Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
690
View
25
Reply

[Tempatan] Dokumentari Kemenangan Rakyat ke atas Kerajaan Kleptokrasi Mula Ditayangkan Khamis 12/9

[Copy link]

Author: Knights       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-9-2019 11:12 PM | Show all posts |Read mode
Dr Mahathir saksi tayangan dokumentari 'M for Malaysia'
BERNAMA | | 11 September 2019




Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali bergambar bersama penerbit dan pengarah serta barisan pelakon ketika Majlis Pelancaran Gala Tayangan Perdana 'M for Malaysia' di Pawagam Golden Screen Cinema Pavilion malam ini. - Foto BERNAMA




KUALA LUMPUR - Selepas menghadiri majlis di Kedah pada sebelah siang, Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad malam ini meluangkan masa menonton tayangan perdana filem dokumentari M for Malaysia.

Dr Mahathir yang ditemani isteri Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, tiba di GSC Cinema, Pavilion kira-kira 8.30 malam.

Beliau menyifatkan filem itu sebagai kisah benar perjalanan pembentukan Malaysia Baharu sepanjang tempoh kempen Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) antara Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional.

Saya fikir filem ini adalah kisah benar yang bukan menceritakan tentang sebelah pihak sahaja. Ia menjadi pengajaran buat semua pihak dan pentingnya untuk menerima kritikan, katanya selepas menyaksikan tayangan perdana filem itu.

Ditanya mengenai cabaran pada PRU15, Dr Mahathir berkata pengajaran daripada PRU14 perlu diambil semua pihak bagi memastikan kerajaan PH mengekalkan tampuk pemerintahan.

Anda tahu, isu utama pada Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 adalah bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak. Pada PRU15, ia tidak akan ada rekod (yang berlaku) dalam tempoh ini. Jadi orang akan mahu menilai pencapaian PH, dan ia bukanlah perkara mudah, katanya.

Dokumentari berdurasi 90 minit arahan dan terbitan Dian Lee serta Ineza Roussille mengisahkan tentang penubuhan Malaysia Baharu oleh kerajaan PH selepas kemenangan pada PRU14, Mei tahun lepas.

Dokumentari itu merupakan rakaman istimewa pasca PRU14 yang menyaksikan penyatuan seluruh rakyat memilih masa depan baharu buat Malaysia.

Ia mengembalikan ingatan rakyat terhadap cerita mengenai harapan, perpaduan dan perdamaian warganegara untuk Malaysia yang menyaksikan Dr Mahathir kembali memegang jawatan sebagai perdana menteri buat kali kedua selepas menewaskan kerajaan yang memerintah Malaysia sejak kemerdekaan selama 61 tahun.

Dokumentari dengan lagu runut nyanyian Yuna bertajuk Bermula Kita akan ditayangkan secara eksklusif di 37 pawagam terpilih di seluruh negara selama empat hari bermula 12 Sept 2019.

Terdahulu ketika ucapan pelancaran, Penerbit Eksekutif Datin Paduka Marina Tun Mahathir berkongsi tentang idea penghasilan filem dokumentari itu.

"Pada mulanya, Dian dan saya membuat keputusan untuk merakamkan kempen PRU14 tanpa mengira sama ada Pakatan menang atau tidak, hanya kerana kami berpendapat pertembungan antara si kerdil dengan sang gergasi ini sangat berharga untuk didokumentasikan.

"Seminggu lepas 9 Mei, kami dapati kami mempunyai rakaman filem yang sangat luar biasa, selama 90 jam, dan ia seharusnya dikongsi bersama dunia, dan dari situ, segala-galanya mula mengambil tempat, seperti apa yang akan anda saksikan hari ini," kata anak sulung Dr Mahathir dan Dr Siti Hasmah.

Marina pada masa sama mengalu-alukan sokongan daripada rakyat Malaysia terhadap industri filem tempatan khususnya filem berkisar tentang sejarah dan pembangunan negara.

"Saya harap anda gembira menontonnya, dan sila beritahu sahabat handai dan kaum keluarga anda untuk turut sama menonton. Ayuh kita bersama-sama melakar sejarah dalam pembikinan filem di Malaysia, katanya dengan disambut tepukan gemuruh. - Bernama
Artikel Penuh : https://www.sinarharian.com.my/article/47360/BERITA/Nasional/Dr-Mahathir-saksi-tayangan-dokumentari-M-for-Malaysia
© 2018 Hakcipta Terpelihara Kumpulan Karangkraf
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 11:14 PM | Show all posts
aku masih ingat lagi 9 mei 2018

malam sebelum tu aku kunci jam seawal 6pagi.
aku bangun solat subuh
aku minta doa agar kerajaan kleptokrasi ini ditumbangkan dan digantikan dengan kerajaan baru

selepas sarapan pagi, aku menuju ke sekolah kebangsaan suka menanti untuk menyelamatkan malaysia dari kerajaan kleptokrasi.

alhamdulilah
malam itu, doa aku dikabulkan

kerajaan kleptokrasi tumbang!!!!

