Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
2499
View
45
Reply

Owner tak bagi keluar rumah sewa even notis diberi. Boleh ke report polis? Minta

[Copy link]

Author: evlinne       Show all posts   Read mode

Author
 Author| Post time 1-9-2019 12:05 AM From the mobile phone | Show all posts
iwan007 replied at 31-8-2019 11:45 PM
Hurmmm susah jugak ape pun u dah cuba slow talk dengan owner. Ni masalahnya owner tu yg selfish n  ...

Thanks uols. Nanti iols try pulak print iklan tampal kat mana2 ya. Hoping for miracles to happen!
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2019 12:09 AM From the mobile phone | Show all posts
Masa kau sign agreement rumah sewa tu untuk setahun, kau dah sedia ada jerut leher kau sendiri time tu, mostly mana2 agreement dari tuan rumah tak akan protect penyewa semua ikut kehendak dan nafsu serakah tuan rumah,

Semoga dipermudahkan urusan kau ya.
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2019 01:01 AM From the mobile phone | Show all posts
evlinne replied at 31-8-2019 10:37 PM
yes, sheols tak matikan setem pun kontrak tu. itu yg iols terkilan.

Ok iols takde  ...

silap masa sign tu juga..
patutnya bila dia letak  clause 1 year u boleh minta tukar pada 6 bulan since u tau u takkan duduk setahun..
so now sama ada u stay setahun habiskan contract or u burn deposit sebab u langgar contract or berusaha cari pengganti..
iklan la banyak-banyak kat ibilik, mudah and semua 7e yang u jumpa..
nak senang u print terus iklan u..
iklan 7e saiz dia kertas A4 6..
pastu gunting siap-siap lekat double sided tape sikit..
then asal jumpa 7e u minta kertas iklan kat staff pastu tampal je iklan u atas kertas iklan dorang..
tak yah u susah-susah tulis nanti..
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2019 09:27 AM From the mobile phone | Show all posts
Area mana tu sis?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-9-2019 03:00 PM From the mobile phone | Show all posts
bellaa replied at 1-9-2019 09:27 AM
Area mana tu sis?

Setapak sis
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-9-2019 03:04 PM From the mobile phone | Show all posts
prettyuglybabe replied at 1-9-2019 01:01 AM
silap masa sign tu juga..
patutnya bila dia letak  clause 1 year u boleh minta tukar pada 6 bulan ...

Ok 7e ada caj ke kalau kita nak iklan?
Mungkin salah i juga sbb tak inform kurangkan tempoh kontrak. But she's being selfish skrg ni cakap kat i kontrak tu seolah2 tak wujud. Tu yg i geram. Dia buat2 lupa notis 2 bulan tu stated dlm kontrak mintak tunjuk bukti, gila ke apa? I mcm nak nangis cari pengganti tak jumpa2. Yg owner tahu duit masuk tiap2 bulan, kita tertonggeng2 cari pengganti apa dia peduli.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-9-2019 03:06 PM From the mobile phone | Show all posts
MenteriWanita replied at 1-9-2019 12:09 AM
Masa kau sign agreement rumah sewa tu untuk setahun, kau dah sedia ada jerut leher kau sendiri time  ...

Tulah. Masa mula2 jenguk rumah kemain layan kita baik sbb nak duit kita. Belanja makan etc. Bila nak keluar punya dia bentak2 tak bagi. Siap ugut depo burn.
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2019 03:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Bincang baik2 dgn tuan rmh...la nie org marah2 bole buat mcm2...take care n moga dipermudahkan urusan awak...
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2019 04:39 PM From the mobile phone | Show all posts
evlinne replied at 1-9-2019 03:06 PM
Tulah. Masa mula2 jenguk rumah kemain layan kita baik sbb nak duit kita. Belanja makan etc. Bila n ...

Jadikan pekara ni pengajaran untuk masa hadapan ya, jangan ulang lagi, carilah jalan penyelesaian yang terbaik,

dia burn duit awak dia yang dosa, awak hilang duit, pasti Allah nak bersihkan harta awak dan kompem lepas ni lagi banyak wang Allah sediakan untuk awak, doa orang yang teraniya tak ada hijab, itu senjata mukmin.
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2019 04:45 PM From the mobile phone | Show all posts
evlinne replied at 1-9-2019 03:04 PM
Ok 7e ada caj ke kalau kita nak iklan?
Mungkin salah i juga sbb tak inform kurangkan tempoh kontr ...

biasa yg notice dua bln tu kalau u x mo renew agreement yg u sign setahun tu supaya dia dpt standby blk duit depo bg u..atau u duk situ free 2 bln.
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2019 06:56 PM From the mobile phone | Show all posts
evlinne replied at 1-9-2019 03:04 PM
Ok 7e ada caj ke kalau kita nak iklan?
Mungkin salah i juga sbb tak inform kurangkan tempoh kontr ...

