Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
1231
View
21
Reply

Lahir Malaysia, tak fasih Bahasa Melayu. Apa punca sebenar masalah ini?

[Copy link]

Author: admin9       Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-8-2019 04:16 PM | Show all posts |Read mode
Bukan orang India dan Cina je kurang fasih Melayu, anak-anak Melayu pun sekarang lidah dah tergeliat, cakap omputih memanjang. Tak salah pun, tapi lebih baik kalau fasih bahasa kebangsaan kan? Banyak kelebihannya.
Multiple Polls: ( Max 2 choices ), Total 62 Users voted
39.02% (32)
34.15% (28)
8.54% (7)
18.29% (15)
Your User group have no permission to vote
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 04:44 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 30-8-2019 04:45 PM

Ekceli parents they ols memang cakap English je kat rumah. Ni sejenis dan melayu yang speaking je kat umah terutama educated parents

Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 06:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Dah dari kecik dengo english
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 07:26 PM From the mobile phone | Show all posts
I have been asked a lot why I prefer to talk in English rather than Malay. Even my close friends pun ada yang kata I berlagak tak sedar diri.

Well my answer is very simple. Aku anak Melayu, bahasa Melayu bahasa ibunda aku, sambil tidur pun aku mengigau dalam bahasa Melayu. Tapi bahasa Inggeris bukan bahasa aku, kalau aku tak praktis setiap hari macamana aku nak pandai berbicara dalam bahasa Inggeris.

Sekian, jawapan aku.
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 07:53 PM From the mobile phone | Show all posts
I sound stupid when i speak malay
.
.
.
igt tak sape ckp ni
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 08:24 PM From the mobile phone | Show all posts
Tak pandai cakap bahasa Inggeris bukan bermaksud kau bodoh, tapi kena tau batapa pentingkan kalau tau bahasa Inggeris & bahasa lain. Belajar dan belajar.. Ok?
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 10:11 PM From the mobile phone | Show all posts
Anak melayu ramai gak tak fasih bahasa melayu. Pertuturan okay tapi sekali menulis, ayat tunggang langgang. Ini bukan dari skop well educated family yang speaking berhabuk ya. Ini dari skop sisi masyarakat yang kurang berkemampuan dan kurang membaca, ayat tak gramatis. Emm atau mungkin mereka fikir sebab nak lulus SPM je kot, so tak perlu ayat penulisan yang bagus.

Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 10:20 PM From the mobile phone | Show all posts
Lain2 sebab
Poyos jika lahir dan membesar di malaysia,  dah tu pelat pulak cakap melayu.
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 11:59 PM From the mobile phone | Show all posts
Sbb ada yg rasa lebih cool bia citer kt org yg diorg blh berbahasa inggeris dgn fasih(padhal so-so je, srndiri perasan bagus) dan bm fail... Ramai la spesis yg aku jumpa perasan mcm ni.....
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 01:50 AM From the mobile phone | Show all posts
Sbb ada gak kaum yg suka bodoh2kan melayu cakap melayu ni klu x reti bahasa inggeris confirm bodoh.. Tapi bila cakap inggeris lak, kena kecam dgn melayu sendiri.. Pendek kata, tgk situasilah bila nak bercakap. M
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 02:30 AM From the mobile phone | Show all posts
Kita ni bila dah rasa nak ke depan, satu benda yang kita kena faham, semua pekara akan berevolusi, kita tau sebab apa ustaz kita ditakuk lama, sebab tak influence banyak bahasa, nak bagi ceramah english tergagap,

Kau tengok Dr.Amalina tu kalau b.i dia kelaut dalam, dapat tak dia cipta nama kat sana, bawa nama negara, kena ingat tak semua orang ada impian kecil macam kita, ramai makpak ada impian besar2 untuk anak dia, comunication skill ni dah jadi benda penting,

Tok Ti tu kalau english dia level Vivy Yusof, tiap2 tahun kau tengok dia duk kat majlis Grammy sebelah Mariah Carey, bak kata orang takat rancangan Ellen, Good Morning America, celah gigi dia ja,

Selagi budak rempit masih cakap melayu tak payah nak dirisaukan golongan melayu yang cakap english, bila mat rempit dah mula guna bahasa english sebagai bahasa rasmi, jangan kan kau risau, singapore pun naik risau
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 01:07 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku ok je guna bahasa melayu.
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 02:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Sbb ngengade je tu..and parents tak ajar kot..aiolzs ramai jah relatives dan kwn2 y born n raised in mesia pstu stay kt luar negara,even ada y pegi luar negara baby lagi tp bila dah balik sini,still guna bahasa melayu..

English tu tgk situasi laa,kalau business/work purpose ke,atau dorg tu guna English,baru guna English..tak pun nak ngajo anak2 dorg praktis,akn guna other languages laa..

Aiolzs is ok kalau nak ckp English tp never ever guna stupid slang atau jgn cuba nak attempt utk guna accent unless kalau betul2 fasih sbb wadefish sgt bunyiknya..and make sure jgn buta tuli ikut,tanpa hiraukn sensitive words semua tuh..ni tak,nak rasa hebat sket semua ayat ditambahnya F-word..american lah sgt dpt guna F-word tuh
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 04:46 PM | Show all posts
kdg2 dari parents yg telebih omputih .... ahkak paling tak tahan mak pak yg ckp omputih sepatah ckp melayu sepatah ... nak go skul anyone?
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 10:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Aku cakap inglis waktu nak mencarut aje. Sedap carut dlm inglis. Bijak aje bunyinya
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2019 07:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Aku suka bahasa inggeris dan suka tgk org pandai ckp multi language ni. Cumanya aku xgemar melayu yg lahir di tanah melayu,study pn dkt malaysia je,adik beradik semua muka melayu tok tok, tp ckp anak xfaham cerita cartoon melayu. Sayang la. Aku boleh terima kalau study oversea and ddk lama. Boleh lah aku relate. Tp anak3 xtahu bahasa ibunda sangat sedih ok..
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2019 12:46 PM From the mobile phone | Show all posts
Zeatyisaac replied at 30-8-2019 07:26 PM
I have been asked a lot why I prefer to talk in English rather than Malay. Even my close friends pun ...

Napa jepun sama jepun..korean sama korean..ckp bahse memasing..hindu mayb lain..mayb meleis kuat dna pariah..tu rasa besar..classsss...upper gitu klo skiping london sesama belacan..to me sme depa tu TAKDOK AKARRRR...unpatriotic

Sapa pun belacan walo pakcik aku..sapa pun mesian..cina hindu bangali ka..klo skiping ngan aku..aku balas in bahasa

Unless aku ckp ngan omputeh or lain bangsa yg bukan anak malaysia!

It is mental thing..nk berlagak upper class sesama belacan...the british dog yg ajor sme ni..ce baca sejarah Pak Sako..Ishak Haji Muhammad..klo kenai ler
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2019 04:26 PM From the mobile phone | Show all posts
BedahBedul replied at 30-8-2019 07:53 PM
I sound stupid when i speak malay
.
.

Ingat. Suara dia tak sedap nak2 lg kalau ckp manja2.
Reply

Use magic Report

Post time 1-9-2019 05:17 PM From the mobile phone | Show all posts
Xfasih bm xpe..tp jgn pulok ko xfasih english.. Confirm kena pandang hina #KAH!
Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 11:18 AM | Show all posts
alahai.kesiannya.tak boleh cakap ke? kena banyak makan nasi goreng kampung baru boleh cakap kot.hmm
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.123862s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list