Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
123Next
Return to list New
2537
View
45
Reply

Owner tak bagi keluar rumah sewa even notis diberi. Boleh ke report polis? Minta

[Copy link]

Author: evlinne       Show all posts   Read mode

Author
Post time 31-8-2019 06:07 PM | Show all posts |Read mode
Edited by evlinne at 31-8-2019 06:10 PM

Hi forumner, iols ada satu masalah ni. Aku ada sewa satu bilik dah 5 bulan sampai Ogos skrg ni. Kontrak bilik sewa pulak setahun sampai Mac 2020. Sekarang ni aku nak keluar dari bilik tu, tapi owner tak bagi. Sedangkan aku dah bagi notis 2 bulan sebelum keluar, waktu hujung Jun 2019 tu.
Ikutkan dalam agreement tu memang ada tulis kalau nak keluar kena bagi notis 2 bulan. Tiba2 dia suruh aku cari pengganti bilik aku tu sedangkan dalam agreement tu takde tulis pun. Aku dah belek2 agreement tu betul2 sebelum signed itu hari. Disebabkan aku tak nak bergaduh, aku pun iklankan bilik sewa tu tapi dah masuk 2 bulan lgsg takde pengganti yg nak masuk.

So patut ke aku report polis dgn alasan owner tak nak pulangkan deposit dan mengkhianati kontrak? Atau ada idea lain? Aku tahu dia suruh aku cari pengganti sebab dia tak nak hilang income bilik sewa tapi cara dia tu macam memaksa dan aku rasa dia selfish. Selagi tak jumpa pengganti, aku tak boleh keluar dan tak dapat deposit. Aku tak nak deposit aku burn kat tangan owner sebab itu hak aku. Aku pun takde buat salah dgn dia. Dan kalau boleh aku nak keluar rumah cara baik sebab aku masuk haritu pun cara baik.

Tolong aku please, bagi tips apa yg patut buat supaya aku boleh keluar rumah secara aman dan dapat deposit secepat yg mungkin. Sesiapa yg tahu pasal law ke, help me. TQ.


Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Kat dlm agreement ade tulis apa2 x kalo keluar lg awal sblm duration contract tu?
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 06:46 PM | Show all posts
u sewa bilik tu jgn bayar 2 bulan sebelum tu buat cover report polis owner xnak pulang deposit
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 06:52 PM From the mobile phone | Show all posts
Duduk 2 bulan takyah bayar sewa (dari deposit sewa)pastu blah je la
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 07:05 PM From the mobile phone | Show all posts
dia x bg keluar sbb kontrak tu smpai mac 2020 ke??
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 07:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Normally kalau early termination contract, owner berhak utk tuntut remaining balance month contract yang tinggal..
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 09:36 PM From the mobile phone | Show all posts
Klo nk repot stkt repot je lah.tkde nye polis nk ambik tindakan lanjut. Nk tkutkn owner ngn repot je la kasik bg depo tp klu heshe xbg jgk xguna. kuar je lah tp xyh byr sewa utk bln terakhir tu. Nti kira burn atas depo je lah. Lg satu mesti la owner xnk bg depo tu sbb geram kt u, klo agreement blum abih lg tibe nk kuar wlpon ade notis mesti lh skit ati. Pstu trus xde pnyewa aftr u. Atau heshe xbg depo u psl xde duit kt tgn heshe. Gitu.
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 09:47 PM From the mobile phone | Show all posts
pada i, kalau u dah agree tempoh tenancy setahun, u kena la tunggu setahun..
deposit ikut ihsan owner..
dia boleh nak return or tak nak return..
coz ikutkan u yang langgar kontrak bukan dia..
dia suruh u cari pengganti untuk dapatkan balik deposit u pun dah kira baik..
but apa pun, i bet kontrak u takde mati stem pun kan..
tak valid kot kalau nak bawak naik court ke apa..
terpulang la u nak pedajal macam mana..
apa pun macam u cakap..
datang cara baik, keluar la cara baik..
bincang balik dengan owner..
bagitau reason yang valid kenapa u perlu pindah sebelum cukup tempoh..
kalau betul u tak boleh tunggu, then give and take la..
minta dia return sebulan dari burn dua bulan..
kadang in life u have to win some lose some..
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 09:59 PM | Show all posts
Normally kontrak sewa mmg mcm tu sis. Setahun. Kalau u x nak renew kena bg notis awal 2 bln.  Kalau u nak keluar awal u kena cari kambing hitam masuk utk replace u.

