Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4980
View
182
Reply

Isteri tak boleh terima keluarga suami.

[Copy link]

Author: copy_paste    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 4-9-2019 02:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Kalau abang dag tak tahan sangat dengan rumahtangganya, nasihat yang elok adalah agar beliau membawa isterinya ke pejabat agama dan mengajukan masalahnya kepada pegawai yang ahli.

Bercerita dengan ahli keluarga ini kadangkala mengundang spekulasi dan pendapat yang berat-sebelah.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 02:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Pendapat saya tak payahlah campur HAL rumah tangga org
Lain lah and TT mintak pertolongan sbb kene dera dgn Bini ke
Kalau buruk sgt perangai Bini Tu, takdelah tahan 14 tahun
Abg TT pun bukan budak lagi, dah Tua Bangla takkan tak boleh pikir
Pasal pakaian tak terjaga errkkkk dah Tua bangka pun Bini kene Jaga ke?

Lantakkan lah situ HAL rumah tangga org

Saya pun ADA je kene tegur dgn family mertua sbb Tok Laki pakai cincai (t-shirt biasa bukan berkolar). Saya gelakkan aje sbb tak mahu kurang ajar menjawab Tok Laki dah Tua bangka sendiri Jaga pemakaian memasing.
Saya pun ditegur sbb pakai baju oversize, takmo bermekap. Tapi yg ni saya jawab... Hubby yg suruh pakai mcm ni. Tak boleh mekap sbb hubby tak suka cium bau mekap
Ehhh terbuat luahan perasaan pulak
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 02:38 PM From the mobile phone | Show all posts
awanearisu replied at 4-9-2019 02:18 PM
Agak terkejut juga masuk benang ni. Abang tu dah dewasa. Boleh sahaja uruskan diri sendiri. Kalau se ...

Entah entah abg tt kepam selekeh sbb hari2 sofa merah dgn bini kot
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2019 02:39 PM | Show all posts
awanysss replied at 4-9-2019 11:53 AM
ada je org perangai ceni. dia igt dia kawen, hidup dia laki ngan anak dia je. mertua semua tolak tep ...

betul jugak tu,buat mcm biasa je,dia nak touching ke ape ke biar je,nt pepandai la bini aku slowtalk kat mak aku hehehee
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2019 02:40 PM | Show all posts
Idgaf replied at 4-9-2019 12:04 PM
Sebok je hal rumah tangga orang lain. Nasib i xde ipar macam u. Kepochi

aik aku pulak kapochi haahahaha,kalau xde kena mengena tu lain la..hahaa
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2019 02:41 PM | Show all posts
mawarika replied at 4-9-2019 12:07 PM
Tt Kau ni Adik ipar aku ker

kalau ko ni kak ipar aku rasanye xde imoji tu,
ko pun ade masalah dengan keluarga suami ke,hehehehhe
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2019 02:43 PM | Show all posts
Idgaf replied at 4-9-2019 12:07 PM
Haa kn? Nth2 yang dia ckp berduit tu duit wife dia. Kawan i selalu kne hina cakap perabis duit sua ...

bini dia keje 3hari seminggu je tu pun separuh hari,abg aku buat 2 keje,xkan la gaji ciput,pernah bini dia tanya kalau laki dia mati semua duit dpt kat mak mertua ke haahahaha.....
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Bersabarlah dan banyakkan berdoa supaya semua yg keruh ni jadi jernih. Rsnye akak ipar tt tu ok je sbb tt ckp, dgn adik beradik dia, dia ok blh gelak ketawa. Kt sini dh nmpk, mmg ada yg dia tak puas hati dgn ahli keluarga tt. Mungkin terasa hati dgn sesiapa. Yg pasti janganla hasut org utk bercerai. Dont even try to plant the seed. Merasala nnti saham meruntuhkan masjid. Jgn percaya bulat2 kata2 abg tt tu. Ape2 dgr la cerita dua2 pihak. Lebih molek kalau tt bertanya sendiri, kalau tt lelaki, mungkin tak selesa nk tnye, wakilkan bini atau adik beradik perempuan yg lain. Maniskan muka. Ringankan mulut. Ckp baik2. Jgnla gaya bercakap mcm nk gaduh or tunjuk yg korang ada prejudis terhadap dia. Dh 14thn dh benda ni berlarutan. Harap ade penyelesaian yg baik utk tt sekeluarga.

Psl citer yg famili lelaki asik ingt yg si bini duk kilis duit laki ja sampai si laki tu tak dpt berbakti pada keluarga dia, jgn cpt menghukum. Hakikat skrg, si bini ramai yg sara hidup dia sendiri. Laki plak yg duk tumpang duit bini. Byk yg mcm ni, gaji laki tu konon la bergaji besau. Tp yg biasa bergaji besau ni, hutang pn besau. Duit dia tu duk byr hutang ja tiap bln. Tak dan nk mengalir ke tempat lain yg lebih afdal mcm anak bini dan mak bapak. Most masuk lubang hutang. Pastu gaya mcm semua benda dia yg beli. Org pn ingt dia la yg keluar duit. Padahal, spenda pn bini yg belikan.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 02:45 PM | Show all posts
kdang ade mlut suke buat crita takpun tawar hati, dlu aku baik dengan family ipar aku segala aktiviti aku follow. start adik ipar aku dok dgn aku sgala hal ktorg dlm rumah die bercerita sana sini, ada 1 tahap dia cakap abg die nak ceraikan aku tapi ksiankan anak, aku teruk, pemalas adik bradik yg lain prcaya pulaukan aku, sedangkan masa tu aku yg tanggung die sesen pn tak mintak. Bila biras aku crita sedih sgt start tu aku twar hati, x cmpur sgt dlm fmily. Kdang2 dorg gi holiday aku tak join, knduri ikut mood aku. Hati ni sakit sangat
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 02:46 PM From the mobile phone | Show all posts
copy_paste replied at 4-9-2019 10:41 AM
aku pernah nampak bini dia ada kesan lebam2 kat tangan,mungkin kena pukul kot,kalau da tahap mcm t ...

