Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2693
View
87
Reply

Buat loan untuk beli perabot rumah

[Copy link]

Author: terataiku    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 2-9-2019 11:28 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by ReginaGeorge at 2-9-2019 03:38 PM

Amik installment la dik.. Walaupun takda anak lagi, jangan berhutang keliling pinggang. Suami pun dah capai max loan. Nanti awak dah ada anak, duit habis bayar loan.. Mana nak bayar daycare, mana nak beli barang anak2.. Lagi pon perabot tu akan rosak juga, anak2 conteng.. Gunting, lompat.. Tunggu anak bongsu umur 7 tahun, masa tu peratusan gaji somi pun dah naik.. Boleh la berbelanja lebih sikit. Anak sakit kos bukan murah dik.. Belajar pon bukan murah walaupun sekolah rendah. Jangan amalkan gali lubang tutup lubang seperti yang terjadi pada abang akak. Laki bini loan bank rakyat. Anak sakit, terpaksa pinjam duit adik beradik. Susu anak pun bukan murah.. Time sakit tu la yang paling kita perlukan wang. Memang geram nampak jiran, sedara mara lebih mewah dari kita. Gaji dia mungkin besar. Atau dia sekarang ni keberhutangan serius. Mungkin mak ayah dia ada wariskan perniagaan.. Pendapatan isi rumah tak sama. Dahulukan keperluan anak. Biar makanan dan sekolah anak mewah. Jangan cut kos perbelanjaan anak-anak sebab kita nak nampak bergaya. Nanti you tak dapat settle hutang, bank akan call setiap bulan. Takkan nak minta tolong mak ayah. Takkan tiap bulan nak pinjam duit adik.. Fikir masak-masak. Jangan terpedaya dengan nafsu berbelanja. Dapat duit loan, minggu pertama macam best.. Belanja kawan sana sini. Esok kau kering diorang pandang korang laki bini pun tak..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 11:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Boleh tak forumer suggest brg apa yg perlu ada mengikut prioriti?saya hanya tinggal berdua dgn suami.tp pjj.weeked je suami ada.anak blm ada.kadang mak dan adik temankan kalau suami takde.kadang saya balik rumah family.
Sekarang di rumah saya hanya ada tv je.tidur pun atas toto je
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 11:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Akak ngeri tengok salary slip abang and wife dia. Berniaga nasi lemak jual kat office mate ngan budak sekolah.. Jual tupperware, buat MLM pon tak dapat nak cover hutang. Ikut kan gaji diorang, anak boleh g extra class, belajar music instrument ke, belajar silat ke.. Belajar bertenang ke.. Tapi tak. Duit loan  dibuat beli hp anak2. Masing-masing ada hp sendiri. Menakutkan..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 11:37 PM From the mobile phone | Show all posts
ReginaGeorge replied at 2-9-2019 11:28 PM
Amik installment la dik.. Walaupun takda anak lagi, jangan berhutang keliling pinggang. Suami pun da ...

Eh instalment tu mcm hutang jgk kan kak @ReginaGeorge ? Saya takde pengalaman dan knowledge psl beli secara instalment ni.elok ke atau membebankan? Blh akak citerkan tak?

