Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
469
View
34
Reply

[Penulis] [Takwil Puisi 027] Hukum Alam

 Close [Copy link]

Author: seribulan       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-9-2019 11:00 AM | Show all posts |Read mode
Edited by seribulan at 17-9-2019 09:36 AM

Pemenang [Takwil Puisi 026] Aku dan kamu



Tahniah pemenang-pemenang

1 - @meisapoya

2 - @berakit2kehulu


Maksud puisi-Aku dan kamu
tiba2 berlegar2 dalam kepala ayat2 ni ..

aku masih memerlukan kamu untuk menguruskan jenazahku walaupun semasa hayat aku kuat dan mampu untuk melakukan apa sahaja perkara bersendirian.

masa ni tgh bengang dgn xxxx yg suka pentingkan diri sendiri.
bongkak sungguh mcm tak perlukan orang lain dalam hidup dia.
seolah2 bila mati, jenazah tak perlukan orang utk mandikan, sembahyangkan dan kapankan.
macam la nnt mayat dia bergolek sendiri ke lubang kubur.
sakit betul hati kita.

yg kelakar, bila post kat FB, dia la org pertama yg like tanpa rasa bersalah..huhuhuh



Puisi Minggu Ini

Tajuk :
Hukum Alam

Sakit
Seperti digenggam erat 5 jari
Terpercik air dicelah jari
Begitulah eratnya

Terima
Berlapang dada lah dgn ujian
Mungkin petanda mau hujan


Ingat
Langit tak kerapnya cerah
Hari2 ada gelapnya
Bila malam tiba

Dan ingat
Pasti siang menjelma
Setelah malam yang kelam
Itulah aturan pencipta

Ditulis & disimpan dari 2 tahun lepas

Oleh,
@berakit2kehulu   


@KILL_NANCY
@MeghanK
@Foxey
@matkpop
@kuzaime
@hibernation
@fixit
@AlterEgo
@kuihbakar
@bianglala
@hotmak
@-adnil-
@sapeka
@salmon-suki
@meisapoya
@takayama
@chicozinn
@aleX-S
@fahdramli
@orgsepang

@Snack_Fruit

@digger

@rob07

@takayama

@meisapoya

@ati2027

@watashinoai

@krimkraker

@KahPahJ

@seller6183

@aleX-S






Rate

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2019 11:04 AM | Show all posts
Edited by seribulan at 10-9-2019 10:05 AM

Pemenang belum klaim-  @Snack_Fruit @digger @rob07 @meisapoya @ati2027 @watashinoai @aleX-S

Sila klaim kredit untuk sajak masing-masing- @annabellaruz2 @KILL_NANCY

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 12:16 PM | Show all posts
thanks Mod...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Yeayy, macih momod

Comments

sila post lagi untuk klaim sajak terpilih :)  Post time 10-9-2019 12:37 PM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 01:14 PM | Show all posts
yeaahhh. thanks mod @seribulan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 01:23 PM | Show all posts
Puisi kali nie penulis bercerita mengenai apa sahaja yang dibuat ada asbabnya. Ada penyebabnya. ada caranya. Mcm rangkap pertama, kalau jari tue digenggam terlampau kuat pun akan sakit.

Rangkap seterusnya penulis bagitahu ujian yang datang perlu hadapi dengan tenang. Mana ada bumi yang tidak ditimpa hujan? Semua orang pasti akan hadapi ujian. Beginilah hidup. Mesti ada dugaan dan cabaran. Yang penting kita tau, kita masih ada Tuhan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 07:41 PM From the mobile phone | Show all posts
Wahh terima kasih. Nak tacang

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 08:27 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 10-9-2019 11:04 AM
Pemenang belum klaim-  @Snack_Fruit @digger @rob07 @meisapoya @ati2027 @watashinoai @aleX-S

Sila ...

Tq momod.

Iolls bagi muachh satu round

Comments

:)  Post time 11-9-2019 08:39 AM

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 08:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Puisi ni menggambarkan hidup ni ada putarannya. Kalau orang cina percaya yin dan yang, india percaya hukum karma, melayu percaya pada pembalasan (dosa dan pahala).

