Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
853
View
26
Reply

Gadjet perlu atau tak untuk anak2

[Copy link]

Author: BerbiriOren       Show all posts   Read mode

Author
Post time 29-8-2019 09:00 AM | Show all posts |Read mode
Hi,

Nak tanya gadjet perlu tak untuk anak2 sbb recently partner aku nak cut trus gadjet dari anak aku. Previously dia tgk everyday suddenly partner aku nak cut terus which is aku rase kurang setuju.

Bagi aku just limitkan penggunaan kepada once a week several hours, itupun waktu cuti. kalau weekdays xyala, kire balik kje..makan sama2 lepastu main dgn anak2 sama2 (susun lego ke apa ke). Tapi dia still xsetuju nak cut terus. Harini aku x kerja sebab ada hal. Lepas mandi anak aku yang da seminggu lebih x bergadjet mintak ipad, aku tengok tinggal berapa percent je, aku bagi jela.  pastu aku bgthu partner aku terus dia marah. Then aku explain la opinion aku. Dia still x setuju. Nak mintak pandangan korang, salah ke apa aku buat??
.
Bagi aku gadjet dalam kawalan dan pendedahan yang betul amat berguna kepada perkembangan minda anak2. Please advise.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 09:44 AM | Show all posts
saya rasa perlu..sebab takut addicted.. anak i yg lelaki suka main games dekat hp.. dia ada pro and cons la.. tapi memang setuju kalau kena limitkan..  susah kalau dah ketagih..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 09:46 AM | Show all posts
tapi tu laa cabaran nak stop kan tu memang kena bersabar gila.. anak lelaki i byk kali dah i nak kurangkan asyik fail je.. i akan tunjuk kat dia apa akan jadi kalau ketagih gadget..yang perempuan nasib baik ok sikit dari abg dia.. senang nak control.. yg lelaki susah sbb banyak main games
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 09:54 AM | Show all posts
kalau dpt cut off terus lg bagus. tp slowly la.. sbb iols tgk anak2 sedara iols, mmg la mak nye set 30 minit konon nak limit, tp lepas habis 30 minit tu, another 30 minutes added.. nak nak bila mak dia tgh sibuk main tepon jugak atau tgh membawang.. budak2 ni okay je takde gadget as long as ade org nak melayan dorang..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 10:08 AM | Show all posts
tak perlu pun. banyak je benda lain drg boleh buat sebenarnya, terpulang sama ada ko rela tengok rumah bersepah atau dengar drg memekak sambil kejap2 datang bertanya itu ini.

ko sendiri pun kena disiplinkan diri jgn on gadget bila anak2 ada kat rumah. maybe blh tgk curi2 bila drg main tpt lain.  tapi bila ada surround ko, better ko pun off gadget dan melayan drg.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 10:55 AM From the mobile phone | Show all posts
Bdk2 kecik akan ketagih kalau bagi gadget. Bila ketagih & xdpt gadget dia akan mengamuk. Kalau boleh elakkan, rasanya pernah baca artikel yg bdk bwh 2 taun xboleh hadap screen. Yg dah besar skit boleh tapi ada had masa. Betulkan iols kalau salah.

tapi once in a while kena limitkan bagi tgk educational videos atau apps. Bila dah besar skit dah paham bahasa, weekdays kalau bole jgn bg tgk tv, weekend tu kdg2 bolehla bagi deyols tgk kartun fav kat tv/ipad ke. Yerla, kite pun xnak anak2 kite buta teknologi n outdated dgn perkembangan terbaru.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 10:57 AM | Show all posts
tak perlu kot, maybe boleh bagi dia explore dengan usia anak2. biar la dia aman bermain..
jgn la dok tala gadget je kt ank.. jenis ank yg boleh trima kita tiba2 ambil gadget tu tk apa. kalau dia mengamuk mcm mana
better tak perlu bagi..
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 11:28 AM | Show all posts
gadget tukar laptop simple.

kalau gadget dia akan jd personal , laptop boleh share. ni akak buat kat anak sis vokuru. now anak sis vokuru dah tak addicted game. ipad, samsung tab sis vokuru kaka jual timbang kilo
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 11:48 AM From the mobile phone | Show all posts
Anak tengok parents. Klu dah parents bertyhankan phone. Limitation utk anak guna phone tak guna dah
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 11:55 AM | Show all posts
bagi tp kena kawal penggunaan nya

ape2 pun idop kat dunia ni kena pandai manage, monitor & control

sbb kalo tak bg kang jadik katak bwh tempurung idop dlm gua

ketinggalan zaman

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 12:22 PM From the mobile phone | Show all posts
tagas replied at 29-8-2019 11:55 AM
bagi tp kena kawal penggunaan nya

ape2 pun idop kat dunia ni kena pandai manage, monitor & contro ...

