Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
1670
View
69
Reply

[Idea] Fakta mengenai org kidal

[Copy link]

Author: vanilacup       Show all posts   Read mode

Post time 8-9-2019 08:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Dalam famili, saya sorang je kidal. Mak cakap mungkin masa arwah nenek atau arwah ayah tanam uri  gune tangan kiri. Xtau la sahih ke tak. Masa kecik2 memang xberapa seronok jadi kidal. Ase macam keanehan kt situ kawan2 sepermainan n kawan tadika xde yg kidal.

Setiap kali lepas menulis gune pen ke pensel, mesti kat tepi tapak tangan tu ade kesan dakwat, sebab kan xnak tgan kotor, cube belajar menulis tanpa tekan sgt dakwat pen, pensel. Tem menulis tulisan jawi baru rasa seronok bangga sebab tepi tangan xkotor.

Gunting. Bile bab nie, selalu mintak mak atau kawan2 yg tangan kanan tolong buatkan. Gunting tajam tapi bile gune tangan kiri, trus ase gunting tu xtajam. Bile asyik kene ejek sebab xreti gune gunting, belaja la pgang gune tgn kanan.

Kalu pegi tempat tusyen, mesti xbest sebab kerusi jenis bersambung dgn meja sekerat tu. Friendly utk right handed, tapi bukan utk kidal. Badan tepaksa duk menyenget tem nak menulis.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2019 08:58 PM From the mobile phone | Show all posts
dineo replied at 8-9-2019 08:17 PM
ehh sama la kita ... adik laki meols semua kidal

Hahaha
Mak uols sound cm mak.iols tak?
Makan pon tangan kiri tau..hahha
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2019 09:02 PM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 8-9-2019 03:04 PM
Yaaa..mouse laptop pun untuk orang tangan kanan. I pernah ambik kelas gitar, jenuh betul nak posit ...

Adek iols pakai mouse biasa tapi.letak kat kiri
Hahaha
Xtau mcmana dia biasakan guna
Cm.pelik iols.tgk
Lama lama.iols.dh biasa tgk
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 8-9-2019 09:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Mcm sy inherit dari arwah father but satu je yg curious ...adakah semua lefty person ni kuat berfikir becoz I'm seeing myself dominan sgt bab berfikir ni cth kalau jalan kaki kat luar sana tu mesti byk idea dtg kat kepala. so dok concentrate gila fikir sampai kawan tegur pun x perasan selalu sgt dah jadi mcm tu  maksudnya kaki berjalan dan melangkah dgn badan seiring tapi fikiran dan hati dok tempat lain ha ha ha...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2019 09:15 PM From the mobile phone | Show all posts
makita replied at 8-9-2019 08:07 PM
Ha betul la. Kalu tgh drive..org sebelah kata msuk kiri..meols msuk kanan. Smpai meols kata boleh  ...

Haaa betoi3... hazab nokksss

Ada yg bg petua.. ingat tangan cebok belah mana.. tapik x sempat la nk pk2 kalau instrction nye dah jenih mengejut2 camtu.. lg kata no such thing as xleh differentiate.. hanya org kidal je yg paham

As for handwriting... iols punya mmg hazab nk baca.. iols sndiri pun x reti nk baca sometimes.. mcm tulisan doketod
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2019 09:18 PM From the mobile phone | Show all posts
jerukkedondong replied at 8-9-2019 03:33 PM
My doter kidal..
Nak buang kulit buah pun terkial2...pakai tin opener pun lambat...adik dia ejek2 t ...

