Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4924
View
182
Reply

Isteri tak boleh terima keluarga suami.

[Copy link]

Author: copy_paste    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 4-9-2019 11:30 AM | Show all posts
copy_paste replied at 4-9-2019 11:12 AM
amin,semoga dia sedar lah,dia lebih beruntung dari kitorg ni...

selalunya gitulah..yg sgt2 beruntung tak menghargai
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 11:31 AM From the mobile phone | Show all posts
Selagi ko tak tanya face to face dengan kakak ipar ko tu, please la jangan buat assumption macam2. Aku dah jumpa banyak kes laki bini berantakan sebab ipar duai masuk campur. Jangan percaya cerita abang ko sorang je, of course la dia takkan nak canang keburukan dia sendiri kat family ko.

Banyak kes yang aku jumpa, family suami percaya yang si suami ni terseksa hidup terabai sebab bini konon tak reti jaga, duit gaji habis sampai takleh nak bagi parents sebab konon bini joli. Tapi sebenarnya duit kereta, makan minum sekolah anak semua bini tanggung, laki pemalas tak reti nak tolong bini kat rumah padahal sama2 kerja.

Laki opismate aku kalau balik kampung gigih menayang kereta CRV kat sedara mara, konon dia bayar downpayment berbelas ribu, bulan2 bayar kongsi dengan bini. Padahal 100% duit bini dia sorang. Bini punya berjimat cermat sampai baju raya pun biasa2 tak macam ipar duai lain padahal gaji dia jauh lagi tinggi dari laki. Tapi family laki ingatkan laki dia ni yg gaji besar
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 11:32 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by rosevelvet at 4-9-2019 11:49 AM
copy_paste replied at 4-9-2019 09:18 AM
aku pulak yg  nk kena tanye,memula aku ingat itu karekter dia,bila suami dia yg cerita sendiri al  ...


Kdg bila abg ckp nk balik raya thn ni wpun turn bini dia, i rs serabut sbb sheol mewujudkan suasana yg x harmoni. Ye lah... Balik kg duk dlm bilik ngn anak2. Pastu time mkn turun pastu kuar jln2. Dgn biras tarik mula x btegur sapa. I plak yg rs kesian kt akak ipar yg lain. Dorang ok jer. 1 lg dia xleh tgk mak borak ngn ipar lain. Dia ckp pilih kasih. Bila mak ckp ngn dia, dia jwb sepatah...pyh.... Masa ayah i sakit, ms tu turn balik ry kampung dia. Abg i balik sbb ayah sakit. Dia merentan xnk pkai baju ry. Pastu ajak abg balik kg dia ms ry pertama tu. Kitorang suh abg balik kg sheol. Abg suh sheol balik naik flight. Sheol xnk sbb nk suh abg balik sekali. Raya kedua pg abg balik jugak kg sheol sbb kitorang suh abg ikut sheol sbb xnk ada suasana stress dahlah kitorang tgh hardtime jg ayah nazak. Mak i terasa. 2 hari lps tu ayah meninggal. xpelah bhgn dia. Tp i yakin Allah akan bgtau kt sheol yg kitorang x benci sheol. I selalu doa semoga sheol terbuka hati terima kami. Tp lps pd byk episod sheol buat, mmg i dh x rs apa2. Benci x, syg pun x. So sheol buat apa pun mmg x mdtgkan apa2 perasaan kt i.. Mmg perasaan i dh mati utk dia. N i suka mcm ni. I x terjejas pun dgn apa yg sheol buat.  
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 11:45 AM From the mobile phone | Show all posts
Bersabarlah tt..doakan semoga Allah berikan hidayah kepada abg dan kakak ipar tt..

Saya pernah lalui perkara ni dalam keluarga saya. Arwah mak tak pernah ckp apa2 tapi arwah abah selalu sebut sebab abg saya jarang pulang ke kampung dan tak pernah sambut raya bersama keluarga.

Saya pernah cakap pada abah saya yang dia punya ramai anak lain yang boleh bersama2 dengan dia tapi arwah abah saya cakap anak2 ni umpama jari kalau satu jari tak ada akan terasa sangat..ibu bapa ni bukannya harapkan duit kita tapi kehadiran kita di sisi mereka.

Abg saya kahwin umur saya 9thn dan saya skrg dh 40an dah. Kakak ipar saya pun dah arwah skrg. Banyak kenangan dan pengajaran yg saya dpt.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 4-9-2019 11:45 AM | Show all posts
ikanmasin replied at 4-9-2019 11:30 AM
selalunya gitulah..yg sgt2 beruntung tak menghargai

kan,diorg anak dah besar,rumah dah ada 2,pendapatan pun besar,keta pun besar masih rasa x cukup,
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 11:53 AM | Show all posts
ada je org perangai ceni. dia igt dia kawen, hidup dia laki ngan anak dia je. mertua semua tolak tepi..
tp ada jugak yg buat perangai lepas ade masalah.

kpd tt, abaikan je la.. kalau dah itu pilihan abg awk.. esok lusa dia yg nak grow old together ngan wife dia tu. awak semua ade kehidupan sendiri masa tu, takde masa nak take care utk abg awk tu.

korang layan je dia mcm biasa, buat mcm tak wujud je, inshaallah happy..
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 12:04 PM From the mobile phone | Show all posts
Sebok je hal rumah tangga orang lain. Nasib i xde ipar macam u. Kepochi
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Tt Kau ni Adik ipar aku ker
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 12:07 PM From the mobile phone | Show all posts
NurAlia14 replied at 4-9-2019 10:21 AM
Ko xblh dgr dr mulut abg ko je..percaya lah org lelaki ni kalo dh tersepit, die akn burukkn bini d ...

