Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
3583
View
143
Reply

NAK REPORT POLIS ATAU TIDAK

[Copy link]

Author: KIM.K    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 30-8-2019 01:21 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Edited by KIM.K at 31-8-2019 09:54 AM

Iols jarang nak tanya pendapat, kalini nak tanya apakah jalan yang sesuai diambil. Iols belum report polis, baru minta nasihat polis atas situasi TT alami

Petang semalam ada 3 orang keypochi datang rumah, seorang guru pesara, seorang pesara R*M dan anaknya. Diorang masuk campur urusan peribadi iols sehingga memulakan serangan fizikal. Mak iols ada lite meroyan dan perlu selalu dipantau. Tau2lah jaga mak ni macamana, kalau dia tendang sampai lebam pun you tak report. Iols banyak tolong mak hidup tak bawa beban mental, kalau tidak mak iols doc kata possible skizo. Means banyaklah sesi teguran lembut dan keras sebab mak iols takmau mendengar

Si pesara R*M boleh tagteam dengan anak lagi, maknya pegang tangan iols dan anak tumbuk. Terkejut iols anak beranak ni boleh tunjuk mafia gila isim. Si anak pelatih R*M undergrad UPM. Member dah gagal uni sekali

Iols bawa perkara ni ke balai polis dan tanya pegawai bertugas, apa pandangan beliau kalau saya buat report. Katanya mak iols pun kena lokap sekali kalau report siap. Iols tak mahulah menghadiahkan emak lokap,  tetapi definitely nak report 3 orang tersebut

Iols belum report lagi dan polis telah memberi amaran kepada mak dan pemukul2 supaya perkara tersebut tidak berulang lagi. Esok iols sambung medical check up

Soalan saya:
1) Nak tanya, kalau pesara masuk jel pencen kena batal ke?
2) Bagaimana tidak membabitkan mak iols since dia tak buat apa2?

Suka aku nak ingatkan, jangan anggap orang lain umpama kertas boleh pijak2. Dunia forum dan dunia realiti tak sama. Jangan carried away sampai jumpa di luar umpama kenal sangat serapat dua jari

Doktor hampir nak refer iols kat hospital kalau blood pressure tak turun. Gigil ngan demam. Siap masuk drip dan makan ubat. Dalam hal ni doktor dan polis bertegas dengan mak iols, polis pun nampaknya dah hidu kes rumah iols ni

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 2-9-2019 02:18 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 2-9-2019 02:39 AM

Disebabkan saya menangguhkan report polis tempohari, kes assault tambah satu lagi semalam. Maknanya selagi tak report, isu boleh berlarutan

Saya ambil keputusan untuk report esok hari. Malam tadi pemukul dipanggil ke balai dan IO bagi sesi nasihat. IO beri dua akta, Akta 324 pukul pakai objek memang tangkap terus. Akta 323 pukul guna tangan, polis bagi teguran sahaja

Jadi pemukul dibawah akta 323, cuma dinasihati tidak terlibat dengan physical handling. Mengapa pemukul yang dinasihati, kerana saya tidak memulakan serangan. IO pesan jika berlaku lagi, terus cari beliau

Saya ajukan soalan pada pihak polis.  Adakah salah mempertahankan diri dan memberi serangan fizikal balik. Adakah kita kena tadah sahaja pukulan dan penghinaan. Polis kata membalas itu biasa dan cara yang betul ialah kena log report

Menyerang orang lain secara fizikal adalah kesalahan, apatah lagi sengaja memulakan serangan. Itu namanya mengambil kesempatan. Kalau saya yang mencari masalah, tentu pukulan tu dimulakan oleh saya akibat rasa marah dan entitled. Tetapi baju saya yang kotor dan tangan saya cedera. Pemukul tak cedera pun. Saya yang pegi balai, si pemukul tak terfikir nak report balai

Hal-hal yang tak membabitkan diri anda, jangan kutip buat masalah sendiri. Mesti ada tabayyun dan bertanya dulu dua-dua pihak. Kita tak boleh jadi orang ketiga yang mengipas dalam hubungan orang lain. Tak boleh tuduh-tuduh orang sebarangan dan nak beri hukuman sendiri supaya ramai orang tahu, boleh judge dan justify ramai-ramai. Tujuannya nak merosakkan nama baik dan masa depan. Jangankan niat, cara pun dah tak betul

Walaupun saya tidak memulakan serangan, tak bermakna saya tak berhak memberi pukulan balas. Bela diri bukan kes disorder, tapi kes polis. Jadi jangan pukul orang semasa dikuasai perasaan marah, perbuatan tersebut entitled sangat dan kita tak lakukan semasa waras. Kena taulah mengapa sikap tak waras boleh jadi cerminan kita

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 3-9-2019 04:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Update: Covering report telah dibuat. IPD kawasan datang ambil keterangan bertulis pertama, keterangan seterusnya menyusul secara berperingkat

Pemukul lelaki dipanggil ke balai untuk kali kedua, beliau tidak mahu buat report. Saya mohon sesi kaunseling untuk pemukul lelaki.

