Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3625
View
131
Reply

[Tempatan] Melayu Elit Kuasai ASB Dan Saham TH, Melayu Miskin Masih Hanat Berjuang Hidup Melayu!!!!

[Copy link]

Author: Malaysia.Doom    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-9-2019 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by Malaysia.Doom at 11-9-2019 11:14 PM

Masih Hanat Melayu Caprut Hidup Melayu Demi Kekuasaan Golongan Elite Melayu saja!!!!

Melayu Hanat pernah fikir berapa ramai Melayu Miskin bergantung hidup dengan Perniagaan Cina????


..,.......................
Dasar Ekonomi Baru (DEB) yang diperkenalkan untuk membasmi kemiskinan dan sepatutnya tamat pada tahun 1990, kini digunakan untuk memanfaatkan segelintir elit Melayu, kata Nik Nazmi Nik Ahmad.

Anggota Parlimen Setiawangsa itu berkata, DEB bukan sahaja bertahan selepas itu malah jurang antara Melayu kaya dan miskin juga bertambah.

Beliau memberikan contoh bagaimana pelaburan tanpa had Amanah Saham Bumiputera (ASB) dan Tabung Haji (TH) hanya menguntungkan segelintir elit Melayu, berbanding Melayu berpendapatan rendah seperti kelompok miskin bandar, kakitangan rendah kerajaan, nelayan atau peneroka Felda.

"76.92 peratus, atau 7.4 juta pemegang unit (ASB) mempunyai saiz unit bawah RM5,000 mengikut Laporan Tahunan ASB 2018. Hanya 0.24 peratus mempunyai saiz pegangan RM500,001 ke atas.

"9.15 peratus pemegang unit melanggan 81.83 peratus jumlah unit atau lebih RM127.5 bilion. 7.4 juta pemegang unit terkecil hanya mempunyai simpanan RM4.1 bilion atau sekadar 2.65 peratus jumlah unit," jelasnya dalam kenyataan hari ini.

Untuk rekod, DEB digantikan dengan Dasar Pembangunan Nasional pada 1991, namun elemen dan semangat DEB masih diteruskan hingga kini.

Nik Nazmi berkata antara ukuran jurang ekonomi ialah pekali Gini iaitu 0 melambangkan kesaksamaan maksima di mana semua individu mendapat pendapatan yang sama, manakala 1 adalah ketidaksamaan maksima.

Katanya, meskipun wujud penambahbaikan jurang antara kaya dan miskin di Malaysia secara keseluruhan dari 1970 (0.513) hingga 2016 (0.399) tetapi pekali Gini akaun ASB adalah sebanyak 0.84.

"Begitu juga statistik simpanan Tabung Haji. Fungsi utama Tabung Haji sebagaimana gagasan Profesor Diraja Ungku Aziz adalah untuk tabungan masyarakat Islam menunaikan ibadah haji, bukan sebagai pelaburan umum.

"Namun 50 peratus daripada jumlah simpanan Tabung Haji dicarum oleh 1.3 peratus pencarum sahaja.

"Seorang individu mencarum RM190 juta! Hamba Allah ini pada 2017, ketika Tabung Haji sebenarnya tidak boleh memberikan hibah mengikut Akta Tabung Haji kerana liabiliti melebihi aset, menerima hibah sebanyak lebih RM8 juta pada kadar hibah 4.5 peratus!" jelas Nik Nazmi.

'Hadkan pelaburan ASB, simpanan TH'

Oleh sebab itu, katanya, kerajaan perlu memikirkan sama ada akaun-akaun ASB yang lebih daripada had pelaburan RM200,000 boleh melaburkan semula dividen mereka atau perlu mengutamakan akaun-akaun di bawah nilai itu yang merupakan majoriti lebih besar.

"Kini, pelaburan (ASB) dihadkan pada RM200,000, tetapi akaun masih boleh memungut dividen yang boleh dilaburkan di atas nilai tersebut, yang hanya memanfaatkan elit Melayu yang sangat kecil.

