Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
4114
View
144
Reply

NAK REPORT POLIS ATAU TIDAK

[Copy link]

Author: KIM.K    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 1-9-2019 04:20 PM | Show all posts
Edited by Ivysaur at 1-9-2019 04:23 PM

Semoga Allah permudahkan. Bertabahlah... takat dengar je tak sama macam kalau kena pikul semua tu. Take care
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-9-2019 10:21 PM From the mobile phone | Show all posts
Ivysaur replied at 1-9-2019 04:20 PM
Semoga Allah permudahkan. Bertabahlah... takat dengar je tak sama macam kalau kena pikul semua tu. T ...

Terima kasih Ivy..

Insya Allah esok report polis juga
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 1-9-2019 10:31 PM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 1-9-2019 10:34 PM
CardiGans85 replied at 1-9-2019 02:04 PM
Aku fhm sbg anak mmg kita x nak apa yg buruk jd pd mak kita. Tapi sekurang2nya kau tahu mcmana nak ...


Memang macamtu ya..aku sendiri taktau skizo tu apa
Harini aku terpaksa heret pakcik aku ke balai sebab kes assault. Esok kena buat laporan polis juga terhadap 3 orang tersebut. Tak boleh pukul orang sebarangan
Semalam dan harini aku yang kunjung ke hospital tengok mak


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 02:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 2-9-2019 02:39 AM

Disebabkan saya menangguhkan report polis tempohari, kes assault tambah satu lagi semalam. Maknanya selagi tak report, isu boleh berlarutan

Saya ambil keputusan untuk report esok hari. Malam tadi pemukul dipanggil ke balai dan IO bagi sesi nasihat. IO beri dua akta, Akta 324 pukul pakai objek memang tangkap terus. Akta 323 pukul guna tangan, polis bagi teguran sahaja

Jadi pemukul dibawah akta 323, cuma dinasihati tidak terlibat dengan physical handling. Mengapa pemukul yang dinasihati, kerana saya tidak memulakan serangan. IO pesan jika berlaku lagi, terus cari beliau

Saya ajukan soalan pada pihak polis.  Adakah salah mempertahankan diri dan memberi serangan fizikal balik. Adakah kita kena tadah sahaja pukulan dan penghinaan. Polis kata membalas itu biasa dan cara yang betul ialah kena log report

Menyerang orang lain secara fizikal adalah kesalahan, apatah lagi sengaja memulakan serangan. Itu namanya mengambil kesempatan. Kalau saya yang mencari masalah, tentu pukulan tu dimulakan oleh saya akibat rasa marah dan entitled. Tetapi baju saya yang kotor dan tangan saya cedera. Pemukul tak cedera pun. Saya yang pegi balai, si pemukul tak terfikir nak report balai

Hal-hal yang tak membabitkan diri anda, jangan kutip buat masalah sendiri. Mesti ada tabayyun dan bertanya dulu dua-dua pihak. Kita tak boleh jadi orang ketiga yang mengipas dalam hubungan orang lain. Tak boleh tuduh-tuduh orang sebarangan dan nak beri hukuman sendiri supaya ramai orang tahu, boleh judge dan justify ramai-ramai. Tujuannya nak merosakkan nama baik dan masa depan. Jangankan niat, cara pun dah tak betul

Walaupun saya tidak memulakan serangan, tak bermakna saya tak berhak memberi pukulan balas. Bela diri bukan kes disorder, tapi kes polis. Jadi jangan pukul orang semasa dikuasai perasaan marah, perbuatan tersebut entitled sangat dan kita tak lakukan semasa waras. Kena taulah mengapa sikap tak waras boleh jadi cerminan kita

Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
Ya ampun tt
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 10:26 AM From the mobile phone | Show all posts
rainbowrainz replied at 2-9-2019 10:23 AM
Ya ampun tt

Baru balik report polis ni
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 10:35 AM | Show all posts
Semoga dipermudahkan
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 12:29 PM | Show all posts
get well soon Kim and ur mother .
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 12:38 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 1-9-2019 11:49 AM
We should install you in this situation then. You have better vision at how to calm a raging bull  ...


Bila hang dgn mak hang nak datang jumpa manak ...manak bolej sembur kedua keduanya sekali..sekali jalan???

Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 12:45 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 2-9-2019 10:26 AM
Baru balik report polis ni

Ada bagi sedekah tak melalui jalan bawah meja agar laporan tak dibakul sampahkan???

Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 12:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 2-9-2019 12:29 PM
get well soon Kim and ur mother .

Tidak ada ubat untuk yg jenis bodoh sombong.....bodoh tsk boleh nak diajar, degil tak boleh ditegur.....
Reply

Use magic Report

Post time 2-9-2019 12:49 PM From the mobile phone | Show all posts
rainbowrainz replied at 2-9-2019 10:23 AM
Ya ampun tt

Hang buat salah apa dgn tt, rainbowcake???
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 01:25 PM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 2-9-2019 12:47 PM
Tidak ada ubat untuk yg jenis bodoh sombong.....bodoh tsk boleh nak diajar, degil tak boleh ditegu ...

Ambuii..manak ini
Pegawai IPD yang hensem dan cool dah ambil keterangan dua pihak tadi. Laju tau respon
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 01:27 PM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 2-9-2019 12:47 PM
Tidak ada ubat untuk yg jenis bodoh sombong.....bodoh tsk boleh nak diajar, degil tak boleh ditegu ...

Begitu juga bodoh dari azali
Tiada ubat sampai ke tua
Macam tin kosong bertempik saja
Faedah untuk orang lain, tiada..
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 01:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Xim replied at 2-9-2019 12:29 PM
get well soon Kim and ur mother .

Thank you for your kindness dear
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 01:31 PM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 2-9-2019 12:38 PM
Bila hang dgn mak hang nak datang jumpa manak ...manak bolej sembur kedua keduanya sekali..sekal ...

Agi bodoh agi ngelaban.
Tidak gitu manak
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 01:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Pamelaloba replied at 2-9-2019 10:35 AM
Semoga dipermudahkan

Terima kasih pamelaloba
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 01:59 AM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 2-9-2019 04:49 AM
Hang buat salah apa dgn tt, rainbowcake???

Hahahahaha manakkk idup lg ka hang??
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2019 04:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Update: Covering report telah dibuat. IPD kawasan datang ambil keterangan bertulis pertama, keterangan seterusnya menyusul secara berperingkat

Pemukul lelaki dipanggil ke balai untuk kali kedua, beliau tidak mahu buat report. Saya mohon sesi kaunseling untuk pemukul lelaki.

Sesi keterangan bertulis seterusnya dibuat terhadap tiga pelaku terawal. Aduan telah diemail kepada VC UPM dan aduan bertulis melalui Jabatan Pengaduan Awam kepada VC UPM akan menyusul

Nasihat saya, anda perlu menguruskan emosi keluarga sebelum orang lain berbuat demikian. Jangan terlibat dengan masalah orang lain tanpa mendengar penjelasan kedua belah pihak. Memulakan serangan fizikal adalah salah di sisi undang-undang dan kesalahan tatatertib apatah lagi jika menggunakan objek.
Reply

Use magic Report

Post time 3-9-2019 01:45 PM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 2-9-2019 02:18 AM
Disebabkan saya menangguhkan report polis tempohari, kes assault tambah satu lagi semalam. Maknanya  ...

Sis leh cite pelan pelan tak.. masih tak paham ujung pangksl
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.099320s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list