Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1234
Return to list New
1648
View
69
Reply

[Idea] Fakta mengenai org kidal

[Copy link]

Author: vanilacup    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 13-9-2019 08:21 AM | Show all posts
mawardia replied at 7-9-2019 10:21 PM
Tulisan orang kidal selalunya cantik! Setakat ni belum jumpa yg tulisan buruk.

fakta yang salah...member aku kidal tapi tulisan dia mcm cakar lembu
Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2019 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Kidal, tapi 'dipaksa' pakai tangan kanan, sebab mak cakap kalau menulis guna tangan kiri tak boleh sekolah tulisan tangan kanan cam menulis guna kaki, pakai tangan kiri cantik sikit lol

Jadi ambi by force rasa, sebab kena main alat muzik yang guna dua2 belah tangan, bila tangan kanan tak berfungsi, pakai tangan kiri and so forth, parut2 luka kat tangan kanan dan kiri sama banyak

Sharing is caring
preventing dementia_1.jpg
preventing dementia_2.jpg preventing dementia_3.jpg preventing dementia_4.jpg preventing dementia_5.jpg preventing dementia_6.jpg preventing dementia_7.jpg preventing dementia_8.jpg preventing dementia_9.jpg preventing dementia_10.jpg preventing dementia_11.jpg preventing dementia_12.jpg preventing dementia_13.jpg preventing dementia_14.jpg preventing dementia_15.jpg preventing dementia_16.jpg preventing dementia_17.jpg

Praktis pakai tangan yang tak dominant ok, bagi dua2 belah otak buat kerja sama banyak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2019 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Dwdrum at 25-9-2019 07:10 AM

i kidal ....my mum kidal...i main music instruments (classical)since 4 yo ...     music instruments build untuk righty only custom untuk kidal ... at young age i guna custom kidal but selalu nya lefty reversing the strings pada standard instrument. ....but i tidak eligable untuk school orchestra sebab i kidal sebab stage arrangement bowing direction berlawanan... my teacher instroduce i main drum untuk both main hands active terutama tangan kanan ... i practice hingga boleh main ( drums dan strings imstruments terutama cello dan double bass)main strings instruments dengan tangan kanan extremely hard for me .... sekarang i boleh main dengan kedua dua tangan tanpa masalah but still tidak boleh tulis dengan tangan kanan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 25-9-2019 10:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Meols kidal. Tulisan buruk nak mams. Kalau melukis lagi laa. Menangis budak2 tengok

Tahap survival yes. Dulu pelik jugak kenapala aku selalu gunting senget benget. Maybe sebab tak selesa dengan gunting tu kot. Banyak lagi..

Tapi aku rasa kidal pelik. Hihihi.

Bab sukan aku la paling lemah. Nan hado. Mungkin faktor berat jugak kot. Haha

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 02:57 AM | Show all posts
isseliparjepun replied at 7-9-2019 09:46 PM
Hampir kesemua benda dicipta untuk orang tangan kanan. Kidal ni survival tinggi. Pisau kopek kulit b ...

Iolls kidal juga tp tak tahu macam mana bila pegang gunting i akan guna tangan kanan

Tp yes most of the thing mmg bukan untuk lefty. I kalau guna pisau kopek buah tu mmg kena tenung punya sbb i hala pisau ke dalam
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 02:58 AM | Show all posts
mawardia replied at 7-9-2019 10:21 PM
Tulisan orang kidal selalunya cantik! Setakat ni belum jumpa yg tulisan buruk.

You... i kidal dan tulisan i lagi cacing dari tulisan doktor sampai i pun tak faham. Tp tu bila mood i malas menulislah.
Reply

Use magic Report

Post time 26-9-2019 03:55 AM | Show all posts
Ikut teori mak iolls kidal ni ikut family. Sebab family belah ayah sbb ramai makcik makcik sepupu yg kidal. Tp my parents both tangan kanan.

Mak iolls selalu complain tak nak ajar i sbb dia kata susah i mengidal. I dah tua bangka ni pun mak i masih lagi bising dia sakit mata tengok i guna tangan kiri. Dia rasa serba tak kena

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 27-9-2019 01:39 PM | Show all posts
mawardia replied at 7-9-2019 10:21 PM
Tulisan orang kidal selalunya cantik! Setakat ni belum jumpa yg tulisan buruk.

hahaha ada je tulisan buruk ni, kat office
Reply

Use magic Report

Post time 28-9-2019 08:35 PM From the mobile phone | Show all posts
Ada kawan kidal. Rajin didapur. Pandai masak lauk, buat roti dan kuih.  Paling special kuih donut yang dia buat sedap lembut gebu.




Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 06:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Orang kidal ini macam saya lah yang suka pakai kidal bila tulis
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.106486s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list