My advise is u hadap jer la sampai kontrak u habis setahun tu.  U boleh jer keluar awal kalau xder pengganti deposit u burn.

Actually apa pun depend on budi bicara owner. Kalau u cakap awal2 n bg reason mungkin dia boleh consider kot. Buat jer la cerita sedih2 family kat kg nak pakai duit ke.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2019 10:15 PM | Show all posts
diiyanazakaria replied at 31-8-2019 06:27 PM
Kat dlm agreement ade tulis apa2 x kalo keluar lg awal sblm duration contract tu?

Takde tulis tak dapat deposit atau apapun. Ok saya takde cerita kat atas part ni. Sebab ni adalah first time dia sewakan bilik tu, so sblm saya masuk saya dah cakap saya duduk mungkin tak sampai setahun sebab saya punya kontrak kerja habis hujung tahun. dia aware pasal tu. so saya siap2 dah tanya owner SEBELUM saya duduk..kalau saya nak keluar awal, macam mana prosedurnya? dia kata saya kena beri notis 2 bulan.

apa yg terjadi skrg ni, dia putar belit cerita kata saya tak inform dia saya yg nak duduk sekejap je. sebab tu dia hold saya daripada keluar dari bilik tu.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2019 10:17 PM | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 31-8-2019 06:46 PM
u sewa bilik tu jgn bayar 2 bulan sebelum tu buat cover report polis owner xnak pulang deposit

ada jugak tergerak nak buat camni. tapi takut dia deny access saya, kot dia tukar kunci rumah tak bagi masuk.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2019 10:21 PM | Show all posts
yuki812 replied at 31-8-2019 07:05 PM
dia x bg keluar sbb kontrak tu smpai mac 2020 ke??

yesss. Sebab ni first time dia sewakan bilik tu, so sblm saya masuk saya dah cakap saya duduk mungkin tak sampai setahun sebab saya punya kontrak kerja habis hujung tahun. dia aware pasal tu. so saya siap2 dah tanya owner SEBELUM saya duduk..kalau saya nak keluar awal, macam mana prosedurnya? dia kata saya kena beri notis 2 bulan.

apa yg terjadi skrg ni, dia putar belit cerita kata saya tak inform dia saya yg nak duduk sekejap je. sebab tu dia tak bagi keluar.

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2019 10:22 PM | Show all posts
harkktuih replied at 31-8-2019 07:44 PM
Normally kalau early termination contract, owner berhak utk tuntut remaining balance month contract  ...

tapi kontrak ni takde stem mati. so saya rasa dia tak boleh buat tuntutan balance pun kan?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2019 10:25 PM | Show all posts
Beautifulliar. replied at 31-8-2019 09:36 PM
Klo nk repot stkt repot je lah.tkde nye polis nk ambik tindakan lanjut. Nk tkutkn owner ngn repot je ...

iols syak yg last tu boleh tak? sebab sheols nak bayar balik depo kat iols pun dengan syarat iols kena cari pengganti then pengganti tu kena bayar lumpsum terus takleh nego.
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 10:32 PM From the mobile phone | Show all posts
evlinne replied at 31-8-2019 10:22 PM
tapi kontrak ni takde stem mati. so saya rasa dia tak boleh buat tuntutan balance pun kan?