Yg pasal loan tu, kalau la saya dapat lump sum terus saya beli perabot. Dah tak beli lain lain dah ..hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 11:38 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku pun baru nk masuk rumah. Tv pakai yg mase aku bujang. Meja mkn aku beli time offer kt ikea Haritu. Dpt la dgn harga 159.00. Kerusi beli asing. Beli 2bijik je dulu since berdua je. Pastu skrg tgh plan nk beli mesin basuh yg second je., sekadar nk mudahkan kerja. Kitorang pernah terfikir jgk nk hutang kedai tp pikir balik,rugi. Baik saving then beli cash. Biarlah lmbt complete pun asalkan xmenyusahkan kedepan hari., xslh pun setiap kali korang gaji, asing siap2 sorang 100 ke 50 ke utk beli perabot. Bilik kitorang pun xde katil. Tilam semata2 je. Bahagia je hidup.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 11:43 PM From the mobile phone | Show all posts
u try tengok aeon credit..
rasanya ada untuk instalment..
or u pi kedai perabot tengok..
kadang ada je kedai perabot buat hutang kedai..
or kalau nak kumpul duit, mana-mana barang hadiah kawin yang u tak nak guna, jual je..
masa kawin tak dapat duit keruk ke?
ke duit dengan hadiah kawin family amik?
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 11:49 PM From the mobile phone | Show all posts
Installment tu hutang la jugak. Kadang takda depo, kadang ada depo. Bergantung pada kedai. Kalau nak buat installment, amik 6 bulan cukup. Lepas 1 barang dan habis bayar, adik buat lagi installment baru untuk perabot lain. Lagi cepat adik settlekan installment tu, lagi rendah kadar bunga. Akak faham, bukan mudah menabung untuk beli perabot. Simpan hari ni, esok dah lesap kat McD. Ye tak? Since somi adik pon jarang kat umah, cuci tangan jer kain tu. Nanti dah ada anak, baru beli. Semi auto pon ok.. Beli perabot takyah besar-besar. Esok anak kau kopek sana sini.. Loan pula tak habis settle. Tv kecik cukup. Sofa 3 + 2 seater pon cukup. Meja makan ada yang murah-murah.. Kayuh pelan-pelan ye.. Jangan terjerumus ngan hutang. Berat beban tu.. Pinjam duit adik, jadi bahan gaduh lak.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 01:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Based on TT punya situation..sbb baru masuk umah, so teruja nk completekan ruang. Pendapat i:

1-loan peribadi guna bila betul2 terdesak xde jalan keluar lain dlm MASALAH kewangan

2-Kenalpasti barangan yg perlu berbanding keinginan. Contoh, perlukan mesin basuh..6kg. Keinginan nk 8kg. Hold dulu keinginan.

3-Takde barang umah yang betul2 tahan lebih 10tahun. Mesti ada sparepart yang akan rosak atau you dlm tempoh tu teringin nk upgrade sbb gaji naik

4-maybe skrg you rasa xde nk spend sgt untuk benda lain. Cuba dalam tempoh setahun ni simpan secara konsisten rm500 sebulan ke..kalau dapat simpan konsisten rm500++ sebulan maknanya lulus utk you apply personal loan. Bukan apa, kadang2 future ni kita x tahu apa yg Tuhan nk duga kita. Tiba2 kereta rosak, family nk pakai duit etc...so try hold dulu keinginan.

Dari cara you, I rasa you still mampu menyimpan utk tujuan ni cuma x betul2 yakin. Best of luck!
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 03:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat Lazada boleh wat installment rasanya..
Survey regards yg mampu milik dulu cam meja makan..
Sofa sepenting katil ngan almari..
Tilam dulu pun ok.. boleh je tido
Peti ais beli yg 2 pintu teruih ye.. budget2 le gak
Cuba layan goshop tgk.. kadang harga tak masuk akal gak.. siap free gift berlambak
Installment kat goshop pun boleh
Beli ikut keperluan dulu.. bukan nafsu
Carpet satu kena ada buh depan TV
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 03:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Kat Lazada boleh wat installment rasanya..
Survey rega yg mampu milik dulu cam meja makan..
Sofa tak penting sangat
Beli dulu katil ngan almari..
Tilam dulu pun ok.. boleh je tido
Peti ais beli yg 2 pintu teruih ye.. budget2 le gak
Cuba layan goshop tgk.. kadang harga tak masuk akal gak.. siap free gift berlambak
Installment kat goshop pun boleh
Beli ikut keperluan dulu.. bukan nafsu
Carpet satu kena ada buh depan TV
Sorry typo bersepah
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 04:12 AM From the mobile phone | Show all posts
Jangan hutang dengan court mammoth, saya pegi beli cash. Baca review CM kebanyakan berhutang extra RM2k-4k dan barang cepat rosak. Masa saya pi beli drone, ada customer datang komplen fon dia cepat rosak. Please baca review

RM1.5k dah boleh ambil oven, peti sejuk dan mesin basuh di CM. RM1k boleh ambil kerusi ottoman faux leather kat ig. RM500 boleh beli macam2 barang dapur
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 08:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Berbelanja la ikut kemampuan. Kalau terpaksa buat loan, maknanya tt belum mampu untuk beli macam2 perabot. Beli yg basic mcm forumer lain bagitau cukup la. Yg penting ada katil, peti sejuk. Tv pun pada i tak wajib dah zaman ni sbb tt ada fon, layan movies kat fon lagi syiok.

