Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
527
View
10
Reply

Senarai Tempat 'Hotspot' Nasi Briyani Di KL Dan Petaling Jaya Yang Wajib Anda Cuba!

[Copy link]

Author: bawangkecik       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-9-2019 11:26 AM | Show all posts |Read mode
Jika sebut nasi briyani atau nasi kandar mungkin anda mula terbayangkan syurga makanan tersebut di negeri sebelah utara seperti Pulau Pinang dan seumpamanya.

Namun, jika tiba-tiba datang mood nak makan nasi briyani susah jugak nak jumpa yang sedap terutama bagi mereka yang menetap di Kuala Lumpur dan kawasan sekitarnya kan! Buat yang mengidam tu, alahai susah betul..


Dikenali sebagai 'comfort food' di kalangan rakyat Malaysia kerana baunya yang harum serta lauk pauk yang menggugat deria rasa. Buat yang sedang diet, bertabahlah ya!


Kini anda tak perlu risau, menurut laman web funntaste, terdapat 10 kedai 'hotspot' briyani sekitar Kuala Lumpur dan Petaling Jaya yang wajib anda cuba.


1. Tajudin Nasi Beriani



Kredit foto : Google

Kredit foto : malaysianfoodie.com
Terletak di tengah bandaraya Kuala Lumpur, Tajudin Nasi Beriani mungkin tidak asing lagi buat mereka yang gemarkan makanan ini.  NAsi briyani dihidangkan bersama ayam goreng berempah, nasi yang lembut, acar timun dan nenas serta resipi kuah yang sedap. Selain ayam goreng, ada juga kambing, lembu, ikan dan sotong briyani.

Alamat: 8, Jalan Hang Kasturi, Kuala Lumpur (6am-6pm, setiap hari dibuka)



2. Batang Kali Bamboo Briyani




Kredit foto: Fun N' Taste

Kredit foto: Fun N' Taste

Kredit foto: Fun N' Taste
Dikenali sebagai restoran briyani buluh pertama di Selangor, Batang Kali Bamboo Briyani menggunakan resipi rahsia dalam kuahnya dan dihidangkan bersama makanan laut dan daging dan nasi briyani yang dimasak dalam buluh. Ketam, udang galah, udang harimau, sotong, daging kambing dan pelbagai lagi terdapat di sini.

Alamat: 11A, Level 3, Selayang Capital COmplex Bandar, Selayang, Selangor (12.00pm - 6 pm setiap hari)



3. Asian Rice Pot SS5




Kredit foto: Asian Rice Pot Facebook


Kredit foto: Asian Rice Pot Facebook

Kedai ini dikatakan dapat membawa anda merasai keenakan masakan daripada negara India dan juga tuan kedai yang peramah. Penuhi deria rasa anda dengan set signature briyani yang dihidangkan dengan dua extra hidangan tambahan. Nasi briyani dihidangkan dengan lauk daging berempah import daripada Kashmir.

Alamat : 11, Jalan SS5A/11, SS 3, Petaling Jaya Selangor (8am-4pm (Isnin (8am-9.30pm)), Tutup setiap isnin di minggu akhir setiap bulan)



4. Liza Briyani SS15


Kredit foto : Friedchillies.com
SS 15 memang dikenali sebagai syurga makanan untuk kaki makan di luar sana. Terletak di persimpangan jalan, Puan Liza menjual nasi briyani hanya dari luar rumahnya. Antara hidangan utama beliau adalah ayam masala kemudian ditambah telur rebus dan kuah yang menjilat jari. Hanya boleh bawa pulang sahaja ya, dan briyani kambing hanya dijual pada hari Jumaat.

Alamat: Simpang jalan SS15/5B & Jalan SS15/5G, Subang jaya (11.30 am sehingga habis)



5.Nasi Briyani Gam An-Nur


Kredit foto : Food Advisor
Menyediakan masakan briyani ala johor, anda boleh cuba di restoran ini. Nasi Briyani dihidangkan dengan dalca , acar buah, papadom serta lauk utama seperti kambing, ayam merah atau ayam goreng berempah pasti menaikkan selera anda! Diingatkan, hidangan ini hanya boleh didapati pada hari selasa, rabu dan ahad.

Alamat: 15, Jalan Raja Muda Musa, Kampung Baru,Kuala Lumpur (9.00 am sehingga 7.00pm)



6.  Restoran Mahbub @ Bangsar


Kredit foto: Google

Kredit foto: Dapur kak jee

Kredit foto: Timeout.com
Dahulunya dikenali sebagai Restoran Sharifa pada tahun 70 an, kini ianya dikenali sebagai restoran Mahbub yang terletak di Bangsar. Popular dengan hidangan seperti Nasi Briyani Madu,Nasi Briyani Buhara Kambing serta untuk anda yang berselera besar, terdapat juga hidangan New Zealand Lamb Shank.

Sedapnya!



Alamat: 15, Lorong Ara kiri 1, Taman Lucky, Bangsar, Kuala Lumpur. (dibuka setiap hari, 24 jam)



Mungkin anda ada restoran briyani yang anda suka pergi? Kongsikan kepada kami di ruangan komen. - CARI







Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:43 AM | Show all posts
wow.. menitis air liur.. mujur tak tengok time bulan posa
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 12:19 PM | Show all posts
aku tambah, Rahman BAriani kt Taman Sri Gombak..
kalo bulan posa, pakcik ni meniaga kt bazar pinggiran..dulu laa..
last bulan posa dia tara meniaga sana..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 01:40 PM | Show all posts
Aduhai telan ayaq lioq aku tgk.. dah le tengah lapau ni...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 01:48 PM | Show all posts
mahbub.tempat bamrok melepak almost everyday...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 01:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak lelaki yg kecik tu klu pi mamak subaidah harus nasik beryani..hyrabad beryani. Okla rm10..sedap. nasik pun byk. Ayam besar dan telo sebijk..bole share malan 2 org.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 04:49 PM | Show all posts
Sume x pernah rasa
tapi aku suka jugak laa beriani bukhara Rest Syed Shah Alam
kat Shah Alam jek ada 3 cawangan die
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 05:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Mahbub... teringat time keje dulu, klu bln pose, ni lah fav food aku
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 06:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Tgk ni dan2 jadi lapar balik
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 02:57 PM | Show all posts
terliur nengoknya....nanti2 kena g merasa
Reply

Use magic Report

Post time 17-9-2019 03:26 PM | Show all posts
No 1 on the list tu mmg win! Serious sedap.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.126438s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list