Sesi keterangan bertulis seterusnya dibuat terhadap tiga pelaku terawal. Aduan telah diemail kepada VC UPM dan aduan bertulis melalui Jabatan Pengaduan Awam kepada VC UPM akan menyusul

Nasihat saya, anda perlu menguruskan emosi keluarga sebelum orang lain berbuat demikian. Jangan terlibat dengan masalah orang lain tanpa mendengar penjelasan kedua belah pihak. Memulakan serangan fizikal adalah salah di sisi undang-undang dan kesalahan tatatertib apatah lagi jika menggunakan objek.
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 01:44 AM From the mobile phone | Show all posts
Tak paham.


....
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 01:44 AM | Show all posts
xfaham jalan cerita.

pe kaka faham :

> mak u kurang sihat lite meroyan
> ada 3 pendekar bujang kena hempuk datang rumah
> tujuan mereka datang nak masuk urusan peribadi u?
> lepas tu 3 pendekar kena hempuk ni meroyan dan serangan fizikal?


lepas tu cerita tergantung. maaf kaka kurang faham jalan cerita.. sambil tu kaka buka kitab undang2 ye.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2019 01:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 30-8-2019 07:17 AM
CiliPadiSedap replied at 30-8-2019 01:44 AM
xfaham jalan cerita.

pe kaka faham :


Bak kata orang tua-tua, pukul anak sindir menantu. Tension dengan mak, belasah anak dia

Diorg banyak dengar cerita sebelah pihak dari mak iols. Jadi datang memang nak memukul sebab dia yang mulakan dan sambut. Iols banyak simpan je cerita tentang mak ni. Lagi senyap lagi merenyam tukang kipas macam 3 orang nilah..yang sebenarnya diorang banyak masuk campur urusan iols sekeluarga. Polis pun tanya mak iols, kenapa orang luar boleh masuk campur urusan keluarga

Harini rasa nak report polis, tapi minta pendapat polis dulu. What if diorg tiga ni gatal pook*y gi report plak apa situasi iols
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 02:00 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 30-8-2019 01:51 AM
Bak kata orang tua-tua, pukul anak sindir menantu. Tension dengan mak, belasah anak dia

Diorg ...

Maksudnya mak u tuduh u dera dia ke?
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 02:05 AM From the mobile phone | Show all posts
Rasanye u dah buat apa yg sepatutnye dah. Polis pun dah bg warning kat 3 saudara tu kan. Next time kalau diaorang get physical n kacau u lagi terus buat report polis. Mak u ada some illness kan so kena slow talk n explain betul2 kat ur mom. And get doctors advise. Kesian u... I know how difficult it is to take care of our elderly parents ni. Kena byk bersabar.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 02:06 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 30-8-2019 01:51 AM
Bak kata orang tua-tua, pukul anak sindir menantu. Tension dengan mak, belasah anak dia

Diorg ...

Cerita u langsung tak faham. Cuba ringkaskan satu2.

Tp kenapa mak uols masuk lokap pulak kalau dia tak buat apa2? Kalau dia langsung tak pukul, sapa kena pukul? Yg kena pukul la mangsa apahal masuk lokap pulak. Ke mak u pun pukul balik?
Cakap jela mak u defend diri sendiri. Dah diserang pun kt rumah u
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2019 02:07 AM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 30-8-2019 02:00 AM
Maksudnya mak u tuduh u dera dia ke?

Yup. Walaupun orang lain yang lebam
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2019 02:11 AM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 30-8-2019 02:05 AM
Rasanye u dah buat apa yg sepatutnye dah. Polis pun dah bg warning kat 3 saudara tu kan. Next time k ...

Sekarang ni iols kena bahan kat kejiranan sebab diorg boleh buat samseng dalam rumah macam drama. Iols sumpah makcik tu kat situ

Kalau tak saman terasa hina percuma je. Iols masa umur undergrad tak pandai pukul orang. Makcik ni meroyan juga





Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 02:13 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by CatMiow at 30-8-2019 02:18 AM

Yang aku faham 3 bersaudara ni anak,  emak dan bapak.

Kemudian dtng serang  tt.

Kalau betul pemahaman iols :-
Persoalannya,  kenapa mak tt nak kena masuk lokap juga?

Adakah kerana dia tidak berbuat apa2?  Atau sebab sakitnya dijadikan alasan beliau berisiko akan membahayakan org lain?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2019 02:17 AM From the mobile phone | Show all posts
armin replied at 30-8-2019 02:06 AM
Cerita u langsung tak faham. Cuba ringkaskan satu2.

Tp kenapa mak uols masuk lokap pulak kalau  ...

Mak I invite diorg utk bantai, diorg ingat I jenis manhandling. Dia taktau lagi mak iols tumbuk sampai biru satu lengan, jari hiris kat tingkap, siap pau duit lagi, baru aku balas sekali suruh stop. I malas nak cerita takut dia baca and decide to die out of shame you know

Masa kena bantai tu mak I kepit tangan I. So kena kaw2. Polis kata angkut mak sekali
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2019 02:20 AM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 30-8-2019 02:13 AM
Yang aku faham 3 bersaudara ni anak,  emak dan bapak.

