Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3097
View
103
Reply

Mimpi aneh

[Copy link]

Author: Kak-Leen    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 6-9-2019 03:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 6-9-2019 02:55 PM
Kim, ok. Akak akan google. Semalam nak juga google tapi berat hati..

Saya pernah mimpi emas tu. Insya Allah buat petanda je tu untuk bersedia

Kalau mimpi patah gigi barulah sedih. Org dekat nak 'pergi'



Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 03:16 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 6-9-2019 03:14 PM
Sakit yg mcmana, Sarah?  
Baru ni lump kakak akak ada balik walau baru removed lump setahun stgh  ...

Cuba suruh suami kak Leen siasat.. Jenis saka mcm mana..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2019 03:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 6-9-2019 02:59 PM
Ye..mak ayh mmg dh tua tp x sakit..mimpi ni bkn baru..dh agak lama dan berulang2 spai skrg.sampai  ...

Akak x suka bila akak boleh ingat sesuatu mimpi yg x seronok..

Last month akak mimpi jumpa arwah ayah. Akka dukung cucu akak time tu. Arwah ayah datang dekat dan picit pipi cucu akak mcm arwah selalu picit pipi akak dari kecil sampai last day akak jumpa dia sebelum dia meninggal dulu.. Then arwah akak mcm meluncur perlahan.. Dia ajak akak ikut dia tapi cucu akak peluk akak kuat. So akak stay situ.. Cuma wajah arwah ayah time tu mcm sedih lah.. Dia saja yg bergerak. Akak & cucu akak x bergerak walau sedikit pun.

Paginya akak call Mak akak. Cerita kat dia. Mak akak kata mungkin ayah nak tengok cicit tunggal dia kot.. Dan akak pun dah tiga tahun x pergi jengah kubur ayah sebab akak masih akan menangis mcmkan ayah baru saja meninggal tiap kali ke kubur arwah. Tahun ni masuk tahun ke 21 ayah pergi..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2019 03:22 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 6-9-2019 03:14 PM
Saya pernah mimpi emas tu. Insya Allah buat petanda je tu untuk bersedia

Kalau mimpi patah gigi ...

Will remember that, Kim..
maybe its a reminder aje kan..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 03:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 6-9-2019 03:20 PM
Akak x suka bila akak boleh ingat sesuatu mimpi yg x seronok..

Last month akak mimpi jumpa arwa ...

Seram plk citer kak ni..dl dlm mastika pnh ada citer mcm tu.setiap kali ada ahli keluarga nk meninggal diorang akn mimpi arwah mak atau bapak dtg dlm mimpi ajk ikut.
Pastu x lama meninggal..tp kak leen jgn la risau i cuma share je.mastika bkn blh pcaya sgt..(ada sedara kje wartawan mastika dulu)..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2019 03:27 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 6-9-2019 03:16 PM
Cuba suruh suami kak Leen siasat.. Jenis saka mcm mana..

Masalahnya suami akak ni mcm x suka bila akak tanya benda2 gitu..
Selalu kalau balik rumah MIL, akan ada bunyi cakar2 kat dinding luar bilik, ada bunyi ketuk2 dari dinding bilik akak yg share dgn bilik anak2 walhal kitorng x ketuk2 pun, ada bunyi benda jatuh kat atas bumbung bilik air (kitorng suka mandi bilik air luar) yg suami akak kata tu ayam @ kucing tapi pelik sebab xde bunyi mengiaw atau bunyi ayam.. Ada juga dengar bunyi org campak pasir kat atas bumbung sebab bumbung tu zink. Suami kata tu ayam yg tabur pasir. X logik sungguh kan! Tapi akak faham.. Suami akak x suka akak percaya benda2 yg x baik.
Tapi dia pernah cerita.. Dia tengok harimau besar berapi lalu tepi tingkap rumah dia. Time tu dia dah sekolah rendah. And dia dulu kadang2 dengar orang minta tolong dari kawasan wakaf kubur kat seberang rumah.. Tapi skrg dah x pernah dengar..

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2019 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Boomibulat replied at 6-9-2019 03:26 PM
Seram plk citer kak ni..dl dlm mastika pnh ada citer mcm tu.setiap kali ada ahli keluarga nk menin ...

Boom, akak dulu suka baca Mustika juga! Tapi husband akak cakap, tu tambah2 je lebih..

