Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2781
View
87
Reply

Buat loan untuk beli perabot rumah

[Copy link]

Author: terataiku    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 3-9-2019 01:02 PM From the mobile phone | Show all posts
Takyah la personal loan untuk beli perabot tu. Kalau 2k dah bole dapat tv, peti sejuk dengan mesin basuh. Tapi u pun duk sorang so basuh tangan ok ape. Takpun dobi je. Peti sejuk, tv and dapur penting la. Dapur rm70 murmur dapat dah. Tak perlu pakai loan and kena kawal nafsu u yang nak semua serba lengkap. One at a time. U laki bini dah bape lama pjj?
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 01:29 PM From the mobile phone | Show all posts
saya dh 2 tahun kawen still xbeli-beli lg sofa, katil dgn meja makan..mkn beli ja jepun jer..dok lah bersila atas lantai..ni baru dpt anak, barulah kami beli tilam..huhu

saya pn mcm tt, rumah siap awal tahun depan..byk dlm otak nak beli perabot..tp pikir2 semula xberbaloi nk buat PL semata-mata nk beli perabot..rumah baru ni nnt sy siapkan kabinet dapo jer..yg lain pakai dlu brg lama..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2019 01:41 PM From the mobile phone | Show all posts
isseliparjepun replied at 3-9-2019 01:02 PM
Takyah la personal loan untuk beli perabot tu. Kalau 2k dah bole dapat tv, peti sejuk dengan mesin b ...

Rm2000 dh blh beli 3 barang?kat mana ada jual brg murah tu? Saya bukan nak berlagak,tapi kalau boleh saya nk beli barang yg tahan lama dan berkualiti.mahal sikit pun takpe asalkan berkualiti.
Psl basuh baju pakai tgn tu sy tak pernah buat sebab malas kecuali pakaian peribadi.hihihi. Saya kumpul baju seminggu kemudian basuh guna  washing machine. So takde masalah sgt psl washing machine,weekend saya blh mendobi di rumah family.hhihi
Sejak kawin kami pjj...Dh hampir 2 thn
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 02:04 PM From the mobile phone | Show all posts
terataiku replied at 3-9-2019 01:41 PM
Rm2000 dh blh beli 3 barang?kat mana ada jual brg murah tu? Saya bukan nak berlagak,tapi kalau bol ...

Kalau u tak kesah u beli je peti ais second hand/refurbished. I pun pakai second hand. Then washing machine pun banyak yg second hand/refurbished if tt tak pernah basuh pakai tangan sebab kalau ikutkan mmg penat basuh pakai tangan.

pastuh meja makan pun g beli kedai perabot mana2 kalau ada ikea boleh buat installment


I dh 2 tahun kahwin beli barang pun slow2. Byk gak i beli barang dekat kedai secondhand mcm almari rm400, meja solek rm 150, kerusi kayu meja makan dlm 30 satu, meja makan pun mil punya yg lama. I basuh2 lapik alas lawa je.

Dia kena tgk benda nak pakai untuk long term atau benda kena kukuh kalau ada bajet beli yg elok.

Mcm i katil and tilam beli yg elok sbb malam2 nk tidur, almari x kesah sbb bukan kita duk tidur dalam tuh. Even sofa pun i beli yg okay sbb nk duduk. Mesin basuh pun i beli 6 bulan lepas kahwin by cash sebab taknak hutang lama2.

Mmg kena catu perbelanjaan and kena berjimat mcm i masak and bawak bekal g kerja, kurangkan keluar or shopping.

Tapi TT kalau boleh elakkan buat PL sebab sangat rugi and bunga sangat banyak
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 02:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Err.. loan semata2 nak beli brang rumah dan perabot? Perabot dan barang apa tu sampai nak buat loan banyak sgt. Kalau nk hias rumah cantik2 faham la kita perempuan kan.

Sy nasihatkan awak sabar. Beli sikit2 xpe lambat2 pun xpe drpd terbeban dengan hutang perabot.

Sy bulan pertama pindah rumah lps kawin. Kami beli peti ais dan mesin basuh 2nd hand. Total  RM 650. Ni kena pandai cari lah. Tv dh ada husband punya.

Almari baju, meja solek, sofa, katil dan benda2 yang kami rsa tak perlu mmg xbeli jd rumah kami xde. Tidur atas tilam bujang masing2 combine (dulu masa bujang ada tilam single).

Lgpun sy suka style rumah macam jepun. Minimalist dan xde byk brang2 dan perabot. Rasa tenang je.

Sy hrp awk sabar lah sikit pun xpe pelan2 jji financial freedom. 10k-15k banyak tu. Dh boleh buat deposit rumah low cost.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 02:13 PM | Show all posts
lagi prefer bayar guna installment credit card dari buat personal loan

beli kat ikea pon boleh buat installment tau
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 02:56 PM | Show all posts
Setiap bulan, beli satu barang.