Kemudian dtng serang mak tt.

Guru tu perempuan. Anak sheols taktahan nak balik jenguk mak, selalulah gaduh masam muka dengan anak2 sedara

Mak I kepit tangan supaya tak melawan tapi bagi orang hempuk
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 02:22 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 30-8-2019 02:17 AM
Mak I invite diorg utk bantai, diorg ingat I jenis manhandling. Dia taktau lagi mak iols tumbuk sa ...

Adakah anak beranak ni bermaksud mak tt,  anaknya dan suaminya?

Berat nak jawab masalah tt ni.
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 02:26 AM From the mobile phone | Show all posts
Actually apa kesalahan yg u buat sampai diaorang ni nak pukul u?
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2019 02:40 AM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 30-8-2019 02:22 AM
Adakah anak beranak ni bermaksud mak tt,  anaknya dan suaminya?

Berat nak jawab masalah tt ni. ...

Semua perempuan. Diorang mungkin nak balas dendam sebab geng mulut hansuang kata orang kat situ, iols tak suka bertandang ke rumah diorang. Banyak kali dah terkena dengan diorang ni. Tapi kenangkan orang lebih tua dalam keluarga aku sabarkan. Sekarang kita bukan hingusan nak tunjal2 kepala..kenalah bersopan sebagai tamu bukan membongak
Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 02:57 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 30-8-2019 02:40 AM
Semua perempuan. Diorang mungkin nak balas dendam sebab geng mulut hansuang kata orang kat situ, i ...

Rasanya tak dapat nak jawab persoalan TT ni,  sbb tt pun dah buat report polis dan mereka pun diberi amaran.

Apa pun tt bawa la bertenang malam ni,  tarik nafas panjang2,  tenang2kan fikiran,  rehat dulu.  Esok kan nak buat check up lagi.  Pasti letih hal petang semalam. Dengan kena serang dan soal jawab polis, fikiran kusut,  mesti banyak tenaga hilang.

Pasal pencen tu nanti iols tanya siapa2.  Kalau ada jawapan,  iols bg tau. K.


Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2019 03:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Rogue98 replied at 30-8-2019 02:26 AM
Actually apa kesalahan yg u buat sampai diaorang ni nak pukul u?

Diorg nak mengajar I pasal mak iols kaki mengadu. Dia mengadu I pukul dia, maknanya tak boleh balas biar patah tulang lengan tu. Aku balas sekali buat peringatan, mak aku stop. Memang macamtu kekdahnya kalau tidak dia buat tiap2 hari. Itupun aku belum pernah report polis. Mak angkat aku pernah tengok lebam tu

Mak I bawa pula bala tentera nak masuk campur. Iols pantang orang masuk campur. Lagi2 jenis kaki gaduh. Tiap 10 tahun mesti gaduh dengan anak buah

Mak kita ni kena terubat rindu dan resah hati dia. Kalau tidak asyik mencari yang tak sempurna di badan orang lain. Kutip masalah orang letak atas kepala kita. My mom dulu tak reti bertenang, sekarang jauhlah berbeza walaupun tak mungkin sepenuhnya





Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2019 03:07 AM From the mobile phone | Show all posts
CatMiow replied at 30-8-2019 02:57 AM
Rasanya tak dapat nak jawab persoalan TT ni,  sbb tt pun dah buat report polis dan mereka pun dibe ...

Iols belum report lagi. Kalau buat report, SOP polis ialah angkut semua masuk lokap. Tu iols taknak sebab angkut mak I
Yang I pegi sana tu baru minta nasihat situasi iols. Iols selalu jumpa pegawai polis dapatkan nasihat dulu sebelum berniat buat report polis

Jadi nak tau, dengar cerita pesara tak boleh masuk lokap
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2019 03:17 AM From the mobile phone | Show all posts
munchkin replied at 30-8-2019 01:44 AM
Tak paham.



Takpaham apa
Dah edit
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 30-8-2019 03:25 AM From the mobile phone | Show all posts
Edited by KIM.K at 30-8-2019 03:29 AM
Rogue98 replied at 30-8-2019 02:05 AM
Rasanye u dah buat apa yg sepatutnye dah. Polis pun dah bg warning kat 3 saudara tu kan. Next time k ...


Sori I ingat armin yang tulis komen sweet ni..salah pandang

Terima kasih..sebab kita tak boleh control parents. Kita tak pakai duit parents tapi mereka support system kita. Kalau balik kampung asyik2 gaduh sebab dalam fikiran mak asyik bergaduh pelbagai isu..harta, tanah, saman, duit. Letih lah, kita nak satu tempat a place to call home

Sebabtu saya bertegas reconnecting with mak balik, I couldnt let her drown. Mak I tak boleh berkumpul dengan orang ramai, secluded, dia marah pula bila kenalan I datang. I need connection




Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.087700s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list