Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
5732
View
246
Reply

"Makan Maggi Kerat 2, Minum Air Paip,"- Apa Pengalaman 'Paling Miskin' Anda?

[Copy link]

Author: akubujang       Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-9-2019 10:39 AM | Show all posts |Read mode
Untuk kebanyakan orang, dalam hidup mesti ada pengalaman paling kurang sekali jatuh miskin. Banyak sebab ia terjadi, mungkin sebab sedang belajar duit habis, kena buang kerja, bergaduh dengan keluarga dan pelbagai lagi puncanya.


Dan selalunya tempoh miskin itu sangat menyedarkan kita, betapa pentingnya duit untuk kehidupan. Baru-baru ini seorang pengguna Twitter memulakan kisah pengalaman miskinnya yang pernah tidak bekerja lebih enam bulan, hutang berpuluh ribu dan hanya makan nasi putih dan telur kicap sahaja. Tweetnya itu tular kerana rupa-rupanya ramai orang sebenarnya yang pernah jatuh miskin.


Pernah miskin? Foto: Twitter

Ada juga yang pernah kutip siling untuk bayar makan dan top up telefon. Pernah buat?



Kutip siling buat makan. Foto: Twitter

Ada juga yang kreatif sikit, makan roti dengan jem mintak di kedai 7e.



Boleh cuba ni. Foto: Twitter

Budak universiti pula kreatif, masuk hutan buru ayam wak-wak! Siapa yang pernah berjimat makan di masjid universiti tiap-tiap hari?



Masuk hutan? Foto: Twitter

Ada juga yang susah waktu sekarang, hanya makan biskut dan milo sahaja, nasib baik dibantu oleh orang tak dikenali.



Biskut dan milo. Foto: Twitter



Anda ada pengalaman sama jatuh miskin sampai kena kawal makan, kutip siling atau tidur tepi jalan? Cuba kongsi sikit...- CARI




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by eLiaD at 11-9-2019 10:45 AM

msa study dlu aq bedal roti gardenia je dlm bilik wat alas perut hikhik

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:46 AM | Show all posts
nasik + kicap + telur  mata kerbau selama sebulan.....

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Makan nasi boh garam dgn arwah tok aku.. Tapi yg paling aku sedih.. Saat2 6 bulan terakhir arwah.. Pernah aku tak ada duit langsung nak beli pampers dewasa utk arwah guna masa kat wad.. Mujur nurse2 yg comel wad 4B hospital Sultanah Bahiyah bagi kat aku pampers yg depa dpt setiap bulan dari kerajaan dan limited.

Sejak dari tu aku berazam.. Bila aku dah kerja.. Aku akan antar pampers dewasa kat wad 4B.. Supaya apa yg aku pernah rasa.. Org lain x rasa.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:50 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_acura replied at 11-9-2019 10:46 AM
nasik + kicap + telur  mata kerbau selama sebulan.....

Rasa lapar la plk...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:51 AM | Show all posts
rakyat malaysia ni mujur boleh makan...itu pun dok sibuk viral...

cuba tengok manusia di afrika, makan pun tak boleh...kebanyakan mati kelaparan...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:52 AM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 11-9-2019 10:48 AM
Makan nasi boh garam dgn arwah tok aku.. Tapi yg paling aku sedih.. Saat2 6 bulan terakhir arwah.. P ...

Mohon kongsi no hp nurse2 yg comel kat wad 4b HSB tu...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:52 AM | Show all posts
sarah82 replied at 11-9-2019 10:48 AM
Makan nasi boh garam dgn arwah tok aku.. Tapi yg paling aku sedih.. Saat2 6 bulan terakhir arwah.. P ...

pernah makan juga nasi + sambal saja..
sambal = lada + garam + cuka + gula...tumbuk....
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:55 AM | Show all posts
alhamdulillah setakat ni ok lg. masa susah sgt itu hari, structure balik financial......hntr bin n ank2 balik kg 6 bulan jgk.......huhu

skrg alhamdulillah dh blh gi mkn2 kt GPO........mkn2 je.....xde beli apa2
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:55 AM | Show all posts
bulan puasa best....sebulan bertapa kat masjid UIA....
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:55 AM | Show all posts
xde lg pengalaman mcm ni
jgn la terjadi kat anak2 pulak

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:57 AM | Show all posts
Nestum 2 in 1 tadah air hujan

bukan paling miskin,

tapi survival masa berkubu

sedap betul

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:58 AM | Show all posts
aku x cye pn cite2 dlm twitter ni..sume tipu...amik gmbar kat starbuck acah hri2 gi starbuck pn tipu bdk2 ni...sme la mcm kapir bongok tu nk tipu knon keje kat london exkeparatiat...lpas kntoi smlm pgi ni dia x msuk main forum...mungkin da setting waktu london kt pc dia..cm tu la pnipu kn..kapir kn?
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:02 AM | Show all posts
aku x malu nak cerita susah aku dulu. pernah beras x ada. kerak nasi aku rendam lepas tu buat nasi goreng. beli barang pakai duit syiling tu dah biasa. mkn cekodok pagi ptg siang mlm pun pernah.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_acura replied at 11-9-2019 10:52 AM
pernah makan juga nasi + sambal saja..
sambal = lada + garam + cuka + gula...tumbuk....

Sebenarnya bila kita pernah lalui tu.. Bukan masakan hebat buat kita makan bertambah.. Tapi kebahagian yg buat kita makan bertambah.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:03 AM | Show all posts
masa study dulu....beli ikan 2-3 kg(utk 3 bulan)...baru tak sampai rm10.....beras tongtong....sayur tanam sendiri belakang rumah....estimate belanja 3 bulan....nasi tak leh tambah....sayur boleh tambah...ahaks!!

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 11-9-2019 10:52 AM
Mohon kongsi no hp nurse2 yg comel kat wad 4b HSB tu...

Depa semua dah bersuamiii.. Lambattt..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:04 AM From the mobile phone | Show all posts
Makcik mualaf jual nasi berlebih2 pun harga mcm tu je. Meninggal dah pun dia. Kemuliaan acik sampai skarang saya tak lupa. beli nasi putih dia banyak. Kerat dua bahagian, untuk lunch dan dinner. Lauk telur. Kicap.

Kalau masak maggie. Masak sampai mee dia kembang paling max. Dengan harapan kenyang lama sikit. Tapi harga maggie lebih mahal dari nasi putih telur aku. Jadi maggie jarang makan.

member sebilik pakai ptptn, dia punya jimat lagi gila

Sekarang dah kerja, tengok org keliling selalu makan kat kedai tak abis. Mewahnya orang malaysia. T.T

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:07 AM | Show all posts
Alhamdulillah walaupun tak mewah
tapi semua mencukupi setakat ni..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Mak Bapak iols org kaya namatey tapi sbb iols kurang bersyukur pernahlah susah sgt2...dululah skrg dah bertaubat iols lebih bersyukur skrg..tq Allah
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.110014s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list