Ni sure guna fruit peeler kan.. mmg x menjadik.. suh doter chuols guna pisau je la

Or cari yg utk left hander punya kitchen utensils..
Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2019 09:44 PM From the mobile phone | Show all posts
shernazz replied at 8-9-2019 08:58 PM
Hahaha
Mak uols sound cm mak.iols tak?
Makan pon tangan kiri tau..hahha

both parents kanan , tapi macit pacit kami and tok kami kidal

so dlm satu famili tu mmg akan ada sorg yg kidal ..
macam famili meols , semua adik laki kidal
mak meols mmg cx tukar , cuma makan mmg make sure tgn kanan, klu sudu depa makan kiri sbb tak biasa klu kanan, pegang utensil mesti nak kiri ...

so far mmg tak de masalah , cuma ada yg sorang tu dia ada pegang kanan ada yg kiri .. tapi nulis semua kiri ... dua dua ketul tu pandai melukis and klu deco2 rumah serah kat depa , iols mmg tak campur


sbb diorg buat simple and minimal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2019 11:39 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak dara iol kidal,ikut pak cik belah bapaknye..atok nye pulak dua2 tangan bole buat kerja
Tulisan tak berapa helok,tapi sheol suka melukis,makan pun guna tangan kiri,kalau main ukulele/gitar sheol agak struggle nak position betul2,nak main gitar kena flatlay atas meja

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 8-9-2019 11:55 PM From the mobile phone | Show all posts
No 4 tak berlaku dlm family saya sebab dalam adik beradik 2 orang tangan kidal tapi dua-dua tak bersukan. Apa jenis sukan pun tak minat hahaha.
Kawan sekerja ada bbrapa org yg tgn kidal ni. Dorang kalau mkn guna tgn, mmg guna tgn kanan la. Tapi kalau guna sudu, mmg suap guna tgn kiri. Kalau cuba guna tgn kanan, rasa kekok. Mcm kita yg tak kidal la, suruh guna tgn kiri jadi terkial2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2019 08:35 AM From the mobile phone | Show all posts
dineo replied at 8-9-2019 09:44 PM
both parents kanan , tapi macit pacit kami and tok kami kidal

so dlm satu famili tu mmg akan a ...

I see..
Weols semua tok nenek mak pak semua kanan..
Tetiba depa ni kidal
Masa kekecik semua kiri
Sampai tangan pon makan dgn kiri..
Dh besor ni biasa aje lah..cuma tu la..kalau guna gunting ke pisau..sure lambat sikit..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2019 09:29 AM From the mobile phone | Show all posts
awaynepian replied at 8-9-2019 12:09 PM
Tepat skali..iols pun kidal..dah cuba cari genetik atok nenek..belah sedara mara..mak ayah..sorang ...

Meols tak pernah siasat pulak ada keturunan kidal ke tak kaka, sebab family terdekat takde yg kidal pun.. meols gunting guna tangan kanan taktau kenapa.. makan guna sudu pun dah biasa tangan kanan sebab parents meols strict bab2 makan, masa kecik dulu kalau guna sudu tangan kiri memang kena lahar kawkaw..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2019 09:32 AM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 8-9-2019 03:02 PM
Setuju. Hahaahahah I mampu makan karipap sambil buat kerja sekolah dulu. Kihkih

Hebat bukannn?  meols xperasan pun tu satu kelebihan sampai la laki meols tegur bernada cemburu nengok meols makan jajan sambil buat kerja.. dia nk makan kena berhenti tulis dulu..
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2019 08:25 PM From the mobile phone | Show all posts
Baru tahu yang haiwan pun ada kidal dan tak.. nice info. Tapi makan gunalah tangan kanan ya. Selain tu, walaupun anda kidal, jangan lupa untuk mulakan dengan anggota kanan. Sunnah
Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 10:39 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by missflamingo at 10-9-2019 10:42 AM

Dalam family i, i sorang kidal masa zaman sekolah dulu susah kalau guna meja lipat tu, tangan nak menulis payah sbb meja tu utk org tangan kanan.

Kalau menulis dlm buku plak mmg jadi comot sikit la sbb tangan mcm lap balik apa yg ditulis, nak2 pula kalau pakai pen. Sampai kena lapik kertas kecik sebab taknak comot tangan/buku(uols boleh bayangkan tak?) pastu gunting pun banyak juga yg tak lut utk i. Hahah.