Haa kn? Nth2 yang dia ckp berduit tu duit wife dia. Kawan i selalu kne hina cakap perabis duit suami tapi perempuan tu yang gaji lagi tinggi. Nyebok je tt.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 12:16 PM | Show all posts
Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Pd akak, takyah campur la.  Tu keluarga dia, pandai2lah dia. Kalau dia dah tak nak kat isteri dia tu, pandai2lah dia jatuhkan talak.  Awak n mak pun dgr cerita sebelah pihak je.  Kita tak tahu keadaan sebenar.   

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 12:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Idgaf replied at 4-9-2019 12:07 PM
Haa kn? Nth2 yang dia ckp berduit tu duit wife dia. Kawan i selalu kne hina cakap perabis duit sua ...

Tu la bnyk kes mcm ni family laki ingt anak laki berduit,hujung2 rupenye anak laki yg mcm hampeh huhuhu
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 12:19 PM From the mobile phone | Show all posts
Uman replied at 4-9-2019 11:45 AM
Bersabarlah tt..doakan semoga Allah berikan hidayah kepada abg dan kakak ipar tt..

Saya pernah la ...

Nipuuu je ibu bapa x harapkn duit. Banyak je kes ibu bapa nak duit anak.

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 12:44 PM From the mobile phone | Show all posts
ajinomotonosuga replied at 4-9-2019 11:21 AM
Eeeiii pukui biniii..dayus tauuu

Mcm ex zana jen haaaaa..masa awal kenai amboiiiii dek zana ..p ...

well said abe aji
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Klu part abg ko x terurus tu salah sndri la..da tua bangka kot..xkn nk kna siapkn lg..bini nak urus anak2 lg..klu bini berjoli pon, klu laki mmpu xsalah..lg murah la rezeki abg ko sbb mewahkan keluarga..

Klu part yg die balik kg, x bercampur tu..kna tgk..Kak ipar tu mmg klu g semua tmpt cmtu atau kt rumah in law je die buat perangai cmtu.. klu kt tmpt lain pon cmtu, maybe la introvert ke antisocial ke ape..tp klu kt umh in law je cmtu, Ade la tu die makan hati/terasa hati dgn spe2..

Tp klu die saje2 je gedik buat perangai kurang ajar dgn family in law, die mmg jenis x bersyukur la..Ade org yatim piatu sebatang kara..die ade family besar, tp x jg silaturrahim..

Sbb bg aku, kalau aku syg lelaki Aku, bende paling last aku nk buat dlm life ni is buat die tersepit antara bini n family.. klu aku syg laki aku, aku akan mudahkn segala urusan die, taknak die pening kepala ats bnde remeh temeh..akan jaga maruah n aib die depan in law..

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 01:22 PM | Show all posts
copy_paste replied at 4-9-2019 11:45 AM
kan,diorg anak dah besar,rumah dah ada 2,pendapatan pun besar,keta pun besar masih rasa x cukup,

sll gitulah kan gaji besar selera pun besar
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 01:50 PM From the mobile phone | Show all posts
krustykrab replied at 4-9-2019 09:40 AM
Betul ckp ko, isteri yg ada prob dgn family mertua ni biasanya sbb makmer or ipar yg mulut celupar ...

Betul tu..kesian jd menantu perempuan ni, kdg tu dh tlg buat krja rmh pon still ipar2 mengata... Duduk dlm bilik pn org mngata sdgkn bknnya 24jam pn dlm bilik. Tk pregnant pn ipar mngata. Pngalaman sndiri sbb tu org jd mls nak blk rmh mrtua..mls nak jmp ipar duai... Semua hipokrit. Nsib baik laki i mmhami dan back up bini... Dpt laki xguna,  bini jg yg dislhkn
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 02:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by umbut at 4-9-2019 02:13 PM

Knp tt kata abg kedekut.. x dpt pinjam duit abg sebab bini abg guna wat joli ke

Ntah abg wat citer sebab x nak bagi tt pinjam.. Bini juga dibusukkan.. Duit laki dia biarler.. Pandai ler laki urus
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 02:15 PM | Show all posts
mawarika replied at 4-9-2019 12:07 PM
Tt Kau ni Adik ipar aku ker

hahahahaha.. akak ipar dh munculkan diri...
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 02:18 PM From the mobile phone | Show all posts
Agak terkejut juga masuk benang ni. Abang tu dah dewasa. Boleh sahaja uruskan diri sendiri. Kalau selekeh, dia yang memilih untuk begitu.

Mungkin di sudut lain, kebajikannya terjaga. Kadangkala bersangka baik itu lebih baik jika ia menjauhkan konflik dan mengundang keharmonian.

Kita ada juga ipar begini. Berbanding dengan ipar yang suka buat hal sendiri, kita tak ada masalah. Kita lebih risau kalau dapat ipar yang sejenis bingit dan suka cari gaduh (adu-domba)
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 02:20 PM From the mobile phone | Show all posts
rosevelvet replied at 4-9-2019 11:32 AM
Kdg bila abg ckp nk balik raya thn ni wpun turn bini dia, i rs serabut sbb sheol mewujudkan suas ...

Bagusnya awak Dan family
Tahniah ye. Moga Allah beri Rahman pada awak Dan mak atas Sifat bertolak ansur Dan tidak berdendam
Takpelah awak gembirakan hati mak awak lebih Utama
Lantakkan aje ipar tu
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.076234s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list