Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
657
View
19
Reply

Proton Persona 2019 berbaloi ke?

[Copy link]

Author: ruffboyz       Show all posts   Read mode

Author
Post time 10-9-2019 10:20 AM | Show all posts |Read mode
Hai semua, sy dalam plan utk beli kereta sedan utk family.. skrg ada 1 kereta kompak yg pkai sejak zaman bujang dlu, skrg dah beranak pinak so tgh consider sebuah sedan la senang nk balik kg angkut brg..

setelah survey tgk persona 2019 ni mcm kena dgn keperluan, tp rasanya ok tak model ni? saya ada kawan pakai persona model 2016 (platform iriz) aritu ada naik kereta dia mcm2 masalah plak dia bgtau. contohnya radio rosak (kejap bunyi kejap stop lps tu bunyik balik), jerking bila nk mula jln, nk memotong masa mendaki (bukit biasa je bukan genting) slow ya amat, lps tu ada salah 1 pintu takleh bukak dari dalam (something loose dkt tmpt nk tarik handle tu).

so sy nk tau yg model 2019 (refinement) ni dah ok tak? ada sapa2 boleh kongsi pengalaman tentang persona model 2019. pada sy harga dia ok sgt full spec 55k je.


Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 10:39 AM | Show all posts
sy nasihatkan tak usah la amik..company sy ada beli 5 biji sebelum raya aritu, macam2 problem datang, mileage belum smpai 10K suspension dah out, gearbok sensor dah rosak, jerking....byk masa duduk kat bengkel, buang masa betul

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 10:40 AM | Show all posts
lagi 1 lupa nak mention, ruang kokpit sempit, seat kecik...tak selesa sungguh
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2019 10:48 AM | Show all posts
zulka replied at 10-9-2019 10:39 AM
sy nasihatkan tak usah la amik..company sy ada beli 5 biji sebelum raya aritu, macam2 problem datang ...

alamak ye ke tuan? baru plan nk ambil.. sbb boot 510 liter kan, yela tgk kwn sy pkai tu dia ngadu lampu abs nyala minyak pon tak save mana pun. sy rasa gearbox cvt masih tak ngam la dgn model proton. hurmm kena survey kereta lain la nampaknya sbb mls nk pkir kos maintenance n repair plak.
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 10:53 AM | Show all posts
ruffboyz replied at 10-9-2019 10:48 AM
alamak ye ke tuan? baru plan nk ambil.. sbb boot 510 liter kan, yela tgk kwn sy pkai tu dia ngadu  ...

betul, bos aku mengamuk dgn org admin sebab amik persona ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2019 10:57 AM | Show all posts
zulka replied at 10-9-2019 10:53 AM
betul, bos aku mengamuk dgn org admin sebab amik persona ni

ingat dah take over by geely ni takde la mslh mcm ni, sy baru nk start percaya kt proton.. maybe admin tuan amik psl murah kot, boot besar n murah tu psl rmai amik.
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 11:00 AM | Show all posts
pernah try nk consider alza? i skrg pun tgh duk pk nk amik alza ker persona
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2019 11:03 AM | Show all posts
msdummy.2018 replied at 10-9-2019 11:00 AM
pernah try nk consider alza? i skrg pun tgh duk pk nk amik alza ker persona

yup selain persona ni ada consider bezza and alza.. tp alza ni model dah lama sgt mcm outdated plak hehe.. tp the function still meet my requirement la psl anak tak ramai pun 2 org je, yg penting boot besar psl i ni jenis rajin balik kg hehehe.. alza kalau lipat seat blakang tu besar gak rasanya kan..
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 11:24 AM | Show all posts
ruffboyz replied at 10-9-2019 11:03 AM
yup selain persona ni ada consider bezza and alza.. tp alza ni model dah lama sgt mcm outdated pla ...