Mujur mak i ajar mkn suap guna tangan kanan. Tapi kalau guna sudu, mmg suap guna tangan kiri susah n kekok rasa nak guna tangan kanan, seolah2 tangan kanan takde kekuatan

Zaman sek ren, ustazah sekolah agama bising menulis guna tangan kiri. Mcm bad things la kot ya kalau kidal. Tapi i ignored jela, habis tu dah memang kidal. Camne nak paksa jadi right handed plak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 10-9-2019 03:54 PM | Show all posts
kidal jugak neh..susahnya nak makan nasi guna tangan kanan tp kalau guna fork and knife potong steak sap sap soi laju hoihh..anak ai sorang dah ngikut kidal..kelebihan kidal selalu strike bila main bowling

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 04:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu2 puas kena kata ngan mak cik bawang almaklumlah kidal kan..skang ade kidal day i saje post byk2 ttg klebihqn kidal..senyap terus makcik bawang
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
My husband kidal... i selalu lari kalau dia tengah pegang parang. My imagination parang tu akan tercampak

Sekarang i tengok anak bongsu macam mewarisi jadi kidal juga. kalau buat apa2 mmg banyak guna kiri

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2019 02:44 AM | Show all posts
kidal di sini, ikot arwah datok saya.

tangan / kaki kiri:

Menulis, makan pakai sudu garpu (tangan kanan guna pisau)...yang ni arwah datok saya cukop marah, pegang / bercakap kat handphone, beros gigi, angkat / pegang barang, pakai seluar / baju, sukan (badminton), guna gunting / pisau (walaupun saya kidal, tapi bila tengok orang guna tangan kiri pegang pisau ke gunting ke...seriau jek rasa hahaha)

tangan / kaki kanan:

mouse computer, makan (selain guna sudu garpu ;)), pakai kasot / selipar, main gitar.

orang cakap, kidal ni prone to schizo...rasanya macam ada kat saya.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2019 03:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Ada ramai member kidal, yang pelik semua girl, aktif sukan semuanya, belum pernah jumpa yang boy,

Anak sedara ada sorang kidal, perempuan jua, paling tak lupa masa lepak rumah dia, umur dia 8 tahun masa tu, sekarang dah 16 tahun, ibu dia baru lahirkan adik baru, jadi ummi saya busy jaga ibu dia & adik dia,

Dia buat kerja sekolah depan saya tiba2 dia menangis teresak2, saya jadi pelik, rupanya dia nak buat latihan tulisan jawi tapi fail itu yang nangis, yang saya bebal, ajar dia 2,3 kali, kemudian akak saya menjerit dari tingkat atas ckp anak dia kidal

Dia kena copy satu surah pendek, kalau tak silap Surah Al-Ikhlas, tak memasal saya yang tengah santai2 terus kena jadi tukang sorak bagi semangat, dalam pada air mata dia jatuh 2 baldi tu siap jua kerja sekolah dia,

Kalau yang kata orang kidal hidup mcm biasa, cuma nak ckp struggle dia boleh buat rasa dunia ni kejam sedari usia muda, hati terluka dirobek hal dunia

Yang agak terbaru, tahun lepas, anak sedara yang perempuan jua, umur 6 tahun, balik sekolah menangis sebab fail pegang pensel guna tangan kanan, ibu dia suruh guna tangan kiri, dia balas balik ckp semua kawan dia kat tadika pegang pensel tangan kanan,

Bab latihan sekolah agama lagi lah drama 3 baldi air mata ibu dia cakap, bab latihan tulisan jawi memang boleh bawa bergaduh dengan buku segala bagai, Alhamdulilah saya tangan kanan

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 13-9-2019 08:12 AM | Show all posts
my dad menulis kanan
tpi buat kerja2 lain kiri hehehe.

katanya masa kecik dlu arwah tokwan ketuk tgn kalau guna tgn kiri..hihi

anak2 semua right handed,

bla tgk lelaki tulis tgn kiri rsa mcm smart sexy jee hahahaha

but my husband right handed totap sexyy in uniform..auuwwww

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.736239s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list