Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2707
View
87
Reply

Buat loan untuk beli perabot rumah

[Copy link]

Author: terataiku    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 8-9-2019 02:29 AM From the mobile phone | Show all posts
Main kutu mintak turn yg first sekali..sbb x sabar kan..bagusnya kutu xde interest tp pastikan geng kutu 120% boleh dipercayai..

Atau, apply credit card yg offer 0% interest...tp jgn buat shopping spree pulak..pandai2 la manage

Nk beli brg installment with 0% interest pun bole but brg semua mahal sikit dr cash lah..

Kalau ikut my priority, petis ais (beli full size, jgn beli mini sbb nanti bila ada anak nk kena tukar lg, dah la belanja makin bertambah), cooker, katil, mesin basuh. Rumah nanti siap buh grill tak? Safety comes first ok

I pindah rumah baru 2 kali, dua2 letak grill dulu. Then baru beli brg2 elektrik semua. Perabot byk yg beli baru tp ada jugak beli preloved. Yg penting nmpk in excellent condition. Perabot ni i tak beli sekaligus sbb nk semua nmpk seragam dan berkualiti..so survey berbulan gak.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2019 08:22 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ninja boy at 9-9-2019 08:40 AM

Masa bujang le kumpul brg,  setiap kali housemate blah dan meninggalkan byk brg termasuk rak bakul hammer tingkat dish rice cooker pisau almari bertayar radio cermin, iron, extension, byk gile nak sebut, dgn 10-20 housemate blah semua brg masuk stor. Dah lengkap taw tanpa keluar wang byk. Kos beli penyapu mop sangkut bj dinding etc brg rumah dah dah brp sejak semua brg mahal yg boleh dpt free2  jah.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2019 08:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Perabot bukan ka semua cepat bosan x ikut kriteria bila cukup masa mendapati brg itu x relevant dan masuk tong sampah. Kena selidik keperluan kegunaan. Spt beli Katil tilam hujung2 tak pakai dan tidur pakai toto kat living room. Beli meja hujung2 brg penuh atas meja dan meja x pakai utk dinner. Beli kuali periuk yg salah, juga tersalah beli brand n size tv petias washing machine. Untuk pakai 2-3org size petiais besar mana dan mesin basuh harus > 7.5kg seharusnya auto. Set pinggan mangkuk jug piuk utk org dtg time raya kenduri
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 9-9-2019 09:31 AM From the mobile phone | Show all posts
cmf_jeangrey replied at 8-9-2019 02:29 AM
Main kutu mintak turn yg first sekali..sbb x sabar kan..bagusnya kutu xde interest tp pastikan geng  ...

Rumah saya dah siap gril sbb takut ada penyangakvpecah masuk bila ada brg brg rumah. Kos pasang gril pn ribu ribu.tapi takpe lah sbb penting utk keselamatan.
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2019 09:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Ermmmmmmm.....skrg ni mmgla mcm2 offer.. Tp fikir2 dulu sebelum buat loan...interest tinggi....kalau boleh komit.... Silakan.. Tp ingat yea.. Struggle tau nak abeskan..sebab interest tinggi...
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 10:45 AM | Show all posts
x perlu pun buat loan utk perabot. baru masuk rumah, biasalah barang x complete. ada tv pun bersyukur. for me yg penting peti ais. utk simpan bahan basah/lebihan lauk. beli yg kecik pun xpe. katil x penting pun. kalau setakat duduk berdua, beli jekla tilam bentang dekat depan tv. kalau org nk dtg, bawak masuk bilik. meja makan, kalau nak beli, cari yg murah2 jek, yg ratus2. or beli second hand. yg basic 4 kerusi. cukup la tu. mesin basuh cari la yg semi auto ke. kalau x mampu, xyah beli dulu pun x pe. ada jek org yg basuh tangan jek masa mula2 kawin tu. benda biasa jek mcm ni. xyah nk acah2 mampu tapi hujung2 berhutang.
Reply

Use magic Report

Post time 11-9-2019 02:05 PM | Show all posts
Jangan sesekali buat personal loan, melainkan kerana betul2 terpaksa (life and death situation). Sebab interest dia memang cam harom yahudi.

Kalau betul2 nak beli perabut, boleh carik kedai yg offer 0% installment, tak banyak yg ada tapi retailer yg besar macam harvey norman dan IKEA ada offer tuh tanpa perlu tambah apa2, ada some kedai yg hanya akan bagi 0% installment free plan kalau dia boleh charge u extra 2-5% on top of apa yg u beli, this is because banks charge retailers extra 5% untuk guna servis installment free tuh, jadi kedai tuh pass on cost tuh kepada customer.

Beli mana yg betul2 penting dulu:
1. Dapur masak
2. Peti Ais
3. Mesin Basuh

Yg lain semua boleh tunggu, boleh je kalau nak makan/duduk atas lantai. Katil xde xpe, asalkan ada tilam.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 11-9-2019 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
yprat replied at 11-9-2019 02:05 PM
Jangan sesekali buat personal loan, melainkan kerana betul2 terpaksa (life and death situation). Seb ...

Keutamaan saya skrang ialah katil.sebab saya susah nk lelap kalau tidur atas lantai.msalah tak cukup tidur nanti bagi kesan pd kerja di ofis.so selarang saya dan suami decide utk beli katil dulu.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.071402s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list