"Tabung Haji juga wajar dihadkan sebagai simpanan haji pada kadar muassasah, bukan tabung pelaburan umum.

"Pada 2019 kos haji muassasah adalah RM22,900 dan subsidi Tabung Haji adalah RM12,920. Maka mereka yang menunaikan ibadah haji hanya perlu menabung RM9,980," katanya.

Menurut Nik Nazmi beliau yakin cadangan tersebut akan menimbulkan kontroversi, namun menegaskan isu tersebut harus ditangani dengan jujur.

"Jika kita tidak bersedia berdepan dengan isu-isu ini secara jujur, lebih gemar membakar emosi untuk keuntungan politik jangka masa pendek, orang Melayu dan Islam biasa (baca: majoriti besar di antara kita yang berdebat di media sosial dan kedai mamak) akan terus ketinggalan," katanya.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:00 PM | Show all posts
ni lg sekor kapir bongok cina ngaku bugis...ape la sedih idop ko msuk forum nk sibuk hal bangsa orng lain.....x pdn dngn penagih lubang dubo..ko ngn dess elok dikawinkan
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:05 PM From the mobile phone | Show all posts
depa hanya menggunakan isu melayu sebagai satu kesempatan .  padahal melayu terbanyak tak mampu pun nak melibatkan diri .  setakat dengar la ..  itu melayu ini melayu  .  balik2 sistem kapitalis .
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 11:13 PM From the mobile phone | Show all posts
dess402 replied at 11-9-2019 11:05 PM
depa hanya menggunakan isu melayu sebagai satu kesempatan .  padahal melayu terbanyak tak mampu pun  ...

Dekat kampung golongan muda Tak layan pun boikot, racist apa jadah hanat ni.

Sebab diorg tahu Melayu Elite akan tengok diorg macam sampah je....Melayu Elite NI nak bagi kerja pun melalui cable...Ada dia pandang ko Melayu atau Bukan Melayu
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 11:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebab tu aku cakap Melayu YG hidup susah, miskin tu hantar anak korang masuk SJKC, belajar bahasa Mandarin....tu je Cara nak Kuasai golongan Elit Melayu lebih2 lagi YG hantar anak masuk International School  tu.

Musuh sebenar Melayu bukan Cina Dan India...musuh sebenar Melayu adalah golongan Elit mereka YG memperkudakan Kemiskinan Mereka untuk Kuasa Dan Wang!
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Ini tanah kita

Ini bumi kita

Tanah melayu

Bumiputera

MALAYsia
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 11:21 PM From the mobile phone | Show all posts
kemaruk replied at 11-9-2019 11:18 PM
Ini tanah kita

Ini bumi kita

Furkkkkkk...furkkkkkk fourrrghhhh....farkkkkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Maybe yg dapat dividen 8 juta tu 2 orang jer....bukan semua.yg lain syukur dividen 1k to 10k jer.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Nik Nazmi ni la manusia paling tak guna.
Melayu bodoh setiawangsa pergi undi dia buat apa.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:00 AM | Show all posts

apa kesan positif & negatif jika orang kaya simpan duit juta juta dalam asb ?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2019 12:16 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Malaysia.Doom at 12-9-2019 12:24 AM
Asdan replied at 12-9-2019 12:00 AM
apa kesan positif & negatif jika orang kaya simpan duit juta juta dalam asb ?


Kesan negetif diorg ni la yang tonggang Melayu Bodoh...Hidup Melayu kulu kilir...boikot Kafir...boikot non Muslim....pada Masa sama bila nak bagi kerja bukan dia pandang ko punya bangsa pun...dia guna Kronisme macam Mahathir tu la....

Kau ingat Syed Mokhtar Al Bukhari tu lantik orang dlm Syarikat dia Tak guna cable ke weyhhh... Even Regional Estate manager estate pun dia lantik orang Perlis/orang Utara...low quality pulak' tu..nak jadi CEO pun jual nama bangsa sebab bersaing dengan R&D Head berbangsa India.