Kalau takde legal binding, aggrement tu masih lg sah.. Cumanya tak boleh jadi bahan bukti kalau ada tuntutan kat mahkamah.. Ni kalau x silap la..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2019 10:37 PM | Show all posts
prettyuglybabe replied at 31-8-2019 09:47 PM
pada i, kalau u dah agree tempoh tenancy setahun, u kena la tunggu setahun..
deposit ikut ihsan own ...

yes, sheols tak matikan setem pun kontrak tu. itu yg iols terkilan.

Ok iols takde cerita kat atas part ni. Sebab ni adalah first time dia sewakan bilik tu, so sblm iols masuk iols dah cakap yg iols duduk maybe tak sampai setahun sebab kontrak kerja habis hujung tahun ni. and she aware tau.
iols siap2 dah tanya owner SEBELUM duduk..kalau nak keluar awal, macam mana prosedurnya? sheols kata bagi notis 2 bulan.

apa yg terjadi skrg ni, sheols putar belit cerita kata iols tak inform nak duduk sekejap je. tu dia tak bagi keluar sedangkan dah bagi reason psl kontrak kerja tu.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2019 10:43 PM | Show all posts
Edited by evlinne at 31-8-2019 10:46 PM
iwan007 replied at 31-8-2019 09:59 PM
Normally kontrak sewa mmg mcm tu sis. Setahun. Kalau u x nak renew kena bg notis awal 2 bln.  Kalau  ...

iols dah usaha cari pengganti sis. merata iklankan bilik sewa ni, semua reject lepas iols follow up. sebab tempat tu condo, so semua kata out of budget. tu rasa owner susah nak lepas sebab nanti menggagau dia nak bayar sewa bulan2 kalu iols larik.

memang dah cakap awal2 reason nak keluar tu SEBELUM duduk situ lagi and SHE AWARES (boleh rujuk replies atas2 reason iols tu)... tapi dia buat2 lupa dah sekarang niii. iols rasa dia lagi selfish bila buat macam ni. haritu iols slow talk dah psl benda ni, dia marah2 and cakap selagi takde pengganti tu takkan return depo


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2019 10:47 PM | Show all posts
harkktuih replied at 31-8-2019 10:32 PM
Kalau takde legal binding, aggrement tu masih lg sah.. Cumanya tak boleh jadi bahan bukti kalau ad ...

kiranya dua2 pihak tak boleh buat tuntutan jugak ke?
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 11:45 PM | Show all posts
evlinne replied at 31-8-2019 10:43 PM
iols dah usaha cari pengganti sis. merata iklankan bilik sewa ni, semua reject lepas iols follow u ...

Hurmmm susah jugak ape pun u dah cuba slow talk dengan owner. Ni masalahnya owner tu yg selfish n penting untung je.

I dulu last years stay kat bilik master condo dekat pj ni. I kawtim dengan owner mkn komisen tolong dia cari penyewa utk bilik medium n small. Dia ada byk jugak la condo lain kat pj ni. Paling senang nak cari penyewa bilik master. N paling susah bilik small. Ramai cakap over the budget. Mmg tak worth pun. Mahal n kecik.

I rasa u cuma ada 2 pilihan. Keluar mcm tu jer biar deposit burn or stay sampai kontrak habis. In the meantime u jgn give up iklankan bilik utk cari pengganti. Advertise byk2 kat mudah, ibilik,  bus stop, mall. Bg menarik sikit iklan tu utk attact org
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 11:50 PM | Show all posts
evlinne replied at 31-8-2019 10:22 PM
tapi kontrak ni takde stem mati. so saya rasa dia tak boleh buat tuntutan balance pun kan?

Kontrak i dengan owner dulu pun dia x matikan setem. I duduk situ dulu setahun. Pastu renew utk 2nd year tapi i keluar awal n x sempat cari pengganti.  Bg alasan kena pindah ke branch negeri lain. Nasib baik owner bertimbang rasa bg balik deposit. Tu pun puas jugak follow up nyer
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.109231s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list