Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4835
View
102
Reply

[Tempatan] Akhbar Malay Mail terbit artikel tentang sejarah bermulanya kempen #BMF yg tiba2 dpt sambutan hebat dari org melayu

[Copy link]

Author: harizs    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 5-9-2019 09:40 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by harizs at 5-9-2019 09:41 PM

Akhbar Malay Mail menerbitkan sebuah artikel bagaimana kempen #BMF ini bermula. Semuanya bermula akibat protes ke atas pembelajaran tulisan jawi di daerah Jerantut Pahang oleh komuniti bukan Islam di sana. Berikutan itu penduduk Jerantut memboikot sebuah pasaraya yang dikenali dengan nama Pasaraya TF. Tindakan umat Islam di Jeratut telah menyebabkan kempen ini merebak ke seluruh negara. Kempen ini telah mencetuskan penubuhan sebuah 'secret group Buy Muslim First' di facebook yang mendapat sambutan oleh warga netizen beragama Islam di seluruh Malaysia sehingga mendapat keahlian seramai 1.3 juta ahli dalam masa tidak sampai 1 bulan. Jumlah keahlian terus bertambah dengan drastik setiap hari dan dijangka akan mencapai keahlian 2 juta ahli tidak lama lagi.
FB_IMG_1567689852542.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 09:45 PM From the mobile phone | Show all posts
Sejarah penting yg wajib kita umat islam ingat sampai bila2
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
So tf kat sana mcmana?
Lengang tak sampai skang?
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 10:33 PM From the mobile phone | Show all posts
Kesan jngka panjang hasil dr penolakan jawi
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 10:35 PM | Show all posts
cariforum cara kita nak block guna ads block je. pergi kt bahagian kanan atas sekali, click bawah, tekan more tools ,click extension , and install ads block..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 10:37 PM From the mobile phone | Show all posts
tobby replied at 5-9-2019 09:45 PM
Sejarah penting yg wajib kita umat islam ingat sampai bila2

Rasa semangat bila baca ayat tobby


Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 10:39 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 5-9-2019 10:35 PM
cariforum cara kita nak block guna ads block je. pergi kt bahagian kanan atas sekali, click bawah, t ...

guna safari dgn adblock mmg iklan tarak haha
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2019 11:35 PM From the mobile phone | Show all posts
lonso replied at 5-9-2019 10:33 PM
Kesan jngka panjang hasil dr penolakan jawi

Sbb tu jemaah menteri ambil langkah segera 'damage control' dgn memperkenalkan hari tulisan jawi setiap jumaat sbg cubaan utk 'cool down' kempen Buy muslim first
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2019 11:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Ramai dah mula kenal mana satu produk2 muslim. Sebelum ni ramai yg x kenal

Screenshot_2019-09-05-23-47-50-865_com.facebook.katana_1.png
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2019 11:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu x kenal, skrg dah kenal mana satu rempah kari milik org islam
Screenshot_2019-09-05-10-33-38-088_com.facebook.katana_1.png
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 5-9-2019 11:53 PM From the mobile phone | Show all posts
Bye2 colgate, bye2 darlie
Screenshot_2019-09-05-09-07-27-657_com.facebook.katana_1.png
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 12:28 AM | Show all posts
harizs replied at 5-9-2019 11:53 PM
Bye2 colgate, bye2 darlie


pernah try ubat gigi mukmin ni..
tp tak berapa sesuai dgn gigi me..
so bt masa ni, me setia lagi dgn darlie..


Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 12:30 AM From the mobile phone | Show all posts
aku siapkan senarai produk muslim dan gigeh edar pd semua sedara mare kwn2, jiran.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 6-9-2019 12:40 AM From the mobile phone | Show all posts
akusukaq replied at 6-9-2019 12:30 AM
aku siapkan senarai produk muslim dan gigeh edar pd semua sedara mare kwn2, jiran.

Usaha kecil tapi impak besar
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 12:56 AM From the mobile phone | Show all posts
harizs replied at 5-9-2019 11:53 PM
Bye2 colgate, bye2 darlie

Nanti nak cari ubat gigi ni
Malangnya buat masa ni x dpt lagi
Dh beli stok dlm 6 kotak,
Pengguna pula hanya 3 org
X boelh buang, amalan syaitoonn
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 01:14 AM From the mobile phone | Show all posts
Semoga niat baik tuan2 kempen utk BMF mendapat balasan dari Allah.. ameenn.. ayuhh sebarkan kepentingan dan keadah BMF kat org lain..jumpa kawan2.. balik kg ke.. bgtau ttg BMF.. ni bukan soal politik.. tapi ini utk membantu ekonomi Islam.. utk masa depan anak2 kita.. ameen..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 02:50 AM | Show all posts

So boleh lah kita semua sokong kedai dobi Muslim sahaja pula :-)


Dulu bila ada kedai dobi Muslim sahaja di Johor .... Soltan pun naik murka
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 03:03 AM From the mobile phone | Show all posts
akusukaq replied at 6-9-2019 12:30 AM
aku siapkan senarai produk muslim dan gigeh edar pd semua sedara mare kwn2, jiran.

Please share
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 04:08 AM From the mobile phone | Show all posts
harizs replied at 5-9-2019 11:52 PM
Dulu x kenal, skrg dah kenal mana satu rempah kari milik org islam

Kempen awareness produk muslim sangat penting. Sebelum ni pun tak cakna
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 04:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Rasanya penyebab utama bukan tulisan jawi tapi sbb incidents penghinaan bertimpa2 terhadap melayu dan islam oleh dap n sekutunya.terutama mrk terlihat meremehkan kepentingan halal kepada org islam di negara ini,walhal islam agama rasmi.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.929990s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list