Takyah la berhutang.
Sis faham perasaan TT. Maybe jenis perfectionist skit kot.
Nak semua complete dalam satu masa.

Sis pon macam tu.
Tapi tahan diri ja.
Setiap bulan, beli satu barang.
Beli yang murah2 ja. Takyah la mesin basuh 20kg, peti ais tiga pintu, sofa panjang satu rumah
Nanti2 ada rezeki lebih, boleh upgrade.

Setakat nie, 5 bulan dh kami kahwin.
Barang rumah dah hampir complete.
Cuma meja makan ja takde lg. Kitorg guna meja lipat empat segi yg budak2 guna tu ja.

Kenyang jgk perut.

Barang hampir complete, nak travel masih mampu, makan sedap2 pon boleh lg, blanja family pon masih mampu.

Kuncinya, saling menabung and tak berkira.
Topup yang mana perlu antara suami isteri.

TT dah kira beruntung dah ada rumah sendiri.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 02:57 PM | Show all posts
Walaupun kebanyakan kat sini nasihat JANGAN buat personal loan untuk benda2 merugikan macam beli perabot rumah (untuk lengkapkan, menyenangkan hati "orang" dan "sedara" yang datang melawat; saya suspek tt mesti teruskan je dgn niat buat personal loan tu kan? kan? kan? hati dah meronta-ronta hari-hari survey barang deco gitu. Silakan lah buat persoal loan ... RM10k loan (x kira interest lagi) bukan boleh habis bayar dalam masa setahun, koman-koman 3 thun (mengambil kira ketidak mampuan tt untuk buat simpanan paling koman rm300 utk barang rumah sepanjang kawen 2 tahun). Dalam masa 3 thun, macam2 boleh jadi. Dapat anak kembar, nak guna duit emergency, ketidak stabilan ekonomi. Personal loan, kalau nak ambil, boleh, tapi untuk pelaburan lain yang menguntungkan, contoh untuk kembangkan bisnes etc..... tu pun sangat-sangat le tak di galakkan.

Nasihat saya kepada tt; tepuk dada, tanya kemampuan, bukan selera.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 03:13 PM From the mobile phone | Show all posts
Jgn buat loan. Dulu masa I kecik umur 5/6 tahun rumah xda apa. Ada katil, peti sejuk, dapur, tv sebab x mampu. Tp parents I kumpul duit sikit2, beli satu2. Takpalah asal tak berhutang kan. Nak kena bayar interest lg. Tetapkan hati tu, siapa xnak rumah lawa kan.. Tp sabar lah.. Hidup berkeluarga ni panjang.. Nak bercuti, ada rezeki tu ada la.. Kalau x, belum masanya..
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 04:19 PM | Show all posts
aku dulu baru kahwin, katil single tu kongsi berdua.
awal awal kahwin kan manis lg, size pun comel comel je. haha

beli brg rumah sikit2, 3-4 tahun baru complete.
tak semestinya kena beli barang baru. mcm sofa tu beli kt carousell dulu ke, ada rezeki mesti dpt yg elok.
rezeki aku 2 bijik sofa jenis 2 seater org tu jual rm150 sebab dia nak pindah rumah.
duit bonus baru beli tv. bonus kedua beli fridge (sebelum tu menyewa tuan rumah provide fridge.) sebelum ada tv tu hadap je main phone takpun hadap muka masing masing, masa tu la sesi honeymoon. haha

jangan berhutang, nanti lebih terbeban kang bergaduh sepanjang hari pulak. slow slow, insyaallah ok.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 04:19 PM | Show all posts
better TT join kutu barang/perabot..at least xde interest n xberhutang..
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 05:16 PM | Show all posts
x berbaloi beli perabot guna loan...
sama mcm org beli perabot guna kad credit ( ni pun mcm loan jugak interest pun mahai lagi dari loan).

target barang apa nak di beli...than kira berapa sebulan komtmen nak di asingkan...

klu ko jenis baik dgn tokei kedai...boleh jek derang bg ansuran....tapi lepas habis bayar baru dia bg bawak balik....huhu tapi mahal la pulak klu gini....

lagi satu jgn nak pepandai pi amik brg kat court memont...mahal ya amat klu berhutang....
aku penah nak try...aku kira kos barang rm4000++ jek...dtg dia kira sekali hutang interest...jadi rm7000 lebih..so x jadi beli...simpan n beli sikit2...lagi berbaloi...

jgn tiru jiran sebelah jiran belakang jiran depan...ukur baju badan sendiri jek....
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 05:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Gomea at 3-9-2019 05:34 PM

