi jd pm hongkong. Dahlargh hudoh
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Sanggup gadai negara.. dasat tul malaysia baru
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2019 12:23 AM | Show all posts
dulu ramai pelik
rumah kediaman banyak dibina setiap tahun walaupun selalu ada berita lambakan kediaman tak laku
rupa2nya ada sebab
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Harapnya hartanah yang nak dijual tu semua bukannya freehold....
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Bodoh tak bertebing
Bangang tak bertepi
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:32 AM | Show all posts
dulu ada menteri suruh tukar sawit jadi durian, 3 hari lepas durian klon ada kt china, ada beberapa kawasan sesuai dengan iklim malaysia.

thailand pengeksport durian nombor 1 di dunia kuasai 80% market. market musang king kecil je.thailand punya teknologi pertanian nombor 1 di dunia.


siapa nak start tanam durian tu buat diversify jangan harap musang king je takut nanti dah ada lambakan tak de harga nangis xberlagu.

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:34 AM | Show all posts

Hong Kong tu okay lagi tapi cina bukit mainland baik tak payah. Dengan kaki gaduhnya dgn pengotornya dgn berlagaknya ... hishhhhh!
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:35 AM | Show all posts
Kalau bukak kat orang luar, Harga rumah akan jadi makin mahal.
Sampai ke sudah la ramai rakyat tak merasa rumah sendiri.
Makin galak lah developer buat rumah high end and tak kan peduli dengan keperluan rakyat sendiri.

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:45 AM | Show all posts
DARSITA replied at 11-9-2019 04:34 PM
Hong Kong tu okay lagi tapi cina bukit mainland baik tak payah. Dengan kaki gaduhnya dgn pengotorn ...

sme je...x pnah dtg hong kong ke?? loser nye
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:45 AM | Show all posts
harap pairoparia boleh berbangga dngn menteri pkr kesayangan dia yg bongok ni
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:48 AM | Show all posts
Baru ni Di bbc news memang ramai warga Hong Kong packing bags dia orang nak pindah malaysia kerana pergolakan Hong Kong.
Bagus lah untuk economy malaysia.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:50 AM | Show all posts
FOTHER-MUCKER replied at 11-9-2019 04:48 PM
Baru ni Di bbc news memang ramai warga Hong Kong packing bags dia orang nak pindah malaysia kerana p ...

tu dia kapir bongok cite sal ekonomi...aurora itu graviti...ngok ko pm la maideen suh msuk bekap kau sal aurora graviti ngok
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 01:14 AM | Show all posts
salah undi bangsat lah kamu semua
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 01:28 AM From the mobile phone | Show all posts
Hong kong sekarang kan tengah huru hara dengan China, kau bayangkan dorang berjiran, merusuh satu kediaman, sorang pakai serba hitam sorang lagi serba putih,

Semoga rumah yang harga yahudi ini semua tiada pembeli dan bakalan menjadi rumah hantu seperti mana lambakan rumah kosong di seluruh dunia sehingga digelar bandar hantu.

Lagi satu sebab menteri ni dah kena daulat dgn orang B40, rumah kecik markup harga tinggi sampai 300% profit dia biar ja, kau ingat dorang tak solat ke, tak doa ke siapa yang aniaya dorang yang sesak nak berumah sendiri, tapi dinafikan hak,

Padan Muka.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 01:33 AM From the mobile phone | Show all posts
i sokong
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 01:35 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 11-9-2019 08:32 AM
dulu ada menteri suruh tukar sawit jadi durian, 3 hari lepas durian klon ada kt china, ada beberapa  ...

kak cili ini thread rumah bukan thread durian
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 01:37 AM | Show all posts
Dwdrum replied at 11-9-2019 05:35 PM
kak cili ini thread rumah bukan thread durian

ko tu sume thread nk cite psl hymen...mende cina kapir bongok celibacy xde life kesunyian
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.086575s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list