yerlah..enjin mmglah outdated....org sma dh sibuk eco enjin...diaorg br hupgrade myvie & aruz jer.....i pun kepeningan....nk alza or persona...tp seat persona sama sempit mcm saga blm hokey.....
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 01:57 PM | Show all posts
Jika was2 dgn local makers. Dgn Budget anda utk persona baru 50K++
Pilihan utk Kete Jepun Mcm City dan Jazz dan juga Vios. Kalau nak advencerous sikit Driver's Car Mazda 3. Dlm price range anda.
Boot Space Citi dan Vios tak sebesar Persona tapi GB city and CVT Vios lbh baik dgn quality yg terbaik. Mazda pula mmg utk yg kaki bawa kete.

Kalau nak kereta Conti Peugeot SUV 3008, Sedan 508, MPV 5008. Maintaine mmg lebih dan kalau dapat yg prestine mmg pemanduan top class.
Lagi satu VW Vento 1.6.

Saya bagi cadangan.
Kete baru mmg best.

Kalau saya saya akan beli Mazda 3, boot space kecik, tapi buleh di uruskan. Cari tahun yg paling last, model upgrade. Sbb bila drive mmg seronok. Kalau yg soft sangat, mengantuk.



Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2019 03:04 PM | Show all posts
matseh replied at 10-9-2019 01:57 PM
Jika was2 dgn local makers. Dgn Budget anda utk persona baru 50K++
Pilihan utk Kete Jepun Mcm City  ...

kalau city vios peugeot tu semua dah lari bajet da hehehe..
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 05:15 PM | Show all posts
zulka replied at 10-9-2019 10:39 AM
sy nasihatkan tak usah la amik..company sy ada beli 5 biji sebelum raya aritu, macam2 problem datang ...

yg bwa kereta tu org ke kuda?
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 05:19 PM | Show all posts
ruffboyz replied at 10-9-2019 03:04 PM
kalau city vios peugeot tu semua dah lari bajet da hehehe..

Bukan baru tapi 2nd.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 10-9-2019 05:39 PM | Show all posts

owh 2nd ok la blh consider..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 09:56 AM | Show all posts
bbasir replied at 10-9-2019 05:15 PM
yg bwa kereta tu org ke kuda?

ko penah tengok kuda drive ke
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 05:35 PM | Show all posts
aku pakai persona ni.model sebelum Facelift..bagi aku ok jek.dah 21k mileage dia
aku amik yg basic cvt jek la..Proton tak perlu la nak hadap high tech sgt..
asal boleh bawak balik kampung, pergi kenduri jauh2 ok dah..

part sengguk2 time jem tu mmg ciri2 dia dah..wet clutch CVT katanya..
ni kereta keluarga bukan racing car..
kalo nak racing car baik amik Golf GTi or Golf R tu..
handling sedap gak la kalo dlm kategori persona ni..hahaha
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 05:37 PM | Show all posts
bbasir replied at 10-9-2019 05:15 PM
yg bwa kereta tu org ke kuda?

kebiasaannya kalo bukan harta sendiri ni dorang akan lenjan macam esok dah kiamat..
harta sendiri pandai pulak jaga..
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 09:47 PM | Show all posts
zulka replied at 11-9-2019 09:56 AM
ko penah tengok kuda drive ke

penah. biasa kereta mmg rosak lepas kuda tu drive..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 11:15 PM | Show all posts
Tak de masalah . Buleh shj beli. Kalau ada problem tu tu mmg benda biasa. Ikut nasib.
Ada yg beli, sehari kena masuk balik. Ada yg beli pakai 5 tahun wear and tear shj.

Again cuba tgk 2nd Hand car dgn budget 55k++.

Reply

Use magic Report

Post time 12-9-2019 01:59 PM | Show all posts
am using it

persona 2019

so far so good
worth for my money la
orang lain tak tau

problem?
so far ada rattling kat dashboard je la
common problem dalam group persona 2016 - 2019

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.083350s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list