Jangan susah hati kalau rumah masih kosong takde perabot. Rumah lengkap cantik tapi poket kempis, saving takdak lagi la u patut susah hati. Dalam setahun ni cuba tahan sikit nafsu nak g jalan2 holiday, makan luar sedap2 semua. Simpan duit, beli perabot sikit2. Jangan guna prinsip biar papa asal bergaya
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 08:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Dpm sebuah rumah..
Barang yg paling penting bagi aku ialah tilam yg selesa utk tido..
Toto2 ni tak sakit badanke..dahla baru kawin..
Kedua..mesin basuh..
Ketiga..dapur gas n almari dapur gas tu..
Keempat..peti ais
Yg lain2 tu beli kemudian pun takpe
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 08:54 AM | Show all posts
rumah da beli

nak kne beli perabot pulak lpas tu.....
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 09:10 AM From the mobile phone | Show all posts
Jangannnn.. baru kahwin memang camtulah.. kumpul sikit2.. tt ingat buat loan x bayar bulan2. Sama je cam tt simpan bulan2 beli satu2... Jangan start hutang loan bagai.. aku dulu baru kahwin pun kumpul siki2... yg penting mesin basuh peti ais.. sofa bagai x penting dulu.. dok je kat tikar.. nak bergaya ke nak berhutang
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 09:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by Kitty_catz at 3-9-2019 09:57 AM
terataiku replied at 2-9-2019 11:32 PM
Boleh tak forumer suggest brg apa yg perlu ada mengikut prioriti?saya hanya tinggal berdua dgn suami ...


Ni my 2 cents jew

1) tilam ( xyah katil buat mcm org jepun/korea)

2) peti ais mini / chiller ( sometimes beli aircond dapat free je chiller ni)

3) mesin basuh semi automatic

4) dapur gas yg 2 burner je tu

5) meja coffee table - boleh jd meja mkn bersila atas lantai x yah kerusi

6) xyah sofa sis, beli bean bag je or yg stools yg rendah2 cantik2 tu.. kat spotlight ritu ada sale.. morah2 je & lawo2
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 09:44 AM | Show all posts
buat asb loan 100k, bulan2 520++ (ikat 30thn xpyh ambil insurance), hujung tahun dpt dividen dlm 7k, guna la wat beli perabot. tak kan sampai 7k beli perabot kan.

contoh:
mesin basuh toshiba rm700,
peti ais panasonic 2 pintu rm1.2k,  
kerusi l-shape rm1k,
tilam xpyh beli katil rm300,
dapur rm50
baru rm3250 habis.

ni beli bila dpt duit dividen la.tahan la sikit.

percaya la bila dpt anak lagi bnyk duit nak pakai.
xpyh la dgr ckp2 org yg dtg rumah, ckp ni xda tu xda.janji kita tak berhutang jrat leher sediri.
tak pasal dpt status bankrupt sebb wat PL. PL ni interest tinggi. tak tahu la kalau kerja gov dpt la interest sikit.

Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 11:12 AM | Show all posts
Beli ikut keperluan, tak perlu sekali harung.  

Dapur masak paling penting, jadi dulukan itu. Guna segala hadiah kahwin.

Saya dulu, sebab stove, periuk, kuali, pinggan mangkuk dapat hadiah, guna ajelah.

Benda pertama beli as husband & wife - peti sejuk, Pergi Seng Heng, bayar 3 kali, interest free.

Lepas tu beli meja makan 6 kerusi, sebab susah nak letak lauk pauk. Orang datang pun duduk meja makan aje.  Dah lepas setahun baru start benda kat ruang tamu, sofa, carpet etc.

Perlahan-lahan dik, itu lah keindahan perkahwinan.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 11:52 AM From the mobile phone | Show all posts
terataiku replied at 2-9-2019 02:00 PM
Rupanya ramai forumer tak setuju beli perabot guna loan.saya pun tak suka berhutang,tapi sebab nk ce ...

Sebenarnya awak dah memang nekad nak buat loan... So proceed je lah. Buat apa tanya orang lagi
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 12:50 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli sikit la sis.bulan ni beli tv, next ada duit lagi beli sofa pulak.jgn buat personal loan la
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.075934s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list