Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2705
View
87
Reply

Buat loan untuk beli perabot rumah

[Copy link]

Author: terataiku    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 3-9-2019 08:05 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan buat laon sis.. beli sikit2 mne yg penting tu.. mula2 mesin basuh dgn peti sejuk.. then yg lain beli yg simple2 kt mydin ke tesco ke kedai2 perabot ke... klu pandai deco, pasti nmpak cntik gak ruang tamu,  bilik tido sume.. meja mkn cari style bersila ala2 jepun tu.. nak serikan ruang, beli table lamp atau standing lamp letak kt sudut.. beli bean bag pon dah ok online, letak kt ruang tamu, blh cuddling berdua masa tgk tv.. hah gituhhhh...
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 08:28 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 3-9-2019 08:29 PM
terataiku replied at 3-9-2019 06:54 PM
Aah gaji saya tak banyak.tolak epf socso ptptn ,insurans,ubat utk parents.utk adik yg masih bela ...

haa yalah yalah gaji belitanah.
Apa pun takyah lah PL for furniture equipment.baca komen ambik kira komen forumer awal kawin jenuh survive
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 08:53 PM From the mobile phone | Show all posts
imissmyseoul replied at 3-9-2019 05:51 PM
Daripada jawapan tt yg ini & respon2 tt yg lain dlm thread ni, blh dirumuskan tt sebenarnya mmg  ...

I stuju ngn pendapat u.
Nk bli perabot sampai kne buat loan, maksudnya tak mampu la tu. kalo tak mampu, buat mcm tak mampu sis.

Cadangan guna installmen kredit kad tu ok. Bli barang letrik yg elok dan tahan lama. Sbb i tgk kawan i beli brg letrik 2nd hand cepat rosak. Buat installmen paling lama pun 2 taun. Kalo blh setaun je. Kalo psnal loan, sis kne hadap 9 taun. Dlm 9 taun tu mcm2 blh jadi. Kalo ada anak, banyak lg duit diperlukan.

Utk perabot, blh bli yg 2nd hand. Duit kumpul skit skit.  

Jangan hanyut ngn kehendak. Nanti sis jgk yg susah nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 10:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Kan banyak kredit kad offer 0% interest installment. Boleh ar try.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 01:52 AM From the mobile phone | Show all posts
excited sgt ni nak penuhkan rumah...
almaklumlah rumah baru kan..
xyah la buat loan, lgpun husband n u bkn 24jam kt umah kan..

komen, pandangan dan cadangan forumner lain semua betul...JANGAN BUAT LOAN...

menyesal nti...
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 06:50 AM From the mobile phone | Show all posts
terataiku replied at 3-9-2019 01:41 PM
Rm2000 dh blh beli 3 barang?kat mana ada jual brg murah tu? Saya bukan nak berlagak,tapi kalau bol ...

Jadi mahu barang berkualiti berbelas tahun sampai buat personal loan? 2400 la. Dapat tv samsung 42in, peti sejuk hisense 1 pintu dgn mesin basuh samsung 7kg. That was few yrs ago. But i am very sure you can find a good deal. Rajin rajin masuk kedai perabut la and tell them your budget. Kami baru kawen awal2 tu. Ikut kemampuan lagipun saiz keluarga baru 2 orang. Saya dan suami. U nak pakai sampai 10 12 tahun ke? Jangan ikut selera. Ikut la kemampuan. Part u sampai nak buat personal loan sebab nak beli perabut pun dah tahu tahap kewangan. Takpun ambik je la nasihat forumer pakai ansuran bulanan or kutu beli barang2 tu. Maaf la kalau terkasar tapi personal loan tu merugikan kalau belum terdesak.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 08:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Cari brg secondhand je tt, duduk berdua je. Nanti lama2 jemu tau, nak up sikit. Teknologi pun makin maju nak tukar2 mesin tv peti sejuk canggih. pakai seadanya tt. Sayang duit tu tau
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 10:36 AM From the mobile phone | Show all posts
Marilah try hidup tanpa ropol dik. Percayalah dik, jangan berhutang sebab nak beli perabot. Not worth dik.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 11:17 AM | Show all posts
imransulaiman replied at 2-9-2019 09:43 PM
Kenapa nak loan? Kan boleh beli bayar instalment?