Macam tu lah aturan hukum hidup kita/aturan alam. Mengingatkan kita jangan nak "hebatnya kamu yakinnya kamu" punya personaliti. Buat baik dibalas baik. Buat jahat dibalas jahat.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 08:40 AM | Show all posts

ada lagi yang belum diklaim kreditnya
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 02:28 PM From the mobile phone | Show all posts
check in.      

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
meisapoya replied at 10-9-2019 07:41 PM
Wahh terima kasih. Nak tacang

tahniah mekpoya.lama tak nampak.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 02:29 PM From the mobile phone | Show all posts
berakit2kehulu replied at 10-9-2019 12:34 PM
Yeayy, macih momod

tahniah rakit.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 08:15 PM From the mobile phone | Show all posts
KILL_NANCY replied at 11-9-2019 02:29 PM
tahniah mekpoya.lama tak nampak.

Macehhh. Ada je ni.. nyorok malu je hari2 lain
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 08:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Penulis menggambarkan bahawa ujian yang dilaluinya cukup perit. Namun, beliau redha menerima ujian itu kerana mungkin ada pelangi di hujungnya. Hidup ini tak selalu indah. Namun, di setiap indah itu, ada pahitnya. Dan di setiap pahit, ada indahnya. Ujian silih berganti dengan nikmat. Itulah aturanNya..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts
seribulan replied at 11-9-2019 08:40 AM
ada lagi yang belum diklaim kreditnya

Eh ada lagi? Kat mana nak claim? Hehehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 09:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Penulis mengingatkan hidup ini ada putaran rodanya. Bila berada di atas, beringatlah juga dengan yg di bawah. Bila ditimpa ujian, jgn mudah untuk berputus asa ..kerana di penghujung ujian ada manis yg menanti. Semasa di uji, bersabarlah dengan ujian tersebut. Penulis mengkaitkan dengan kejadian siang dan malam. Setelah malam, siang pasti menjelma. Begitulah juga dgn ujian. Pasti ada jalan penyelesaiannya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 03:25 PM From the mobile phone | Show all posts
berakit2kehulu replied at 11-9-2019 08:46 PM
Eh ada lagi? Kat mana nak claim? Hehehe

Macih mod seribulan

Comments

sama-sama :)  Post time 13-9-2019 08:29 AM
Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Pemuisi mengaitkan rasa sakit sprti mengenggam jari erat2 shingga peluh keluar dr celahan jari2

Hujan menjadi simbol petanda yg baik dgn mengaitkan sentiasa berfikiran positif di setiap ujian yg menimpa

Pemuisi jgk menyatakan disetiap kegembiraan msti terselit kesedihan

Siang dan malam silih berganti begitu la hukum alam yg sama dgn kehidupan seharian kita. Setiap kesenangan pasti ada kesusahan. Ianya mjadi fitrah manusia yg telah ditetapkan oleh Allah swt.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2019 12:54 AM | Show all posts
APA YANG CUBA PENULIS LUAHKAN :"

Sakit
Seperti digenggam erat 5 jari
Terpercik air dicelah jari
Begitulah eratnya

KEHIDUPAN YG DILALUI BAGAIKAN PUTARAN, KEJAP DIATAS KEJAP DIBAWAH, APAPUN KEJADIA TETAP ADA UJIAN

Terima
Berlapang dada lah dgn ujian
Mungkin petanda mau hujan

APAPUN DUGAAN YG DATANG REDHALAH.. ADA HIKMAT DISEBALIK UJIAN ITU

Ingat
Langit tak kerapnya cerah
Hari2 ada gelapnya
Bila malam tiba

APAPUN SITUASI BERINGATLAH HIDUP DLM KESEDERHANAAN... UJIAN DAN DUGAAN AKAN DTG UNTUK MENGUJI

Dan ingat
Pasti siang menjelma
Setelah malam yang kelam
Itulah aturan pencipta

JANJI ALLAH SESUNGGUHNYA SETIAP KESULITAN DAN KEPAHITAN AKAN DIBALAS DENGAN KELAPANGAN DAN KEMANISAN

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.094421s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list