Termasuk yg last month, dah dua kali akak mimpi gitu. Arwah ajak akak ikut dia.. Dulu Nenek akak. Akak memang cucu kesayangan dia. Then ayah, akak memang anak kesayangan dia.. Bila bangun je mesti akak tengah nangis tersedu2... Last month husband akak yg kejutkan akak sebab akak nangis tersedu2 dalam tidur.. Memang tersedu2 sungguh dia kata.. Mcm akak tersedu2 masa adik akak call dan bagitahu ayah dah meninggal 21 tahun dulu
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 03:44 PM | Show all posts
sikit soal jawab:

ada simpan benda2 lama atau pusaka dlm rumah?
ada simpan pape benda lama yg berbatu dlm rumah? mcm cincin, rantai, loket etc
ada jumpa pape barang kat luar then bawa balik?
lately ada terima pape dari somebody?
keturunan ada yg 'membela'?
family/sedara mara terdekat pernah ada bad history dgn somebody?
ada pernah lalu tempat/kawasan yg xpernah lalu dan ia a bit creepy?
suka keluar mlm x?
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 03:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 6-9-2019 03:31 PM
Boom, akak dulu suka baca Mustika juga! Tapi husband akak cakap, tu tambah2 je lebih..

...

Boleh jd jgk sebab kerinduan yg amat sgt..mungkin jgk syaitan yg nk menyamar jd rupa arwah supaya hidup kita x tenteram asik pk buruk je..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2019 03:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Mimpi melihat almarhum ayah: Akan memperoleh kegembiraan yang tidak disangka-sangka.

Googled dan dapat ni dari website negara jiran

Tentang gelang emas patah berderai tu x jumpa lagi..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2019 04:00 PM From the mobile phone | Show all posts
mdhelmi replied at 6-9-2019 03:44 PM
sikit soal jawab:

ada simpan benda2 lama atau pusaka dlm rumah?

Beberapa jawapan yg akak ada:
- Masa anak akak kahwin , MIL akak ada beri dia cincin dari arwah atuk dia aka FIL yg akak x pernah jumpa sebab dia meninggal dah lama. Tapi family dia alim-ulama dalam kampung.. So akak x rasa ada menyimpan. Cuma cincin berbatu tu anak akak x nak ambil dan dia suruh akak simpan aje. Dah 3 tahun cincin tu dalam handbag akak.. Cumanya anak akak tu boleh nampak benda2.
- Akak yakin keturunan akak sendiri xde membela. Tapi biras akak sebelah husband pernah cakap yg family in law ada saka. Bila tanya kat kakak ipar, dia kata dulu ada tapi bukan immediate family la. Dan x tahu siapa yg bela sekarang  @ saka tu berkenan kat siapa.. Tapi dia yakin dah 4 keturunan belah husband ni xde yg membela.
- ex husband kakak akak ialah anak kpd tok bomoh YamTuan N9 yg dulu, dua @ tiga cycle yg dulu.. Tapi diaorg bercerai cara baik. Cuma ex dia tu mcm x boleh jumpa kakak akak dah.. Mcm akan gaduh je.. Tapi dia pun xde kesah nak jenguk anak2 dia dah sepupuh tahun ni..
- Bulan lepas ke Kuching. Memang jalan malam2 ke Samarahan dan Gersik. Tapi x creepy sangat.
-jarang keluar malam kat tempat tinggal dah skrg. Dulu time dok kuantan, memang kerap keluar malam.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 05:26 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya pun selalu mimpi yang aneh2 ni Kak Leen. Bencana alam, bangunan tinggi2 runtuh, mimpi orang tapi tak nampak rupa. Baru2 ni, saya mimpi yang berkaitan ular. Bila tersedar, tak boleh tidur balik teringat mimpi tu. Rasa macam real je.

Disebabkan tak boleh tidur, saya try google pasal mimpi ular. Ada pendapat yang cakap perkara baik nak jadi, tapi ada juga yang berpendapat berkaitan dengan sihir. Bila tanya dekat emak, dia cakap jangan percaya sangat dengan mimpi. Mainan tidur je.

So, saya pun decide tak nak amik kisah sangat pasal mimpi2 tu Kak Leen, walaupun selalu jugak dapat mimpi serba aneh. Kak Leen masih dapat lagi ke mimpi aneh tu?
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 05:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 6-9-2019 03:27 PM
Masalahnya suami akak ni mcm x suka bila akak tanya benda2 gitu..
Selalu kalau balik rumah MIL,  ...

Kalau sy bgtau apa yg kak leen dengar tu.. Sy rasa.. Kak leen akan takut sbb tu suami kak leen tak nak bgtau..

Mungkin dah tiba masanya depa kena selidik apa yg keluarga depa pernah simpul janji.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 06:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Kak-Leen replied at 6-9-2019 03:00 PM
Perk,
Biasa akak tidur dengan wudhu. Kecuali bila terlelap tu kekadang wudhu dah terbatal se ...

