Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
12Next
Return to list New
957
View
30
Reply

[Pelbagai] Tips untuk menduduki peperiksaan

[Copy link]

Author: fahdramli    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 28-8-2019 07:11 PM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Korang boleh tak share tips sebelum semasa dan selepas menduduki peperiksaan, manatau berguna untuk kita di kemudian hari. Tak kisah la tips apa pun, janji tips...
Screenshot_20190828_190843.jpg
Screenshot_20190828_190819.jpg

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2019 08:14 PM From the mobile phone | Show all posts
Study semua jangan lopong2

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 28-8-2019 10:36 PM | Show all posts
baca doa banyak2 & solat jangan tinggal.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 02:51 AM | Show all posts
paling penting, emosi kena stabil. TT nk exam ape nih? nk viva phd ke?

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 06:17 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau x boleh jawab.. Ko tikam

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 08:01 AM From the mobile phone | Show all posts
Upsr ke TT or phd?

hehehee...

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 08:15 AM From the mobile phone | Show all posts
study sehari sebelum exam..pasti tak lupa

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 29-8-2019 08:59 AM From the mobile phone | Show all posts
adila39 replied at 29-8-2019 08:01 AM
Upsr ke TT or phd?

hehehee...

Upsr ja, tp berguna jugak utk phd hahaha.
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 09:24 AM From the mobile phone | Show all posts
Hari-hari minta maaf dgn mak ayah

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 09:34 AM | Show all posts
selalu doa mintak soalan yg keluar tu kite boleh jawab.. jgn doa soalan senang je, kadang soalan terlampau senang kite pulak was was nak jawab
soalan susah pun takpe janji kite boleh jawab kekdahnye..

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 09:47 AM From the mobile phone | Show all posts
Hisap sweets ke coklat ke before exam..mungkin dpt membantu utk lebih relax..kurangkn gemuruh.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 10:31 AM | Show all posts
dari sekolah rendah sampai abis master, setiap kali exam perasaan dia cuak semacam, memang tak boleh bendung.

cuma nasihat saya waktu exam jangan cuak, cuba setenang yang boleh dan jawab yang mana mudah dah yakin dahulu, bagi masa sebaik nya.. dan lepas tu buat soalan seterusnya

good luck yer TT

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 11:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Kalau maklumat di beri tak ada kaitan dan tidak dapat dikaitan dengan formula,Maka,  jangan pandai2 nak selesaikan.
Tulis je tak da jawapan.  

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 12:57 PM From the mobile phone | Show all posts
Cikgu pesan sebelum exam minta ampun dan maaf pada kedua ibu bapa. Baca doa sebelum jawab soalan.
Masa dalam kelas rajin - rajinkan diri buat nota-nota kecil dan peta minda untuk semua subjek. Penting bila dah nak exam terutama sehari atau sebelum masuk dewan boleh refresh dan ulangkaji balik bab-bab yg mungkin masuk dalam soalan.
Baca soalan dan kehendak soalan dengan baik. Dan jawablah soalan dengan tenang
Good luck TT

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 02:47 PM From the mobile phone | Show all posts
Dulu kalau ada 50 soalan, kalau ada 2,3 soalan subjektif yang saya tak tau, terus kosongkan, memang selalu kena marah cikgu, member selalu pesan kau tikam jela, masalahnya imaginasi masa tu belum berkembang, jadi nak tulis apa pun tak tau

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 02:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Try to serapkan rasa enjoy dlm each subject, nescaya senang paham senang ingat senang apply and senang jawab. And obviously solat, doa and tawakal

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 03:15 PM From the mobile phone | Show all posts
Tips jwb exam.. haruslah jangan study last min. Nanti ingtnya utk exam je.. habis exam lupo semuaaa selain tu aku dulu suka highlights soalan, kluarkan main points.. kalau tgok kertas soalan tu mmg penuh dgn conteng mind map..bila nk jwb betul2 baru buat ayat full hehe rindu plak zaman study.. nak jwb exam lagi hehe

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 03:26 PM | Show all posts
minta doa mak ayah n rajin2 solat dhuha. antara tips yg biasa tanya dari org yg dh berjaya

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 03:48 PM From the mobile phone | Show all posts
Semoga semua calon peperiksaan tahun ini dapat membuat persediaan secukupnya sebelum pergi ke Medan perang...semoga tenang dan yakin menjawab soalan.. fighting adik2 Kaka
Reply

Use magic Report

Post time 29-8-2019 04:23 PM From the mobile phone | Show all posts
Good luck semua anak2 yg bakal menduduki upsr thn ni. Selain dh berusaha bersungguh sungguh, kelas tambahan siang malam, setiap kali solat jgn lupa doa supaya dipermudahkan. Bila menjelang musim peperiksaan ni jaga la kesihatan. Jgn duk mkn tak menentu or pelik2, makan la mknn yg berkhasiat dan seimbang. Kang haru nanti kalau sakit perut ka cirit birit ka. Minum air kosong byk2. Bagus utk otak jugak. Sangat membantu utk otak berkerja lebih cekap dan cerdas. Sbb tu berdasarkan pemerhatian acik (dan2 acik2), pelajar2 cina dr tadika sampai la dh msk uni, air kosong dlm botol mmg selalu depa kelek. Kejap2 minum air. Tp jgnla terlebih minum air nnti asik la nk ke tandas. Hehe... Paling penting, tidur kena cukup. Biar la badan dan otak tu berehat sblm ke medan peperiksaan. Doa makpk selalu mengiringi anak2 sekelian. Dh usaha semua, tawakkal la. Yg lepas, lepas la. Jgn pandang belakang.

Rate

1

View Rating Log

Reply

Use magic Report

12Next
Return to list New
You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
0.091594s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list