Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2708
View
87
Reply

Buat loan untuk beli perabot rumah

[Copy link]

Author: terataiku    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 2-9-2019 08:46 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Hai semua. Apa pendapat semua kalau buat personal loan untuk beli perabot rumah baru?

Since saya dan suami nak privacy, so dia beli rumah berdekatan tempat saya kerja.loan rumah suami yang uruskan.kami dah diami rumah baru hampir 3 bulan dah.tapi kelengkapan semua zero.hanya ada sebiji tv hadiah perkahwinan kami.suami akan balik hujung minggu so weekdays saya stay sorang sorang.kalau bosan saya balik rumah family.
Suami tengah kumpul duit utk beli perabot lain.tapi agak lama nak cukupkan duit sebab gaji bulanan dia dah banyak dipotong untuk bayar loan rumah.
So since saya belum ada apa apa komitmen, saya plan nak ambik personal loan dlm rm5k- rm10k utk beli perabot dan kelengkapan mcm peti ais,sofa,dining table. Tapi berbaloi ke ambik loan?
Mohon pendapat forumer semua.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 08:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak perlu..baik u simpan duit...sama2 ngan suami...sthn msti cukup 10ktp kena ttp pendirian lah..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 09:09 PM From the mobile phone | Show all posts
Aduh lamanya setahun baru complete rumah.asalnya memang saya nk kumpul je dan tak buat loan,tapi dah 3 bln lebih duit masih tak cukup.nk servis kereta la,bayar itu bayar ini.menabung pn tak consistent.nampak gaya kami suami isteri terpaksa la bercuti dari berjalan jalan makan angin,makan sedap sedap, kalau nak cepat cepat rumah baru kami complete.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 09:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan mulakan buat pinjaman peribadi yg tak perlu. Rugi. Interest ke bank dah berapa?

Baru kawin, biasa lah rumah mcm padang bola. Untung awak ada TV. Kami laki bini masa awal kawin, TV takde tau. Saya tengok suami, suami tengok saya. Tapi, periuk nasi sampai 5. Ada pelbagai saiz. Hahaha.

Kumpul duit, bila dah cukup, beli perabot asas. Atau, kalau awak layak guna kad kredit, beli dgn kad kredit, buat installment.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 09:27 PM | Show all posts
kumpul duit. perabot rumah u tu jgn ikut jiran sebelah rumah, jiran sebelah rumah tu dia hutang court marmoth dah 9  bulan xbayar
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 09:33 PM From the mobile phone | Show all posts
setiap bulan beli satu brg...
ataupun main kutu utk beli brg..
tp please jgn buat loan..
beli yg pnting dulu mcm dapur,peti ais n mesin basuh..
katil n tilam yg elok pun penting sbb kita keje bdn letih kena dpt rehat yg bagus
sofa,almari meja solek n bnda2 yg x brp penting slow2 la beli
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 09:43 PM From the mobile phone | Show all posts
Kenapa nak loan? Kan boleh beli bayar instalment?

Percayalah, bila buat personal loan, duit tu nanti akan jadi modal ke tempat lain daripada yang dirancang.. Makan sedap-sedap lah, belanja itu ini lah, dan sebagainya.

In the end, barang yang nak dibeli tu tetap tak terbeli...

Baik menabung. Bersyukurlah dapat beli rumah sendiri...  
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli benda asas dulu. Buat loan rugi.. Katakan ang nak bg nampak ruang tamu ada benda.. Beli karpet boh situ.. Cari sofa yg harga berpatutan.. Ikea kan ada.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 09:50 PM From the mobile phone | Show all posts
aku masuk umah baru sorg2, benda yg wajib ada aku beli tv mur2 RM200, pastu kipas meja..
then beli sikit2 periuk nasi, blender.. masa ni xde peti ais lg.. after 6 bulan beli peti ais mur.. then after 1 year baru beli mesin basuh kain.. sikit2 pastu beli meja makan, katil etc.. tp minimal je la.. beli la sikit2.... lama2 penuh la umah tu..
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 09:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by munchkin at 2-9-2019 09:59 PM

Certain kedai tawarkan installment plan melalui kredit kad.

I pun beli sofabed rm3315 installment interest free. Beli di ikea. I ambil 12 months. Ada yg 24 months. Dari nak keluar duit sedebuk at least duit tu boleh guna kat tempat lain. Guna kredit kad. Bulan bulan bayar.

Sofa beli pun ganti yg 12 tahun dulu.

Tapi personal loan i tak galakkan sebab ada interest.

Beli ikea or kedai perabot yg tawarkan 0 interest.

Tapi rm3315 tu bayar rm276.25 monthly.

