Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12
Return to list New
989
View
30
Reply

[Pelbagai] Tips untuk menduduki peperiksaan

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Post time 29-8-2019 04:29 PM | Show all posts
Selalu kalau time nak exam selalu bace surah Al-insyirah dengan doa rabbi yassir wala tu'assir.
Time duduk hostel esok be4 nak bis exam kol mak minta tolong doakan sampai la masuk u.
Masa viva pun still minta mak doakan.Doa mak ni mcm ajaib sgt2.


Esok nak exam kena tido awal, then bgn solat subuh, baca yasin. Then tak pegg dh buku takut bercelaru lak dan tak bicang lagi dengan kawan2 sampai la masuk dewan peperiksaan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 06:08 PM From the mobile phone | Show all posts
Sehari sebelum exam jangan bukak buku. Relaks2 tenangkan diri. Sukan skit ke.
Skip dulu soalan yh tak tau. Dh hbs semua, pergi balik soalan tak tau tu. Dh habis, check satu2 mula dari awal.. Jangan lupa bertawakal juga

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 30-8-2019 02:17 PM | Show all posts
Banyakkan baca asmaul husna. tips ni dpt dari kakak form 6 ms sekolah dulu. insyaallah ms jawab nnti ada je idea datang macam air terjun..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 31-8-2019 03:46 PM From the mobile phone | Show all posts
pinklepie replied at 29-8-2019 12:57 PM
Cikgu pesan sebelum exam minta ampun dan maaf pada kedua ibu bapa. Baca doa sebelum jawab soalan.
M ...

TT dah kertu dah... Ni tips utk anak2 yg nak exam kita share kot2 blh bantu parents yg anak depa nak exam.
Reply

Use magic Report

Post time 31-8-2019 10:55 PM From the mobile phone | Show all posts
fahdramli replied at 31-8-2019 07:46 AM
TT dah kertu dah... Ni tips utk anak2 yg nak exam kita share kot2 blh bantu parents yg anak depa n ...

Haha betul la tu, tu memang tip-tip zaman belajar dulu-dulu, sesuai utk adik-adik yg nak PMR, SPM dll

Walau apa pun ujian yg bakal dihadapi, yg penting persediaan mental, fizikal dan spiritual adalah penting, masa ambil ujian tu tubuh badan kena sihat barulah boleh menjawab dgn sempurna

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 03:34 PM From the mobile phone | Show all posts
ni antara yg i buat masa nak exam or viva
- tiap kali buat revision tu bc doa penerang hati, moga senang ingat dan faham
- Banyakkan selawat.
- lepas selawat tu baca ya aziz, ya jabbar, ya mutakabbir.
- Banyakkan istighfar.
- Banyakkan baca rabbi yassir wala tu'asir, rabbi tammim bil khair.

Nervous tu mmg nervouslah, tp insyallah masa exam, or viva Allah mudahkan urusan.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 4-9-2019 06:34 PM From the mobile phone | Show all posts
Ni antara tips yg penah buat...
*Focus dlm class mmg wajib laa... jgn nk mengelamun sgt dlm class tu...
*Lepas blk class, selain dr siap kan homework, ulangkaji sikit2 apa yg cikgu/lecturer ajar.. takyah pulun giler2.. satgi cramp otak tu... at least sekadar refresh supaya tak lupa.
*jangan study last minit. Sbb nanti sendiri yg akan stress sbb takut tak sempat nak khatam.
*klau dkt univ, pulun & score kt assignment. So tht u blh lega sikit.
*tak paham tanya. Jgn nk main buat formula sendiri plk.
*sebelum exam, minta ampun dgn ibu bapa & cikgu... minta dorang halalkan & bg restu. Minta dorang doa supaya kita tenang. Ibu bapa saya dorg akan baca yassin masa saya tgh jawab exam.
*solat & doa kita sendiri jgn tinggal.
*sblm nk masuk exam hall, bykkan zikir... zikir akn buatkan kita tenang... insyaAllah...
*baca rabbiyasir walatu a'sir... smoga Allah permudahkan utk kita..
*jawab jgn gopoh. Utk soalan yg tak pasti jawapan, tulis je note sikit2 apa yg rasa betul. Later u come back. Jgn bazir masa pikir kt situ.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 08:30 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan study last minute. Ulangkaji secara konsisten so bila malam nak exam, just selak2 je. Dapatkan tidur yang cukup masa hari exam. Boleh juga makan gula2 coklat untuk tenangkan fikiran. Jangan gemuruh sebab bila nervous, memang berterabur segala info dalam kepala. Bertenang bertenang bertenang.

Pastikan alat tulis semua lengkap. Jangan lupa bawak slip exam, ic dan dokumen2 penting. Jangan meniru! Ingat nanti markah tu tak berkat. Baca selawat banyak2 mudah-mudahan dapat menulis jawapan yang terbaik. Bangun awal pagi supaya tak kelam kabut.

Yang penting, jawab sebaik mungkin lepas tu tawakkal kepada Allah. Tak dapat straight A tak apa asalkan diredhai Allah. InsyaAllah rezeki itu akan dipermudahkan dan hidup diberkati. Just nak cerita, dulu ada member yang tak skor sangat pun masa exam but dia memang jenis yang study and bekerja keras. Alhamdulillah dapat kerja elok dan pangkat tinggi sekarang.

Mudah-mudahan apa2 yang kita usahakan semuanya diberkati. Amin

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 5-9-2019 11:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Bungaapi replied at 29-8-2019 09:24 AM
Hari-hari minta maaf dgn mak ayah

Setuju yang ni... And make sure request kat ibu bapa untuk doakan kejayaan kita
Reply

Use magic Report

Post time 6-9-2019 01:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Always remember: never ever leave any parts blank! Ko tau ke, taktau ke, jgn biar kosong! Ingat pesan kakak. Kakak dah melalui nye. Tinggal 1 level lg nak pencen dari alam belajar dik.  Hihihi. #bolehpercayakakak

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 11-10-2019 06:56 AM From the mobile phone | Show all posts
Tenangkan diri, jiwa kena tenang, cukup tidur dan penting belajar buat nota. Jangan lupa berdoa banyak.
Reply

Use magic Report

12
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.081109s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list