So, akak ada gelang lama yg dok pakai selama ni. Baru2 ni dpt gelang baru. Lps tu dpt mimpi. Maksud mimpi tu gelang lama akak tu kna check kot2 kna repair sbb ada mention longgar. Khuatir tak sedar nnti terhilang gelang tu. Cba juga slt isthikharah sbb Allah Maha Mengetahui segala sesuatu.
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 06:48 PM From the mobile phone | Show all posts
awanysss replied at 6-9-2019 02:23 PM
ntah la ek akak.
sy ni memanjang mimpi ular, anjing, jatuh tempat tinggi, bencana alam kadang..
bi ...

Klu mimpi mende2 gini kerap mmg ada gangguan. Baik check dgn pengamal islan
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2019 10:05 PM From the mobile phone | Show all posts
BlackOpium replied at 6-9-2019 05:26 PM
Saya pun selalu mimpi yang aneh2 ni Kak Leen. Bencana alam, bangunan tinggi2 runtuh, mimpi orang tap ...

Last two days tu la aje yg last.. X selalu tapi setahun tu dua tiga kali mesti dapat..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2019 10:19 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 6-9-2019 05:32 PM
Kalau sy bgtau apa yg kak leen dengar tu.. Sy rasa.. Kak leen akan takut sbb tu suami kak leen tak ...

Aduh Sarah.. Buat akak risau aje.. Bila akak tanya MIL akak dulu, dia cakap ada org x senang dgn dia sejak dulu lagi.. Ada aje yg kacau dia. Tapi MIL akak ni dia jenis sound direct aje.. Semua org tahu. Dia x suka simpan2. Tapi org tua.. Kalau yg jenis direct ni, memang direct sungguh. Kadang2 akak tegur time dia sound orang.. Direct sangat.. Kita takut org marah kat dia aje..
Time mula2 kahwin dulu, x ketara.. Dalam lebih kurang 10 tahun belakang ni je yg ketara..  Anak2 akak tanya juga.. kenapa ada penyapu lidi dok terbalik kat semua pintu.. Kenapa Nenek sorok duit dalam uncang kacang.. Memang sebelum ni duit selalu hilang. Duit RM50 pantang dok dalam rumah. mesti Mak kata hilang. Jadi dia lagi suka simpan duit RM10 @ singgit2 je. Bayangkan kitorng nak beri Mak duit belanja utk 2 minggu... Jenuh nak cari duit RM10 tau.  Katanya toyol. Tapi masalahnya, bila kitorng balik, xde pulak hilang duit walau sepuluh sen sekalipun.. Ke toyol ni pandai pilih tuan duit juga?

Suami akak malas nak layan bila MIL cakap pasal ni.. Dia kata MIL yg salah letak duit. Entah2 toyol rambut hitam yg curi.. sebab kadang2 rumah tu tinggal x berkunci betul2 walau dari luar nampak mcm berkunci.. Entahlah.. Bila biras yg imam tu balik, dia kata rumah ok. X tahu la kalau dia saja cakap gitu..

Nanti akak korek2 lagi.. Walau mcm seram tapi kena ada penjelasan juga..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2019 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
samsurfer replied at 6-9-2019 06:43 PM
So, akak ada gelang lama yg dok pakai selama ni. Baru2 ni dpt gelang baru. Lps tu dpt mimpi. Maksu ...

Memang longgar pun gelang ni sebab akak dah kecut dari dulu. Ada dua tiga kali juga terlucut sendiri.. Dah try pergi minta tukang pendekkan tapi dia kata dia x boleh buat.. Mungkin mimpi tu suruh akak gi leburkan ni dan tempa yg baru kot.. Hew hew
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2019 10:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak ada duduk berjiran dulu dgn seorang ustaz yg ternama juga di Melaka.. Tapi akak segan nak tanya pendapat dia. Cuma dia memang dua tuga kali pulihkan akak bila akak terlanggar @ diusik  something zaman akak masih duduk melaka dulu.. Sejak merantau dah 20 tahun ni, Alhamdulillah.. Dia memang jadi tempat kami sekeluarga merujuk tapi akak x pernah berani nak rujuk dia tentang hal2 ni semua.. Segannnn...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2019 10:28 PM From the mobile phone | Show all posts
sarah82 replied at 6-9-2019 03:16 PM
Cuba suruh suami kak Leen siasat.. Jenis saka mcm mana..

Nanti akak cuba tanya lagi dan lagi dan lagi.. Akak risau ada apa2 tersimpan sebab anak sulung akak boleh nampak sampai la ni.. yg nombor tiga pulak dia boleh tahu dan rasa kehadiran walau mata x nampak jelas..  
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.073553s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list