Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
309
View
3
Reply

Problem nk increase power factor

[Copy link]

Author: PembekalMozek    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 11-9-2019 05:19 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
As'salam sifoo sume

Bos aku ada sikit masalah nk increase power factor above 0.95 . Aku ada inductive load specs dia (220V AC at 0.5A AC at 50hz 0.9 power factor before correction) yg ni connect kat grid .. Aku dh try tune kapasitor punya power factor correction tapi still x bole nk increase above 0.95 . Utk dramatic amount aku dpt decrease as low as 0.24 . Question aku pd sifoo sume ada ke sbb aku fail nk increase power factor kat power factor grid which is supplying my load? Ni sdg brlaku kat kilang aku . Kilang aku ni buat marble , laminating floor baru operasi 2 bln jer..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 02:02 PM From the mobile phone | Show all posts
waalaikumsalam encik mozek.

ala tak detail ar encik punya info ni.ada refer kontraktor tak?siapa chargeman? encik ke?dua bulan ada warranty lagi tu boleh refer dengan engineer kontraktor tu.

ni detail yang saya nak tau :

1. macam mana encik tau capacitors encik tu cukup kuota untuk fully compensate?

2. kilang encik tu ada provide step down transformer tak?

3. capacitors encik tu parallel tak dengan load?

4. ada tak buat pengukuran utility interface?pakai device apa?

5. macam mana encik measure PF tu?harmonic distortions?other distortions?ada tak encik reduce PF dengan baik?

6. kilang pakai specs 220v?mungkin sub db ni?

saya pun tak tau bila encik boleh reply ni.sebab saya pun jarang online macam mana ek.kalau tunggu saya kesian kilang encik nanti.

ok ar saya andaikan macam ni .... hmm apa saya nak andaikan ni pun tak reti.selekeh ar info encik ni.

ok2 macam ni.

katakan,

voltage tu 220.5v , current is 0.49A;0.054 kW, 50hz dan prefer PF dia 1.0.<<<< ni spesifikasi standard yang saya tau.specs macam ni akan bawa PF kepada lebih kurang 0.921 dengan nilai capacitor 4.2293 uFarad.ce tekan kalkulator untuk semakan.

kalau encik orang kompeten saya cadangkan encik buat manual test.kalau encik ada chargeman yang setara encik minta tolong dia buat manual test ni.kalau tengok cara encik bertanya ni, saya rasa memang field encik ni.

_________________________________

1. test pakai incadescent bulb 60 watt, tengok PF dia shift tak antara 0.98 ke 1.0 .... dapat?

pada saya possible PF encik akan dapat nilai 1.0.JIKA TIADA SEBARANG GANGGUAN PADA DEVICE DAN SEUMPAMANYA.

harus diingat ....

ia juga boleh jadi 'overcompensate' supaya beban bersih tu jadi kapasitif.jika berterusan sebegitu PF value akan turun dan turun lagi.

capacitor :

N-1 = Lagging
N = Leading

kalau encik switch capacitors tu pada satu masa, make sure N-1 akan dapat nilai .95 (lagging), N juga akan dapat nilai .95 (leading).ni compulsory!!!bukan compulsion ya.

2. bikin satu jadual untuk capacitors tu, tambah (uF) dan PF reported pada jadual.monitor flow dia.so encik nampak detail leading and lagging PF tu.

ni sebab kenapa capacitors encik compensate dengan baik :

1. untuk positifkan nilai PF.PF always positive.jika PF capai pada nilai yang dikehendaki tapi device masih display negatif abaikan sahaja.ralat tu hanya sementara sebab untuk ukur kuasa reaktif, Q=0.

2. tujuan compensation adalah untuk mengurangkan utiliti bil encik.sudah tentu encik nak unity PF pada meter.

3. jika encik dapat solve problem ni, insya Allah, encik akan dapati sesetengah load tu sensitif terhadap perubahan kecil pada voltan.jangan risau tentang itu.itu hanyalah sekunder.

kalau ikut IEEE standard, THD (total harmonic distortion) kena <5% untuk pengagihan voltan rendah.

kalau tak nak pening kepala.refer je kat kontraktor.under warranty lagi tu.koman2 pun dua tahun tak lari.

buat masa sekarang ni, ni jelah dapat saya bantu.harap membantu.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 14-9-2019 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 11-9-2019 02:02 PM
waalaikumsalam encik mozek.

ala tak detail ar encik punya info ni.ada refer kontraktor tak?siapa  ...

Mantap boss.. terbaek.
Ir punya level ni..
Reply

Use magic Report

Post time 16-9-2019 04:16 AM From the mobile phone | Show all posts
najib888 replied at 14-9-2019 11:50 PM
Mantap boss.. terbaek.
Ir punya level ni..

terima kasih najib
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.075764s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list