I suggest beli yg penting. Peti ais penting. Sofa tu tak penting sangat.

You can put tv in your bedroom. Nak tonton boleh tonton sambil baring di katil. Jimat situ.

Lepas tu bila dah ada duit beli sofa, boleh pindah tv ke ruang tamu.

Kalau org datang bentang je tikar. Kalau i koser lah keluar duit utk beli barang utk kemudahan orang melainkan terlebih mampu

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 10:00 PM From the mobile phone | Show all posts
Rupanya ramai forumer tak setuju beli perabot guna loan.saya pun tak suka berhutang,tapi sebab nk cepat completekan rumah,sbb tu lah plan dengan personal loan tu. Saya target dlm setahun saya nak completekan brg rumah. Lepas setahun saya dah blh enjoy duit gaji tu.hahaha.tapi kalau menabung mmg makan masa jugak la nk setel semua barang.selagi brg rmh tak complete,selagi itu lah saya rasa tak selesa nak enjoy.asyik mikirkan psl belanja brg rumah
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 10:03 PM From the mobile phone | Show all posts
Utk dining table. For you and husband je kan? Beli yg murah murah je. Kalau dah stable esok lusa boleh beli proper.

Pada i to spend on dining table is a waste of money. Because bukan lama pun duduk kat situ. Melainkan duit ada lebih.

So focus benda yg penting. Peti ais sangat sangat penting. Katil pun sangat2 penting.

Sofa dan dining table tak berapa nak penting.

Itu pendapat i lah. Tapi terpulang pada tt
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 10:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Nah.. tt cuba follow ig ni.. Tanya apa yg patut.

Jangan buat loan semata2 nak beli perabot.
Screenshot_20190902_221003_com.instagram.android.jpg
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 10:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku tengok video chef chinese indon, mengamuk dia tengok orang berhutang sebab nak beli perabot, peti ais dan mesin basuh. Kumpul duit..jangan sibuk nak enjoy dan buat personal loan. Belanja ikut kemampuan.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 10:40 PM From the mobile phone | Show all posts
Beli barang preloved pun ok. Atau u boleh join group beli nothing project di fb.
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 10:54 PM From the mobile phone | Show all posts
Pada saya, part of the joy berumah sendiri ni is to hunt the furniture that you love, that itself is a journey. Sebabnya, beli perabot bukan macam beli consumables yang kalau tak suka nanti kita buang. Once you buy sesuatu perabot tu nanti lama kita nak pakai.
So dont rush, buy essentials, takde mananya hidup akan tenang lepas dah settle beli furniture percayalah nanti at that point u akan rasa ada yg tak cantik la.. nak tambah itu ini laaa... (my two cents la..)
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 10:58 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak perlu buat loan. Beli sikit2 brg2, beli yg mana penting dulu. Mmg jln mudah buat loan, tp jenuh nak membyrnya. Lg pun kita tak tahu apa yg akn berlaku pd masa dpn, jdnnya tak perlu jadikan
" loan" sbg jln penyelesaian.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 11:20 PM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 2-9-2019 09:54 PM
Certain kedai tawarkan installment plan melalui kredit kad.

I pun beli sofabed rm3315 installmen ...

Oooo menarik psl zero interest tu.since saya tak pernah beli perabot so langsung saya tak tahu pasal perabot pn ada zero interest.ikea jauh sangatla sebab saya di pantai timur.cuti nak survey la kedai perabot yang ada zero intesrest.sengheng mesti ada psl zero interest ni kan?tapi mcm mahal je brg kt sengheng.
Tq @munchkin
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 11:22 PM From the mobile phone | Show all posts
jgn buat loan utk benda2 yg tak perlu.jgn besarkan komitmen bulanan utk benda yg tak penting.biarkan gaji banyak berbaki

saving tiap2 bulan lagi penting.nanti ada anak macam2 belanja kena bayar..susu, pampers, baju, mainan, pengasuh, yuran tahunan sekolah, yuran bulanan lagi..eh macam2 lagi lah
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 11:27 PM From the mobile phone | Show all posts
terataiku replied at 2-9-2019 11:20 PM
Oooo menarik psl zero interest tu.since saya tak pernah beli perabot so langsung saya tak tahu pas ...

Ada kot.

Bagi i peti ais sangatlah penting. Kalau beli yg good and reliable brand, tahan lebih 12-15 tahun.

Perabot tu toksahlah beli mahal. Ada yg ratus ratus je. Kalau tak beli dulu pun takpe. Esok lusa dah ada rezeki lebih boleh beli perabot.

Beli ikut prioriti.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.114222s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list