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:15 PM | Show all posts
kami sayang Tun M...tp bkn budaya lesbian lgbt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 11:26 PM | Show all posts
Cable replied at 11-9-2019 11:15 PM
kami sayang Tun M...tp bkn budaya lesbian lgbt

ko mesti lepas kalah dulu, tak leh tidur 2-3 hari kan
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:29 PM From the mobile phone | Show all posts
nah sekarang , aaa tepok
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 11:32 PM | Show all posts

ini mesti seorang lagi yang tidur 5 hari 5 malam lepas kalah ari tu
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 02:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Bila Dvd nya nak keluar? Good for collection
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 07:31 AM | Show all posts
kemenangan umat kapir kelemahan melayu layu di tanah malayu selamanya...
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 07:39 AM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 12-9-2019 02:13 AM
Bila Dvd nya nak keluar? Good for collection

tetiba jilat che det... munafiknya
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 02:45 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 12-9-2019 07:39 AM
tetiba jilat che det... munafiknya

Buat collection, utk kenangan. Masa kejadian aku ada kat luar negara. Pasal jilat pulak?
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 02:49 PM | Show all posts
Meols lagi teruja nak tengok dokumentari The New Malaysia Under Pakatan Harapan, malam ni (Khamis) kat Channel News Asia, pukul 9 malam.

Nak tengok persepsi orang luar.

Dalam promo, Ambiga ada cakap " They don't have the stomach to make decision bla bla bla".. macam tu la bunyiknya..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 02:54 PM From the mobile phone | Show all posts
patut doku tentang rakyat malaysia yg banyak posting pasal makanan dan cuti2 malaysia lepas sedar kena kencing ngan ph kaki.sembang....tu syok tgok woi...kah3
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 02:58 PM | Show all posts
M for Mahacai

'Kemenangan Raykat' pada pru lepas adalah hasil
undian 99% cina + india

dan dibantu 25% Mahacai MANGKUK kalangan melayu
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 02:58 PM From the mobile phone | Show all posts
60 years...then bertukar pemerintahan tanpa.pertumpahan.darah. memanglah sejarah. Masa tu aku pun seronok even aku tak.pangkah biru muda itu. Dan masa tu husnuzon lg dgn dapig. Ye lah, kne.mngaku lah juga kerajaan dlu mmg korup. Tp sebulan dua org teruja lah nak tahu kebobrokan gov dlu..tp klu diratib hari2 bosan dah dohhh...org nak tahu pulak,.ape benda yg lebih baik kau.boleh buat. Ade juge lah penambah baikkan, tp impak negatifnye juga banyak lg2 si dap yg naik kepala masing2....sorry to say lah.... dokumentari tu tetap seronok ditonton...tp no impact at all.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 03:08 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 12-9-2019 02:45 PM
Buat collection, utk kenangan. Masa kejadian aku ada kat luar negara. Pasal jilat pulak?

sembang dok luar negara la plak...
mcm la tak tahu info...takyah munafik kelentong la....
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 03:12 PM From the mobile phone | Show all posts
abadi84 replied at 12-9-2019 02:58 PM
60 years...then bertukar pemerintahan tanpa.pertumpahan.darah. memanglah sejarah. Masa tu aku pun se ...

btul la ko ckp tu.... org nak perubahan bkn nak makin truk...

sbb tu next pru pilih kurg mudarat... bkn org tak tahu umno korup mcm mana... tp korup kroni moni berakar umbi dr zaman che det... bbnu mana nak tahu...

mahacai ph plak klau bab ph wangi.. wpun menteri bongok nak mampus... menteri seme menteri cari makan.. nak bela agama mmg tak.. ikut telunjuk dap

skrg dgn bmf tu skit2 org melayu sdr cina dok bergantung dgn kuasa beli org melayu.,, teruskan bmf hehe
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 05:43 PM From the mobile phone | Show all posts
dino replied at 12-9-2019 03:08 PM
sembang dok luar negara la plak...
mcm la tak tahu info...takyah munafik kelentong la....

Info memang lah ada, tapi experience tu aku tak dapat rasa, at least tengok bideo tu dapat lah rasa suasana tu serba sikit. Ko ni pun aiii
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 05:44 PM From the mobile phone | Show all posts
dizekni replied at 12-9-2019 02:58 PM
M for Mahacai

'Kemenangan Raykat' pada pru lepas adalah hasil

Jangan lupa undi Borneo akan bertambah, gara2 Umno kongket dgn.Pas spenda gajah
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 05:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Nasib baik bukan wakil dap or pkr yg jadi PM... bekas pemimpin UMNO yg jadi PM... ahahahhahahaaha.. terbaik TUN..kong kali kong.. pusing2 ex-UMNO gak diangkat...
Anyway.. ph kerajaan sepenggal..
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
pyropura replied at 12-9-2019 05:44 PM
Jangan lupa undi Borneo akan bertambah, gara2 Umno kongket dgn.Pas spenda gajah

Aku harap sokongan Borneo utk PH Akan meningkat....
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.093690s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list