Abg ko pukul bini? Meansabg ko yg bermasalah...dlm islam pun x suruh pukul bini sampai lebam...semoga abg ko diberi hidayah...
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2019 02:47 PM | Show all posts
Genkidesuka replied at 4-9-2019 12:16 PM
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Pd akak, takyah campur la.  Tu keluarga dia, pandai2lah di ...

kalau nk dengar kedua belah pihak solusinya kena layan dia good2 haaaha org dah senang lagi kita nak layan mcm tu,xpun adik beradik lain jgn blk kg kalau dia balik...

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 02:49 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 4-9-2019 02:38 PM
Entah entah abg tt kepam selekeh sbb hari2 sofa merah dgn bini kot

Itu dah masuk kategori #toomuch information!
Kalau itu pun nak diceritakan kepada ahli keluarga, kita angkat kaki dulu cepat-cepat dari mesyuarat tingkap

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2019 02:54 PM | Show all posts
aurorayasmeen replied at 4-9-2019 12:57 PM
Klu part abg ko x terurus tu salah sndri la..da tua bangka kot..xkn nk kna siapkn lg..bini nak urus  ...

hanya dengan keluarga dan adik beradik dia je perangai elok(adik beradik) kalau selain tu dia ikut mood,depan kawan2 atau rumah mertua dia buat muka ketat kalau xde mood,
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2019 03:01 PM | Show all posts
umbut replied at 4-9-2019 02:10 PM
Knp tt kata abg kedekut.. x dpt pinjam duit abg sebab bini abg guna wat joli ke

Ntah abg  ...

masa bila pulak aku nak pinjam,yg nak pinjam tu cite lama,aku bg contoh je betapa kedekutnye dia...
ni cite skrg ,dia busukkan bini dia sbb bini dia xpuas hati selalu kena balik kg,dari ketidak puasan hati tu la mcm2 dibangkit diungkit.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 03:28 PM From the mobile phone | Show all posts
penmerah replied at 4-9-2019 02:20 PM
Bagusnya awak Dan family
Tahniah ye. Moga Allah beri Rahman pada awak Dan mak atas Sifat bertolak ...


Amiinnn. I dh x rs apa2 dah. Kalau sblum ni, i mmg distracted dgn peel dia. I pnh ckp ngn dinding sorang2 bila dia buat hal citer kt bini kazen psl rahsia family. Bila kazen bocorkan kt kitorang, mak i tego abg i. Mak ckp lembut jer sbb takut abg terasa sbb abg tu kuat sentap. Mak ckp kalau boleh rahsia family jgn citer kt org. Tp abg i bela bini dia n burukkan kazen i. Pastu abg i meroyan mengungkit citer lama. Kesian mak i. Dahlah ms tu i xde ngn mak nk rilekkan dia. Darah mak naik ms tu psl susah hati. I punyalah geram i bckp ngn dinding sorang2. I maki dinding mcm maki abg i. I sebut  nm kak ipar "kau bukan kak ipar aku. Kau bini abg aku!". Since then, lama2 hati i mati utk dia n x rs apa2 dgn peel dia. Sbb bg i dia org luar. Cuma skang i pujuk mak utk ignore jer dgn peel dia. Bila mak nk ngadu, i tukar tajuk lain. Malas nk bckp psl benda yg sakitkan hati. Skang ni kalau jumpa pun kami bckp mcm biasa n hal2 x penting pun... I pun x simpan apa yg dia ckp. Sekadar berbasa basi utk sebuah kekeluargaan yg harmoni. Kalau ada family event pun, i just invite tp x bsungguh pun. Invite sbb takut abg terasa jer. Lebih kpd invite2 itik jer... X pg pun xpe. Kalau abg2 yg lain i paksakan jugak accomodate dgn schedule dorang. Gitu ler... Hidup x lama. Rugi kalau kita reserve kan slot dlm hati kita utk sedih dgn org yg x penting
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 03:53 PM From the mobile phone | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 4-9-2019 09:56 AM
Hakak ipo ko tuuuu..kne ghasokkk tuuu..

Ada jin nama Hans Solo..dia rasuk manusia jgn kawan orang ...

Suka baca komen chuols ;) bijak ni. Boleh tambah lagi satu kan
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 03:55 PM From the mobile phone | Show all posts
copy_paste replied at 4-9-2019 08:24 AM
apakah itu,adakah sejenis penyakit???

Sheols tak suke bergaul kot. Pilih2

Apa kata chuols rekemen abang kawin lagi satu. Ok tak uat alignment gitew?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2019 04:22 PM | Show all posts
KIM.K replied at 4-9-2019 03:55 PM
Sheols tak suke bergaul kot. Pilih2

Apa kata chuols rekemen abang kawin lagi satu. Ok tak uat a ...

mmg dia jenis x suka bergaul,bila baca mengenai Narcisistic tu mcm ada kena skit la
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 04:33 PM From the mobile phone | Show all posts
mokcikcctv replied at 4-9-2019 02:45 PM
kdang ade mlut suke buat crita takpun tawar hati, dlu aku baik dengan family ipar aku segala aktivit ...

Kn..bnde jd dendam kn
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 4-9-2019 03:55 PM
Sheols tak suke bergaul kot. Pilih2

Apa kata chuols rekemen abang kawin lagi satu. Ok tak uat a ...

Mcm nk sokong jer cdgn ni.. Harus pasni buat baik ngn ipar duai sbb nk tarik follower
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.074450s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list