Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
304
View
1
Reply

[Tempatan] Syiah tiada hak sebar fahaman di Malaysia, kata mufti.

[Copy link]

Author: FOTHER-MUCKER       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-9-2019 07:33 PM | Show all posts |Read mode
Edited by FOTHER-MUCKER at 11-9-2019 03:34 AM

Syiah tiada hak sebar fahaman di Malaysia, kata muftiFaiz Zainudin -

September 11, 2019 12:47 PM


Mufti Perak, Harussani Zakaria (kiri) dan Mufti Pahang, Abdul Rahman Osman.


PETALING JAYA: Di sebalik keterbukaan mufti Pulau Pinang menyokong pengikut Syiah mengamalkan kepercayaan mereka asalkan dibuat secara tertutup, 2 mufti lain bagaimanapun menyokong tindakan pihak berkuasa menyerbu dan menahan pengikut fahaman itu.


Mufti Perak, Harussani Zakaria berkata ajaran Syiah tidak boleh disebar dan diamalkan di Malaysia walaupun ia diadakan secara tertutup sekalipun.

Semua agama yang ada dalam dunia ini tidak pernah mengaku dia sesat, walaupun dia sesat.


Saya nasihat jangan kita cari benda yang sudah dihukum ribuan tahun salah, tiba-tiba kita nak terima (Syiah), kenapa?


Sebab sekarang kita berada dalam keadaan yang cukup selamat, kenapa nak tukar fahaman (di Malaysia), isu ini timbul sebab ada orang kita mudah terpengaruh dan ada sifat ingin menunjuk, katanya kepada FMT.


Harussani berkata fahaman Syiah jelas menyimpang daripada fahaman Sunnah yang diamalkan majoriti rakyat Malaysia.

Kita Malaysia tidak iktiraf langsung fahaman lain seperti Syiah, demikian itu kita tidak benarkan orang kita amalkan ajaran Syiah atau Syiah dikembangkan di negara ini, katanya.


Diminta mengulas dakwaan pengikut Syiah bahawa mereka tidak sesat dan menyeleweng, Harussani berkata tidak ada mana-mana pengikut agama di dunia ini yang akan mengaku mereka salah.


Pendirian Harussani disokong Mufti Pahang Abdul Rahman Osman yang menegaskan Syiah tidak sepatutnya diberi hak untuk disebarkan di Malaysia kerana Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan pada 1996 memutuskan sebarang ajaran mengenai agama Islam selain ajaran Sunnah adalah bercanggah dengan hukum syarak.


Rahman turut menyeru pihak berkuasa melakukan pemantauan secara bersungguh dalam membanteras penyebaran Syiah di Malaysia kerana isu sama berulang menjelang Hari Asyura setiap tahun.

Syiah boleh pecah belahkan masyarakat Islam di Malaysia jika ia tidak dikawal secara bersungguh, sepatutnya mereka tidak diberi hak di Malaysia kerana kita berpegang kepada fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah, bermazhab Shafie.


Sedangkan mazhab lain kita tidak benarkan di Malaysia inikan pula Syiah. Fahaman itu mengelirukan jika ia diamal di Malaysia, katanya sambil memaklumkan fahaman itu mungkin lebih sesuai diamalkan di negara yang majoriti mengamalkan ajarannya.

Rahman berkata, selain Syiah, fahaman lain juga tidak sesuai diamal Malaysia termasuk Wahabi dan Qadiani kerana dibimbangi akan memecahbelahkan umat.


Macam Wahabi ia Islam tapi ia boleh memecahbelahkan masyarakat dan dari segi akidah ada benda yang Wahabi bercanggah dengan ahli Sunnah, katanya.

Terdahulu, Mufti Pulau Pinang Wan Salim Wan Mohd Noor berkata pengikut ajaran Syiah sepatutnya diberi kebebasan untuk mengamalkan kepercayaan mereka selagi mereka tidak menyebarkan kepada umat Islam lain yang berpegang kepada aliran Sunnah.


Kalau para penganut semua agama selain Islam dibenarkan mengamalkan agama masing-masing di tempat-tempat tertutup, kenapa pula pengikut Syiah perlu dilarang?

Kita mesti konsisten dan tidak memilih-milih sesuka hati saja, katanya kepada FMT.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 09:23 PM | Show all posts
Semua agama yang ada dalam dunia ini tidak pernah mengaku dia sesat, walaupun dia sesat
mcm mana pula dgn kristian buddha hindu?
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.076888s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list