Percayalah, bila buat personal loan, duit tu na ...

agree! nk kejar perabot umah pn buat ape. baru kahwin biasa la brsusah2 dlu. family pn paham
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 12:37 PM | Show all posts
Edited by Genkidesuka at 4-9-2019 12:38 PM

Assalammu'alaikum n selamat sejahtera.

Takyah la sampai buat personal loan, dik.  Kalau 5k pun nak buat loan, minta maaf ckp, tu mmg tk mampu nk berdiri lagi tu.  Beli meja ala2 Jepun je la dulu n a carpet/tikar.  Situ la tmpt tgk tv n situlah tmpt mkn.  Org dtg pun duduklah atas lantai.   Bersyukur duduk atas carpet/tikar/lantai mozek/marble.  Bukannya duduk atas tanah.

Rumah akak dulu mcm tu la, walhal akak suka menghias rumah.  Suami seorg je yg kerja. Yg penting, sabar.  Jgn ikut cara hidup org yg  berduit.  Kita yg takde duit ni, buat la cara takde duit.  Bersusah2 dulu, bersenang2 kemudian.  

Apapun, berhati2lah.  Ada suami isteri bergaduh sbb perabot tau.  Hiduplah secara sederhana.  Tegakkan syariat Allah.  Hidupkanlah rumah dgn bacaan Al Quran.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
I suggest kalau perabot boleh try tgk 2nd hand. Macam i kat JB boleh dpt brg ikea 2nd mostly diorg bawak masuk from sgpore. Conditon bagus lagi..Katil queen, single, rak dapur i beli 2nd hand . luckily brg2 elektrik kecik2 dah ada mostly from zaman bujang.  Dapat bonus i beli peti es 2pintu while husband beli mesin basuh. Sekarang ada app carousell u boleh tengok kat situ i until today slalu usha carousell tgk brg2 best.
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 04:50 PM From the mobile phone | Show all posts
I suggest kalau perabot boleh try tgk 2nd hand. Macam i kat JB boleh dpt brg ikea 2nd mostly diorg bawak masuk from sgpore. Conditon bagus lagi..Katil queen, single, rak dapur i beli 2nd hand . luckily brg2 elektrik kecik2 dah ada mostly from zaman bujang.  Dapat bonus i beli peti es 2pintu while husband beli mesin basuh. Sekarang ada app carousell u boleh tengok kat situ i until today slalu usha carousell tgk brg2 best.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 12:41 PM | Show all posts
Edited by addamnor at 5-9-2019 12:44 PM
terataiku replied at 2-9-2019 11:32 PM
Boleh tak forumer suggest brg apa yg perlu ada mengikut prioriti?saya hanya tinggal berdua dgn suami ...

fridgebed and mattress
washing machine

those three are very important as basis.. kalau boleh beli yang good brand terus, sbb nak pakai lama

then boleh beli tong gas and periuk + kuali
kemudian boleh beli rice cooker.. sy untung, dapat blender, rice cooker, toaster and wok as hadiah kahwin. sampai sekarang i masih guna those gifts.. sudah 8 tahun


Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 12:55 PM | Show all posts
bila baca kes macam ni buat i bersyukur sangat..
belum kawin pun rumah i boleh kata complete..

anyway tt, kalau ada fb, u boleh check page perabot rumah ke perabot murah..
ada i survey hari tu masa nak pindah, ada page ni dia buat macam set satu rumah..
dari ruang tamu, dapur, ruang makan, set bilik master dengan bilik lain, dalam berapa ribu..
so kalau u nak senang, beli je set macam tu terus..
tah payah fikir model ke apa..
perabot ni memang cepat season..
u pakai setahun dua, memang akan ada yang terkopak sana sini..
lain la kalau u beli perabot original kayu jati ke apa..
tu ye la berpuluh tahun pun confirm teguh lagi..
tapi harganya sama sebiji kereta la..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 01:47 PM | Show all posts
terataiku replied at 2-9-2019 10:00 PM
Rupanya ramai forumer tak setuju beli perabot guna loan.saya pun tak suka berhutang,tapi sebab nk ce ...