Nak kawal anak pengunaannya sedangkan  parents sendiri addictive...

Ambik contoh......ibu ibu dalam board ini sajork...tak kira waktu kerja, waktu makan, solat ....kalau dah ada gadget n data tuh...addictive nak masuk forum tengok posting manak......kalau seminggu manak tak masuk dah gian macam kucing mengawan.....




Kan???perkara perkara yg boleh mendatangkan ketagihan nee sebaiknya dilimitkan to the very max sebelum memudaratkan
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 12:26 PM From the mobile phone | Show all posts
CiliPadiSedap replied at 29-8-2019 11:28 AM
gadget tukar laptop simple.

kalau gadget dia akan jd personal , laptop boleh share. ni akak buat ...

Hang tak payah gadget utk berketagihan......seharian tak giankan vokuru dgn menyebutnya...memang bukan hang ler...

Kan???

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 12:32 PM From the mobile phone | Show all posts
Qwerty007 replied at 29-8-2019 10:55 AM
Bdk2 kecik akan ketagih kalau bagi gadget. Bila ketagih & xdpt gadget dia akan mengamuk. Kalau boleh ...

Jgn cakap budak budak...mak budak pun yg dah bulu dah beruban yg kohnonnya tahu kawal diri boleh sampai addictive....

Addiction tak kenal usia kan???

Bak kata robin....biar bercerai laki jgn bercerai data .....utk log in into forum.....

Larikkkkkkkkkkkkkkkk
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 12:34 PM From the mobile phone | Show all posts
diggerr replied at 29-8-2019 11:48 AM
Anak tengok parents. Klu dah parents bertyhankan phone. Limitation utk anak guna phone tak guna dah

Hang sindir omak omak budak dalam board ini kah???

Padan muka dorunk.....

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 02:29 PM | Show all posts
Ok je takde gadget. Mungkin nampak mcm kejam brenti cold turkey, tapi tak mati pun budak tanpa gadget. Sediakan mainan lah. Edutoys kat MrDIY pun banyak n murah. BTW partner u tu parents kepada anak u jugak ke? Ke step parents?
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 02:34 PM From the mobile phone | Show all posts
supermum replied at 29-8-2019 02:29 PM
Ok je takde gadget. Mungkin nampak mcm kejam brenti cold turkey, tapi tak mati pun budak tanpa gadge ...

Tak mati selagi belum addictive....tapi kalau dah sampai addictive.....ipad tak dapat....dinding rumah pun boleh diswipe macam swipe ipad, bila ngigau tau....


Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 02:36 PM | Show all posts
menakkautau replied at 29-8-2019 02:34 PM
Tak mati selagi belum addictive....tapi kalau dah sampai addictive.....ipad tak dapat....dinding r ...

Makin belum addict le kena stop. biar dia swipe dinding masa ngigau. Kalau teruk sgt bawak g terapi. Tapi anak tt takdela sampai tahap tu.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
supermum replied at 29-8-2019 02:36 PM
Makin belum addict le kena stop. biar dia swipe dinding masa ngigau. Kalau teruk sgt bawak g terap ...

Jika kita ambil pendekatan yg dianjurkan agama tuh csmna???prevention rather than cure kan???
So???nak try try dulu pastuh tengok boleh jadi addicted atau tidak???
Atau camna???

Setakat nak pantau.......yg jadi addictive ramai diluar sana dek tidak dipantau atau pemantauan tak load kerana pengaruh dan gian gadgets ini melangkaui batas pemantauan???





Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 02:40 PM From the mobile phone | Show all posts
supermum replied at 29-8-2019 02:36 PM
Makin belum addict le kena stop. biar dia swipe dinding masa ngigau. Kalau teruk sgt bawak g terap ...

Jika kita ambil pendekatan yg dianjurkan agama tuh csmna???prevention rather than cure kan???
So???nak try try dulu pastuh tengok boleh jadi addicted atau tidak???
Atau camna???

Setakat nak pantau.......yg jadi addictive ramai diluar sana dek tidak dipantau atau pemantauan tak load kerana pengaruh dan gian gadgets ini melangkaui batas pemantauan???





Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 02:44 PM From the mobile phone | Show all posts
menakkautau replied at 29-8-2019 02:40 PM
Jika kita ambil pendekatan yg dianjurkan agama tuh csmna???prevention rather than cure kan???
So? ...

Anak anak priority hidup at their age bukan gadgets...dan tak perlu risau dimomokkan dgn kata lata katak bawah tempurung....kerna kalau dah sampai tahap addiction......takkan tempurung tuh nak dihentak ke kepala katak tuh....???nasi pun dah jadi bubur lambok....
Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.089601s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list