Chinese
Color
Orange
Black
Blue
Purple
Green
Deep Blue
Laman Utama
Forum
Fokus
Semasa
Gosip Socmed
Infozon
Search
848
View
19
Reply

Nak mintak pendapat

[Copy link]

Author: Demongirl    From the mobile phone    Show all posts   Read mode

Author
Post time 26-8-2019 12:38 AM From the mobile phone | Show all posts |Read mode
Maaf , aku nak bertanya,  salah ke kalau aku kecik hati bila ayah kau tak nak support finacial untuk kau study, tapi sanggup tolong bayarkan hutang pakcik i?  
Sumpah i sedih sebenarnya ni
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 01:17 AM | Show all posts
ayahmu sazali baru kembang ekor
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 01:18 AM | Show all posts
bergantung course juga dik, kalau course tu mengarut contoh cm phd azizan mungkin wajar ayah adik xsponsor. tp kalau course itu normal seperti akaun, doctor, farmasi sewajarnya ayah bantu.

malam2 bisik kt telinga ayah lagu bila izrail datang
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 01:35 AM From the mobile phone | Show all posts
Kena cerita detail baru boleh ulas. Pak cik tu hutang apa. Pastu u belajar kat mana? Sekolah lagi atau ipt? Kalo dh masuk ipt tu boleh dh kot cuti2 g kje part time. Bapak x nk tanggung amek la loan.
Reply

Use magic Report

Author
 Author| Post time 26-8-2019 01:54 AM From the mobile phone | Show all posts
Naatasha replied at 26-8-2019 01:35 AM
Kena cerita detail baru boleh ulas. Pak cik tu hutang apa. Pastu u belajar kat mana? Sekolah lagi at ...

Belikan motor utk pakcik i,  memang sebelum ni i ada mention nak sambung belajar, dia cakap dia tak nak tanggung i,  nak buat loan buat sendiri ,
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 05:03 AM From the mobile phone | Show all posts
Betullah kan nak smbg bljr wat loan sndiri....i pn mcm tu..dulu loan jpa...time byr dpt less oklah....kalau nak hrpkan mak ayah i support semua time bljr mmg tak mampu lah..adik2 pn berderet lg tgh sekolah....mrk support sket2 tuk mkn je....
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 06:01 AM From the mobile phone | Show all posts
buat loan study. ptptn atau apa pon.
blajar sungguh2..dapatkan result bagus.
nnti bayar blk pon kurang.
kalau cuti sem..buat keje part time.
cari duit poket sendiri..
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 06:49 AM From the mobile phone | Show all posts
maybe dia terhutang budi dgn adik beradik.. dan tu peluang nak balas budi kot.. tolong balik adik/abg yg pernah tolong dia...
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 07:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Buat loan sendiri ang akan berusaha lebih.. Aku pun belajar guna duit sendiri.

Ayah ang tlg pakcik ang beli motor sbb dia nak mudahkan adik dia cari rezeki.

Ang ni semua nak sentap.

Jadi aku sarankan baik ang nikah.. Senang citer.

Pipi pau sentap.. Bapa suruh buat loan sendiri utk belajar sentap.

Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 07:52 AM From the mobile phone | Show all posts
Mungkin ada sebab yg kita tak ketahui selama ni antara mereka sampai ayah tt buat gitu. Tt cuba apply ptptn ke, Mara loan ke, mohon pusat zakat ke, atau pun tt buat part time selepas class. Belajar betul2 dan usaha supaya tt lulus dengan cemerlang. Dptkan kerja dan lepas tu jgn dilupakan  mak ayah di kampung. X semestinya bagi duit yg banyak tapi selalu jenguk atau jauh pun, call tiap2 dua tiga hari bertanya khabar pun dah cukup. Jgn pula tt balas dendam ( ignore them ) disebabkan tiada saraan dari ayah time belajar di ipt ni pula. Rasanya banyak jasa ayah dah berikan utk  didikan dan ilmu tt setakat ni.
Moga tt berjaya dalam menempuh kehidupan yg mendatang..
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 09:20 AM From the mobile phone | Show all posts
Kad tng biasanya korporat buat hadiah
Macam membership gift Watson. Memang ada tarikh
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 09:30 AM From the mobile phone | Show all posts
KIM.K replied at 26-8-2019 09:20 AM
Kad tng biasanya korporat buat hadiah
Macam membership gift Watson. Memang ada tarikh

Salah thread nie Kim...nie pasal ayah x nak support dia belajar...Bukan pasal card tng...hihihi
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 09:33 AM | Show all posts
ada parent yang begitu.. takmau senangkan anak.
depa nak anak anak rasa cari duit sendiri dan peritnya menimba ilmu dengan duit sendiri
supaya tengah jalan tak menggatal nak bercinta last last kene buang Universiti.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 10:23 AM From the mobile phone | Show all posts
ahlisihircute replied at 26-8-2019 09:30 AM
Salah thread nie Kim...nie pasal ayah x nak support dia belajar...Bukan pasal card tng...hihihi