Perabot da rosak loan pon tak habis bayar lagi. Buat rugi je.
Beli la setiap bulan satu barang.
Kami masa mula2 pindah semua beli barang secondhand je. Alhamdulillah semua masih lagi elok sampai sekarang.
Dulu kami beli 2 set ruang tamu termasuk tilam bantal selimut baru rm200. Sebab ada hotel yang da nak tutup, lelong barang2. Semua dalam plastik lagik.
Peti ais secondhand x sampai pon rm500. Kalau was2 sabun taharah kan ada.
Mesin basuh x payah pakai yg besar2. Yg 6.5 kg pon da cukup nak buat basuh2 toto.
Kalau di rengit johor ada barang secondhand dari singapore yg elok2 lagik. Murah pulak tu. Tapi pengangkutan sendiri la.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 05:44 PM | Show all posts
Edited by Meiizu at 3-9-2019 05:47 PM

ai dah baca smua komen tt...tambah lagi no.43.  tanya plak 2k dpt 3barang????
ehhh ko ni beebudak ke tt oiii, dah lee taktau ada zero instllmnt duk plak pantai timur, credit card gunalah cara bijak.barang 2nd pun boleh tgok kat mudah ke fb ke yg org jual dekat rumah.dan lagi gunalah internet secara bijak jugeeee
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 05:51 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by imissmyseoul at 3-9-2019 05:53 PM
terataiku replied at 2-9-2019 10:00 PM
Rupanya ramai forumer tak setuju beli perabot guna loan.saya pun tak suka berhutang,tapi sebab nk ce ...


Daripada jawapan tt yg ini & respon2 tt yg lain dlm thread ni, blh dirumuskan tt sebenarnya mmg nk buat personal loan..jd utk apa tt buka thread ni ya?

I sokong tt buat je loan mcm yg tt nak & beli je brg2 yg tahan lama & berkualiti yg tt impikan tu utk puaskan hati tt

For me, Tt dh 2 thn kahwin tapi still tak mampu menyimpan utk beli perabot, maksudnya  tt ni tak mampu pun nk beli perabot2 idaman tt..tp kalau nk ikut nafsu membeli, silakan aja beli

Duit/ loan tt sendiri..kesan2 pun tt tanggung sendiri ye dak?

Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 05:55 PM | Show all posts
imissmyseoul replied at 3-9-2019 05:51 PM
Daripada jawapan tt yg ini & respon2 tt yg lain dlm thread ni, blh dirumuskan tt sebenarnya mmg nk ...

yee gaji dia sgt sikit sampai 2thn pun takboleh beli washing maching..washing mchine pi rumah parent.bahaya ni tt kalau degil jugak nak buat personal loan.
orang bujang pun mampu beli/
baiklaaa pi survey brg 2nd dari melangut tunggu personal loam..silap2 personal loan pun tak lepas
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 06:28 PM From the mobile phone | Show all posts
imissmyseoul replied at 3-9-2019 09:51 AM
Daripada jawapan tt yg ini & respon2 tt yg lain dlm thread ni, blh dirumuskan tt sebenarnya mmg  ...

Malas dah nak reply selepas baca reply dr tuan tanah serta dr few forumers yg buat kesimpulan..

Mmg tu pon yg i baca..

Mmg angan2 semua org la nak perabot cantik elok menarik..siapa x nak?

Tp belajar2 lah ukur baju di badan sendiri kata org dulu2..

Mentaliti suka berhutang ni susah..org klu boleh nak sgt mengelak..byk yg x elok dr yg elok..commitment rumah bulan2 tu pon dh brp..

Bila dia mengeluh x sempat savings duit pakai kt kereta and such dh boleh agak lah kan..

Its all about financial planning..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2019 06:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Meiizu replied at 3-9-2019 05:55 PM
yee gaji dia sgt sikit sampai 2thn pun takboleh beli washing maching..washing mchine pi rumah pare ...

Aah gaji saya tak banyak.tolak epf socso ptptn ,insurans,ubat utk parents.utk adik yg masih belajar.kami adik beradik sama2 bantu parents.tp alhamdulillah dlm masa 2 thn saya dah beli sebidang tanah utk aset di hari tua.
Saya baru diami rmh dlm 3 bln. So baru start memikirkan psl perabot semua ni
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2019 06:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Hari ni bincang bincang dengan suami. Lepas baca semua komen komen  forumer,kami ada 2 pilihan sama ada kumpul duit dan beli sikit sikit,atau beli brg secara instalment.
Trm ksh pd semua yg byk beri nasihat yg berguna. Saya memang tak mudah ambik loan utk beli brg2, sebab tu saya minta pandangan dr forum. Nampaknya ramai yg tak galakkan buat PL tu.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 07:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Saya baru beli tv kat shopee
Buat instalment guna cc zero interest
Selama enam bulan
Yg begini lagi baloi
Sbb tak usik saving cash kita Dan tiada bunga
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.086737s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list