Apa tujuan TT untuk complete kan rumah? Untuk kesenangan diri? Untuk nampak sempurna? Untuk menunjuk kat jiran sekeliling? kikikkiki...

Okay macam ni.. Untuk keselesaan kewangan, saya nasihatkan TT jangan sesekali buat loan melainkan dua perkara; loan kereta dan loan rumah/loan renovate rumah.. Loan personal, loan emas, loan hp, loan perabut ni sume haruslah dielakkan. Bukan ape, melainkan kadar faedah yang tinggi, TT juga dah ada satu komitmen yang membuatkan if one day TT nak buat personal loan, bank xbagi lepas. Nak pulak kalau rekod bayaran semula TT buruk atau ada skip bulan-bulan.

Bangrok nasihatkan TT kumpul duit dulu. Setahun tak lama malah bangrok rasa setahun kumpul tu da dapat perabut yang berkualiti lagi puas hati. Minta TT bersabar dan tetapkan pendirian. Sama jugak dengan orang yg main ASB Financing, kene sabar lastly ujung2 dapat habuan lumayan.


TT kalau nak cepat sangat, boleh try credit card and apply utk installment. Tapi as always TT kene konsisten bayar kalau xmau pihak bank call awal bulan. Kad kredit pon kene tau mane yang okay mane yang x okay. Kene bijak buat survey dan tujuan guna kad supaya xemnyesal bila tersalah pilih.



Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 02:17 PM | Show all posts
tak ada masalah pun nak buat personal loan untuk beli kelengkapan rumah.
asalkan mampu bayar bulan2.
buat kira-kira dulu.
senaraikan barang apa yang perlu ada.
survey brand & model yang bersesuaian dengan bajet.
selain barang elektrik, barang macam perabot katil, almari, sofa etc boleh cuba survey dulu dengan kedai perabot terpakai.
then baru tau nak apply loan berapa & bajet bayaran untuk monthly.
better buat 1 loan untuk beli barang ni semua daripada multiple loan untuk setiap barang.
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 11:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Gna cc je lh sis...uols kata nk beli perabot yg berkualiti, klu tahan lama smpai lbih 10thn pn dh outdated design nya...bak kata my mom mslah gak beli yg tahan lama ni, xda alasan nk tukar yg baru..kite lps 3,4 tahun msti rsa nk tukar lain plak kan
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 04:06 PM | Show all posts
terataiku replied at 3-9-2019 06:54 PM
Aah gaji saya tak banyak.tolak epf socso ptptn ,insurans,ubat utk parents.utk adik yg masih bela ...

beli tanah dah bijak..
tapi nak buat loan tu kurang bijak..

Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 04:44 PM | Show all posts
ye, super pelik TT terfikir nak buat PL beli barang rumah walhal  TT dah 2 tahun kawen tapi takde simpanan utk barang2 kelamin (yelah bayar itu ini)
mampu bayar ke?
akak pun super pelik TT kata malas basuh baju guna tangan instead pi basuh rumah mak
rumah akak dgn rumah mak pun dekat 15 minit jer, idoklah akak pi mendobi rumah mak. penah sekali dua aje kot pasal rumah tkde air

ramai dah bagi cadangan

masa akak mula kawen, yg paling penting ialah washing machine brand bagus sbb nak pakai lama serta kettle
then toto dan bantal

itu sahaja sbb akak tak masak tak perlu kuali, tong gas mahupun peti ais
tv sampai sekarang takde (13 thn kawen). ohh ada tv lama my sis kasi tapi i tak pakai pun sengaja buat tokan

priority kene ada dik
paling penting tengok poket bukan ikut kehendak nafsu
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 05:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Janganlah buat loan sebab nak beli perabot je.. tak berbaloi. Sabar sikit. Kmpul je duit tu... I masuk rumah sndiri, dua tahun lepas tu baru beli sofa.. beli tv.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.078580s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list