Sebenarnya dah ramai la orang Melayu kaya dalam list 10 orang terkaya kat Malaysia ni...tapi diorg buat Money Laundering...korang jangan jadi bodoh..isu Melayu Tak da list terkaya di Malaysia tu, hanya untuk tonggang untuk diorg kaut segala kekayaan Dan Kuasa sampai anak cucu ko mati pun diorg akan tetap pusing cerita ni.

Sama la macam beli Gardenia support Gardenia tu...tu semua Kroni Mahathir.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Gth la nazmi..dah dia berhempas pulas save 200k yg ko nk punish dia dah kenapa bongok..200k tu dikumpul dr umur brp? Nilai tu masa depan makin kecik bilamana cost of living naik lg mendadak..sbb tu kena melabur rancang masa depan..esok dia dah retire ko ke yg nak bagi dia makan? Apa bengap yb sekor ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2019 12:35 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_jeangrey replied at 12-9-2019 12:29 AM
Gth la nazmi..dah dia berhempas pulas save 200k yg ko nk punish dia dah kenapa bongok..200k tu dikum ...


Kau Tak faham artikel ke sis?

Kan dia kata nak suruh Kerajaan limitkan 200k

Investment unit trust camni YG guna tonggang tonggek Agama Dan bangsa memang patut kena limit.

Kalau kau banyak duit invest dalam Bursa Malaysia la weyhhh...jangan guna Unit Trust tonggang tonggek Agama bangsa camni.
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:38 AM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 11-9-2019 04:16 PM
Kesan negetif diorg ni la yang tonggang Melayu Bodoh...Hidup Melayu kulu kilir...boikot Kafir... ...

tipu la tu..cina bongok nk cite sal money laundering lak....ko tu xde life...jadi cina bongok la ko smpai mmpus penagih dubo
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:39 AM | Show all posts
Nak limit buat apa?
Patut takder limit.
Ni mesti set-set unit trust private tu yg lobby neh.
Yg swasta cam public mutual tu takder pulak sibuk ko nak letak limit.
Yg menguntungkan bumi ni sibukla nak diusik.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2019 12:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Cable replied at 12-9-2019 12:38 AM
tipu la tu..cina bongok nk cite sal money laundering lak....ko tu xde life...jadi cina bongok la k ...

Pepekkkkk kau la
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:40 AM | Show all posts
Malaysia.Doom replied at 11-9-2019 11:17 PM
Sebab tu aku cakap Melayu YG hidup susah, miskin tu hantar anak korang masuk SJKC, belajar bahasa Ma ...

ramai melayu kaya xlisted as public listed company. mereka tiada dalam forbes.melayu ni lah jual negara sebenarnya
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:42 AM | Show all posts
Edited by FOTHER-MUCKER at 11-9-2019 08:44 AM

Nak tengok melayu bodoh tengok sahaja si laba gayporn tu melalak siang malam dalam ci seperti anjing kurap!  Apa pun tarak!
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 12:42 AM | Show all posts

nk cite money laundering merepek lak msuk agama...ko ni kalo x de life pn cri la hobi lain..main final fantasi cm famri bongok tu ke..ko ngn dia kn sama2 penagih dubo..boleh kawin korang dua..ke ko prefer dubo kurex..apa bongok la bangsa penagih dubo ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 12-9-2019 12:42 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Malaysia.Doom at 12-9-2019 12:44 AM
kekekek replied at 12-9-2019 12:39 AM
Nak limit buat apa?
Patut takder limit.
Ni mesti set-set unit trust private tu yg lobby neh.


Memang patut kena limit...sebab unit trust ni semua share YG terhad

Kena bagi peluang pada Melayu Miskin untuk invest dlm unit trust.

Sebab unit trust macam Asb Dan TH menonggang nama bangsa Dan Agama.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.118089s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list