tak charge.. foc.. u buat macam i bagitau tu..
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 08:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Atas kertas setahun contract kan..patut adik minta dia buat agreement baru, before adik jatuh tandatangan. Adik kan dah tahu hujung tahun adik kena pindah.. Hmm..
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 03:18 AM | Show all posts
Edited by faraway1 at 2-9-2019 02:24 PM

Tuan rumah disini..
Memang you kena cari orang ganti tempat
Kalau you nak keluar dari agreement tu.
Itu aje solutions dia sebab you sain agreement sehingga sekian tarikh.

Tak tahu Malaysia ada mahkamah untuk kes camni, kalau you ada proof bersain pasal 2 bulan tu, cubalah open fail, kami kat sini ada mahkamah pasal tuan rumah, penyewa tu semua..

Tapi 2 bulan tu pun bergantung, adakah untuk renew setahun lagi atau 2 bulan dari agreement setahun yang tak habis..

Owner bukan selfish, sebagaimana penyewa rasa dia patut dikesian, owner pun sama...
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 02:38 PM | Show all posts
monthly berapa tuu.

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 02:52 PM | Show all posts
Dah kalau susah sangat, u redo je la burn deposit tu..
Benefit for both, u langgar aggreement.
At the same time, penyewa tu pun nak jugak cover payment dia.
Anggap je la nanti ade rezeki lain...
Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 03:23 PM | Show all posts
normal kalu tenancy agt ni penyewa kne bagi notis bertulis selama dua bulan(xsemestinya pakai kertas je pakai whatsapp/emel/mesej pun kira bertulis juga) n tuan rumah kne usahakan juga cari duit dlm tempoh dua bulan dari tarikh notis tu untuk bayar balik depo ko ni..

slama ni aku buat tenancy agt xpenah lak penyewa kne cari org lain untuk sewa..no such thing cuma benda alah ni atas dasar belas kasihan je..best solution is that kalu betul ko da try consult ngan tuan rumah tapi xnampak jalan langsung, ko wat repot polis yg penting ayat last tu mesti ada "Saya membuat laporan ini untuk tujuan tuntutan sivil...(selebihnya boleh nak tambah ayat penyedap rasa)" meaning that tuan rumah xleh nak tiau ko ckap sheollss terlepas pandang ke..bak kata kaka cili, ko dduk je la dua bulan tu xpayah bayar sewa n dia pun xde nak bayar depo ko..cme kne wat repot siap2 la..
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 12:44 PM | Show all posts
chicozinn replied at 4-9-2019 03:23 PM
normal kalu tenancy agt ni penyewa kne bagi notis bertulis selama dua bulan(xsemestinya pakai kertas ...

sebab u punya kes tempoh tenancy memang dah habis or u tak tetapkan tempoh tenancy..
macam tt, masa sign dia dah silap..
dia tau dia takkan duduk cukup tempoh setahun..
patutnya masa tu dia kena mintak owner revise agreement untuk tempoh tenancy..
pada i, kalau tt dah agree tempoh tenancy setahun, maka kena la kasi habis setahun..
kalau dia langgar contract, maka owner ada hak untuk tak pulangkan deposit..
melainkan owner ada budi bicara..
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 12:09 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 5-9-2019 12:44 PM
sebab u punya kes tempoh tenancy memang dah habis or u tak tetapkan tempoh tenancy..
macam tt, ma ...

bese kalu meollss memang da tetapkan tempoh siap2..tapi kitorang pun ade gak buat letter termination kalu sewa kurang dari tempoh yang ditetapkan..cumanya beza ngan kes TT ni dokumen2 kami sume kami siap witness n matikan stamp siap2
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 09:35 PM | Show all posts
chicozinn replied at 5-9-2019 11:09 PM
bese kalu meollss memang da tetapkan tempoh siap2..tapi kitorang pun ade gak buat letter terminati ...

So situasi you berbeza dari masalah tuan punya cerita.

Kalau you kat tempat me dan nasihat orang duduk aje tanpa bayar, dan orang tu ikut, next 10 tahun rekod kewangan orang tu tak cantik, beli kereta ke rumah susah dapat loan sebab nama blacklist tak bayar sewa.... Syukur duduk Malaysia..
Reply

Use magic Report

Post time 9-9-2019 09:12 AM | Show all posts
nie mesti jenis barua dogg mengaku rumah sewa tu dia punya.. hak orang dbuat lagak dia tuan rumah.. ciri ciri basic hartanah kapitalis baru nak mula hidup..
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.080708s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list