La ilaha illallah.. :'D
Maaflah @ahlisihircute salah bilik..
Iols belum tidur pulun kerja
Ok terima kasih atas teguran..xoxo
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 10:49 AM From the mobile phone | Show all posts
Bersabarlah tt. Mmg normal utk tt kecil hati. Tp buang pemikiran yg keruh dan ambil yg jernih. Jgn patah semangat utk sambung belajar. Hutang pn hutang la. Belajar rajin2, selalu lah berdoa agar urusan tt dipermudahkan. Bila tt dh ada anak nnti, mohon ambil ikhtibar dari pengalaman tt dan menabunglah utk pendidikan anak2 tt nanti. Bersabarlah tt. Ini antara dugaan hidup. Sentiasa berbuat baik kepada org tua tt wpn perbuatan mereka adakala menyakitkan hati tt demi mencari redha Allah. Daku doakan agar tt berjaya nanti.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 11:07 AM | Show all posts
clearly dari segi tanggungjawab, anak yang patut didulukan..
but zaman ni banyak alternatif kalau u nak sambung belajar..
kalau u betul determine, u sendiri akan cari jalan..
dont go for private college or private uni kalau tak mampu..
go for uni awam or kolej kemahiran ke..
if your result sangat bagus, try apply for biasiswa..
kalau besher besher, ptptn saja la..
but make sure u study and dapat result bagus so nanti dapat diskaun ke apa..
also u boleh juga apply for zakat/baitulmal, peruntukan negeri etc..

tak yah la nak kecik hati sangat dengan bapak tu..
i pun biasa tengok anak-anak yang mak bapak berkorban banyak..
tapi bila anak dah bercinta dah kerja dah kawin, utamakan pasangan/diri sendiri dulu juga dari mak bapak..
tak caya u gi bercinta..
tengok cakap sapa yang u dengar, jasa sapa yang u nampak..
mak bapak ke bf..
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 11:51 AM From the mobile phone | Show all posts
Ko nk sambung belajar masuk ipt ke???kalo ye nak x nak kalo parents refuse nk tolong ko mmg kena apply loan la...keadaan kewangan family ko camne???ko ada adik2 yg masih belajar ke,ada hutang umah/kereta yg belum habis bayar???ayah ko patut fokus pada family sndri dulu b4 nk tolong adik beradik...mlihatkn keadaan ekonomi zaman skrg ni susah nk cari keja walaupon graduate...maybe sebab tu kut ayah ko xnk support ko tp kalo boleh janganla ko ambik ptptn wey...
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 02:27 PM From the mobile phone | Show all posts
Demongirl replied at 26-8-2019 01:54 AM
Belikan motor utk pakcik i,  memang sebelum ni i ada mention nak sambung belajar, dia cakap dia ta ...

Kalo dh masuk ipt tu kira ok la dia suh buat loan. Kalo sekolah lagi agak melampau la.
Tambah2 kalo masuk ipts mmg pengsan la apak nk bayar yuran.

Cuti2 p buat part time. Dia dah sara u dr kecik smpai habis skolah. So u pun sihat walafiat kan, apa salahnya usaha sendiri.

Kat company i ni mmg terima budak buat part time. Ada budak cina belajar kat college, bila cuti sem je dtg buat part time tapi bawak vios weh. Maybe apak nya beharta la and budak tu sndiri still usaha sendiri cari duit poket.
Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 04:24 PM | Show all posts
sedih, kecik hati & jeles tu perasaan normal. oklah tu.

tapi lagi bagus kalau ko jgn melayan sgt perasaan tu.
ikut ko la. nak sambung belajar ke nak keje. at least kalau keje, baru ko tahu betapa susahnya nak cari keje or nak maintain berbelanjaan.
ayah ko terpaksa support adik dia sbb maybe mak dia suh jaga. takde choice.
or, ayah ko sayang lagi adik dia dari ko.

Reply

Use magic Report

Post time 26-8-2019 07:10 PM From the mobile phone | Show all posts
Jangan ambil hati dik. Tu duit ayah, bukan duit adik. Mungkin juga pakcik tu ada cagarkan apa-apa masa nak pinjam duit. Tak pun mungkin ayah bayar hutang lama. Cerita antara orang tua-tua, diorang saja yang tahu. Memang lah sedih, tapi ialah.. Ayah tak mampu kot. Buat sajalah loan. Belajar la dalam bida g yang betul2 adik minat.. Jangan sia sia kan loan hanya sebab nak sambung belajar, apa2 pun boleh asal study. Jangan ye, fikir masak2..penat tau di kejar hutang.
Reply

Use magic Report

You have to log in before you can reply Login | Register | Facebook Login

Points Rules

 CARI App
Get it FREE Google play
 Twitter
 Instagram
cari_infonet
FOLLOW
Copyright © 1996-2019 Cari Internet Sdn Bhd All Rights Reserved(483575-W)
Private Cloud provided by IPSERVERONE
0.111179s Gzip On
Quick Reply To Top Return to the list